Blogg

Var kan jag hitta inspiration till min trädgård?

2 okt 2019

Var kan jag hitta inspiration till min trädgård? Drömmen om en grön, mysig, prunkande och inbjudande trädgård ligger högt upp på många villaägares önskelista. En dröm som emellertid kan kollidera med det faktum att man saknar kunskap, gröna fingrar och - kanske framförallt - inspiration. Hur ska man göra, hur får man ideér och hur kan man förverkliga dessa? Vi ger några tips.

Vad gäller gröna fingrar så är det få som har ynnesten att födas med sådana. Det handlar istället om träning och om kunskap. Hur växer växter, var trivs de, vilka passar med varandra och i vilken typ av jord kan man få fram viss typ av vegetation. Det handlar om lärdomar och i och med att många villaägare är nyblivna sådana så kan vi egentligen bara säga grattis. Du har en rakt igenom spännande resa framför dig gällande sin trädgård; en resa som kommer att kantas av några felbeslut, några allmänna malörer och ett hårt jobb men kanske framförallt av väldigt, väldigt trevliga stunder. Det är roligt att jobba med en trädgård sett till att resultaten visar sig väldigt snabbt (beroende på vad man odlar såklart).

Kunskap och gröna fingrar går hand i hand. Frågan är hur man gör med den rena inspirationen? Om man inte är uppväxt med växter och med arbete i en trädgård så kan det vara svårt att se hela bilden och den fulla potentialen i den trädgård man nu har. Vi tänkte därför rada upp några inspirationstips som kan ta dig en bra bit på vägen.

Vilstol i grönskande liten trädgård

Tidningar, internet och trädgårdsland

Om man ska ge några konkreta tips kring ren inspiration så är ett väldigt bra första steg att besöka en trädgårdsmässa. I Stockholm så anordnas den varje år i Älvsjö och där presenteras nyheter både vad gäller verktyg, utrustning och växter. På mässan sker även föreläsningar och man kan även som gäst delta i workshops. Det är något som föder intresse och som dessutom ger en chans att knyta nya kontakter. Med det sagt så kommer några fler tips:

  • Besök trädgårdsland. Personalen på ett trädgårdsland har ett genuint intresse och i och med detta också en gigantisk kunskapsbank gällande trädgårdar. Här kan du få konkreta tips om vilka växter som fungerar, vilka som passar bra ihop och vilka du ska undvika. Man kan även få fina tips som nybörjare där man kanske väljer växter som ger en snabbare belöning i form av att de är enklare att sköta.
  • Titta i tidningar. Trädgården är intressant för många och det har - precis som med inredning - skapat flera kanaler där man kan ta del av olika tips, små knep och ritningar för exempelvis blomlådor och andra detaljer som kan ge trädgården det där lilla extra, det unika som skiljer den från dina grannars. Ta gärna en titt på ditt lokala bibliotek och ta del av deras utbud.
  • Använd internet. Folk idag är bättre på att dela med sig. Gällande inspiration för en trädgård så finns det massor av bloggar, det finns magazine - tidningar online - och det finns flertalet företag som använder internet i sin marknadsföring. Sök runt lite och du kommer garanterat att hitta det du söker.

Här kan du läsa mer: https://www.gronagatantradgard.se/

Hur nära tomtgräns får man bygga?

1 okt 2019

Hur nära tomtgräns får man bygga och finns det några saker att tänka på innan man sätter igång med att bygga? Idag så bygger vi mer än vad som förr var fallet. Något som kan förklaras av att exempelvis Attefallshuset blivit synnerligen populärt. Att man kan bygga utan bygglov innebär emellertid inte att det inte finns några lagar och regler att följa.

Hur nära tomtgräns man får bygga är tyvärr något som är svårt att svara på. Detta då det dels handlar om vad som ska byggas - storleken spelar roll - samt var i landet du bor. Olika kommuner har olika regler och det är en av de faktorer som gör den här frågan så pass snårig att reda ut.

Andra faktorer som måste tas i beaktning gäller exempelvis om området anses ha särskilda naturvärden, särskilda kulturella värden eller om byggnationen i fråga kommer att påverka stads- eller landskapsbilden.

