Blogg

Bättre samhälle för alla

29 jul 2021

Vi strävar hela tiden efter förbättringar i våra liv. Förbättringar för framtiden, ekonomin, våra medmänniskor. Så hur skapar man förbättringar i ett samhälle som ska fungera för alla?

Ni hade antagligen blivit trötta om ni skulle sitta här och lära om alla förbättringar man kan göra. Framförallt om man ska höra allas åsikter. Det är bra att ta till sig vad andra säger. Problemet kan vara att människor ofta tycker olika. En sak som är bra för en, kanske inte alls är bra för någon annan. Det är alltid så det kommer att vara, precis som de säger: smaken är som baken – delad. Så har man ett litet samhälle att ta hand om är det viktigt att ni i styrelsen tar besluten. Men såklart fortfarande lyssnar på dem som bor där, vad de känner och tycker. Förändringar kan vara bra.

Hur vill man ha det?

När man köpte in sig i lägenheterna och blev med i BRF då gjorde man det av en anledning. Det kan vara en anledning att man såg att man kunde gå plus på det, eller att man ville vara med och hjälpa människor att få sina drömhem. Skapa ett trevligt litet samhälle för några familjer där alla helst funkar tillsammans. Med er i styrelsen som håller koll på allt. För att ni inte ska behöva jobba ihjäl er har ni också hjälp vid sidan om. Det är ett stort ansvar att ha en massa fastigheter som man hyr ut. Ska man dessutom hinna med sin familj, ett liv och ett annat jobb på sidan kan det vara snålt med tid.

Strävar efter förbättringar

Jämt vill man förbättras, man vill ha alla nöjda och glada. Man vill hålla det ekonomiskt och få ned på utgifter om det går. Det gör det bättre för alla. Så att installera solceller i en BRF är inga problem. Det är många som gör det i dag. Det är en stor vinst att göra det, så häng på och gör det ni med. Med solceller får ni ned kostnaden rejält mycket. Så länge det finns energi i solcellerna betalar ni ingen el eftersom ni får den därifrån. Ni tar helt enkelt hem ett företag som installerar solpanelerna till er. Ju mer man köper, desto bättre pris får man. Vill man ha ett kostnadsförslag kan man alltid ringa och prata med företaget innan. Med solceller tar ni ett steg i rätt riktning mot en billigare elförbrukning.

Trädfällning kan vara ett stort projekt

27 jul 2021

Trädgårdar och parker har ofta stora träd som till slut blir otympliga, skrymmande och kanske även sjuka och fula. Låt inte trädet bara stå där, utan anlita en trädfällare och få bort det.

Du har ett gammalt träd som du har tröttnat på, och då kan du bara beställa trädfällning i Stockholm, så kommer det folk och sågar ner det. Är det ett väldigt stort och otympligt träd betyder det inte att det är ett hopplöst fall.

Trädet måste då bara fällas i sektioner, så att det inte riskerar att rasa ner tunga grenar på andra byggnader. Står det illa till, och har växt sig stort intill huset, finns det företag som krånglar sig in där med maskiner och lyckas få ner det i alla fall.

Mycket ved blir det över

Vad vill du göra med veden? Du kan alltid be din trädfällningsfirma att såga upp veden och trava den åt dig. Skräp och sly, grenar och löv, allt det som du inte vill ha tar trädfällaren hand om. Be dem också om tjänsten stubbfräsning, så kan du bara lägga på ny jord och så nytt gräs på platsen. De forslar bort avfallet, så att du slipper tänka på det där trädet mer.

Du får det mycket ljusare i din trädgård eller på din innergård när du får bort stora träd. Då kan du använda ytan till något annat, som till exempel en terrass eller uteplats. Det är din tomt och du kan disponera den som du vill.

Asfaltera uppfarten för ett hållbart resultat

30 jun 2021

Du vill ha en uppfart som är stabil, enkelt att underhålla och som kommer hålla sig stark och hel i många år framöver. Då kan det vara en asfalterad uppfart som du kommer välja där hemma.

