Blogg

7 tips när du väljer badrumsmöbler

5 jul 2020

Är du sugen på att köpa nya möbler till badrummet men är lite osäker på vad du ska tänka på för att det ska bli rätt? Här kommer sju tips som gör det enklare att välja rätt möbler till badrummet.

Badrum finns i alla möjliga storlekar, från de mest minimala små mörka kyffen där man i princip går på toaletten i duschen till riktigt lyxiga badrum med jacuzzi och bastu och där en hel lägenhet kunnat få plats. Oavsett storlek ska de alla inredas.

Vad är viktigt att tänka på?

1. Hållbarhet. Många badrumsmöbler är tillverkade av trä och det gör att man behöver tänka lite på hur hållbara de egentligen är. Möbler som ska stå i ett badrum behöver klara av att få fukt på sig, stå i ångande värme och även ibland kunna tåla sådant som till exempel golvvärme. Välj möbler som är anpassade för dessa förhållanden så kommer de att hålla sig finare under en lång tid. Det finns till exempel även skydd att sätta nere på benen på en badrumsmöbel som skyddar den mot fukt på golvet.

2. Utrymme. Hur stort är badrummet? Finns det fortfarande tillräckligt med plats för att kunna röra sig ordentligt i badrummet om man till exempel klämmer in det där skåpet? Eller kommer det kanske att stå alldeles för nära duschen?

3. Förvaring. Samtidigt som man inte vill ha en för stor möbel i ett för litet utrymme, vill man inte heller ha för lite förvaringsutrymme. Tänk därför över vilka förvaringsbehov du har i badrummet.

Fler tips vid köp av badrumsmöbler

4. Kommer en ny badrumsmöbel att matcha med det övriga möblemanget? Det finns många färdiga möbelserier att välja bland om man vill ha ett enhetligt utseende.

5. För en del badrumsmöbler, såsom ett nytt handfat eller en ny toalettstol, kan det behövas en fackman för att installera dem på ett korrekt sätt.

6. Inbyggd belysning? Den här punkten riktar sig särskilt till spegelskåp och badrumsskåp. Det kan vara både estetiskt och praktiskt att ha inbyggd belysning i spegelskåpet, och vill man ha det, är det ju bra tänka på det redan från början när man börjar se sig om efter ett nytt skåp.

7. Glöm inte bort de små detaljerna. Handdukstork, vattenkranar och krokar för upphängning av handdukar. Kanske en vattentålig tvättkorg? Det är de små sakerna som knyter ihop inredningen till en helhet. 

Om du går i tankar på att renovera badrummet så tipsar vi denna webbsida: https://www.badrumsrenoveringtäby.nu

Hur viktig är ventilationen?

4 jul 2020

För att en byggnad eller en lokal ska vara trivsam att vistas i behöver det finnas en fungerande ventilation. Men hur vet man då att ventilationen fungerar på ett tillfredsställande sätt?

För att vår ventilation ska vara tillfredsställande och fungera problemfritt så krävs det att det ibland genomförs olika typer av kontroller och service på ventilationssystemen i våra hus och fastigheter. Det är ingenting som vi bara kan anta att det fungerar år efter år. Det är viktigt att det är frisk och ren luft som vi får i oss när vi spenderar tid inomhus och det är viktigt att det kommer in rätt mängd med luft. Om det till exempel är igentäppt av smuts i systemen så kommer det inte komma in rätt mängd och det flöde som vanligtvis ska spridas runt i huset blir hindrat av det som ligger ivägen. Se till att hålla koll på er ventilation.

Allergiska besvär och trötthet

Om ventilationen inte ger det flöde som behövs till ett rum, en lokal eller en byggnad så kommer man till slut att inte må särskilt bra. En del kan få allergiska besvär i form av astma och de allra flesta av oss skulle komma att bli väldigt trötta till slut, om vi inte får den luft vi behöver. Förutom att luften vi andas när vi är inomhus behöver ha rätt flöde så behöver den även vara frisk och ren. Genom att utföra kontroller årligen och ge service till hela systemet, så ser man till att det inte strömmar in någon smuts eller damm i huset. Vid en servicekontroll kollas hela ventilationssystemet igenom och man rengör ventilationstrumman från smuts och dammpartiklar.

Ta hjälp av en ventilationsfirma

När man behöver gå igenom sin ventilation så ska man kontakta en firma som utför dessa kontroller och kan ge service på ventilationssystemet. De kan både utföra dessa kontroller samt sätta in nya ventilationssystem åt er om det skulle behövas. För det mesta så fungerar det bra att bara genomgå en service och allmän kontroll av utrymmena men ibland kan delar av systemet behöva bytas eller lagas. Även det ordnar ventilationsfirman åt er. Efter en sådan genomförd kontroll kommer ni få ett papper som intygar att service är gjord och vad som eventuellt behöver åtgärdas. Det är viktigt att vi ser till att få i oss bra luft, även inomhus. Ta hjälp av en tekniker på ett ventilationsföretag för att se över just er ventilation.

