Blogg

Tänk på vid nybygge

17 sep 2017

Vilka stenskivor väljer du?

Vi ponerar att du står inför att bygga ett nytt hus i modern tappning där exempelvis köket har en öppen planlösning och där ytan i sig kommer att vara inbjudande - både för dig, din familj och eventuella framtida gäster. Där har vi själva skalet till ett trivsamt köksområde - men kommer det att krävas mer än så? Självklart. Vi har även själva interiören som måste ses över och vara genomtänkt; här talar vi om allt ifrån köksskåp, köksluckor, vitvaror, typ av golv samt val av material för arbetsytor.

Här menar vi att valen som man ska göra handlar om en kombination av funktion samt det rent estetiska där det ena inte får gå ut över det andra. Ett vackert kök kan vara en mardröm att arbeta i och likväl så kan ett funktionellt kök vara direkt otrevligt att vistas i; av den enkla anledning att det inte är estetiskt tilltalande. Hittar du som husägare en balans mellan dessa båda komponenter - ja, då anser vi att du kommer att få ett kök att trivas i och att detta kök kommer att tjäna dig och din familj under en lång tid framöver.

Vi berörde ett område ovan som vi ska titta lite närmare på här, detta då vi tycker att just det området i köket illustrerar vad vi menar på ett bättre sätt än någonting annat: arbetsytan- ytorna.

För - vad väljer du för material i köket där du exempelvis ska hacka grönsaker, där du ska ställa köksredskap och där du även i övrigt ska arbeta? Materialet du väljer ska dels vara vackert och dels så ska det klara av påfrestningar som dagligen dyker upp i köket - vi har vatten, vi har värme, vi har spill från matlagning och så vidare. Enligt oss så är valet av bänkskivor viktigare än vad många tror; det material du väljer till de rena arbetsytorna kommer att definiera ditt framtida kök på väldigt många sätt.

Vilka är då de material du kan välja mellan? Här finns det givna valet och det som de flesta tänker på i första hand: trä. Trä är den lösning som de flesta väljer och det finns många anledningar till det. Trä är vackert, trä åldras på ett tilltalande sätt, trä går att behandla och trä skänker en värme som i sin tur gör köket mer levande. Men - är inte trä också ett ganska fegt val som liksom följer strömmen? Vi anser det och vi anser att man även ska överväga det andra materialet som finns tillgängligt. Stenskivor. Att använda sig av stenskivor även i köket och inte enbart i badrummet är något som verkligen kan ge hela rummet ett lyft.

Många väljer per automatik bort stenskivor då man på förhand bestämt sig för att A) det är dyrt B) det är ett material som är ömtåligt och C) det är ett material som är svårt att få måtten på. Om detta kan vi säga följande: det stämmer inte riktigt. För att bevisa detta så ska vi säga att stenskivor kommer i fler än ett utförande - dels så har vi marmor, dels så har vi granit och dels så har vi numera även komposit och alla dessa stensorter kommer med olika egenskaper, de ligger på olika prisnivåer och det finns återförsäljare till samtliga som är experter på att anpassa dina beställda stenskivor efter de ytor du har att jobba med i ditt nya kök. Således så råder vi dig att inte direkt avfärda stenskivor på dina arbetsytor i köket; det kan vara ett stort misstag. För att förenkla lite så tänkte vi skriva lite om de egenskaper som finns hos varje natursten samt ge några tips kring exempelvis skötsel, detta för att du ska få en lite bredare bild kring vilka val du kan göra. Vi hoppas att det ska få dig att åtminstone inse att bänkskivor i trä har en fullgod konkurrent och att trä inte är det enda material som finns tillgängligt för dig.

Marmor: Marmor, i köket? Ja, varför inte. Precis som i badrummet så kan det löna sig att välja lite lyx. Då vi talar om marmor så menar vi naturligtvis även den äkta varan och det ordet som du ska söka efter som prefix är Cararra. Väljer du marmor från det italienska området Cararra så kommer du inte att bli besviken - förutsatt att du sköter det rätt. För; skötsel kommer att krävas och det innebär bland annat att du måste vara noggrann med att impregnera någon gång per år. Givet är också att marmor är lite mer ömtåligt än andra stenskivor och att du således ska vara försiktig med att tappa saker på det. undvik även att ställa exempelvis koppar och glas på marmorn. En billig investering i sammanhanget är att köpa lappar att ställa dessa på.

Granit: Hård som granit - det ordstävet kommer inte ur tomma intet. där marmorn är ömtåligt så är granit en sten som står emot de flesta stötar och slag. Tack vare sin låga porositet så drar granit heller inte åt sig vätska. Att addera till fördelarna är även det faktum att du kan välja stenskivor i granit som kommer i olika färger. Nackdelar? Ja, en nackdel är att saker och ting kommer att gå sönder om du tappar det på din granitskiva. Även repor kan uppkomma om man inte är försiktig - detta framförallt vid mattslipad granit.

Komposit: Komposit är blandning av natursten och andra ämnen och detta har i sin tur gjort att bänkskivorna blir tåligare, får en jämnare finish och - framförallt - är lättare att forma och arbeta med. Just det senare har gjort att många personer med inredning som intresse väljer stenskivor av komposit. Priset är dock en nackdel då komposit - tvärtemot vad många tror - är ganska dyrt.

Praktiska saker att ha i åtanke när du ska bygga altan

14 sep 2017

Att bygga altan är ett drömprojekt för många. Särskilt attraktivt är det kanske om man har möjlighet att bygga altanen mot en fin utsikt i söderläge. Gör man detta får man inte bara nöje utav det – utan med stor sannolikhet även pengarna tillbaka, eller till och med mer än så. Att bygga altan är dock ett projekt som kräver goda förberedelser och gedigen planering. Här berättar vi om ett antal saker som är bra att ha i åtanke innan bygget påbörjas.