Nej, nu har du tröttnat på att fylla på med grus vartannat år, och att rensa de där envetna ogräsen som aldrig verkar ge upp. Först hade du uppfarten beklädd med mycket snygga plattor, men det var ju ännu värre. Då fick du kämpa med att få bort ogräset som satt mellan plattorna. Ett ogräs som snyggt och ogenerat placerade sina rötter under plattorna, så att det var stört omöjligt att få bort. Du vill lägga din tid på övriga trädgården igen. Uppfarten ska liksom bara finnas där och fungera. Datorn åker fram och du skriver in sökordet: hållbar uppfart.

Stark och med lång livslängd

Hur många bilar passerar på en väg varje dag? Hur många gånger kör du in och ut på din uppfart? Hur ofta asfalteras en väg om? Då förstår du att om du satsar på att asfaltera uppfart så kommer du få en uppfart som håller längre än du kan tänka dig. Det blir en uppfart där du slipper rensa ogräs. Du slipper fylla på med grus. Den kommer bara ligga där och vara perfekt, släppa igenom överblivet vatten och hålla för alla bilar du vill köra in. Så, vad ska du göra med den tiden du får över sen? Kanske skapa en drömträdgård?

Överlåt fastighetsservicen i Stockholm

16 jun 2021

Att förvalta och sköta fastigheter i Stockholm är ett enormt projekt. Det är säkerhetsfrågor, underhåll och administration som tar tid. Därför kan du överlåta fastighetsservicen.

Fastighetsägare i Stockholm får många fördelar när de överlåter fastighetsservicen till specialister. Det gäller hyresfastigheter, bostadsrättsföreningar och företag. För att själva behöva anställa och styra med allt från drift till underhåll är en stor apparat. För det finns proffs på fastighetsservice i Stockholm som hanterar alla typer av fastigheter. Förutom att det kan bli ekonomiskt fördelaktigt att leja ut delar finns det fler fördelar.

Fastigheter med bostäder har stora behov av att boende ska kunna göra felanmälan. Det ska kunna göras akut och rätt person ska komma och undersöka problemet. Ett rör som läcker vatten i en lägenhet kan inte vänta till måndag. Det kan också handla om störningsjour som kommer snabbt om det uppstår problem i fastigheten.

Många anledningar

För boende som exempelvis låst sig ute en kall januarinatt är det sällan uppskattat att få höra att någon kommer och låser upp om två dagar. Genom att du överlåter jouren till proffs kan du öka tryggheten för boende och dig som fastighetsägare.

Genom att välja att överlåta hela eller delar av fastighetsservicen kan du koncentrera dig på de delar som du är bäst på. Behöver du avlastning när det kommer till skötsel och underhåll kan du få hjälp på totalentreprenad. På så sätt är alltid parkeringar, lekplatser och fastigheter i det skick du vill att de ska vara i. Många har också flexibla lösningar som underlättar.

För villa eller flerfamiljshus

15 jun 2021

Alla hus behöver både översyn och omtanke. Det kan vara du som tar hand om din villa eller ditt fritidshus. Men det kan även vara ett företag som specialiserat sig på fastighetsskötsel.

Du kan helt enkelt inte vara överallt och ta hand om allting samtidigt. Det märker du om inte annat när du köper ett flerfamiljshus. Plötsligt dyker det upp saker som du inte ens vet vad det är. Eller som ska ordnas direkt, även fast att du inte har tid. Då kan du anlita ett företag som arbetar med fastighetsskötsel. Ett smidigt sätt att få loss tid som du kan använda precis hur du vill. Kanske vill du använda tiden till att få fokusera på andra saker än att ständigt ha en hel lista med alla sysslor som du måste göra.

