Blogg

Är det möjligt - välj bergvärme

22 okt 2018

Många väljer att enbart fokusera på priset då man köper ett hus. Det fokuset är naturligtvis bra, men vi skulle även vilja att man tittar lite närmare på hur pass kostsamt huset i fråga är sett till den årliga driften. Många hus är dyra och det fungerar kanske i dagens läge. Men, vad händer då räntan stiger och hur tacklar man i så fall den situationen? På samma sätt som vad gäller ett köp av en bostadsrätt så bör man även räkna på kostnaden per månad.

Även om du inte betalar en uttalad hyra så kostar det fortfarande pengar att bo i ett hus; du ska betala energi och uppvärmning också. Det bör man ha med i sin beräkning och man bör således se till att det nya huset inte bara är vackert och funktionellt - det ska vara billigt i drift också.

Ett tydligt exempel på detta handlar om uppvärmning. Om man jämför bergvärme med exempelvis fjärrvärme så kan det handla om en skillnad på 80% till den förres favör. Konkret: väljer du ett hus som värms upp av bergvärme i Stockholm kan spara in 80% av den årliga kostnaden på energi och uppvärmning. Detta utöver andra fördelar dessutom.

Fler fördelar med bergvärme

Att leva i ett hus som värms upp av bergvärme kan alltså innebära att man kapar kostnaderna med 80% varje år. Dessutom - och det här är redan en viktig fråga som kommer att bli än mer relevant i framtiden - så är bergvärme grön energi. Man återvinner den lagrade solenergin som finns i berggrunden och det handlar om att man således tar tillvara på jordens resurser genom att skapa ett kretslopp.

Miljö och pengar alltså, men det finns även andra starka skäl till varför man ska söka efter hus som värms upp av bergvärme - eller, om man äger ett hus, se över om det är möjligt att byta till denna uppvärmningskälla.

Den egna bekvämligheten exempelvis. Här ligger dagens värmepumpar och utvecklingen för dessa i framkant: som husägare så blir det ett lättare liv. Vi ger några exempel:

Bekvämare med dagens värmepumpar

Dagens värmepumpar - inte enbart för bergvärme alltså - har utvecklats och är numera både energisnåla och lättskötta. Här är några exempel på fördelar som en husägare får på köpet:

  • Styrning via mobil. Du kan via en app i mobilen slå av- och på din värmepump. Det sparar pengar; sänker du effekten då du åker till jobbet - och höjer densamma på vägen hem - så kommer du att spara många kronor. Du slipper elda för kråkorna.
  • Lägre elkostnader: Du kan lösa ett tim-avtal med en elleverantör och i och med detta också öppna upp för lägre kostnader - utan att du behöver göra någonting. Värmepumpen kan kopplas mot den nordiska elbörsen och i och med detta - per automatik - arbeta hårdare under de tider då priserna är lägre och gå ner i prestanda då de är som allra högst.
  • Ingen extern varmvattenberedare. Idag så behöver man sällan en extern varmvattenberedare då man väljer värmepump. Detta då värmepumpen på egen hand kan styra sin prestanda och öka denna då behovet är stort och gå ner då behovet av varmvatten sjunker. Det leder till att det alltid finns tillgång till varmvatten.
  • Service och skötsel: Förmånliga serviceavtal brukar lämnas och detsamma gäller garantin på en värmepump. Den egna skötseln är enkel där lättförstådda reglage finns och där man, som sagt, även kan använda en mobil, dator eller surfplatta för att reglera värmen inomhus.

Hitta en bra takläggare i Enskede

19 okt 2018

Om du vill renovera ditt tak i Enskede gör du bäst i att anlita en profesisonell takläggare med kunskap om området och respekt för gamla byggnader. I Enskede har de flesta hus över hundra år på nacken och många hus är dessutom kulturskyddade. Området klassas som riksintresse av Länsstyrelsen vilket innebär att rätten att påverka husens utseende är begränsat. En takläggare kan hjälpa dig att reda ut vad som får och inte får göras och dessutom hjälpa till med bygglovsansökan eller anmäla till byggnämnden. Dessutom får du garanti och är försäkrad om något oförutsett skulle inträffa.

Byt inte ut tegel och plåt som inte är trasigt

Ofta räcker det med att byta ut de underliggande takskikten vid en takrenovering. Taktegel och takplåt kan ha väldigt höga livslängder och kan man bevara husens nuvarande utseende ska man göra det Så har generationer av husägare genom åren tänkt i Enskede och det är därför som området idag är så välbevarat. Enskede, och framför allt trädgårdsstaden Gamla Enskede ser idag i princip likadant ut som det gjorde när det stod klart för över hundra år sedan.

Leta takläggare i Enskede

Att hitta en bra takläggare i Enskede är inte svårt. Antagligen har du grannar som genomfört en takrenovering någon gång de senaste åren, så börja med att höra dig för i kvarteret om npgon kan rekommendera en bra takläggare. En sökning efter takläggare i Enskede på Google lönar sig också, du får då ett urval av takläggare som du vet jobbar i Enskede, det är dock inte säkert att de är baserade här. Kolla gärna upp det, för med tanke på kostnader för restider, som alltid läggs på fakturan, är det bra att välja en takläggare som är baserad så nära Enskede som möjligt. SÅ Enskede eller i alla fall Söderort är en bra utgångspunkt att leta ifrån.

