Så slipar du ditt trägolv

Ett vackert trägolv har blivit en statusmarkör, inte minst i trendkänsliga Stockholm. En golvslipning i Stockholm kan göras på egen hand om man är beredd att lägga ner tiden, energin och om man är någorlunda händig. Det är även viktigt att man på förhand läser på om vilka risker det finns med arbetet. En golvslipningsmaskin bör hanteras varsamt, inte bara för din säkerhet – men också för golvets hälsa. Ett misstag med maskinen kan göra att hela golvet behöver slipas om i värsta fall.

Den som vill sköta sin golvslipning själv kan ha nytta av texten nedan. Här går vi igenom några av de steg som behöver genomföras för att golvslipningen ska bli riktigt bra. Tänk på att stegen kan skilja sig lite beroende på golv och maskin.

Slipa trägolv med slipmaskin

1.     Slipa med sandpapper

Själva golvslipningen påbörjas med att du slipar golvet med grovt sandpapper. Vanligtvis brukar man använda en grovlek kring 40, men om golvet är väldigt slitet kan du behöva använda ett grövre sandpapper än så. Tänk på att golvet ska vara väl rengjort innan du påbörjar detta.

2.     Tips när du ska använda maskinerna

Tänk på att fälla upp valsen innan du startar maskinen. Valsen kan sänkas ner igen när du har börjat gå med den. Det här är viktigt för att inte skada golvet. Kanterna bör du slipa med en något mindre maskin, en så kallad kantslip. Med en kantslip kommer du åt kanterna lättare och kan göra arbetet mer effektivt. Tänk på att hela tiden ha sladden bakom dig och att arbeta systematiskt.

En kantslip kommer dock inte åt allra längst in i trånga utrymmen och vrår. Använd dig då av en sickel för att jämna ut och skrapa bort lack. Tänk på att inte vinkla den för mycket, då du kan råka orsaka jack i träet.

3.     Andra slipningen

Efter att den första, grövre slipningen är gjord, är det dags att slipa med lite finare sandpapper. För den andra slipningen är det vanligt att man använder en grovlek på 100. Tänk på att om din parkett är fiskbensmönstrad, bör maskinen köras diagonalt för att få en fin mönsteryta.

4.     Rengör ordentligt

När du har slipat klart skall ditt golv dammsugas noggrant innan lackning. Om det finns kvar smuts på golvet när det är dags för lackering, kan ytan bli ful och ojämn. Bara små, små dammkorn kan få ytan att se lite knottrig ut efter att lackeringen är gjord. Nu är sliparbetet klart! Glöm inte att både slipa och lacka trösklar i anslutning till rummet. 

 

5 Jun 2017