Gör det som du är bäst på

Om du har tvåhundra kronor i timmen på ditt jobb, och det tar dig fem timmar att städa ditt hus så är det billigare om du anlitar proffs som förvisso tar trehundra kronor i timmen, men som också städar rejält mycket snabbare och bättre än vad du gör. Överväg då att anlita ett företag som arbetar med fastighetsskötsel. Men när det gäller lösningar för fastighetsskötsel av ett flerfamiljshus, så brukar dock inte städningen vara den punkten som man startar med. Då kan det istället handla om att ta hand om de boende genom att sköta reparationer och felanmälningar, samt allmänt vara den som har koll på hela huset. En trygghet för hyresgästerna.

Få hjälp med bostadsanpassning

10 jun 2021

Ibland kan du behöva anpassa en bostad efter dina unika behov. Det kan handla om att någon i familjen har haft en skada, eller så är det så att bostaden du har köpt inte är anpassad till dig.

Att ditt hem är anpassat för dig är viktigt. Om du har en funktionsskada och har köpt ett nytt hus kan du behöva anpassa ditt hus till dig. Sitter du till exempel i rullstol är det fortfarande viktigt att du kan ta dig runt din bostad utan några problem. Du ska fortfarande kunna laga mat, ta dig mellan olika rum och toaletten. Tyvärr är det inte många hus som idag är anpassade till detta. Du kan få hjälp att anpassa ditt hem precis som du förtjänar. Hela hemmet kan anpassas efter dina behov så att du kan njuta av ditt hem utan oro.

Sök bidrag för att anpassa ditt hem

Du som behöver göra en skräddarsydd bostadsanpassning i Stockholm, till exempel, kan ansöka om ett bidrag för att göra detta via din kommun. Målet med bidraget är att du ska kunna få ett hem där du kan leva precis som vanligt. Det är trots allt ditt hem som är din säkerhet. Vanligt är att bostadsanpassning handlar om att bredda ut dörrar så att om du har en rullstol du kan komma igenom med denna. Det kan också handla om att anpassa köket eller badrummet. Den som kan ansöka om bidraget för bostadsanpassning är till exempel du som har nedsatt syn, rörelsehinder eller en form av utvecklingsstörning.

Vem köper ett obesiktigat hus?

1 jun 2021

För de allra flesta är fastighetsköp en stor affär. Det handlar om ett framtida hem och om en större summa pengar. Kunskap om brister och speciellt om detta husets problem är nödvändig.

En överlåtelsebesiktning är speciell. Den utförs i nära samband med en fastighetsaffär. Syftet är inte att konstatera att fastigheten är felfri - sådana hus finns inte - utan att klarlägga vilka bristerna är. Man vill också kunna konstatera om det finns saker som i framtiden kan komma att leda till allvarliga problem.

Svensk lag ställer krav på både säljare och köpare vid en husaffär. Säljare är ansvarig för att inga allvarliga dolda fel finns. Köpare har så kallad undersökningsplikt. En överlåtelsebesiktning av den aktuella fastigheten gagnar båda parter.

Vem utför besiktningar och hur går det till?

Det finns en stor mängd personer och företag som utför husbesiktningar. Det är därför helt avgörande att du som vill beställa en besiktning väljer en välrenommerad och certifierad firma med kompetens. Den firma och den person du väljer bör ha certifiering.

Vid en överlåtelsebesiktning går man igenom fastigheten och söker efter möjliga problem. De vanligaste problem som uppstår brukar handla om fukt eller andra angrepp på husets strukturer. Besiktning innefattar fasad, tak, krypgrund/källare, våtrum och vindsutrymmen.

Vad ingår inte? Områden som uppvärmning och el, radon, skorsten och VA anses kräva specialkompetens. Vill man även ha detta kontrollerat behövs en tilläggstjänst beställas.

En överlåtelsebesiktning ger trygghet till samtliga parter. Inget hus är felfritt men alla behöver veta vilka bristerna är och hur de kan åtgärdas.

Se till att ditt hus har det torrt om fötterna

13 maj 2021

Är det snösmältning igen och du har återigen fått en stor sjö vid ena husknuten? Då kan det vara dags att se över din dränering, för att undvika stora skador och betungande utgifter.