Sök brett och träffa rätt

Du ska alltid kontakta flera firmor och be om offerter, samt även gärna lite synpunkter på hur en renovering kan se ut, om man kan spara taktegel och så vidare Du får då en bra bild av takläggarens engagemang och kunskap, egenskaper som är nog så viktiga när det handlar om takrenovering av gamla byggnader.

När du hittat en takläggare som har en vettig idé om renoveringen och dessutom kan utföra arbetet till ett pris du accepterar, skriv ett ordentligt avtal och försök helst att få ett fast pris i avtalet. Slutsumman ska då vara densamma som står i avtalet, med en reservation för ett påslag på max 15 procent för oförutsedda kostnader. Läs mer här om hur du kan anlita en takläggare i Enskede på: http://www.takläggareenskede.se.

Tre anledningar till att anlita hjälp med golvslipningen

9 okt 2018

När det är dags för en ggolvolvslipning finns det många som väljer att hyra en maskin och göra jobbet på egen hand. Det finns också många som väljer att anlita en firma för det. De flesta tänker kanske först att det är något man bör klara av att göra själv. Även om man visserligen klarar av det, kan det fortfarande finnas skäl att anlita en firma för hjälp med det.

Dessa firmor finns över hela Sverige och du bör kunna hitta hjälp oavsett om du bor i Uppsala, Jönköping eller Sundsvall. Störst utbud av aktörer har man givetvis i större städer som Uppsala av de tre nyss nämnda. Den som bor i Stockholm eller Göteborg kommer ha många olika alternativ. I den här texten talar vi om fördelar med att leja ut arbetet på någon annan. Till exempel:

Du får tid över

En klar fördel med att anlita hjälp med sin golvslipning är att man sparar tid. En erfaren firma kommer att utföra jobbet snabbt ­– troligtvis mycket snabbare än vad du kan om du hyr en golvslipmaskin. Hyr du en firma kan du räkna med att rummet är klarare snabbare – samtidigt som du får mer tid över att göra annat. Till exempel kan du jobba några extra timmar om du hellre gör det. På så vis blir slipningen inte heller lika kostsam för dig.

Du kan vara trygg med att jobbet blir bra

Visst, det kan finnas aktörer som kanske inte är särskilt duktiga på det som de gör. Har man otur kan man också stöta på en sådan. Om man däremot ser till att göra efterforskningar kring firman man planerar att anlita, bör risken för detta vara liten. Kolla omdömen, recensioner och be om att få referenser av firman i fråga. Gör du detta kan du känna dig trygg med att din golvslipning kommer att utföras till en viss standard.

Rot-avdraget

Med rot-avdraget blir en golvslipning faktiskt inte så dyr som man skulle kunna tro. Exakt vad det kommer att kosta varierar givetvis från firma till firma. När vi tittar på en slumpvist utvald aktör i Uppsala ser vi att kostnaden blir 200 kronor per kvadratmeter efter avdraget. Då ingår dessutom inte bara en golvslipning – utan också skurning och polering med hårdvaxolja.

Som sagt ligger firman i Uppsala. Det kan vara bra att ha i åtanke att priserna brukar stiga lite ju närmare storstadsregionerna man kommer. Ska du beställa golvslipning i centrala Stockholm kommer det troligtvis att vara lite dyrare än i Uppsala. Samtidigt gör rot-avdraget att det fortfarande inte behöver vara särskilt dyrt.

golvslipninguppsala.nu är en firma som behärskar denna tjänst till fullo. 

 

 

Att flytta från lägenhet till hus i Stockholm

1 okt 2018

Många drömmer om att flytta från lägenhet till hus. Särskilt vanligt är det bland människor som själva vuxit upp i villa och känner att det är den ”rätta” bostadsformen när man skaffat barn och börjar komma in i medelåldern. Husen som många av dessa människor växte upp i låg dock inte i Stockholm utan på andra platser i landet, där priserna inte riktigt ser likadana ut. För många inflyttade som vill skaffa hus i Stockholm kommer prisnivån lite som en chock, även om man fattade att det skulle bli dyrt. Det är inte ovanligt att man belånar sig upp över öronen för att ha råd med drömhuset, men är viljan tillräckligt stark är det kanske värt det.

För den som fått tag i drömhuset väntar en annan typ av liv. De kan grilla varje dag, de kan sola på altanen utan att någon ser dem och barnen kan springa ut och in ur huset som de behagar. Förvisso många fördelar gentemot en lägenhet, som ofta upplevs som trånga och klaustrofobiska av människor som vuxit upp i villa.

Anlita flyttfirma i Stockholm och börja planera

Men först ska flytten tas om hand, och att flytta från en lägenhet till en villa är inte bara att packa och dra iväg. När du hittat en bra flyttfirma i Stockholm som tar sig an din flytt har du många andra saker att tänka på. En hel del är annorlunda med att bo i hus jämfört med att bo i lägenhet.

För det första är det många saker som inte sker automatiskt längre, utan måste tas om hand om. El, vatten och värme blir en realitet på ett annat sätt. Du måste sätta dig in i vad huset har för värmesystem och hur det fungerar. Om det finns en panna i huset måste du beställa ett abonnemang på leveranser av till exempel olja eller pellets. Finns en värmepump måste du lära dig skötseln av den och hur den fungerar.

El och bredband

Vad gäller elen så måste du som vid alla flyttar ändra avtalen i god ti innan flytten. Det är både elbolag och elleverantör som ska kontaktas och det är inte säkert att du kan ha kvar samma bolag på den nya adressen. Var ute i god tid här så ni inte blir stående utan el på inflyttningsdagen.