Inglasning och tak?

En altan kan se ut på många olika sätt. Vissa väljer att ha den helt skyddad av tak, medan andra låter den byggas under bar himmel. Det är även vanligt att en viss del av altanen är skyddad av tak, medan andra delar står öppna. De flesta vill ha skydd i någon form. Väljer man att använda markiser eller parasoller fungerar det väl som skydd till en början. För många kommer en önskan lite senare att skaffa ett riktigt tak eller en inglasning. Misstänker man att man kommer vara en av dem kan det vara lika bra att bygga med riktigt tak eller riktig inglasning med en gång.

Fördelarna är många med ett riktigt tak och inglasning gentemot t.ex. markiser och segel. Den största fördelen är kanske att säsongen kan göras längre ute på altanen. Även om man riktar in sig på att inte bygga inglasning eller riktigt tak, kan det åtminstone vara bra från början förbereda för vidare byggnation, eftersom så pass många väljer att bygga vidare på den så småningom.

Insyn

De flesta skulle nog anse att altanen blir trevligare att vistas på om man åtminstone delvis är skyddad mot insyn. Insynsskydd kan göras på flera sätt, beroende på vad man tycker ser fint ut. Något som är både effektivt och vackert är att plantera stora buskar, mindre träd och blommor som både ger insynsskydd och skapar en trevlig atmosfär.

Det är också populärt att bygga altan med vackert utformande plank och staket. Det här ger inte bara en avgränsning och insynsskydd, utan även skydd mot fall. Gå på magkänslan och välj det som känns bäst, eller kanske till och med en kombination av plank och växter.

Bygglov

Byggloven kring altaner kan kännas lite otydliga ibland. Ska du bygga en altan som är över 60 cm hög krävs bygglov. Det här gäller även om din altan ska få ett plank där den totala höjden blir över 110 cm över marken. Om altanen ska ha trappor skall de förses med räcke om de har fler än tre trappsteg. Bra att känna till är att ROT-avdraget kan utnyttjas ifall altanen sammanbyggs med huset.

Om du vill hitta ett bra företag som bygger altaner så rekommenderar vi dessa: www.byggaaltan.biz

 

För- och nackdelar med att skaffa en värmepump

1 sep 2017

Det finns många fördelar med värmepumpar. De är billiga i drift, skonsamma mot klimatet och är ett stabilt system när det väl är installerat. Men som med nästan alla värmesystem finns även nackdelar. Till exempel innebär det allt som oftast ganska höga installationskostnader, samt att det kan bli dyrt att åtgärda fel om de väl skulle uppstå.

Kostsamt att åtgärda problem

Anledningen till att det kan bli dyrt att reparera en värmepump är för att det är svårt att fixa själv. Således kan det krävas att en reparatör anlitas, även om felet i sig är ganska simpelt. Det här går dock att skydda sig mot till viss del, genom att läsa på och tillskansa sig kunskap om hur de fungerar. Många köper värmepumpar tack vare de ekonomiska fördelarna, och om man vill skydda sig mot onödiga utgifter kan det vara värt besväret att bli riktigt kunnig om dem.

Det här kan också bli lite dyrare, eller mindre dyrt, beroende på var man bor. Bor man i en större stad, Malmö till exempel, har reparatören sannolikt inte särskilt långt att åka. Bor man dock avlägset i, säg, västra delarna av Norrland, kan en reparatör behöva ta sig lång väg för att komma och reparera felet. Det är således mer motiverat att läsa på om värmepumparna om man bor i Norrland än om man bor i Malmö.

Ekonomin

Vad gäller ekonomin finns det både för- och nackdelar. För de allra flesta innebär det dock fördelar. Visserligen finns en installationskostnad som kan anses vara ganska hög, men med en billig drift fås investeringen tillbaka inom förhållandevis kort tid.

Beroende på var man bor och vilka förutsättningar man har kan olika typer av värmepumpar kosta olika mycket. Till exempel kan det bli dyrare att skaffa en bergvärme pump i Norrland än vad det blir i Malmö. Detta eftersom det överlag är mindre bergigt i Malmö och att man därför inte behöver borra lika djupt för att komma ner till grunden.

I vissa fall är värmepumpar omotiverat. Till exempel kan det handla om ett mindre fritidshus som du besöker sällan. I sådana fall skulle det helt enkelt ta väldigt långt tid, beroende på hur ofta du är där, att få tillbaka investeringen du lade på installationen.

Över lång tid, och om värmepumpen används ofta, är det dock något som nästan alla sparar på. Har man dock solcellskraft exempelvis, är det billigare. Dock är effekten från solceller ännu förhållandevis svag. Vissa väljer att kombinera värmepumpar och solceller för att få en riktigt klimatsmart uppvärmning.

 

Att inreda med glas är stort i Stockholm

1 sep 2017

Trender inom design och inredning tar ofta sin början i Stockholm för att sedan sprida sig till övriga delar av landet. Detta är naturligt då Stockholm är Sveriges största stad, har flest invånare och störst utbud av exempelvis butiker som gör att personer boende där – på ett helt annat sätt – kan experimentera och testa nya stilar. I och med att Stockholm  dessutom har en väldigt unik bostadssituation där priserna för bostäder ständigt når nya toppnivåer så innebär detta även att folk renoverar mer där och nästan enbart i syfte att tjäna pengar vid en försäljning. För att göra detta och för att ge sin bostad den största chansen att attrahera köpare så måste man således vara beredd att förändra enligt det rådande modet och de trender som för tillfället är på tapeten.

I Stockholm kan man även här vända på detta och se att även köparen av en bostad i en stor grad vill nå förändring och sätta sin egen, personliga prägel på bostaden och om vi ser vad som för tillfället är modernt i Stockholm så kan man direkt säga att det inreds med glas i en stor omfattning. Att inreda med glas i Stockholm sker numera nämligen i samtliga rum i en bostad och är inte längre exkluderat enbart till duschen.

