Intresserad av att bygga ett Attefallshus?

Skillnaden mellan ett Attefallshus och en Friggebod är att den senare är betydligt mindre och att den inte har samma stor användningsområden som ett Attefallshus har. Ett Attefallshus kan nämligen byggas som en ren komplementsbyggnad (ett förråd, en bastu, ett garage eller ett exempelvis ett växthus)  till ett en- eller tvåbostadshus - men den kan även byggas som en permanent bostad; något som innebär att du själv kan avgöra vad den byggnaden i fråga ska användas till.

Rent konkret så innebär det alltså att du äger ett hus i Stockholm och på din tomt kan bygga ett Attefallshus som sedan används som en permanent bostad -för exempelvis dina barn eller för att hyra ut till exempelvis en student. Här måste du naturligtvis se till att ditt Attefallshus är beboeligt också; komplett med vatten, el, avlopp, vitvaror och övrig köksutrustning samt grundligt isolerad.

En speciell sak med ett Attefallshus - och som byggnaden i fråga har gemensamt med nämnda Friggebod - är att det inte krävs något bygglov för att uppföra det. Några andra detaljer som gäller är dessa:

  • Du får bygga ett Attefallshus om maximalt 25 kvadratmeter och med en takhöjd - till nocken - på max fyra meter. Det är även möjligt att bygga två- eller tre stycken Attefallshus på tomten - men samtliga dessa ska då, gemensamt, max ha det mått om 25 meter2 vi nämnde ovan.
  • Ett Attefallshus kräver ett godkännande från Byggnadsnämnden innan det byggs.
  • Du får bygga ett Attefallshus maximalt 4.5 meter från dina grannars tomt. Närmare än så kräver deras godkännande.
  • Har du en Friggebod på din tomt så utgör denna byggnation inget hinder för att du ska kunna bygga även ett Attefallshus.

litet hus på tomten

Hur mycket kostar ett Attefallshus att bygga?

Kostnaden för ett Attefallshus är nästan omöjlig att sätta en exakt siffra på. Som sagt; det beror på vad den ska användas till samt hur stor den ska vara. Vi tänkte dock gå igenom några vanliga kostnader och enklast blir om vi radar upp dessa enligt följande:

  • Startavgift: Vi sa ovan att det krävs ett godkännande från Byggnadsnämnden - och det medför även en kostnad i form av en bygganmälan. Hur mycket denna kostar beror på vilken kommun du bor i. Vissa är extremt dyra, andra tar inte alls någon större avgift. Som ett exempel på kostar en bygganmälan för ett Attefallshus i Stockholm 3135 kronor. I Uppsala kan den kosta så mycket som 18.000 kronor - beroende på vilket syfte Attefallshuset i fråga ska fylla.
  • Grundarbetet. En kostnad som måste tas i samband med att ett Attefallshus ska uppföras gäller mark- och grundarbetet. Ska du gjuta en platta, ska du ha krypgrund, källare eller plintgrund? Undersök vilket alternativ som passar bäst för din byggnad (och din plånbok).  
  • Kostnad för vatten: Det kostar att dra vatten in till ett Attefallshus och en rimlig sådan ligger - inklusive avlopp - på ungefär 50.000 kronor. Denna kostnad kan dock bli lägre om det befintliga huset ligger närmare och beroende på hur djupt du gräver rören (du bör dock gräva så pass djupt att de inte fryser vintertid).
  • Kostnad för el. En behörig elektriker måste dra elen till ditt Attefallshus och här kan du påverka priset genom att begära in- och ställa offerter mot varandra. Använd även rot-avdraget. Räkna åtminstone med en kostnad på 10.000 kronor.
  • Lösvirke eller nyckelfärdigt. Det går att bygga ett hus i lösvirke - vilket blir billigare, om du gör det själv. vanligt är dock att man köper ett nyckelfärdigt Attefallshus som levereras och sätts på plats. Här varierar kostnaden beroende på storlek och modell; kostnaden ligger från 25.000 kronor. Någon övre gräns finns egentligen inte - men omkring 250.000 kronor kan ändå ge en fingervisning om hur mycket ett nyckelfärdigt Attefallshus kan kosta.
  • Tänk även på att inredning och vitvaror kostar pengar. En annan kostnad som vi rekommenderar att du tar handlar om isoleringen; se till att ditt Attefallshus klarar vintern - välj till extra isolering om du ska köpa en nyckelfärdig modell.
30 Nov 2017