Drömmen om den bästa sommaren

1 jul 2020

Stor tomt eller liten tomt? Trångt, skuggigt eller full sol? Bor du i söder eller i norr? När den svenska sommaren kommer vill alla ha lyxen av att kunna svalka sig hemmavid. Hur löser du det?

Oavsett hur din tomt ser ut och hur stor eller liten den är… drömmer du säkert om en helt egen pool. Varma dagar på sommarlovet. Du jobbar än och barnen kan bada själva på gården. Att jobba hemifrån och ha full uppsikt. Nöjda barn som har tillgång till mat och glass i kylskåpet. Värme på altan och gräsmatta och svalka i en helt underbar drömpool. De svenskar som inte drömmer den drömmen är nog väldigt få. Lösningar finns i alla de slag. Budgetvarianten att springa i vattenspridare. Barnpooler och familjepooler som ska blåsas upp eller det ska byggas ställning till. Eller så går du all in och bygger en riktig pool i trädgården.

Hur ska den se ut?

Låt säga att du fattat beslutet att du ska bygga en pool på tomten. Hur ser tomten ut, vilken design har ni? Är det en medveten trädgårdsdesign eller har slumpen fått råda? När du ska välja pool är det inte bara olika storlekar och prisklasser du kan välja mellan. Du kan även välja en form som passar tomten och estetiken. Får det lov att vara en Eight, Kidney eller en Octagon? Kanske lite mer vanliga former som Oval, Rectangular eller Round? Eller så väljer du den mest drömska av dem alla - nämligen Lagoon. Bygger du in den med trädäck runtom kan du enkelt välja den form som tilltalar dig mest.

Utseendet viktigt för resultatet

När du valt storlek och form så kommer utseendet. Vill du ha en så kallad Liner med mosaik eller en helfärgad? Mosaik är snyggt att välja i blått, grått, sandfärgat eller varför inte svart? Dessutom finns de så kallade marmorerade och en som heter Carrara. Väljer du hellre en helfärgad Liner så är det snyggast att gå ton i ton med vattnet och framhäva känslan av medelhav med hjälp av blått eller turkost. Alternativt skapa effekter med ljust eller mörkt grå, vit eller sandfärgad. När dessa val är gjorda har du din pool inom räckhåll. Några små tillbehör som stegar eller trappor, belysning, räcken och poolskydd tillkommer förstås också. När valen är gjorda är det bara att börja gräva och skapa rätt markförutsättningar i trädgården. Snart, mycket snart kan du dyka ner i din alldeles egna drömpool. Vi tipsar att kolla in Miami Pool

Professionell trappstädning

1 jul 2020

Alla mår bättre när det är rent och städat, och detta gäller också i trapphuset. Att anställa en städfirma för att utföra trappstädning i Göteborg är en garanti för en bättre miljö.

När du stiger in i ett trapphus är skräp och smuts det sista du vill se. Entrén på byggnaden säger mycket om en fastighet, och om kvaliteten på boendet. Om det är smutsigt ger det inte enbart ett dåligt intryck när potentiella hyresgäster kommer in, utan det är också dåligt för hälsan. Ett stökigt trapphus är nämligen fullt med bakterier. Det är därför värt att anställa en städfirma för att ta hand om trappstädningen. Du kan själv välja hur ofta du vill att städningen blir utförd och vad som ska ingå i städningen. I en normal trappstädning ingår en rad olika tjänster. Allt från att sopa, dammsuga mattor, fönsterputsning och städning av hiss om detta finns. En städfirma ser till att dina hyresgäster trivs och att trapphuset alltid håller en god standard.

Anlita rätt städfirma

Att anlita rätt firma för att utföra trappstädningen är viktigt för att du ska få det önskade resultatet. Innan du anställer en städfirma är det alltid värt att titta på tidigare omdömen från deras gamla kunder. Som tur är det enkelt att hitta en bra städfirma och undvika oseriösa firmor, detta eftersom det allt är enklare att få information online idag. Det är viktigt att hitta en firma som kan skräddarsy deras tjänster efter dina önskemål. Innan du anställer firman är det också värt att samla in ett par olika offerter från olika firmor. Alla seriösa firmor borde erbjuda dig en kostnadsfri offert för städningen. Du kan då jämföra dessa för att hitta den bästa firman för dig.