Numera så inreder man även köket, vardagsrummet och exempelvis sovrummet och som exempel på detta kan vi nämna att skiljeväggar av glas byggs i en allt större utsträckning; man sätter alltså upp glasväggar snarare än ordinarie dörrar – något som både har klara för- och nackdelar. Till fördelarna kan vi här nämna att man öppnar upp bostaden på ett annat sätt, man ger en illusion av att en lägenhet i Stockholm är större än vad den i själva verket är.

Till nackdelarna får man nämna det uppenbara; nämligen att man kan få svårt att skaffa sig avskildhet om man inreder med glas. För att kunna göra detta så måste man även använda sig av en glasmästare då de flesta skiljedörrar, skydd i köket och duschväggar av glas måste måttbeställas. Här kan man alltså lägga till att kostnaden kan bli ganska hög och att du dels här alltså måste betala för materialet och dels också måste betala för att en glasmästare i Stockholm ska bygga- och installera dessa. Dock så kan man naturligtvis använda sig av sitt rot-avdrag för själva installationsarbetet som denne glasmästare utför; men att det ändå kostar ganska mycket pengar – det råder det inget tvivel om.

Glas är fräscht men svårskött

Om man ska fortsätta med denna trend gällande glas och för- kontra nackdelar i att använda detta material så kan man säga att glas ställer höga krav på att de hela tiden måste vara rena samt att det är ömtåligt. Går man in i en skiljevägg av glas – ja, då finns det också en uppenbar risk att det går sönder.

Således så måste man vara beredd på att samtalen till en glasmästare kan bli både många och att kostnaden för detta fräscha material kan bli relativt hög. Smakar det så kostar det dock – åtminstone om man ska se till denna inredningstrend i Stockholm.

En introduktion till golvslipning

25 aug 2017

En golvslipning är något som gör att ett gammalt trägolv kan se ut som nytt igen. Det krävs visserligen en del tid och energi för att som oerfaren göra det på egen hand. Anlitar man en firma för det får man också räkna med att lägga ut en del pengar. I slutändan får man dock ett golv som, om golvslipningen är bra gjord, håller sig fräsch ett långt tag framöver.

Att göra det själv

Gör man det själv får man räkna med att lägga ner en del arbete. En golvslipmaskin kan väga uppemot 80 – 90 kilo och är ganska tung att skjuta framför sig upprepade gånger över en stor golvyta.

Ska man göra det själv kommer de flesta att behöva hyra en sådan maskin. Bor man i en större stad som Stockholm eller Göteborg är det enkelt att hitta uthyrningsföretag som tillhandahåller dylika maskiner. Bor man i mindre stad kanske man får ta sig in till en större stad i närheten, till exempel Stockholm om man bor i Norrtälje, för att få tillgång till de maskiner man behöver.

Att anlita en firma för jobbet

Anlitar man en firma för jobbet får man förstås räkna med att slutsumman kommer att vara något högre än om man gör det själv. Hantverkarna ska ju, förutom materialkostnader, även ha betalt för de timmar de jobbar med golvslipningen. Den här kostnaden kan visserligen reduceras med hjälp av rot-avdraget, men fortfarande blir det dyrare än att helt enkelt göra det själv.

Bor du i en större stad som Stockholm eller Göteborg bör du inte ha några problem att hitta en bra firma för golvslipning. Söker du t.ex. på ”Golvslipning Stockholm” i valfri söktjänst får du en hel del att välja på.

När bör det göras?

Det går inte att på rak arm säga hur länge ett golv håller sig fräscht innan en golvslipning krävs. Bland annat beror det på hur många som bor i huset, vilken lackning som användes efter förra golvslipningen och hur de boende i huset behandlar golvet. Är man mycket noggrann med att inte gå in med skor och att avlägsna vätskor så fort de spills, kan man få golvet att klara sig länge. Är man däremot lite mer oförsiktig kan det hända att en golvslipning krävs med lite kortare mellanrum. Om du märker att golvet ser slitet och tråkigt ut, kanske med repor och små skador här och var, kan det vara dags för en golvslipning. Oavsett om du gör det själv eller lägger det på en firma att ta hand om.

Tips och råd kring heltäckningsmattor

7 aug 2017

Genom att lägga en heltäckningsmatta i sitt rum får man förutom ett mjukt och varmt golv att gå på även ett behagligt ljud i rummet, det vill säga eventuella ekon försvinner och buller dämpas. Rummet får en snygg och läcker karaktär med en heltäckningsmatta och kan kännas betydligt mer bekvämt och lyxigt än till exempel parkettgolv. Det finns undersökningar som visar att heltäckningsmattor med textilt golv som upplevs varmt har lägre inomhustemperatur utan att den upplevda temperaturen känns lägre. Detta i sin tur kan i förlängningen ge en lägre uppvärmningskostnad.

Det behöver inte alls vara svårt att lägga heltäckningsmattor i ditt nya hus. Det krävs ofta inget eller minimalt med underarbete för att lägga in mattan, vilket gör att man kan med bara små medel förändra ett rums karaktär. Det man kanske inte tänker på som är bra är att ett rum med en heltäckningsmatta har en lägre andel dammpartiklar i luften än ett rum som har ett hårt golv. Detta beror främst på att en heltäckningsmatta binder dammet och stoppar dammet från att virvla runt i rummet. Det är mycket praktiskt då det sedan är dags för städning så dammsuger man upp dammet från mattan.