Det enkla svaret oavsett vad det är som du planerar att bygga är att du alltid kontaktar Byggnadsnämnden i den kommun du tillhör. Det ger dig tydliga svar kring huruvida exempelvis bygglov kommer att krävas, om du behöver göra en bygganmälan och om hur långt ifrån din tomtgräns du slutligen får bygga din veranda, ditt garage, din uteplats eller det staket du planerat att resa.

Tänk även på att du bär ansvaret genom hela projektet. Även om du anlitar ett byggföretag så är det du som ska ha koll på att bygget inte överlappar de givna måtten gällande exempelvis avstånd från tomtgräns. Sker detta - ja, då kan det bli tal om att du tvingas riva och att du samtidigt även kan tvingas betala ett vite.

Håll en öppen dialog med dina grannar

Här utelämnade vi också en av de viktigaste frågorna: dina grannar. Kort sagt: dina grannar ska inte störas av din byggnation och det är också något som kan skapa konflikter. Även om man får ett bygglov - då ett sådant krävs - så gör man ofta bäst i att hålla en öppen dialog med grannarna som bor närmast den tilltänkta byggnationen.

Det kan vara så att deras exempelvis morgonsol kommer att påverkas, bygget kanske skymmer en utsikt eller också kanske det kan handla om att något äppelträd kommer att hamna i skugga och därigenom inte bära lika mycket frukt i framtiden.

Att samtala, informera och arbeta fram eventuella kompromisser med grannen är alltid att föredra framför framtida konflikter och osämja er emellan. Tänk även på att du kan behöva ha grannens medgivande om du tänkt dig att bygga närmare än de - för byggnationen i fråga - givna regler som finns.

bostadsområde

4.5 meter är den normala gränsen

Rent generellt så handlar gränsen om hur nära tomtgränsen man får bygga om 4.5 meter. Det gäller exempelvis för Attefallshus, för friggebodar, altaner och för garage. Ska du bygga närmare än så behöver du ett godkännande från din granne.

Ju större projekt det handlar om, desto mer troligt är det att du kommer att behöva ett bygglov. Saker som höjd och utseende kan också påverka. Även om exempelvis en altan sällan kräver ett bygglov så kan höjden på en sådan plötsligt kräva att du behöver söka ett sådant. Om du exempelvis kan förvara saker och föremål under din altan så är detta ett tecken på att den är bygglovspliktig.

Som vi sa ovan: kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun och håll en öppen dialog med dig granne även om du skulle hålla din byggnation inom 4.5 meter från tomtgränsen. Vem vet, grannen kanske kan komma med idéer som är avsevärt mycket bättre än din ursprungliga plan?

Droppar det in genom taket?

28 sep 2019

Om man har ett äldre tak, bör man byta ut det så snart det bara går. Droppar det dessutom in genom taket bör man riva upp hela det gamla taket och se till att skadan renoveras bort. Det ställe där vätan har trängt in måste torkas ur och ersättas med nytt och fräscht material innan man kan lägga in nytt tak.

Så kan du gå till väga

Vill man lägga ett relativt billigt tak men med längre hållbarhet är ett plåttak ingen dum idé. Ett plåttak med hög kvalitet kan hålla mycket längre än 50 år. Det är så länge som de flesta plåttak har garantier på. Det innebär att de håller i minst 50 år, men kan hålla för mycket längre tid än så. 50 år för ett tak är en bra tidsrymd. Lägger man ett nytt tak, innebär det att man inte behöver oroa sig över taket under en mans vuxna ålder. Däremot kan man behöva måla om det och däremot se över sitt tak med jämna mellanrum. Det enda sättet att se över sitt tak är att gå upp på sitt tak och inspektera det.

Googla bra leverantör av tak

Vill man ha ett plåttak till sitt hus kan man googla "plåttak Stockholm", eller "plåttak Göteborg" eller den ort där man bor. Googlar man får man snabbt fram ett förslag på en leverantör som kan komma ut och ge ett prisförslag och även montera det på den fastighet som behöver ett nytt tak. Det finns olika utseende och variationer på plåttak. Bland det mest populär plåtsorterna heter Estelle falstak, som har ett starkt kontruktionsplåt som gör taket mycket hållbart. Det har försänkta skruvhål och man kan montera den direkt på reglar på taket. Det kan man lägga på nästan vilket hus som helst. Vill man inte ha konstruktionsplåt, utan ett lättare tak kan man även välja Estelle Aluminiumzink till sitt tak.