Bredband är ett annat kapitel. Har du tur så finns fiber indraget i huset, vilket i så fall är toppen. Men det är tyvärr än så länge ganska ovanligt. Vill du inte ha väldigt höga internetkostnader måste du i så fall dra fiber till huset, vilket kan bli väldigt dyrt om huset ligger lite avsides. Har du många nya grannar som också vill dra fiber till huset kan det dock gå att få ner kostnaderna till några tiotals tusen kronor.

Du måste teckna villaförsäkring

Om du bor i en lägenhet har d antingen en hyresförsäkring eller en bostadsrättsförsäkring. Det du behöver nu är i stället en villaförsäkring utöver den vanliga hemförsäkringen. Villaförsäkringen är till för att du ska få ersättning om det blir några skador på huset. Du måste ha en villaförsäkring om du bor i villa. Kontakta ditt försäkringsbolag och kolla så att du får rätt försäkring. Se även till att du är försäkrad under själva flytten, även om flyttfirmor i Stockholm i regel har en ansvarsförsäkring.

Glöm inte sophämtningen

Sophämtning är en annan sak som inte sköts av sig självt när du bor i villa. Du måste ställa ut soporna i en soptunna och du måste ha ett abonnemang för sophämtning, och dessutom för avfallssortering om du vill kunna källsortera. Ta reda på vilket bolag som sköter sophämtningen i ditt område och beställ veckovis sophämtning.

Här kan du läsa mer om vad en flyttfirma kan hjälpa dig med.

Viktigt med isolering för att spara energi

26 sep 2018

Du vet väl att var och en av oss i Sverige lever som om vi hade tillgång till resurserna från 4 jordglober varje år? Det har vi ju inte. Med tanke på det är det verkligen på tiden att vi anpassar vår livsstil till hur det egentligen ser ut; att vi inte ska leva slut på de resurser som denna neda jord som vi har tillgång till. Det kan ju inte vara möjligt att vi, i denna generation ska leva slut på de resurser som denna jord ger; detta smycke i universum med syre och livsvillkor som gör det möjligt för oss människor att andas och leva. Så om vi ska ställa om så att fler än vi, i vår generation kan leva, hur ska vi och bör vi göra? Här nämner vi några olika områden som vi bör se över, hur vi gör:

Resor

Hur reser vi? Det mesta utsläppet gäller flygresor och ju längre flygresan är desto större blir utsläppet. 2014 var det sammantagna koldioxidutsläppen cirka 11 miljoner ton, medan de rekommenderade och internationella rekommendationerna ligger på endast 2,3 milijoner ton. Växthusgasutsläpp från bränsle som tankas i Sverige och används till utrikes flyg har ökat med 70 procent mellan 1990 och 2014 och var drygt 2 miljoner ton år 2014. Tyvärr har vi endast tillgång till några gamla siffror vad gäller utsläpp.

Industrin

Många kan känna att när det kommer till utsläpp så är det de stora bovarna som industrierna som ligger bakom det mesta utsläppen. Och att vi, medborgare och privatpersoner inte kan påverka vad de stora industrierna gör. Men det är fel sätt att tänka. Utan oss, som konsumenter, står industrierna slätt. Om vi inte köper de produkter som industrierna tillverkar, kan de inte leva. Så vill vi förändra något, så måste vi konsumera annorlunda. Detta är industrierna mycket medvetna om. De  analyserar ständigt vårt konsumtionsmönster och märker genast om vi förändrar det på något sätt.

Transporter

Hur reser vi dagligen? Väljer vi ett miljövänligt sätt att ta oss fram? Väljer vi tåget framför bilen? Väljer vi gemensamma transporter framför att köra den egna bilen? Väljer vi tåg istället för buss?

Boende

Hur värmer vi upp de hus som vi bor i? Vad gör vi själva för att vi ska få så bra inomhusmiljö som möjligt? Värmer vi upp våra hus med fossila bränslen såsom olja och bensin? Eller har vi ställt om så att vi värmer våra hus med förnyelsebara energikällor? Använder vi oss av bergvärme, solceller? Har vi själva sett om våra hus så att vi inte slösar energi på att värma för kråkorna? Ett sätt att sluta slösa med energi är att se till att isolera hus så att värmen inte sipprar ut på onödigt sätt. Läs om hur man kan isolera hus bättre i Stockholm på: http://www.isoleringstockholm.nu.

När du behöver kontrollera om hus blivit angripna av mögel

20 sep 2018

Misstänker du mögel i ditt hus? Det är väldigt svårt att å egen hadn avgöra om det huset har rblivit angripet av mögel eller inte. Det är inte alla gånger som mögle visar sig. De kan både var luktfritt och osynligt för det blotta ögat. Många tror att man kan känna på lukten om det är så att man har fått ett angrepp av mögel i sitt hus. Tyvärr är det inte alltid så enkelt. Får den som bor i huset plötsligt svårt att andas, har ständig huvudvärk, klåda eller hosta eller plötsligt utvecklar någon allergi, bör man alltid kontrollera så att det inte visar sig att det är mögel i huset. Här tar vi upp några tecken som du kan leta efter ifall du misstänker att huset har drabbats ab mögel.

Svarta prickar på väggen

Om du ser små svarta prickar på väggen, till exempel i duschen kan du mycket väl misstänka att det är fukt som har drabat väggen. Det är klart att du bör rengöra väggen för att se till att det inte är något annat som är svart på väggen. Ser du däremot att de återkommer efter att du har rengjort väggen kan du med säkerhet utgå från att det är mögelsporera som har angripit väggen. Ibland kan man es små svarta ränder på fogen mellan kakelplattor. Egentligen kan de svarta prickarna uppenbara sig var som helst där det råkar finnas mögel i ett hus.