Du har säkert hört talas om dränering, men är kanske inte riktigt säker på vad det handlar om. Att det är besvärligt, tungt, dyrt och en stor åtgärd är en vanlig föreställning. Men att det är så pass viktigt för ett hus, är inte alla helt medvetna om. Med en dålig dränering riskerar du inte enbart att döda dina växter och få en vattensjuk gräsmatta. Du riskerar även att få stora skador gällande röta, mögel och andra typer av fuktskador i ditt hem och på din grund. Detta gäller antingen du finns i Stockholm eller i övriga landet.

Hur en dränering utförs

Syftet med en dränering är att leda bort vatten från en plats till en annan, och på vägen däremellan sprida ut vattnet pö om pö. Lättast görs det genom att använda sig av rör som har små hål, vilka skapar den spridningen som man önskar sig. Men för att få en fungerande dränering krävs även att du har fall från huset. Annars kommer vattnet snarare att rinna mot din husgrund än från den, och då har du satt dig i en ännu värre sits. Är du orolig för att dräneringen kommer att bli dyr? Då går det att boka en dränering i Stockholm till fast pris.

Sanering av bostad i Linköping

11 maj 2021

Ska du flytta in i en lägenhet men finner den både vanskött och osund kan du begära sanering. Kanske chansar hyresvärden på att du godtar den ändå, men då kan du kräva att den saneras först.

Eftersom det är ont om lägenheter är det lite säljarens marknad, och hyresvärden vill hyra ut den snabbt. Har du blivit erbjuden en lägenhet i Linköping med perfekt läge och vettig hyra, så är det klart att du vill ha den. Så kommer du dit och får en smärre chock. Den är visserligen tömd och ser städad ut, men det luktar inpyrd rök, urin eller sopor, och du känner dig besviken och vill inte flytta in i den doften. Det är mycket möjligt att det finns mycket smuts gömd i golvbrädor eller under listerna, och i vilket fall som helst behöver lägenheten saneras.

Rätt rengöringsprocedurer

En saneringsfirma arbetar professionellt och vet hur rengöringsprocedurer ska gå till. De har sett det mesta av mänsklig misär och de har rensat och sanerat så mycket att de har expertkunskaper inom området. De har rätt medel och skyddsutrustning. En hyresvärd gör klokt i att anlita dem innan nästa hyresgäst flyttar in, så att lägenheten blir beboelig. Ibland kan det finnas fula fläckar också som inte är så lätta att tvätta bort. Det förekommer att hyresvärden vill bagatellisera det, men ska man bo i en lägenhet är det ingen kompensation att hyran är låg om det är otrivsamt där. Kanske behöver det först saneras och därefter målas och tapetseras. Läs mer om sanering på denna hemsida: saneringlinköping.se/

Hur mår taket egentligen

6 maj 2021

Det är mycket jobb med hus. Det ska målas och renoveras både invändigt och utvändigt. Något som lätt glöms bort i allt det andra är taket. När var det egentligen taket blev besiktat senast?

En av anledningarna till att takets kondition kommer i skymundan vid planering är att det är något som görs sällan. Det finns dock självklara tillfällen att se över taket. Ett av dem är vid själva husköpet då man inte önskar några överraskningar. Däremot kan det vara lite si och så med hus som går i arv i familjen. Trots att det är lika viktigt för den som tar över. Hur tar man då enklast reda på takets nuvarande status.

Dags för besiktning

Det kan hända att information om takrenoveringar inte finns tillgängliga för huset. Men det är ingen fara.

David som bor i ett hus i Lillån hade just detta dilemma. Då rekommenderade svärfar en skicklig takläggare i Örebro som han anlitat när de bytte tak på sitt hus.

När takläggaren kom och besiktade ropade han till David att komma och titta. Han visade vart David skulle titta. I hängrännorna låg flisor från takpannorna. Det här visar att taket bör bytas inom kort, sa han och förklarade.