Syntetfiber av hög kvalitet

Moderna heltäckningsmattor tillverkas idag i syntetfibrer av hög kvalitet som är antistatbehandlade som gör att smuts och damm lätt går att dammsuga och fläckar lätt ska gå bort. Syntetmaterial är helt luddfria och släpper inte heller ifrån sig något damm, så myten om att dessa mattor skulle vara ohygieniska samt allergiframkallande stämmer inte. Värt att tänka på när man ska lägga sin heltäckningsmatta är att man bör lägga på omkring 5 cm åt varje håll på mattan som skärsmån när du beställer din heltäckningsmatta. Se även till att golvet är fritt från damm och rent innan du lägger din heltäckningsmatta!

Skötselråd för heltäckningsmattor

Tänk på att dammsuga regelbundet, intorkade fläckar är oftast svårare att få bort och för att få bort de bör man behandla det direkt för att få bästa resultat. Vattenlösliga fläckar bör i första hand sugas upp med en disktrasa, därefter testa gärna med ljummet vatten och diskmedel för att lösa upp fläcken. Skölj sedan genom att badda ordentligt med en fuktig disktrasa. För att tvätta av hela mattan kan man enkelt tvätta den med en så kallad estraktionsmaskin/mattvätt, dessa maskiner går oftast att hyra hos en färghandel eller kemtvätt, alternativt anlita en firma som tvättar mattan åt dig.

Ta hjälp när ni ska genomföra en badrumsrenovering

26 jul 2017

Det finns vissa ytor i bostaden där man som privatperson bör undvika att renovera på egen hand. Det första man ska se till är naturligtvis sin egen utbildning och kompetens – har man exempelvis behörighet för att arbeta med elektricitet så finns det ju ingen anledning att anlita en annan elektriker. Det är alltså det första; det andra gäller att man ska fundera över riskerna som ett projekt för med sig – både för sig själv och för sina grannar.

Där inkluderar vi naturligtvis även el-jobb; alla vet vilka uppenbara faror som kan komma ur att elen blivit dragen på ett undermåligt sätt och då det dessutom handlar om fara för andra – bränder – så ska man alltid anlita en elektriker och här kan man utgå fram att detta gäller allt från att byta en stickkontakt till att lägga in exempelvis golvvärme. Då det gäller elektricitet så har man helt enkelt inte råd att chansa utan där gäller både svångrem och hängslen. Vidare – om vi kan tänka oss faror och risker som ligger i olika renoveringsprojekt – så kan vi även nämna vatten och detta är en detalj som allt fler privatpersoner börjat ignorera.

Det vill säga; man renoverar exempelvis ett badrum i Norrtälje utan att kontakta en rörmokare och dessutom så fuskar man med våtmatta, man tätar inte ordentligt kring golvbrunnar och man fogar dåligt längs listerna. Något som inte skapar problem direkt, men som inom några år kan skapa kostsamma vattenskador - dessutom kan även grannarna drabbas av ett sådant slarv.

Om vi här tar ett exempel på en stad som sticker ut då det gäller hemmaprojekt där man sköter allting på egen hand så är detta Stockholm och om vi håller oss till en badrumsrenovering så blir det enklare att förklara hur man ska agera korrekt vid en sådan. Först och främst ska man här tillägga att det faktiskt är möjligt för privatpersoner att sätta plattor och klinkers utan att ta extern hjälp; frågan är bara om man verkligen tjänar på det?

Många visar sig förlora pengar i slutändan

I många fall där personer i Stockholm genomfört en badrumsrenovering på egen hand – i jakt på att tjäna pengar – så har dt nämligen visat sig bli exakt tvärtom; man förlorar pengar. Att sätta kakel är en svår konst som gör att svinnet blir enormt för de som inte har den nödvändiga vanan och rutinen och även om man sparar in pengar initialt så äter detta svinn ofta upp denna potentiella vinst i slutändan.

Där har vi en aspekt av detta och om vi ser till farorna så kan vi återvända till dragning av vatten vid denna badrumsrenovering i Stockholm och säga att det handlar om en lägenhet som ligger högst upp i ett hyreshus.

Om detta gjorts av en outbildad person och det därefter börjar visa sig vattenskador hos grannarna under så kommer förmodligen försäkringsbolaget att dra öronen åt sig gällande ersättning för skadorna. Det blir istället den som dragit detta vatten som får öppna plånboken – det vill säga; privatpersonen i fråga.

En badrumsrenovering utförd på egen hand kan således i slutändan visa sig blir en väldigt kostsam historia och därför rekommenderas alltid att man tar den hjälp som finns tillgänglig. Med rot-avdraget så blir det heller inte så dyrt i dagsläget.

Bristen på rörmokare är stor

24 jul 2017

 Att man står inför det faktum att ett rör brustit eller en ledning i sitt hus sprungit läck är i sak ingen fara om man direkt upptäcker problemet och där man kan vidta lämpliga åtgärder. Att exempelvis linda handdukar runt läckaget innan det hela förvandlas till en vattenskada är en både bra och effektiv lösning – men den är temporär och det är vid sådana lägen man måste ringa en rörmokare för att denne ska kunna fixa problemet permanent. De flesta rörmokare jobbar akut och står beredda att med kort varsel komma ut till vilket hus som helst för hjälp vid liknande scenarion. Bor du exempelvis i Stockholm så kan du vid ett läckage – nästan oavsett när på dygnet – ringa en rörmokare och se att denne inom någon timme genomför ett fläckfritt arbete.

Dock – vid andra tillfällen så är det hela inte lika lätt och vi kan peka på att om du i samma hus i Stockholm planerar att renovera ditt badrum och där du behöver hjälp av en rörmokare för dragning av vatten och avlopp – ja, då kan du faktiskt tvingas vänta. Det råder nämligen brist på rörmokare i Sverige och Stockholm är inget undantag; något som gör att man som kund måste planera på ett bättre sätt vid exempelvis en badrumsrenovering, en installation av en värmepump eller inkoppling av ett nytt ventilationssystem – projekt som tar lite längre tid; det är nämligen inte alls säkert att man hittar en rörmokare med kort varsel och som kan avvara de timmar som krävs.