En bättre miljö

Att miljön inomhus är bra är viktigt då vi spenderar allt mer tid inomhus. Därför är det viktigt att städningen blir utförd på ett professionellt sätt, och att alla material som används är miljövänliga. Detta betyder att de inte har några farliga kemikalier i sig, vilket är skadligt både för miljön och människor. Fråga alltid vad för produkter firman använder sig av så att du kan vara säker på att det inte är några skadliga produkter. Produkter med farliga kemikalier kan leda till allergier, och är speciellt farligt för barn och äldre. Att trapphuset är välskött är viktigt eftersom att hyresgästerna passerar där varje gång de ska till sin lägenhet.

Njut utomhus året om

25 jun 2020

Visst är det underbart att kunna sitta utomhus under årets varmare tid? Glatt välkomnar man därför våren och sommaren. Mindre glad blir man när hösten kommer och man måste flytta in igen.

Att vara ute under dygnets ljusa timmar är viktigt för vår hälsa. Dagsljus motverkar och lindrar både depression och ångest, likaså kan naturen. Att blicka ut över en öppen horisont sänker stressnivåerna och därmed också blodtrycket. Solens strålar drar också sitt strå till stacken. Solljus bildar nämligen den största delen av kroppens D-vitamin. Att vara utomhus är alltså en mirakelkur mot det mesta - inte så konstigt då att Sveriges invånare gärna vill ta vara på den tid på året då man faktiskt kan sitta ute utan att frysa eller famla i mörker.

Lösningen på din höstångest

Mörkt och kallt blir det sannerligen i vårt avlånga land. I dessa nordliga breddgrader är den tiden på året oundviklig, och man får med tunga steg ta sitt pick och pack och flytta in igen. Inga fler middagar på altanen. Inget mer morgonkaffe i syrénbersån. Det blir helt enkelt för kallt ute under höst och vinter. Även tidig vår kan vara kall, och detta kan hålla i sig länge. I slutändan är det inte en speciellt lång period kvar då det är behagligt att sitta utomhus. Det är därför inte så konstigt att antalet deprimerade personer ökar under årets mörka inomhusperiod. Men, man behöver inte deppa länge. Det finns nämligen en lösning på problemet!

Förläng den behagliga perioden utomhus

Det finns ett sätt att förlänga den härliga och hälsosamma utomhusperioden. Lösningen är att bygga ett uterum. När man har ett uterum så kan man förlänga tiden då det känns behagligt att sitta ute. Inne i ett sådant rum blir det varmare, men man bevarar känslan av att sitta utomhus. Ofta är både väggar och tak i glas vilket gör att man hela tiden ser naturen omkring sig, trots att man i princip är inomhus. Man kan se den frodande grönskan, höstens skiftande färgspel i trädkronorna, den vackra himlen och den fria horisonten. På vintern kan man njuta av alla vackra skimrande kristaller från både is och snö. Man kan sitta där med en kopp te eller varm choklad, blicka upp mot den blå himlen och bara njuta av att vara ute, fast ändå inne. I ett uterum kan man optimera sin hälsa genom att fortsätta mota bort stress, ångest och depression.

Hitta rätt markis för ert hus

9 jun 2020

Det är inte helt lätt att bestämma modell och färg när det kommer till solskydd som ska sitta på huset. Det finns en uppsjö av olika varianter och utföranden, så vilken passar bäst till just ert hus?

Det är klart att det är både bekvämt och skönt med ett solskydd utanför fönstret, men även utseendet spelar roll när det kommer till markiser, eller hur? En markis kostar en hel del pengar om man vill ha en utav bra kvalitet; vilket nog de allra flesta vill eftersom markiser inte är något som man byter efter varje år eller säsong. Den ska klara att sitta uppe i både ur och skur, tåla solens strålar utan att färgen bleks efter första sommaren och även tåla hård blåst utan att rubbas. Nuförtiden går markiser går att få tag på i alla möjliga färger och varianter. Man får helt enkelt välja utefter eget tycke och smak.

Välja bland färdigt sortiment eller skräddarsy en egen?

En del firmor som tillhandahåller markiser för hus och fastigheter kan erbjuda produkter både ur eget sortiment så väl som specialbeställda produkter. Vill man ha något som inte redan finns på marknaden så kanske de kan hjälpa till med design och utformning av en ny markis helt efter era önskemål. Det finns egentligen oändliga möjligheter när det kommer till färg, form och stil på markiser och solskydd till huset. En del vill att markisen går i samma färg som huset i övrigt medan en del andra vill ha en färg och form som sticker ut lite grann.