Ibland kan dåliga nyheter vara bra nyheter. David hade redan från början önskat en annan typ av tak på huset. Nu när det ändå skulle bytas ut kunde han inte låta bli att le av lycka när han insåg att han skulle få precis det tak han i hemlighet önskat sig.

Fest på din balkong i alla väder

22 apr 2021

Du har precis landat den där fantastiska lägenheten med den makalösa utsikten mot havet. Första kvällen dukar du upp för att njuta av solnedgången på balkongen och börjar snabbt frysa.

Om du vill bjuda hem alla dina vänner, eller njuta av en romantisk kväll med din käresta, så är det svårt att planera för sådant i förväg om du vill spendera tiden på din balkong. För även om väderleksrapporten säger att det ska vara soligt, ingen blåst och en helt fantastisk kväll, så kan det gå som det går. För när har vädret någonsin brytt sig om att följa det som är spått och beräknat? Nej, från absolut ingenstans, och en klar himmel, kan moln plötsligt dyka upp och vräka ur sig regn. Så mycket att du till och med kan fundera över ifall du ska byta om till baddräkten och hämta badankan.

Ute men ändå inne

En balkong är lite som ett extra rum som du får som bonus, när du hyr eller köper en lägenhet. Det kan vara en mycket liten balkong som mest är till för vädring, eller motsatsen i form av rökning. Eller så kan du ha en balkong som är större än vad din lägenhet är. Så stor att du till och med kan möblera med soffa och matsalsbord. Men hur liten eller stor din balkong än är så är den precis lika utsatt för väder och vind. Så hur ska du göra för att alltid kunna nyttja din balkong? Glasa in den. Läs mer om balkonginglasningar: balkonginglasninguppsala.se

Järfällas finaste golv

15 apr 2021

Har du övertagit ett gammalt hus i Järfälla och vill renovera där? Ett billigt sätt är att slipa golven och måla om rummen. Både furugolv och parkett är fina material och är värda att spara.

Har man en tillgång, ska man inte kasta bort den. Men det är svårt att se allt det vackra bakom fläckar och repor, sot och slitage. Titta en gång till, så kommer du att kunna ta tillvara husets charm genom enkla åtgärder. Kanske ska du boka in någon som kan utföra en golvslipning i Järfälla.

Man måste inte röja ut allt, utan man får fram husets karaktär genom att slipa golven, måla och tapetsera, restaurera och laga när något fattas. Gamla kakelugnar är rena guldgruvan, även om man inte använder spisen. Det är en prydnad för rummet, och detsamma gäller för lister och stuckatur, som kanske bara behöver lite ny färg.

Dina golv får lyster och glans

Du kan lätt väcka huset ur dess Törnrosasömn med hjälp av duktiga hantverkare. Ett furugolv är ett gediget hantverk, och likadant är det med parkettgolvet där stavar har lagts för hand. Det går att köpa sådana parkettgolv nu också, men det är ganska dyrt, och ofta är det moduler som läggs. Det är rena slöseriet att inte spara på det som redan finns och som håller hög klass.

Dammet vid golvslipningen samlas i maskinen, så du slipper ha allt yrande runt i rummet. En golvslipare har allt material och avslutar jobbet med att lägga en vacker, glansig yta på golvet.

Använd utsidan för att göra om på insidan

13 apr 2021

Dags att göra om i rummet men svårt att bestämma vilka färger väggarna ska ha? Sök inspirationen utanför bostaden. Låt Stockholms miljöer inspirera till färgvalet på tapeter och väggar.

Stockholm, staden på vatten. Stockholm kallas också för Nordens Venedig och det är lätt att förstå varför. Vattnet ger ro i sinnet för människan. Att sätta sig vid en vattenkant och höra vågorna rulla in mot land och andas i samma takt är rogivande. Det är då man kan låta tankarna vandra fritt och bli inspirerad av det man ser.