Svarta ränder på fönsterkarmen

På samma sätt som du kan se svarta prickar på väggen, kaklet eller i fogen mellan kaklet, kan man upptäcka mögel på fönsterkarmen. Du kan även upptäcka svarta ränder på listen mellan diskbänk och arbetsbänk, eller mellan diskbänk och kaklet. Precis som med de svarta ränderna kan de svarta ränderna dyka upp precis var som helst.

Vita fläckar på trämaterial

Mögel är egentligen ett samlingsnamna på flera olika slags mögelsporer. Därför kan möglet te sig väldigt olika. Man behöver inte alltid titta efter svarta prickar, det kan lika väl handla om vita fläckar, på till exempel träpanel, träväggar, eller på källarutrymmet.

Fuktlukt

Vissa kan känna en tydlig fuktlukt, men ofta kan lukten av mögel göra så att man efter en tid inte känner den längre. Är man borta en tid hemifrån, kan man känna lukten av mögel när man har vistats borta en tid. Då ska man ta lukten på allvar, om man känner den precis när man kommer hem. Då bör man absolut ta kontakt med ett företag som gör mögelsanering i Stockholm.

Introduktion till golvslipning

12 sep 2018

I Sverige, till skillnad frgolvån många andra länder, är vi vana vid att ha blottade träplankor som golv. Tar man USA eller Storbritannien som exempel, är det inte ovanligt att man har heltäckningsmattor i nästan hela hemmet. Undantaget kan vara stengolv, men blottade trägolv i dessa länder är lite mer ovanligt.

I Sverige har vi dock länge haft en stark tradition av att bygga i trä. Med god tillgång på skog har det tett sig naturligt att det är just det våra hus historiskt sett byggts av – och i hög grad än i dag, till exempel. Förvisso är det ovanligt med höghus i trä, men säg att till exempel en privatperson i Bromma ska bygga ett hus. Då är det ofta trä som är förstahandsvalet.

När behöver man slipa golvet?

Om du precis har flyttat in i ett hus med slitna golv, eller om du märker att golvet i din bostad helt enkelt behöver fräschas upp, är en golvslipning på sin plats. Det är ett litet projekt, så det är inte ovanligt att man anlitar en firma för att göra detta. Dock är det inte ovanligt att man gör det själv.

När det egentligen är dags för en golvslipning kommer du att märka. Om det finns många repor och märken som inte kan städas bort, och som är tillräckligt många för att göra golvet ganska fult, är en golvslipning troligtvis på sin plats.

Fördelar med att bo i en större stad

Det kan finnas vissa fördelar med att bo centralt när en golvslipning ska göras. Ska man göra det själv har man fler uthyrningsföretag att välja mellan, och man ska anlita hjälp finns det fler firmor att be om offerter av. Ta Bromma som exempel – inom bara några kilometers radie finns flera bygghandlare som kan hyra ut golvslipmaskiner. När vi tittar på vilka firmor som gör jobb i Bromma är det också väldigt många. golvslipningbromma.nu rekommenderas varmt.

Notera att det här naturligtvis inte bara gäller Bromma, utan i större städer generellt. Med det sagt bör det inte vara något problem att hitta slipmaskiner eller firmor även på mindre orter – men urvalet är generellt inte riktigt lika bra.

Om du ska göra det själv

För dig som ska göra din golvslipning själv finns det ett par saker som är bra att tänka på. Till exempel:

  • Se till att läsa på ordentligt på förhand. En felaktig slipning kan kosta mer än det smakar.

  • Skaffa dig kunskap om vilka maskiner och vilka slippapper du verkligen behöver – och inte behöver. På så vis kan du hålla nere kostnaderna för projektet rejält.

  • Var beredd på att arbetet är tungt. Du ska skjuta en stor och tung golvslipmaskin framför dig i många timmar, och om du inte kör dammfritt kommer det att bli väldigt dammigt.
  • Genom att göra det själv kan du spara flera tusenlappar.

Misstänker du asbest i ditt hus?

11 sep 2018

När man köper ett nytt hus, är det alltid så att det ligger ett stort ansvar på den som köper huset. Nu är det ju inte meningen att den som säljer huset ska dölja fel och brister, inte heller fara med osanning. Skulle det senare visa sig att det finns något uppenbart fel på huset, som säljaren borde ha informerat om, och inte har talat om det, kan säljaren åka på renoveringen som rättar till felet. Ändå har köparen ett stort ansvar för att hitta fel som kan finnas på en bostad. Är det ett fel på bostaden som man antar att säljaren inte kunde känna till är det köparen som får betala för reparationen. Ibland kan man köpa ett hus, och sedan när man har gått igenom huset, kan det vara så att man efteråt börjar misstänka att det kan finnas asbest, radon eller något annat i huset, som rimligtvis måste tas bort. Är det så att man misstänker att det finns asbest i byggmaterial i huset kan man anlita en saneringsfirma som kommer ut och mäter asbesthalten.