Helhetslösning när du köper markis

När man har valt den firma som ska leverera markiserna erbjuds man ofta en slags helhetslösning. Det brukar vanligtvis följa med en servicetekniker som både levererar och sätter upp markisen eller markiserna åt en, men något som många inte vet är att man även kan få service utförd på dessa med jämna mellanrum. Markiser ska hålla många år, helst så många som möjligt, och då kan det vara smart att göra någon form av service på dessa under årens lopp. Detta för att de ska hålla sig fräscha och fungerande i många år. Det är en trevlig överraskning för många när de får veta att de även kommer att få service utförd på sina nyinköpta markiser. Det är sådant som får kunder att återkomma till företaget. Tar man hand om kunderna så kommer de åter.

Hjälp med trädgårdsarbete på Värmdö

24 maj 2020

Börjar trädgården se risig ut? Skadat gräs, yviga buskar och ovårdade rabatter är bara början. Men oroa dig inte, på Värmdö finns flera alternativ för trädgårdsarbete.

En trädgård behöver omvårdnad. Du som bor på Värmdö kan anlita ett företag som kan sköta trädgårdsarbetet åt dig, så att du kan luta dig tillbaka och njuta av en välskött trädgård. För det är inte alltid man själv har varken tid, lust eller ork att ta hand om trädgårdssysslorna. Att vara fastighetsägare innebär ofta tillräckligt mycket arbete som det är, och då kan det hända att trädgården blir lidande.

Det krävs en hel del kunskap för att sköta en trädgård på rätt sätt. Om du inte själv har den kunskapen kan du lita på att det finns andra som kan sin sak. Företagen kan även hålla med avancerad utrustning och tunga maskiner som behövs vid vissa arbeten, saker som inte är helt självklara att ha hemma. Som grädde på moset bestämmer du själv hur mycket hjälp du vill ha och vad du vill sköta själv.

Vad innefattar trädgårdsarbete?

Inom området trädgårdsarbete ryms så mycket mer än bara gräsklippning. Bakom varje vacker och frodig trädgård på Värmdö ligger mycket hårt arbete och ansträngning. Trädgårdsarbete innefattar helt enkelt allt det som har med trädgården att göra. Vissa sysslor behöver utföras oftare medan andra kanske bara behöver göras någon gång per år. Allt från buskar och träd till sommarblommor och perenner behöver omvårdnad. Här följer ett urval av vad trädgårdsarbete på Värmdö kan innefatta:

  • Beskärning av buskar och träd
  • Häckklippning
  • Gräsklippning
  • Plantering
  • Ogräsrensning
  • Krattning
  • Vårstädning
  • Plattsättning
  • Och mycket mer!

Planera trädgården

Många av oss drömmer om den där perfekta trädgården som är inbjudande och vacker. Vissa drömmer om en romantisk trädgård medan andra hellre vill ha en frodig köksträdgård. Det är viktigt att ha en bild av vad man förväntar sig av sin trädgård. Det finns företag på Värmdö som förutom trädgårdsarbete även sysslar med anläggning av trädgård. Inte bara vad gäller det estetiska utan även anpassat efter de förutsättningar som finns. De vet vilka växter som passar bäst just där du bor, och kan rekommendera utifrån hur mycket tid du vill lägga på din trädgård. När man planerar en trädgård är det såklart också viktigt att tänka funktionellt och praktiskt. Hur mycket yta finns till förfogande och vad krävs av dessa ytor? Om du anlitar ett företag för trädgårdsarbete på Värmdö kan du få hjälp redan i planeringsstadiet.

Drömmer du om att jobba som inredare

24 maj 2020

Inredningsutbildningar finns idag både med fysiska träffar och helt på distans online. Vill du certifiera dig och jobba som inredare redan idag? Vill du jobba som anställd eller egen?

Idag erbjuds en mängd olika utbildningar runt om i vårt avlånga land. Med olika inriktningar, studietakt, pris och certifieringar eller ej. Var och varannan tjej drömmer om att få jobba med inredning - tänk att få shoppa och skapa i full kreativitet - dagarna i ända. Vem vill inte det liksom! Att drömma är bra, men se till att tänka ett steg till. Hur och var vill du jobba sedan? Finns det inredningsföretag där du bor som behöver fler inredare? Eller finns det inga företag så kanske du ska starta ditt eget. Vad innebär det att bli företagare? Är du rätt person för det och vill du det?

Olika förutsättningar

Beroende om du bor eller söker jobb i en storstad eller mindre stad är utbudet av arbetsgivare så klart olika. I de största städerna som Stockholm, Göteborg eller Uppsala finns redan mängder av inredningsföretag att söka hos. Men på mindre orter som Flen, Kalix eller Gränna får du troligen räkna med att bli din egen chef. Och kanske är det just det du drömmer om - att starta ditt alldeles egna inredningsföretag där du får bestämma inriktning, stil och typ av kunder utifrån egna önskemål. Då är det ju drömmen, välj då gärna en utbildning med inriktning mot entreprenörskap och inredning. Vill du hellre satsa på att söka jobb hos en befintlig firma så välj en utbildning med fokus på det kreativa, på att beskriva och skapa förslag och inredningar av många olika stilar - både för hem och arbetsplats.

