Bygga hus – hitta inspiration  

 

Förhastade beslut brukar allt som oftast bli ödesdigra. Då det gäller hus så är detta tyvärr inget undantag och det är något som många bittert fått erfara. I synnerhet vid nybyggnationer. Enkelt förklarat och som skäl till dessa förhastade beslut ligger ofta stress.

Står man inför att bygga ett hus eller om man befinner sig mitt uppe i projektet så är det lätt att man stressas, man vill bli färdig, man tänker inte rationellt, man blir ställd mot väggen – hur ska vi göra, bygga si- eller så, du måste bestämma dig nu! – och så tar man ett beslut som man sedan ångrar (och som ibland inte går att korrigera i efterhand). Vi menar att det mesta här handlar om att man planerat för dåligt och att man inte – från grunden – gjort klart hur man vill att det nya huset ska se ut.

Vi tänkte titta lite närmare på just det och vi tänkte – för att förenkla – ge några tips kring hur man ska tänka och hur man kan hitta den nödvändiga inspiration som krävs för att hitta sitt eget drömhus. Kort och gott; söker man efter inspiration lite varstans så har man också en djupare brunn att ösa ur och kan plocka russin ur kakan på ett helt annat sätt. Detta både interiört och sett till varje enskilt rum invändigt i det framtida huset. Låt oss börja:

  • Tidningar. Utbudet är i det närmaste oändligt då det kommer till inredningstidningar och här bör du ta tillfället i akt och gå igenom några – så många som möjligt – av dessa. Det finns dessutom tidningar som specialiserat sig på olika rum; badrum och kök i synnerhet. Ringa in, ta kort, skriv ned produkter och fantisera. Dyra tidningar? Besök biblioteket istället och låna hem de som finns där.
  • Internet: om det finns många inredningstidningar så ska du veta att internet är snäppet värre då det kommer till att hitta inspiration. Svårigheten är att det sällan står några priser skrivna och att det kan vara svårt att beräkna kostnader för olika projekt och olika hus. Men, du kan ”låna” idéer och höra med exempelvis en snickare om vad som är möjligt att göra samt hur priset skulle se ut. Eller bättre upp – ta hjälp av nästa punkt:
  • Arkitekter: låt en arkitekt vara med på ett hörn och visa dig alternativa lösningar som du säkerligen inte tänkt på själv. Svindyrt!? Inte nödvändigtvis. Du kommer att få betala – men det finns en chans att få till stånd ett bättre pris. Detta genom att välja en arkitekt med relativt lite erfarenhet och som behöver bygga upp en gedigen portfolio. En liten risk, naturligtvis – men det mest troliga är att du får ett väldigt bra resultat. Anlitar du en arkitekt så får du dessutom – utan tvekan! – ett fullständigt unikt hus där varje detalj är genomtänkt och där skönhet, funktionalitet och hållbarhet lever i symbios.
  • Dig själv: vad vill du egentligen ha och vad är viktigt för just dig. Skriv ned dina egna behov, skissa på planlösningar och sätt dig själv i första rummet. Den lista du får ihop kommer att vara väldigt användbar och detta även om du skulle köpa ett så kallat nyckelfärdigt hus. Dessa modeller går att anpassa mer idag än vad förr var fallet och är inte lika ”stela” som tidigare.

husbygge