Mera Tak har lång erfarenhet av tak

Vill man ha en leverantör med lång erfarenhet av tak och tillverkning av plåttak, kan man välja Mera Tak som har levererat plåttak sedan 1980-talet. De har många olika utseenden och funktioner på plåttak och kan montera tak för den som så önskar. Vill man lägga taket själv har de plåttak som klicktak, man klickar i de olika falserna i varandra. Genom att klicka i falsarna i varandra skruvas falsarna i reglarna.

Läs mer om tak på: https://www.merasystem.se/plattak-klicktak-pannplat.

Var hittar jag reservdelar till persienner?

23 sep 2019

Var hittar jag reservdelar till persienner? Om man står inför att reparera sina persienner så kan det vara problematiskt sett till att reservdelar kan vara svåra att hitta. Det vi tänkte göra är att presentera några olika ställen där dessa kan gå att hitta och därigenom underlätta för dig.

Först och främst: behöver jag ens reparera mina persienner? Ja, det kan finnas ett värde i detta. Dels så är det betydligt billigare att laga sina gamla persienner än att köpa nya och få dessa installerade. Dels så är det också ett lagom projekt att ta tag i. Visst, det kan vara lite pillrigt att få till och det kräver lite koncentration; men då man väl har lyckats så är det också någots om skänker tillfredsställelse. Sådant ska inte underskattas. Man ska emellertid också göra skillnad på persienn och persienn.

Det vill säga: allt har en begränsad livslängd och vissa kan vara så pass slitna att det, helt enkelt, inte finns något större värde i att laga. Där är det bättre att köpa nya. Persienner behöver vara täta, de behöver falla rakt och de ska vara smidiga att dra både upp- och fälla ned. Om de inte fungerar som de ska så fallerar hela konceptet och du som privatperson får ökad insyn, sämre isolering och mindre skugga. Hur dina persienner mår och vilket skick dessa befinner sig i påverkar definitivt din vardag. Var inte snål till vansinnets gräns, det är rådet.

Fönster ut mot trädgård med krukor på fönsterbrädan

Leta efter reservdelar på nätet

Internet är den överlägset bästa basaren för handel av mer specifika detaljer. Om du exempelvis söker en ny lamell av aluminium, om du behöver en sådan av trä, om det är ett snöre eller ny skena till kassetten så är internet i allmänhet och persiennbutiker i synnerhet rena guldgruvan online. Tänk dock på att jämföra priserna och se över fraktkostnader innan. Många av de återförsäljare som finns kräver även betalning i förskott och det innebär att du måste vara beredd på att betala innan du erhållit dina reservdelar.

Det viktigaste är att du verkligen vet vad du behöver. Att det finns reservdelar innebär inte att dessa passar just din persienn. Var noga med att kolla vad din modell heter och om du är osäker så kan du med fördel kontakta någon av de återförsäljare som finns och höra dig för. Genom att exempelvis bifoga bilder i mailen så kan du få tydliga svar som leder dig till rätt produkter. Underskatta inte expertisen. Med det sagt: söker du en specifik reservdel så är internet det absolut bästa alternativet.

Kan det finnas persienner i lager?

Hur du bor kan också avgöra kring var du kan söka efter reservdelar till dina persienner. Äger du ett hus eller en villa så finns det inte så många andra alternativ än att använda internet eller besöka en affär som specialiserat sig på just persienner. Lever du i bostads- eller hyresrätt så finns det fler alternativ. Detta som en följd av att det kan finnas reservdelar i lager.

Om din hyresvärd har sparat gamla persienner så är det fullt möjligt att återvinna vissa delar av dessa. Detsamma gäller även för BRF:er. En renovering kan innebära att vissa persienner sparats i något förråd och att dessa är fria att plocka ifrån. Kolla upp detta innan; dessa alternativ är ofta gratis.

En annan guldgruva vad gäller återbruk handlar om slutstationen för sådant. Kort sagt: vad händer med gamla persienner som kasserats? Jo, de hamnar på miljöstationen. Om du åker dit och frågar personalen så kan de säkerligen hjälpa dig och gladeligen så låter de dig plocka på dig vad du behöver. Handlar det om en trasig lamell eller ett snöre så är det förmodligen bara att ta med dig dessa reservdelar hem och sätta igång med din reparation.