Marknadsföra sina tjänster

Som inredare bör man göra sig ett namn. Ett namn som folk känner till och pratar om. Ett namn som står för din kvalitet, din person och din palett av stilar. Se till att jobba fram flera spännande och attraktiva referensprojekt. Inred för stora företag och få en skjuts på vägen, se till att bli omnämnd och kanske till och med intervjuad i magasin och tidningar. Närvaro i sociala medier är av stor vikt. Skapa före- och efterprojekt som kan delas och inspirera till åtrå för just dina tjänster och att de faktiskt tar kontakt. Kanske kan du få jobb som krönikör eller expert i någon tidning eller på någon större blogg. Skaffa bra samarbetspartners och hjälp varandra att växa. Vi rekommenderar denna hemsida: http://www.inventia.se/

I Bromma finns takläggare som kostnadsfritt kan besiktiga ert tak

21 maj 2020

Blåste några takpannor ner i höststormen eller funderar ni bara på att lägga om taket på sommarstugan i Bromma? Vänta inte för länge! Ring en takläggare i Bromma och begär en offert.

Funderar ni på att lägga om eller reparera taket i sommar? Oavsett om man väljer att göra det själv eller att anlita ett proffs så måste taket först besiktigas. I Bromma finns det takläggare som gör detta kostnadsfritt. Det första man gör är att kontrollera så att taket är tätt. Läcker det in, finns det mörka fläckar eller luktar det illa? Enklaste sättet är faktiskt att gå husesyn då det regnar. Man börjar med att kontrollera innertaket på vinden. Det ska vara torrt där uppe och lukta normalt. Det är bra att kolla extra noga runt eventuella skorstenar, fönster och särskilt runt gamla takfönster. Väder och vind påverkar också taket, så det är en god idé att kolla extra utsatta områden. 

Olika tak har håller olika bra

Visst kan man lägga om taket själv, men det är ett tungt jobb. Det är lättare att ta hjälp av en professionell takläggare som vet vilka byggnormer som gäller. De besiktigar taket och lämnar sedan en offert på arbetet och materialkostnader. De talar även om ifall att reparationer måste göras så fort som möjligt eller om man faktiskt kan vänta ett eller kanske två år med att byta det där slitna taket. Ett tak som har underhållits och skötts brukar såklart hålla längre, men utsattheten från väder och vind spelar också in. Hållbarheten på taket är också beroende av vilket material det är gjort av. Ett tegeltak ska normalt hålla i hundra år. Likaså ett modernt betongtak. Plåttak och papptak behöver dock bytas lite oftare. 

En takläggare vet vad ert tak klarar av

Om man vill lägga om taket och även vill byta material från exempelvis plåt till tegelpannor bör man absolut först rådfråga en takläggare i Bromma som vet vilka byggnormer som råder. Det är nämligen så att materialet också är beroende av lutningen på taket och självfallet även huruvida konstruktionen klarar av vikten. Man måste vara helt säker på att konstruktionen av taket klarar den tyngre vikten som ett byte av material kan innebära. Att byta eller att renovera ett tak kan vara ganska så kostsamt. En bra sak att känna till är att en del av arbetskostnaden vid anlitandet av en takläggare är avdragsgill genom ROT-avdraget.

Anledningar till att skaffa ett bubbelbadkar

19 maj 2020

Bubbelbadkar låter kanske krångligt och dyrt att installera. Men faktum är att ett bubbelbad inte behöver vara särskilt dyrt. Det får ofta plats där ett vanligt badkar annars hade stått.

Låt oss först och främst reda ut oklarheterna mellan ett bubbelbadkar och en jacuzzi. Jacuzzi är ingen särskild typ av bubbelbadkar utan ett företag som på 60-talet uppfann massagebadkaret. Idag finns det flera olika tillverkare som jobbar under olika varumärken. Ett bubbelbadkar kan alltså vara en jacuzzi. Det som särskiljer bubbelbadkaret från ett vanligt badkar är det cirkulerande vattnet som masserar kroppen genom roterande munstycken. Ett bubbelbad har också kompressorer som skapar bubblor och ger en skön och avslappnande känsla. Ett bubbelbadkar är ofta enkelt att installera och behöver inte nödvändigtvis kosta multum. Med ett bubbelbadkars avslappnande effekt kan man och fly den stressiga vardagen en stund.