Boka in en rörmokare tidigt

Det här är på sikt ytterst problematiskt och med tanke på hur Stockholm växer och expanderar så kan bristen på rörmokare förvandlas till en mardröm. Detta inte minst vid de större nybyggnationerna där många riskerar att drar över tiden och där man kan att bristen på rörmokare kan bli den stora boven i det dramat.

För mindre akuta jobb är det fortfarande inga problem att få hjälp – de större installationerna kräver dock nu, och än mer i framtiden, en god planering och där man som privatperson redan på ett tidigt stadium ser till att kontakta och skriva kontrakt med en rörmokare. Annars finns det en risk att projektet tvingas skjutas på tiden.

Välj ett tryggt val av rörmokare: http://www.stockholmsrörmokare.se/.

Vilka yrkesgrupper gynnas av den starka byggkonjunkturen?

21 jul 2017

Byggindustrin har konsekvent visat mycket goda resultat på senare år. Det råder bostadsbrist i stora delar av landet, där storstäder som Stockholm utmärker sig mest. Likaså utvecklas infrastrukturen på många håll i landet, där Stockholm utmärker sig igen i form av bland annat nya tunnelbanelinjer och stationer.

Klart är att den starka byggkonjunkturen gynnar många som arbetar inom hantverk på ett eller annat sätt. Till exempel märks en ökad efterfrågan på installationselektriker, rörmokare och målare. Hur länge den starka byggkonjunkturen håller i sig är svårt att säga nu, men sannolikt kommer byggindustrin, åtminstone inom den omedelbara framtiden, att visa goda resultat.

Efterfrågan på kompetens har ökat

Arbetsförmedlingen gör regelbundet yrkesspecifika prognoser över hur arbetsmarknaden kommer att se ut de närmsta åren. I dessa prognoser ser det allt som oftast mycket bra ut för hantverkaryrken så som målare, elektriker och rörmokare.

Prognosen visar även hur stor konkurrensen om jobben är i landets olika delar. Det är inte sällan som prognosen bedöms vara ”mycket liten” över hela landet för dessa yrken. Undantaget är landets allra nordligaste delar, vilket möjligen kan höra ihop med att det helt enkelt inte byggs lika mycket norröver. Flera arbetsgivare inom byggbranschen har uppgett att de har svårt att hitta personal som kan ta de lediga jobb som erbjuds.

Finns det en fara i en tillfälligt stark byggkonjunktur?

Vissa argumenterar för att en tillfälligt stark byggkonjunktur leder till överskott av personal när dippen väl sker. Prognoserna för byggbranschen ser dock fortsatt goda ut i städer som Stockholm, även om dippen möjligen kan kännas hårdare på andra platser i landet. Hur det kommer se ut framöver är svårt att sia om just nu, men i till exempel Stockholm, där flera stora byggprojekt finns planerade framöver är sannolikheten för en ökad arbetslöshet hos yrkesgrupper som målare, elektriker och rörmokare möjligen lägre. Bland dessa projekt kan till exempel nya stadsdelar, utbyggnad av kollektivtrafiken och citybanan nämnas.

Samtidigt kan man argumentera för att yrken som VVS:are och elektriker kommer att behövas så länge vi har bostäder med vatten och el. Kanske gör detta att dessa yrken inte är särskilt känsliga för förändringar i konjunkturen.

Exempel på yrken och deras roller vid byggnationer

  • Vid nybyggnationer är det främst installationselektriker som arbetar. De drar kablar och gör viktiga installationer av olika anläggningar.
  • Målare. Målare behövs både för utvändiga och invändiga arbeten. Många firmor finns idag där en stor del av kunderna är olika byggbolag. I huvudsak gör de arbeten på och i nyproducerade lägenheter, skolor, sjukhusbyggnader, dagis men även på kommersiella lokaler.

Montera markiser på ditt hus i Hägersten

21 jul 2017

Det finns många små tips och trick som man kan använda sig av som husägare ifall man känner att husets exteriör börjar bli trist och tråkig. Gemensamt för de flesta är dock att de kostar mycket pengar och om vi tar exempelvis priset för att måla om eller byta tak så vet alla att detta är ganska dyrt. Det är alltså en kostnad som man inte läggs om den inte är absolut nödvändig och här kan amn alltså se sig om efter andra – och billigare – alternativ. Ett av dessa som allt fler personer använder sig av är at installera markiser på huset i fråga. Detta märks tydligast i Stockholm och i närliggande områden som exempelvis Hägersten där markiser – utöver att ge skugga – även ger huset mer karaktär och skyddar från grannarnas insyn.

Markiser i Stockholm har alltså under senare år seglat upp som ett självklart alternativ som även ser ut att sprida sig till övriga städer i Sverige – man får dels alltså det skyff man behöver och dels så blir huset i fråga också betydligt trevligare att se utifrån och detta till en billigare kostnad än vad att måla om skulle vara. Tar man här ett hus i Hägersten som exempel vars ägare just monterat markiser så kommer man direkt att se hur huset i fråga ser lyxigare ut, får en betydligt trevligare exteriör samt att huset blir hemtrevligare än vad det var innan dessa markiser kom på plats. Detta är alltså det överlägsna sättet att på ett snabbt sätt skapa förändring till det bättre på sitt hus och detta oavsett om det ligger i Hägersten, i Göteborg eller i någon annans stad i Sverige – markiser fungerar lika bra oavsett och är något som fler husägare verkligen borde överväga.

Markiser i Hägersten är billiga

Skillanden som man kan tala om gällande markiser i Hägersten och markiser i exempelvis Göteborg handlar istället om priset. Här menar vi alltså inte priset för att köpa dessa markiser utan om hur mycket det kostar att få dessa monterade på huset i fråga. Detta blir nämligen billigare i Hägersten och handlar helt om att det just där finns väldigt många företag verksamma inom detta område.

