Använd ditt rut-avdrag för en flyttfirma

En flytt är ett stort projekt; är man inte medveten om detta innan man sätter igång så kommer man att få en allt annat än behaglig upplevelse – så enkelt är det. Det avgörande i en flytt är att planera och vi tänkte lite snabbt visa på vad denna planering konkret kan innebära.

  • Säga upp alla abonnemang. Du måste ringa och säga upp bredband, den fasta telefonin och ditt elavtal. Här bör man tänka på eventuell uppsägningtid ockås; något som gör att man bör vara ute i god tid.
  • Göra en flyttanmälan och en adressändring. Den första sker hos Skatteverket och lämpligen via deras lättnavigerade hemsdia (du loggar in via mobilt bank-id eller vida din bankdosa). Den senare gör du på Adressändring.se och där rekommenderas även att du – för en mindre summa – eftersänder din post. Här kan du även passa på att skicka digitala flyttkort till släkt, vänner, kollegor och bekanta.
  • Skaffa hemförsäkring. Ring till ditt försäkringsbolag och meddela din flytt. Flytta-, säg upp, eller byt försäkringsbolag för din hemförsäkring. Här kan det löna sig att jämföra mellan alla försäkringsbolag också.
  • Hyr ett fordon. För att flytta så måste du ha något att transportera ditt bohag i och här gäller det – tvärtemot hur många agerar – att var ute i god tid. Vill du hyra ett större transportmedel så måste du boka ett sådant i tid; annars finns risken att du tvingas flytta med ett öppet släp eller att du inte får tag på något överhuvudtaget.
  • Packa: att packa alla saker tar tid – tro ingenting annat. En vecka innan själva flyttdagen så bör du sätta igång för att slippa stressen. Lämpliga hjälpmedel: Rejäla kartonger, bubbelplast för de känsligare sakerna (tv:n, datorn, stereon, tavlor) och tidningspapper för porslinet.
  • Packa i bilen. Att packa i en flyttbil kräver viss logisk förmåga som i kombination med givna regler (inte packa för tungt i förhållande till ditt körkort, fördela vikten jämt över golvet) ofta gör att många går bet och tvingas åka fler än en gång. Att utse en packmästare är ett bra tips.
  • Städningen. Det sista – och värsta – momentet handlar om flyttstädning och denna kräver åtminstone en dag. Det måste skötas och fusk lönar sig inte (då man faktiskt kan bli ersättningsskyldig).

Där hade vi några av de saker som ingår – och måste planeras i en flytt – och ser man dessa uppradade på detta sätt så förstår de flesta att en flytt är extremt påfrestande.

Vårt råd? Ta hjälp av en flyttfirma. Ska du exempelvis flytta inom Stockholm så finns det där ett väldigt stort utbud och det gör att priset – genom din förhandling – för en flyttfirma kan bli väldigt lågt. Dessutom: sedan augusti 2016 så ingår flytthjälp och en flyttfirma i de hushållsnära tjänsterna; du kan alltså anlita en flyttfirma – i Stockholm eller i övriga Sverige – och dra av 50% av de totala arbetskostnaden.

Idag är det således extremt prisvärt att ta hjälp av en flyttfirma och vårt råd är att man hittar en sådan som även kan ta hand om flyttstädningen. I synnerhet så är detta möjligt i just Stockholm där gränsen mellan en städ- och en flyttfirma börjat suddas ut då det kommer till området flyttstädning.

Kort sagt: ta hjälp med den fysiska biten (även packningen) och fokusera enbart på att säga upp alla dina abonnemang, skaffa en hemförsäkring och fullt ut flytta in i din nya bostad i Stockholm. Din flyttfirma sköter resten.

13 Dec 2016