Alla är kreativa på olika sätt

Många säger att de inte är kreativa, men att vara kreativ är inte att kunna måla av den vackra utsikten rakt av. Att vara kreativ kan också vara att man kan i målande ordalag beskriva det inre motivet för någon annan. En person att beskriva det för är en erfaren målare som kan hitta färgnyanser och fixa precis den färg man hittat till sin vägg. Kanske kom nyansen från det röda höstlövet man såg guppa på fjärden? Eller en spirande vårgrönska i kontrast mot det blåa vattnet som målas i ränder på väggen.

Boka en målare som kommer och fixar väggarna i hemmet i nyanserna man funnit. Det kan vara en tapet eller att man målar väggen med målarfärg. När arbetet är klart kan man njuta av rummet och den inspirerande färgnyans man själv hittat i sin inre idérikedom. Som privatperson kan man nyttja ROT-avdraget vilket gör målarens arbete billigare. Mer om måleri på denna hemsida: målarekungsholmen.nu

För att elen ska bli rätt

26 mar 2021

Det finns så många saker vi kan göra i vårt eget hem. Att fixa med elektronik är inte en av dessa. Det kan rentav innebära en livsfara att göra. Ta kontakt med en certifierad elektriker i Uppsala.

Har man nyligen gjort ett nybygge och behöver dra in elen, då behöver man en kunnig elektriker på plats som kan hjälpa till att installera den. De som arbetar som elektriker har gått en lång utbildning och haft en många lärlingstimmar för att få kalla sig för en certifierad elektriker i Uppsala. De lär sig då hur de ska handskas med den utan att den ska vara en livsfara för dem. Men för den okunniga kan el vara otroligt farligt. Man vet ju hur obehagligt det kan vara när man får en stöt från ett elstängsel, och då är den elen inte alls lika stark eller farlig.

Vad du kan göra själv

Redan som barn får vi lära oss att fingrarna inte ska vara i kontakt med uttagen, man ska även hålla all el borta från vatten. Detta stämmer fortfarande. Man ska vara väldigt försiktig när man handskas med el. Visst finns det några saker man själv kan göra i hemmet. Men är man osäker är det bättre att låta någon annan göra det. Man kanske inte vill anlita en elektriker för att byta en sladdströmbrytare, men är man osäker kan man be en bekant som har kunskap. Om man installerar fel kan det leda till tråkiga saker för hemmet, som att det börjar brinna.

Sanering av asbest

22 mar 2021

Om du misstänker att det kan finnas asbest i din fastighet kan du beställa en provtagning för att se om så är fallet. Visar det sig att asbest finns i byggnaden bör du ta tag i problemet genast.

Asbest är ett lurigt ämne som kan finnas gömt i gamla hus och kan orsaka hemska hälsotillstånd som exempelvis lungcancer. Därför är det oerhört viktigt att genast utföra en sanering. För att få den professionella hjälp som är nödvändig med sådan undersökning och provtagning, bör du vända dig till en certifierad firma. Dessa bör du hittar i de flesta städer i Sverige. Söker du exempelvis efter sanering i Norrköping ska det inte vara några problem. Efter att en undersökning och provtagning är genomförd - och dessa visar på halter av asbest - kommer din anlitade firma att genast starta en sanering.

Asbest i byggnadsmaterial

Förr i tiden var det populärt att använda sig av asbest i material när man byggde hus då material gjort med hjälp av asbest hade flera egenskaper som passade bra vid byggnationer. Dock hade man då inte kunskapen om dess hälsofarlighet Asbest består av flera typer av mineraler som finns ute i naturen, men som sammansatt i byggmaterial är ytterst farligt för människor. Oftast hittar man asbest i byggnader som uppförts, eller renoverats, på 60- och 70-talet. Det gäller att vara mycket försiktig vid rivningar av byggnader från dessa tider och måste utföras av professionella på rätt sätt så att asbesten inte sprider sig och förorenar omgivningen.

← Äldre inlägg