Visst – även i Göteborg finns det företag som arbetar med att montera markiser, men dessa är betydligt färre än vad som är fallet i Stockholm och i Hägersten och just där har man alltså en klar fördel som kund. Här ska man dock bortse lite från kostnaden och istället fokusera på att dessa markiser kommer på plats på ett korrekt sätt och det är också därför som man i första hand ska anlita en person för jobbet snarare än att göra det själv.

Att montera markiser är svårt och det finns vissa saker som man måste ha i åtanke innan man sätter igång och här talar vi om yttre omständigheter som väder, vind och närhet till grannar. Samtliga faktorer som kan vara svåra att beräkna för en husägare i Hägersten då denna ska montera sina markiser och därför är alltså rådet att man tar extern hjälp av ett proffs – till en, som vi sa ovan , relativt billig peng dessutom.

Fler och fler gör om sina kök

16 jul 2017

Köket har alltid haft en central plats i våra hem och glädjande nog så har användandet av detta också blivit något för alla familjemedlemmar. Generellt sett så har köket nämligen varit en plats där en familjemedlem – ofta kvinnan – lagat mat som man därefter äter tillsammans; men numera så ser man att även män och barn börjat intressera sig för matlagning. Det här fenomenet går att härleda till det faktum att man numera ser hur kändisar på tv delar med sig- och lagar sina egna recpet, att det finns fler program och tidningar som helt fokuserar på ämnet matlagning samt att det även finns en hälsotrend gällande mat och tillagning av denna.

Allt detta har gjort att köket idag har en än mer central plats i våra hem och detta är naturligtvis något som enbart ska ses som positivt. Det är roligt att laga mat och framförallt så är det roligt att göra det tillsammans med andra i allmänhet och sin familj i synnerhet. I spåren av denna pågående trend rörande matlagning så har man också kunnat se att kraven på köken ökat; man ser detta främst genom att fler och fler väljer produkter som håller högre kvalitet och man ser det genom att fler företag erbjuder fina, nyckelfärdiga kök, för rimliga priser.

Det sistnämnda är extra intressant i sammanhanget och det är egentligen bara att jämföra kostnaden för en omfattande köksrenovering nu mot för bara några år sedan. En köksrenovering då var något som räknades som extremt dyrt och som därmed var ett projekt som inte alla kunde genomföra; man kanske var tvungen att köpa sina vitvaror i en butik, kakel och klinkers i en annan samt fläkt och inredning i en tredje och fjärde – något som ledde till höga priser och detta även exkluderat kostnaden för arbetskraft.

Numera dock så ser man att en köksrenovering i sig inte alls behöver bli så dyr och detta beror på att de flesta större aktörerna på marknaden insett potentialen som finns i de nyckelfärdiga lösningarna samt att dessa numera också anpassas till alla olika typer av kök. Menas med det sistnämnda – det är en stor skillnad på kök och kök och här tänker vi främst på ytan, ett kök i en mindre lägenhet i Stockholm kommer att kräva en annan typ av lösning än vad ett kök i en villa i Örebro gör och det är där som exempelvis IKEA tagit en stor del av marknaden.

Det IKEA har gjort – som man nästan alltid gör, oavsett område – är att se till behov och rådande trender som finns och därefter anpassar smarta lösningar för dessa. Idag ser man matlagning som populärt, man ser vart det är som allra populärast (Stockholm, och andra större städer) och utgår således från att köken där kräver bättre lösningar anpassade efter en storstadsmänniska. Ska man renovera ett kök i Stockholm så är det numera bara att vända sig till IKEA eller någon av de efterföljande aktörerna som följt i deras spår för att hitta ett kök som passar sina egna behov samt den planlösning lägenheten man bor i har. Om man sedan monterar det på egen hand eller tar hjälp – det är en annan fråga.

Ta professionell hjälp vid din köksrenovering

Att man kan köpa ett nyckelfärdig kök innebär ofta inte att man på egen hand kan sätta upp detta. Ett kök behöver stommar och dels så måste man också – i vissa fall – anpassa det lite även efter hur boendet ser ut. Det som många gör fel då det kommer till en köksrenovering där man använder nyckelfärdiga kök är att man tar för givet att jobbet redan är gjort. Det vill säga; man underskattar det faktum att även ett sådant kök kräver väldigt goda förkunskaper och viss erfarenhet. Rådet är vid en installation av ett kök att man därför använder sig av professionell hjälp och att man gärna söker sig till ett företag som erbjuder totalentreprenad. Tänk bara på vilka moment som krävs vid en köksrenovering – utöver själva monteringen – du ska förmodligen dra el, du ska dra vatten och du ska förmodligen även kakla eller sätta klinkers. Vidare så ska spis, kyl och frys kopplas in och fläkten ska hängas upp.

Summa summarum så innebär en köksrenovering många små moment (el får du dessutom, enligt lag, inte dra på egen hand!) och genom att anlita ett företag som erbjuder totalentreprenad så kommer du betydligt billigare undan jämfört med att välja en firma för vare del. Även ett kök som man köpt på exempelvis IKEA tar lång tid att sätta upp – att de finns i smarta lösningar innebär definitivt inte att jobbet per definition är klart.

Vi råder därför alltid – oavsett om man bor i Stockholm eller någon annan stad i Sverige – att man anlitar professionell hjälp enligt totalentreprenad vid en omfattande köksrenovering.

Inspireras av andra kök

Den rådande trenden gällande matlagning och kökets utveckling – både sett till popularitet och utformning – har gjort att många överväger att renovera sitt eget kök och nå rummets fulla potential. Hur hittar man då inspiration och finns det några tips att ge?