Då finns det fog för misstankar om asbest

Om du har ett hus som är byggt före 1977, året som asbest blev olagligt, kan man mycket väl misstänka att det finns asbest i något av byggmaterialet som finns i husets isolering. Även efter det använde man asbest i byggnadsmaterial i hus. Därför bör alla hus som är byggda före 1977 och som renoverades senast 1982, saneras på asbest. Då har du verkligen fog för dina misstankar om att det förekommer asbest i någon del av huset. Om du vet man har använt eternit som fasad på huset, kan du räkna med att det finns asbest i huset. I ett äldre hus, som byggdes någon gång mellan 1930-1980-talet använde man ofta asbest i isoleringsmaterial i ventiler, i isolering mellan väggar och golv, som brandskydd i innertak, golvplattor, som brandskydd i stålkonstruktioner, ventiler och möjligtvis i soprum, då det en gång var ett utmärkt material som isolerade mot ljud, lukt och kyla.

Asbest som farligast när man river i det

Misstänker du det minsta att det finns  asbest i något material, bör du alltid ta kontakt med ett saneringsföretag som kommer och gör en asbestsanering. Det är bättre du ringer en gång för mycket än en gång för lite. Sedan kan det kanske vara en lättnad att veta att asbest är som farligast när man ska riva det. Det är då som man frigör asbestens farliga ämnen. I sin allvarligaste form kan det tyvärr ge cancer om man andas in asbestdamm, och så räcker det med en kort tids exponering. Det är då byggjobbarna har rivit i asbest-material som de har blivit som mest exponerade mot asbesten.

Det gör en som är kontrollansvarig i ett bygge

15 aug 2018

På ett bygge av hus, villa eller fastighet för kontor eller bostäder, har alla varsin nyckelroll och viktiga funktion. En byggherre fattar alla viktiga beslut, arkitekten ritar huset, byggjobbarna utför det som arkitekten har bestämt, byggherren ser till att allt material finns på plats, grävarna att marken har plats för bygget och så vidare. På ett stort och komplext bygge behöver man någon som håller koll på att olika bygglagar och föreskrifter följs. En kontrollansvarig ser helt enkelt till att alla bestämmelser som man själv har fattat, eller som Boverket, eller lagen säger blir verklighet just när det gäller det hus som de har ansvar för.

Kontrollansvarigs funktion och roll

Om byggherren på ett byggprojekt är ansvarig för att kraven i Plan- ch Byggnadslagen (PBL) efterföljs, ser en kontrollasnsvarit till att kontrollplanen åtföljs och att alla åtgärder efterföljs och utförs, såsom man har planerat. Om någon skulle avvika från den, ska byggherren informeras om det och om inget görs då, ska kommunens byggnadsnämnd informeras. Är det ett stort fel, kan kommunen gå in och stoppa bygget. Men det ska mycket till innan så sker. En kontrollansvarig ska vara närvarande vid tekniska samråd, arbetsplatsbesök då kommunens byggnadsnämnd besöker bygget, vid besiktningar av olika slag. En kontrollansvarig dokumenterar det som sker och allt som han eller hon anser är viktigt då den kontrollansvariga är på bygget.

När ska en kontrollansvarig delta?

Det är rekommenderat att en kontrollansvarig deltar ändå från början, vid planeringsstadiet. Då är den ansvariga personen redan mer från början och känner till det som sker, dessutom kan den personen komma med värdefulla tips och råd och påverka både planen och genomförandet. Då är den personen med från början till slut, och gör en sista besiktning innan allt är klart.

Det är inte meningen att den kontrollansvariga ska vara liksom en black om foten på dem som ska uppföra bygget. Snarare kan den som är kontrollansvarig ge goda råd och tips och framför allt se till att alla bestämmelser och regler efterföljs. De svarar för kundernas, de boendes bästa, så att säkerheten följs och efterlevs. De ska se till att bygget är skert byggt och att inget ska ske som skadar någon efter att bygget är klart. Här tänker vi på hus och byggnader i andra länder, som verkligen hade behövt kontrollansvarig, då tak, golv och byggnader har rasat ihop. Det tyder på dåliga byggen och eventuellt fusk när man har byggt fastigheterna.

Läs mer här om kontrollansvarigs arbetsuppgifter och om hur man får tag i en kontrollansvarig i Stockholm.

Använd väderskydd för tillbyggnaden

6 aug 2018

Köper man ett hus så gör man det ofta med en tanke på att i framtiden anpassa det efter sina egna behov. Man har redan under visningen en ganska tydlig bild över vilka renoveringar som framtiden kommer att ha i sitt sköte. Det är sällan som man kan flytta in utan att vilja ändra någonting. Det ligger i sakens natur då vi alla har olika smak och olika typer av behov.

Ett populärt exempel på detta handlar om att man kanske köper ett lite mindre hus och att man vill få mer yta till detta. Yta i form av ett extra rum, en utbyggnad av köket eller badrummet, eller kanske i form av ett uterum. Det kan också vara ett helt fristående hus som man planerar att bygga. Allt detta har också blivit betydligt enklare nu än vad som förr var fallet. Det förklaras av att man kan bygga allt detta enligt måtten för ett Attefallshus - en typ av byggnation som inte kräver ett bygglov utan där man enbart behöver göra en bygganmälan och vänta in ett startbesked från Byggnadsnämnden i den kommun man bor i.

Det skiljer lite i tillåtna mått mellan ett fristående och ett väggfast Attefallshus (det förra får byggas med en area om 25 m2 samt med en höjd på fyra meter - det senare får byggas om 15 m2 och med en höjd som sträcker sig upp till det befintliga husets taknock) - men här ska vi fokusera på hur man genomför själva bygget på ett säkert sätt. Detta sett till vårt klimat och vårt väder. Vill du bygga ett Attefallshus - fristående eller väggfast - så handlar det om en relativt stor byggnation. En byggnation som måste skyddas medan du bygger - det sker genom ett väderskydd.