Bubbelbadet – en flykt från verkligheten

En bra anledning till att skaffa ett bubbelbadkar är dess förmåga att förvandla badrummet till ett spa. Ett bubbelbad ger inte bara en avslappnande känsla utan har många andra positiva effekter på kroppen. Bland annat förbättras blodomloppet, för det varma vattnet tillsammans med jetstrålarna får hjärtat att pumpa runt 35 % mer blod. En annan fördel är den renande effekten. Genom jetmotorerna och det varma vattnet masseras kroppen och detta ger en lymfdränerande effekt där avfallsämnen och vätska bryts ner. Alla som någon gång suttit i ett bubbelbad har känt den känsla av välbefinnande som detta ger. Just den känslan är den kanske absolut största anledningen till att skaffa sig ett bubbelbadkar. I ett bubbelbad frisläpps nämligen ett hormon som ger en känsla av eufori.

Kostnad och installation

Bubbelbadkaret har länge ansetts som en lyxprodukt, och därför är det ofta helt uteslutet för många som lever med en normal inkomst. Men faktum är att bubbelbadkaret blir allt vanligare, eftersom det på senare tid blivit betydligt billigare att både installera och driva. Ett bubbelbadkar kan kosta allt mellan 10 000 – 100 000 kronor i inköp och ungefär 20–30 kronor per timma att driva. För att installera det behöver man anlita en elektriker men inte alltid en rörmokare. Det beror helt på om man beställt ett kar med blandare eller ej. Är man intresserad av att få ett kar installerat, bör man först rådfråga en expert. En sådan kan hjälpa en att se vilka möjligheter som finns i badrummet och sedan ta fram förslag på ett bubbelbadkar anpassat efter ens budget. Vi tipsar denna sida för badrumsinredning: https://www.badrumgöteborg.biz

Så ökar du säkerheten i ditt hem

11 maj 2020

Det finns en hel del saker man kan göra för att undvika inbrott. Säkerhet i all ära men man kan också lura tjuven. Nedan följer några enkla tips på hur man kan öka säkerheten i sitt hem.

Trots att kameror och larm blir allt mer komplicerade så sker fortfarande inbrott. Vissa tjuvar struntar nämligen i att vakter nu på nolltid kan befinna sig på brottsplatsen eller att de riskerar att fångas på kamera. Det är risker de väljer att ta. Något som tjuven däremot inte struntar i är dörrar och fönster som är svåra att bryta sig igenom. Tjuven vill nämligen på så kort tid som möjligt kunna genomföra sitt brott utan några större störningsmoment. Det finns också sätt att undvika att brottet från början ens begås. Genom små enkla knep kan man lura tjuven att man fortfarande är hemma, trots att man i själva verket är någon helt annanstans.

Säkra lås på dörrar och fönster

Tjuven tar sig antingen in genom ytterdörren eller fönstret. I tätbebyggda bostäder som exempelvis i lägenheter är inbrott genom dörren absolut vanligast. Därför bör man se till att man har en säkerhetsdörr. En säkerhetsdörr är nästintill ogenomtränglig, vilket är något tjuven absolut inte uppskattar. Desto svårare dörren är att ta sig igenom desto mer brak och buller kommer tjuven tvingas att ge ifrån sig. Tjuven vill att det ska gå fort och helst obemärkt, med andra ord utan allt för mycket ljud. I villor är det vanligt att tjuven tar sig in genom fönstret eller genom balkongdörren på baksidan. Helst undviker de att krossa rutan, då det ger ifrån sig ett alldeles för högt ljud. Säkerhetsfönster har både starkt glas och är nästintill omöjliga att bända upp. Med säkra fönster och dörrar kommer tjuven med all säkerhet ge upp innan de kommit in i bostaden.

Så lurar man tjuven

Förutom säkra dörrar och fönster finns det knep att ta till för att lura tjuven. Är man borta över en längre period är det en god ide att be någon närstående att då och då titta till och ta hand om bostaden. Genom att be någon att klippa gräset, skotta snö, slänga sopor, eller till och med låna bostaden för att sova i, så lurar man tjuven att någon är hemma. Man ska också se till att meddela grannarna att man är bortrest. Be dem ställa en av sina bilar på garageuppfarten. Få den att se bebodd ut.

Sänk dina energikostnader med bergvärme

27 apr 2020

Bergvärme är ett miljösmart och hållbart alternativ om du vill sänka dina energikostnader. Det är en säker källa till energi och systemet med bergvärme är i princip underhållsfritt.

Funderar du på vilken energikälla du ska satsa på? Ja det kan vara svårt att bestämma sig men här kommer tips till dig som har bergvärme i tankarna. Systemet med bergvärme är mycket smidigt eftersom det i princip sköter sig självt och du kommer att ha en källa till energi året runt. Det är en säker källa till energi som bygger på att ta tillvara på solens energi i berggrunden. Fördelarna med bergvärme är många och en är att den kommer att sänka din energikostnad i hemmet. Att installera bergvärme är dyrt eftersom du måste borra ett väldigt djupt hål för att nå berggrunden men du kommer att tjäna på det långsiktigt.