Ja, vi har ovan nämnt IKEA som en bra affär för att hitta kök och lösningar rörande detta – men här måste vi även peka på internet som en underbar inspiratör. Det vill säga; genom att sätta sig ner och kolla på andra personers lösningar, vilken design de valt samt ofta även prisuppgifter så kan man skapa sig en bild och bygga upp hur sitt eget kök ska komma att se ut. Det finns mängder av bloggar som man kan läsa och dessutom så bjuder många livsstilsmagasin på sina bästa tips och lösningar – både i pappersform och digitalt.

En köksrenovering har aldrig varit roligare eller billigare att genomföra än i dagsläget – se till att ta skapa det kök som du alltid drömt om.

Förbättra bilens lack och yta

8 jul 2017

Givetvis är den invändiga rengöringen viktig. Att dock hålla utsidan på sin bil snygg, ren och fräsch är kanske något man ofta prioriterar lite högre. Det är ju trots allt det som syns utifrån. Har man dessutom en bil man tycker om och är nöjd med är man kanske särskilt angelägen om att se till att den ser riktigt fin ut. Om du dessutom har lagt stora pengar på ett fint hus och har bilen  på uppfarten så måste den också se ren och fin ut!

 För att få den att se fin ut på utsidan finns det flera saker man kan göra. Till exempel kan man skaffa ett keramiskt lackskydd, ge den en bra vaxning och tvätta den ordentligt. Har du redan gjort något av nedanstående inför sommaren?

Skaffa ett keramiskt lackskydd

Har man ett keramiskt lackskydd kan man räkna med att lacken klarar sig bra under en lång tid framöver. Ett keramiskt lackskydd gör så att ytan på bilen ser fin ut över tid. Därutöver krävs det givetvis att du även sköter om bilen överlag genom att regelbundet tvätta den. Dock är en av fördelarna med det att du inte behöver tvätta lika ofta eftersom det keramiska lackskyddet gör att smuts och annat skräp inte fastnar lika lätt. I allmänhet blir din bil en hel del lättare att tvätta med ett keramiskt lackskydd.

Vaxa bilen

Att vaxa bilen är ingen lätt uppgift. Var beredd på att du får pröva både en, två och tre gånger innan du når önskat resultat (om du inte har vaxat bilen förut givetvis). Något som är viktigt att tänka på dock, och som är lätt att göra, är att se till att bilen är ordentligt ren och fin innan du börjar med själva vaxningen. Om du försöker att vaxa en smutsig bil kommer du att få hålla på länge innan du ser bra resultat. Vill du inte göra det själv finns det många aktörer som erbjuder hjälp med just detta.  

Tvätta bilen regelbundet

Att tvätta bilen regelbundet gör mycket mer än man tror. Har det gått en lång tid sedan du tvättade sist kommer det här att ge en mycket stor effekt. Att inte tvätta bilen regelbundet kan till och med få konsekvenser i form av böter, om det skulle vara så mycket smuts att registreringsskyltarna inte syns. Är det så pass mycket smuts är det dags att tvätta den – på en gång.

Även om tipsen ovan handlar om bilens utsida bör du inte glömma det invändiga. Att spola av bilmattor och att ta fram dammsugaren då och då är viktigt för den allmänna trivseln i bilen.

Ta hand om insidan av huset

5 jul 2017

Det är många som är måna om att vårda husets yttre, eftersom det är det första intrycket grannar och vänner får av din bostad. Men insidan, den del som vi själva upplever mest, är den vi borde vårda allra mest.

Hur tar man hand om insidan av huset?

Självklart måste vi hålla efter med städningen. Veckovis bör vi alltid dammsuga, moppa golvet, torka av öppna ytor och även vid behov damma lister, hyllor och andra skrymslen som samlar på sig damm. Att putsa fönster och speglar regelbundet och att rengöra badrummet är också en självklarhet. Men det finns mer vi kan göra för att ta hand om insidan av huset!

Ta hand om väggarna.

Våra väggar tar ibland mer stryk än vi tror. Det är hål från spikar och skruvar för både speglar, hyllor och annat, tapet som blir avskavd, färg som börjar släppa. Det kan vara värt att kolla igenom väggarna och vid behov laga eventuellt stora hål, eller varför inte passa på att måla om eller byta ut hela tapeten? Ny tapet eller färg gör mycket för hur rummet upplevs.

Ta hand om golvet.

Liksom våra väggar så får våra golv ta en hel del stryk. Det är husdjursrace med vassa klor, testning av diverse skor med klack, stolar som skrapar, tunga möbler som flyttas. Listan kan göras lång på vilka saker som kan orsaka repor, hack och fula märken i golvet. Det behöver inte alltid vara så dyrt att fixa till golven. Att byta ut hela golvet kan bli en dyr historia, men att slipa golvet är inte alls i samma prisklass. Nyslipade golv ser i princip ut som nya, fast de inte är det. Det är mycket billigare och ger dina golv en längre hållbarhet.

Städa där vi inte brukar städa.

Det finns gott om skrymslen i alla hushåll som torkas av och städas allt för sällan. Det kan handla om köksskåpen, kylen och frysen, micron eller likväl täcken och både soff- och sängkuddarna. Kuddar och täcken är något vi gosar ner oss med varje kväll, men som också måste tvättas. Även tvättmaskinen bör köras tom en gång i månaden på 60 grader med blekmedel för att döda eventuella bakterier som kan tänkas trivas där. Du bör även torka av handtag, lampknappar och fjärrkontroller med en desinfektionsmedel regelbundet.

Självklart finns det ännu mer du kan göra för att ta hand om insidan av huset. På google finns massor med fler artiklar om vad du inte får glömma när du städar. Ett fräscht hem får oss alla att må bättre!

Vilken väg tar tjuven?