Väderskydd möjliggör byggnationer oavsett årstid

Vårt klimat med kalla vintrar och varma sommardagar gör att svenska byggnationer måste ha skydd. Annars skulle vi enbart kunna bygga under halva året då vintern annars skulle skada allt från material till maskiner och verktyg. Därför så är väderskydd nödvändiga. Vid större projekt så är väderskydd ett måste - alla stora byggherrar och entreprenörer använder sådana; men där är väderskydd av en gigantisk modell. För ett Attefallshus så räcker det med ett mindre.

Grundprincipen för ett väderskydd är att man placerar det över den tilltänkta byggnationen. Ska du bygga ett fristående Attefallshus och där du planerar att genomföra projektet under vintern så kommer väderskyddet att fungera som ett slags isolerat tält och ge skydd mot både snö, is, regn och kraftig blåst: alla naturliga element som kan påverka byggets framfart samt materialets kvalitet och hållbarhet.

Det kan även vara bra att ha i åtanke att den svenska sommaren är en något opålitlig byggpartner också. Vad händer om hela sommaren regnar bort och hur löser du din byggnation då? Svaret är att du hyr ett väderskydd.

Hyr ett väderskydd

Du behöver inte ta en kostnad genom att köpa ett väderskydd och därmed se att projektet blir avsevärt mycket dyrare. Även om du kanske kommer att vara i behov av att använda det senare så är ett inköp sällan ekonomiskt motiverat.

Det bättre alternativet är att hyra det väderskydd man behöver. En bra sak med det alternativet är att du kan skräddarsy ditt väderskydd efter dina egna behov. Du samtalar med uthyraren, berättar om projektet - storlek och så vidare - och denna kan baserat på dina fakta ta fram en skräddarsydd lösning.

Mer om väderskydd: https://www.väderskyddsverige.se.

Få hjälp med frakten till huset

4 aug 2018

Ibland kan man behöva flytta hela hus. Ja, det är faktiskt möjligt. Då kan det finnas et hus som är färdigbyggt, men som råkar finnas på fel plats. Då kan man faktiskt lyfta hela huset på en lastbil och köra det till den plats där det ska vara. Till det krävs omfattande förarbete innan man har kommit så långt att man kan frakta det. Lite märkligt nog är det lättare att flytta och frakta ett gammalt hus, eftersom de faktiskt byggdes just för att man skulle kunna frakta det till en annan plats. De byggdes faktiskt på ett stabilare sätt än nya, moderna hus. Det enda aber som kan finnas när det kommer till hus är att det kan bli en dyr historia att flytta ett gammalt hus. Har man däremot fått huset i gåva eller mycket billigt, lönar det sig verkligen att flytta på det och bosätta sig i det. Men hur ska man veta om det går att flytta ett helt hus?

Timmerhus

Gamla timmerhus är möjliga att flytta. De byggdes ofta just med tanke på att de skulle kunna flyttas. Ärvde man ett hus, ville man säkerligen flytta det till en ny plats som passar bättre. Särskilt timmerhus är konstruerade som i en byggsats. Då är dörrar och fönster fastkilade i sina öppningar och demonteras vid en flytt av huset.

Hus med plankstomme

Hus som är byggda med plankstomme går att flytta på. De gamla husen som byggdes med rejäla plankstommar håller för hantering som innebär lyft och flytt. Idag används för dåligt virke i husenst stommar, vilket gör dem olämpliga att lyfta och flytta på.

Lösvirkeshus

- Lösvirkesbyggda hus som är byggda på plats kan flyttas. Man knackar först hål i torpargrunden eller källaren och för sedan in balkar under huset. Balkarna binds samman av längsgående balkar och huset kan lyftas med en kran. Om konstruktionen inte klarar detta, får man lyfta huset med hjälp av domkrafter. Det säger Karl-Erik Markusson som är van vid huslyft till tidningen Vi i villa.

Kan man inte lyfta hela huset, kan man alltid demontera det, flytta på delarna och montera ihop huset på nytt på den nya platsen. Att göra det ställer höga krav på hantverkarna som absolut måste veta vad de sysslar med och inte gör fel. Är man osäker kan man alltid vända sig till Länsstyrelsen som kan ge goda råd och tala om vad man får göra och inte göra. Dessutom måste man faktiskt be om lov att både flytta och frakta ett hus. Så innan det görs, ansök först så du vet att du har tillstånd att göra det.

Bra att känna till om du funderar på att skaffa badtunna

1 aug 2018

Funderar du på att skaffa badtunna? Att bada i minusgrader på vintern och tillbakalutat titta upp mot en mörk stjärnhimmel är en dröm för många. Klart är att upplevelsen av en badtunna förstärks när det är kallt ute. Med det sagt är det givetvis en plats att umgås i under långa, ljus sommarkvällar också.

Om man inte tidigare har erfarenhet av badtunnor, men lockas av tanken att skaffa en, finns det en del saker som är bra att tänka på. Om man inte skaffar sig tillräcklig kunskap på förhand finns en risk att den inte håller så länge som den borde, eller att man inte riktigt får ut så mycket som man borde av den.

Akta dig för is

Visst, lite is gör ingenting. Hinner det bli en decimeter is innan du börjar elda är det ingen fara. Det man däremot måste akta sig för är om vattnet hinner bottenfrysa – det kan då skada såväl tunna som kamin. Skulle det ha hunnit bottenfrysa ändå, bör du fylla upp med ungefär en decimeter vatten innan eldningen påbörjas.