Alla hus ser olika ut och det är bra om du innan tar hjälp av proffs som kan hjälpa dig att räkna på din energiförbrukning för att uppnå bästa resultat. Med rätt förutsättningar och beräkningar så kan du spara in hela 80 procent med bergvärme installerat. En ny trend är att installera både bergvärme och solceller i kombination. Då kommer solcellerna generera el som behövs för att hålla igång värmepumpen som ger huset värme.

Hur fungerar det med bergvärme?

Att installera ett system med bergvärme kräver att du borrar ett hål som är 100 - 200 meter djupt för att komma ner till berggrunden. Det är i berggrunden som det ligger lagrad solenergi som man tar tillvara på för att ge ditt hem värme. Solenergin transporteras från berggrunden och till din värmepump där den omvandlas till värme i ditt vattenburna system som sedan går ut i huset. Du kommer att få varmvatten i kranen och värme i ditt hus. Bergvärmen sköter sig självt och det som kan behöva ses över ibland kan vara värmepumpen. När du väljer värmepump så är det bra om du tar hjälp av någon som är erfaren och kan anpassa rätt system till ditt hus.

Klimatsmart energi

Om du väljer att installera ett system med bergvärme så kommer du att sänka dina energikostnader. Utöver detta är en annan uppenbar fördel att det också är ett klimatsmart val. Du tar tillvara på naturlig energi från solen som annars skulle ligga där till ingen nytta. Och att ta klimatsmarta val är något vi alla bör göra. Vi rekommenderar att läsa mer på denna hemsida: https://www.brunnsborrningnorrtälje.se

Vilka fördelar har en vägghängd toalett?

26 apr 2020

En viktig del av badrumsrenoveringen är val av inredning som handfat, badkar och toalett. Dels handlar det om det estetiska, dels det praktiska. Vilken toalett skulle fungera bäst för dig?

En badrumsrenovering är alltid ett stort projekt i din bostad. Det innebär en del olägenheter eftersom badrummet kanske inte är tillgängligt precis hela perioden. Liksom vid annan typ av renovering handlar det också om att det kommer att finnas hantverkare i bostaden under en period, med de bekymmer det medför med tillgänglighet och nycklar.

Att renovera badrum är också ett utomordentligt tillfälle att göra om ditt badrum efter eget tycke och egna behov. Det är roligt att se badrummet växa fram och få den utformning du själv bestämt. Sist men inte minst är det också en åtgärd som höjer värdet på din bostad rätt rejält, speciellt om det hus du bor i är av äldre modell.

Hur skiljer sig en vägghängd toalett från den vanliga modellen?

Sedan en längre period växer intresset för så kallade vägghängda toaletter. Att en toalett är vägghängd innebär att vissa av dess funktioner döljs bakom väggytan och att golvanslutning saknas. Den enda del av toaletten som är synlig är sits med vidhängande skål. Spolknapp sitter infälld i väggen i anslutning till sitsen. Bakom väggen ryms rörsystem och annat. Vad finns det för fördelar med en vägghängd toalett? Finns det ens några? Hur går det till om något inte fungerar?

En stor fördel med denna typ av toalett är att den tar väldigt lite plats i ditt badrum och i stort sett noll procent av golvytan. Det är enkelt att få plats för toaletten och det finns inga synliga delar att torka och damma förutom sitsen. Vidare gör en vägghängd toalett att det blir betydligt enklare att städa i badrummet. Ingen klumpig och svåråtkomlig nederdel!

Rengöring och montering

När du ska rengöra badrummet - vilket ju sker ganska ofta - ser du snabbt och klart de fördelar som finns med den vägghängda toaletten. Du slipper torka delar och du städar enkelt av golvet under toan. Eftersom stora delar av toaletten är dold bakom väggen finns få delar att handskas med. Många funderar på hur man förfar om toaletten går sönder och målar upp scenarion med rivna badrumsväggar. Så är inte fallet! De delar av toaletten som kan behöva åtgärdas kommer fortfarande att vara lätt tillgängliga för reparation. En vägghängd toalett är snygg, lätt att rengöra och praktisk!

För ytterligare inspiration, besök Höganäshuset.

Vilken stil har ditt nya badrum?

23 apr 2020

Är du sugen på att byta till nytt kakel och klinker, golvvärme och snygga nya detaljer ? Byta vitt porslin med svart och sätta in en läcker takdusch? Vilken stil är du och vilken budget har du?