29 jun 2017

Stockholm är en stad där väldigt många inbrott sker och detta är till stor del också något man som husägare på egen hand kan påverka. I många fall så handlar det nämligen om att man själv bjuder i tjuven. Här menar vi naturligtvis inte rent bokstavligt utan att man bjuder in genom att ha brister i sitt hus; man har svaga punkter som tjuven ofta vet om. Det kan här handla om att fönstren är dåliga, att man har dåliga dörrar på sin baksida eller att källardörren är av undermålig och lättforcerad kvalitet. Vidare kan man även peka på garageportar som en väg som tilltalar en tjuv och detta är tyvärr en del som många glömmer bort. Garaget är nämligen ofta något som ligger i nära anslutning till huset; man kan ofta gå emellan dessa utrymmen och det här är ett stort problem om man ser till den uppenbara stöldrisken.

Det finns – tyvärr – väldigt många fall av inbrott där just de svaga garageportar som finns är vägen in för tjuven i Stockholm. En skicklig tjuv kan – helt enkelt – ta sig med väldigt enkla medel och där minimalt med våld krävs. Inbrott skulle i många fall kunna lösas bara genom att husägaren i fråga lägger ner lite pengar och investerar i säkrare garageportar. Tillsammans med ett bättre tänk – alltid låsa dörren, alltid se till att fönster är stängda, att se till att exempelvis källardörren har ordentliga lås – och ett bättre larm skulle göra många hus i Stockholm till en svårare match för en inbrottstjuv.

Att det finns tjuvar som livnär sig på att stjäla saker och föremål från privatpersoners hem är naturligtvis ett stort problem – men det behöver inte innebära att man ger dem fri access. Försvåra för tjuven och förstärkt ditt hem.

Fördelar utöver minimerad inbrottsrisk

Ser man till att som husägare i Stockholm investera i nya garageportar så finns det även andra klara fördelar än att man låser potentiella inbrottstjuvar ute. En av de största handlar här om att man sänker sin energiräkning genom detta. Det är nämligen just genom garaget som det största delen av värmen försvinner ut från ett hus och där samtidigt kall luft tillåts att sippra in – en ohållbar kombination som leder till de höga siffrorna som många husägare får då de öppnar sin räkning.

Genom att investera i nya, tätare garageportar skulle denna räkning bli betydligt lägre och detsamma gäller om man ser till en annan del av huset som vi berörde i samband med stöldrisken; nämligen fönstren. Även där skulle många tjäna mycket pengar på att byta eller låta en glasmästare täta kring listerna.

Generellt sett så betalar väldigt många husägare för mycket pengar i uppvärmning och energi och ser man detta även i hur man minimerar risken för inbrott så är dessa investeringar – garageportar och nya fönster – något som verkligen kan komma att skapa ett billigare boende och naturligtvis gäller detta inte bara i Stockholm. Dock är det där som man – som sagt – riskerar att få ovälkommet besök i en större omfattning och utsträckning.

Så tänker inbrottstjuven

28 jun 2017

Tyvärr är inbrott i hemmet ett brott som många har utsatts för. Om du inte blivit utsatt för det själv, känner du kanske någon som blivit det. För att motverka intrång är det först och främst bra att skaffa ordentliga säkerhetsanordningar. Till exempel kan säkerhetsdörrar och gallergrindar ibland vara tillräckligt för att få tjuven att gå någon annanstans.

Ofta krävs det dock mer än gallergrindar och att säkra ytterdörren överlag för att motverka intrång. Är det ett fristående hus det handlar om, hittar tjuven ofta andra vägar in. Dock är det av vikt att ytterdörren säkras – det är nämligen där som stöldgodset gärna bärs ut igenom. Gallergrindar och säkerhetsdörrar har desto större effekt för tryggheten om det är en lägenhet det är fråga om, där alternativa vägar in är begränsade. Skaffa gallergrind här.

Fönster och altandörrar

Fönster och altandörrar är vanliga vägar in för inbrottstjuvar. Många tar sig in genom fönster eller altandörrar som glöms öppna, eller genom att forcera dem på ett eller annat sätt. Normalt sett brukar erfarna tjuvar inte ha några problem med att ta sig förbi de flesta altandörrar. På grund av detta blir gallergrindar allt vanligare att använda bakom altandörren.

Larm och hund

En vanlig åtgärd för att skydda sig mot intrång är ett larm. Det känns tryggt, och det kan ofta ge förmåner i form av till exempel sänkt hemförsäkringspremie. Dock uppger många inbrottstjuvar att det inte är larm som är det största problemet – utan risken att bli tagen på bar gärning. Många inbrottstjuvar kollar om ägaren är hemma genom att helt sonika ringa på dörren.

Något som, kanske tvärtemot vad många tror, är mer avskräckande än larm är hundar. Det kan alltså vara mer effektivt att ha en klisterlapp uppsatt som varnar för hunden, än att skylta med sitt larm. Många rekommenderar att man har två larm i huset. Ett som ljuder, och som tjuven troligtvis kan klippa av, och ett tyst larm som går utan att tjuven vet om det. För att förhindra inbrottsförsök från första början kan gallergrindar och starkare altandörrar dock vara en bättre lösning.

Hittar värdesakerna snabbt

En tjuv hittar ofta värdesaker mycket snabbt. Många har till exempel en låda i köket med pengar, smycken och andra värdesaker som inte är låst på något sätt. En enkel åtgärd som man kan vidta är att helt enkelt sprida ut sina värdesaker på olika platser i hemmet. En inbrottstjuv behöver jobba snabbt, och har inte tid att titta i varenda vrå och låda. Om det är lite besvärligt för dig att hämta grejerna, trots att du vet var de befinner sig, kommer en inbrottstjuv sannolikt inte att hinna leta fram dem.

Vanligt är också att tjuvarna börjar i det största sovrummet, innan de går till vardagsrummet och därefter till eventuellt arbetsrum. Poängen är att många människor lägger sina värdesaker på samma platser. Om du lägger dina värdesaker på lite mer ovanliga platser, gör du det betydligt svårare för tjuven att få med sig ett bra byte.

 

 

 

← Äldre inlägg