I en trätunna behövs det inget vatten för att hålla den tät under vintern. Således är det bäst att helt enkelt tappa ur allting. Om man däremot vill bada flera gånger i samma vatten kan det sparas. Sätter man bara på lock och har haft vattnet i en varm temperatur tar det ganska många dagar innan det börjar frysa. Slarva dock inte med locket, utan sätt på det ordentligt. Annars kommer tiden det tar för vattnet att frysa att minska markant.

Elda i tid

Hur lång tid det tar en för badtunna att bli varm varierar givetvis. En del använder sig av el, vilket ganska många avråder ifrån att man gör. Detta eftersom det i många fall helt enkelt tar väldigt lång tid att få tunnan varm.

Desto fler är det som eldar. Beroende på badtunnans storlek, ved och den som eldar kan det ta mellan 45 minuter och 3 timmar att få badtunnan i badtemperatur. Det är bra att känna till att det krävs viss framförhållning när du ska bada sedan, inte minst om din badtunna är stor.

Ha rätt underlag

Något som många kanske inte tänker på, på förhand, är att det en badtunna kräver ett visst underlag. Det som är viktigt är dels att det är stabilt, men också att det kan komma in luft under den. Om inget luft kommer in kommer du säkerligen att få dras med både svamp och mögel. Det man brukar rekommendera är stenplattor, en grusbädd, trall och liknande.

Hikki är ett företag som erbjuder unika modeller av badtunnor.

 

Kristallkrona i nya huset

4 jul 2018

Ett nytt hus, oavsett om du köpt det eller byggt det själv, är ett vitt ark. Det är underbart att få planera precis hur du vill ha det från början och har du rum i budgeten är det ett bra tillfälle att köpa in din dröminredning och skapa det hem du alltid drömt om. I ett hus är det många rum som ska planeras, inte bara gällande inredning utan även saker som om väggarna ska målas eller tapetseras och i så fall vilken stil som kommer att passa.

Möbler och annan inredning är vanligtvis det man lägger ner mest tid på. En aspekt man dock kanske inte lägger lika stor vikt vid är belysning. Vilket på många sätt är synd, eftersom bra och genomtänkt ljussättning är ett utmärkt sätt att få den rätta stämningen i ett rum. En form av armatur som egentligen alltid har varit populär sedan den på allvar trädde in i svenska salonger i början av förra seklet, är kristallkronan. En kristallkrona pryder sin plats i varje hem, och ger glans åt det mest alldagliga rum.

Köpa ny kristallkrona

Fortfarande tillverkas lampkronor i en stor mängd utföranden och av mer eller mindre kostsamma material. Vill man ha en riktigt vacker lampkrona är det glasprismor, eller helst kristallprismor man ska välja. Det är prismorna som avgör på vilket sätt ljuset sprids över rummet och prismor av plast eller andra material ger helt enkelt inte ett lika vackert ljus. Riktigt kristallglas är slipat för att ge ett skimrande sken som gör att hela rummet lyses upp. En äkta kristallkrona blir blickfånget i varje rum den hänger i. Självklart är en äkta kristallkrona dyrare än plastvarianterna, men det högre priset rättfärdigas så fort man hängt upp sin krona i taket och tänt den.

När man ska köpa en ny kristallkrona ska man ge sig ut i butiker och leta, det går inte att jämföra med att söka på nätet. En kristallkrona måste upplevas på plats så att man kan se hur kristallerna sprider ljuset. Det är också lättare att bestämma sig för om man vill ha en mässingsfärgad krona eller kanske en silver- eller svartfärgad? Med ett stort urval kronor att betrakta i verkliga livet blir det lättare att göra ett genomtänkt val.

Köpa begagnad kristallkrona

Kristallkronor är alltid heta på andrahandsmarknaden, men de är inte lika dyra idag som de var till exempel i början av åttiotalet, när vurmen för kristallkronor slog i taket och drev upp priserna till rena fantasinivåerna. Mellan 1000:- och 10 000:- kan man få betala för en riktigt fin gammal kristallkrona idag. Är kronan nyligen renoverad tenderar den att betinga ett högre pris, men även aspekter som tillverkare, ursprungsland, material och ålder spelar så klart in.

Du bör alltid köpa en kristallkrona som blivit ordentligt genomgången och servad. Helst ska även elen vara utbytt. Elsäkerhetsverket presenterade nyligen en undersökning där det visade sig att så många som 4 av 10 lampor köpta på loppmarknader hade allvarliga elfel som potentiellt kunde orsaka person- eller materialskador. Om försäljaren inte kan lämna några garantier, men du ändå köper kristallkronan; se till att du får den besiktigad och servad av en behörig elektriker eller en expert på gamla kristallkronor.

Hur ska en kristallkrona hänga?

Du bör alltid förstärka lampkroken som kristallkronan ska hänga i. Generellt sett har äldre hus faktiskt bättre lampkrokar, anpassade för tyngre armaturer än moderna hus. Det var helt enkelt vanligare med riktigt tunga lampor förr i tiden.

Vad gäller höjden så är en tumregel att lampan ska hänga en bit ovanför ögonhöjd på de som rör sig under den. Hänger kristallkronan över ett bord kan den således gå ner en bit, men minst 75 cm över bordsytan ska en kristallkrona hänga. Den behöver också lite luft upp till taket, speciellt om den har hållare för stearinljus som man vill kunna tända ibland.