Ett av de populäraste rummen för renovering är som du säkert redan har gissat badrummet. För vem drömmer inte om att skapa en lyxig och påkostad oas i hemmet som påminner om ett badrum på hotell eller ett lyxigt spa utomlands. Är det äntligen dags och du ska unna dig att genomföra just din renovering av badrummet i din bostad? Då är det vissa saker du ska tänka till kring redan innan du kontaktar en entreprenör - inte minst vilken budget du har. Har du sparade pengar eller handlar det om att ta ett lån för att renovera ditt badrum? Har du bra kontakter eller någon som kan rekommendera en badrumsleverantör?

Ett lyft för hela bostaden

När du väljer att göra en större renovering i ditt hem blir bostaden inte bara lyxigare och trevligare för er som bor där utan den blir även mer attraktiv på bostadsmarknaden. Det finns två typer av folk som söker ny bostad. De som vill renovera allt på sitt eget sätt och de som vill ha det tipp topp och redo att bara flytta in. Allt som oftast kan du i alla fall räkna med att få mer betalt för din bostad om renovering av badrum och även kök redan är genomförda. Så det är en god investering som bör planeras väl. Du kan utnyttja ditt ROT-avdrag och få upp till 50 000 kr i avdrag för arbetskostnader i renoveringen.

Vad ska du tänka på

Som sagt du tjänar på att tänka till innan - vad vill du ha i ditt badrum? Det vill säga vilka funktioner och vilken förvaring men också vilken stil du vill ha. Sök inspiration i magasin och på inredningssajter online för att hitta vad som tilltalar dig. Välj därefter gärna en badrumsentreprenör som tar på sig totalentreprenad - så behöver du inte själv bolla och hålla ordning på alla typer av hantverkare. Se till att få kostnadsfria offerter och jämför några olika firmor innan du bestämmer dig. Har de goda referenser och samtliga nödvändiga certifikat? När beslutet är gjort kan du börja drömma och söka efter nytt kakel och klinker, vilka nya textilier som matchar och hur du ska tänka kring porslin i ditt nyrenoverade badrum. Vi rekommenderar denna sajt: https://www.renoverabadrumgöteborg.se

Vad ska man göra om det börjar brinna?

22 apr 2020

Det finns rekommendationer att följa när det väl börjar brinna, men situationer kan skilja sig från varandra. Brand i hus och lägenhet bör exempelvis inte hanteras på samma sätt.

Hur väl man än är rustad inför en brandolycka med brandskydd, brandvarnare, eldtäcke och brandsläckare, så kan det ändå vara försent att släcka elden när den väl har tänts. Det finns en klassisk rekommendation som är värd att lägga på minnet. Rekommendationen lyder: Rädda, varna, larma och släck. Men som sagt så är detta bara en rekommendation. Varje situation avgör i vilken ordning man verkligen ska agera. Självklart så bör man alltid tänka på att rädda i första hand, vilket inte alltid sker genom helt logiska handlingar. Börjar det exempelvis brinna hos grannen eller i trappuppgången så bör man inte utrymma, utan istället stanna inne.

Vid brand i lägenhet

Vid brand i lägenhetshus finns lite olika rekommendationer att följa, beroende på vart i lägenhetshuset branden befinner sig. Börjar det brinna i ens egen lägenhet bör man utrymma lägenheten och sedan stänga dörren för att den inte ska få spridning i resten av byggnaden. Larma sedan räddningstjänst. Om det istället brinner i trapphuset eller i grannens lägenhet så ska man istället stanna inne och hålla sin lägenhetsdörr stängd och larma räddningstjänst så fort som möjligt. Att stanna inne kan kännas orimligt i stundens hetta, men faktum är att man i sin lägenhet är säker i 30–60 minuter. Går man däremot ut i ett rökfyllt trapphus så kan man riskera att bli medvetslös och till och med dö av den giftiga röken. Vid brand i hus gäller andra rekommendationer.

Vid brand i hus

Vid brand i hus gäller det att alla som vistas i byggnaden utrymmer så fort som möjligt. Här passar den klassiska rekommendationen: Rädda, larma, varna, släck, bättre än vid brand i lägenhetshus. En grundläggande tanke vid brand i hus är att alla ska kunna ta sig ut genom huvudentrén. Har huset två eller fler våningar så bör alla i huset vara väl medvetna om husets utgångar. En brand kan uppstå, hur förberedd man än må vara. Det är därför av vikt att upplysa alla i huset om utrymningsdörrar. Det är självklart också viktigt att ha brandsläckare och brandfiltar nära till hands. Äger man huset bör man även se till att huset har ett vettigt brandskydd som förhindrar spridning av eld och rök. Är man osäker över sin byggnads brandskydd bör man ta kontakt med en brandskyddsfirma.

← Äldre inlägg