Läs mer om kristallkronor på https://www.lyster.se/.

Så arbetar du tryggt på tak

30 jun 2018

Den som arbetar på höga höjder såsom tak och renoveringar på fasader som är högre än 2 meter över marken ska alltid bära både hjälm och säkerhetslina. En sådan behöver även en heltäckande byggnadsställning. Detta för att någon som arbetar på så höga höjder behöver plats för ett ofta ett tungt byggmaterial. Det ska vara enkelt och bekvämt för hantverkaren att komma både upp och ner.  Det mesta byggmaterialet som används till tak är ofta mycket tungt. Då ska hantverkaren inte tappa balansen och trilla ner, vilket är lett om han eller hon ska ta sig upp på stegar. Det går inte.

Detta krävs för en fullgod taksäkerhet

Ska en takläggare vara säker på sin arbetplats – taket, ska det finnas både en bärläktsteg, en takstege, helst en gångbrygga, ett nockräcke och minst ett livlinefäste. Han eller hon måste alltid bära en hjälm på hjässan för att vara riktigt säker och alltid bära en säkerhetslina osm är fäst i livlinefästet då han eller hon arbetar uppe på taket.

Bäst hålla sig tränad

En takläggare bör även tänka på att hålla sig med en god fysik, då arbetet uppe på taket innebär ett ofta många gånger tungt fysiskt arbete. Ska man undvika arbetsskador gäller det att träna så allsidigt som möjligt, så att musklerna hjälper till i arbetet och så att man inte skadar sig i arbetet. Skadorna brukar vara som värst för dem som är otränade.

Bäst att inte sova för lite

Man bör heller inte vara trött när man ger sig upp på taket. Det kan tröttheten göra att man lättare begår misstag, och det kan göra att man fattar fel beslut. Kombinerar man det med stress är det som byggt för att man ska råka ut för någon kroppskada. Så kontentan blir att det är bäst att vara tränad, utvilad och bära hjälm och säkerhetslina. Då är det bara att ägna sig åt sitt arbete.

Antalet dödsolyckor stiger, enligt statistik från Arbetsmiljöverket; från 44 2015, till 55 2017. Här ges ingen beskrivning på vilka olyckor som ligger bakom, men vi låter antalet vara en varning för att dödsolyckor faktiskt sker på arbetsplatser och det var 55 för många arebetsolyckor under förra året. Man ska inte dö på sin arbetsplats, på grund av att säkerheten brister. Eftersom vi inte vet bakgrunden till denna presenterade siffra kan vi inte kommentera det.

Det vi vet är att det ska inte ske olyckor på arbetsplatserna. Här ska arbetsgivarna ta fullt ansvar för att alla deras arbetare är fullt säkrade mot olyckor.

Så mycket kostar det att schakta tomten

23 jun 2018

Har du en tomt i Stockholm som du skulle behöva schakta av någon anledning? Det är en del man bör arbeta med om det är så att du funderar på att uppföra ett hus på sin tomt i Stockholmstrakten. Det är sällan som man får tag i en tomt som man inte behöver gräva för att den ska bli bra. De flesta brukar jämna till marken åtminstone där huset ska stå. Många vill få bort skog och få marken som inte har pölar eller oönskad skog. Skog kan vara vackert att ha, men kanske inte på den egna tomten. Ett skogsparti gör ofta tomten mörk. Dessutom ger man mygg och andra insekter ett hem att hålla till i och det kanske man vill undvika. De flesta vill helt enkelt inte ha vattenpölar som ger myggen möjlighet att lägga äggen i.

Så mycket kostar ett schaktningsarbete per kvadratmeter

När du sedan har kommit fram till att du behöver schakta din tomt där du vill att huset ska stå, gäller det att veta hur mycket det kommer att kosta. Dels behöver du veta vad uppackningmaterialet kommer att kosta, vad företaget brukar ta för att komma och schakta marken, och om de tar något betalt för att använda sina maskiner för arbetet. Man kan räkna med minst 900 kronor per kvadratmeter. Då är allt ineberäknat; arbetskostnaderna, uppackningsmaterialet och maskinerna. 

Har du då ett hus som är 100 kvadratmeter stort, kommer det alltså att kosta 620x100= 62.000 för själva husgrunden. Priset inkluderar att företaget även tar bort shcaktmassorna. Vill du sedan bearbeta resten av tomten, som vi säger är 400 kvadratmeter, då blir hela kostnaden, inklusive arbetet med husgrunden att kosta cirka 248.000 kronor. Av det kan du dra av en tredjedel av arbetskostnaden med ROT-advraget. Då kan du få ner priset betydligt. Det vinner du på.

Förhandla med företaget om schaktning och sprängning

Dessutom är det mycket svårt att få till stånd den sorts husgrund som du vill ha om du gör det själv. Behöver du spränga stenar och klippblock på tomten kan det höja priset. Anlitar du ett erfaret företag till både schaktning och sprängning kan du kanske förhandla ner priset med företaget. De kanske också behöver göra en geoteknisk undersöknign av tomten innan de vet hur husgrunden bör byggas.

Googla markarbete Stockholm för att få några förslag på firma som kan arbeta med schaktning och eventuell sprängning på din tomt. Jämför de företag som du får som förslag av Google. Be om offert och referenser. Är du ekonomisk anlitar du ett företag som arbetar nära dig eftersom de tar betalt för resor. Lycka till!

← Äldre inlägg