Anlita en bra hantverkare

21 sep 2019

En fastighet eller privatvillan behöver kontinuerligt ses över eller renovereras. Tidens tand sliter hårt på allt så det är viktigt att göra något åt det. Kanske behöver du bygga till eller bygga en altan eller ett Attefallshus. För oss som inte är så händiga själva är det klokast att anlita professionell hjälp genom en erfaren hantverkare.

Hitta en bra hantverkare

När man letar byggfirmor är det enklast att göra som alla andra utan kontakter, använd internet. En snabb sökning generarar många träffar i närområdet. Där kan du enkelt få matnyttig information om vad de kan hjälpa dig med. Be om offerter från ett par, tre olika aktörer och jämför deras tjänster och priser. Du kan också kontrollera deras behörigheter och certifikat och be om kundomdömmen.

Många erbjuder ett brett utbud och kommer ofta på ett kostnadsfritt hembesök. Då kan ni i lugn och ro diskutera passande åtgärder utifrån dina krav och önskningar. När man kommit överens med byggfirman skriver man ett avtal det utförligt står svart på vitt vad ska göra och priset. 

Använd ROT-avdraget

I och med statens skattelättnader för byggarbeten i hemmet kan du få en 30 procentig rabatt hos alla seriösa byggfirmor. Man behöver då endast betala 70 % av arbetskostnaden och får dra av 50 000 kronor per person och år om man är över 18 år fyllda och betalar skatt i Sverige. Allt sköts av byggfirman såsom kontakt med skatteverket. Det nya priset bli synligt direkt på fakturan så det är mycket enkelt och smidigt.

Vilka behov har du?

Många arbetar på entreprenad och man kan då få hjälp med alla tänkbara tjänster. Allt med en kontaktperson och på samma faktura. Det kan handla om små renoveringar, helrenovering, golvläggning, bygga till befintligt hus, bygga altaner eller inredningsarbeten.

Det är oavsett viktigt att du tar en tidig kontakt där du beskriver vad du vill ha gjort. Då kan hantverkaren börja planeringen och beställa material och annat som behövs till projektet. Detta är avgörande för att det ska gå att veta hur långt arbetet ska ta innan det är klart.

Det är också viktigt att man har en löpande dialog om det uppkommer problem eller ändringar. Allt för att du ska bli så nöjd som möjligt. Efter att arbetet är klart göra självklart en grundlig besiktning av hantverkaren tillsammans med dig. För att säkerställa att resultatet blivit perfekt och att det stämmer med avtalet innan fakturan skickas ut.

Så gör du med gammal ventilation

18 sep 2019

Har du gamla och uttjänta ventiler hemma? Är det dags att ta ur de gamla och montera nya ventiler? Beroende på vilka slags ventiler som du har haft monterade, är det mer eller mindre lätt att byta ut dem. Har man ventiler med ventiler med självdrag är det inte så svårt. Det finns en hel del handledningsböcker som kan tala om hur man tar ur dem och monterar dit nya.

Ventiler med självdrag innebär att de fungerar automatiskt, utan motor. Frånluftsventiler innebär att luften stiger i bostaden när den blir tillräckligt varm och sugs ut genom frånluftventilen med hjälp av undertryck som bildas när luften inne, möter luften utomhus. Har man drag som öppnar ventilerna när luften är varm, åker den ut. Till hjälp för frånluftsventilerna kan man montera ventlier som drar in luften utifrån. Dem kan man montera ovanför fönster, till exempel. Många fönster har sådana ventiler färdigt monterade. Det kan räcka med en liten öppning på fönstret som är reglerbart. Man kan ju vädra genom att öppna och stänga fönstret också, förstås. Då får man in garanterat med frisk luft in i huset.

Installera motoriserade ventiler

Är det inte tillräckligt med ventiler med självdrag, kan man istälelt montera automatiserade, motoriserade FTX-ventiler. De suger ut luften automatiskt och suger in frisk luft medan de samtidigt antingen värmer eller kyler ned luften som kommer in utifrån. Det finns även air-conditioner som fungerar på samma sätt. De är bra på så sätt att man garanterat får in frisk luft, men man vet inte om den dåliga (eller sämre) inomhusluften går ut, om man inte skaffar sig FTX-ventiler. Vill man trots allt ha ventiler med självdrag, kan man alltid montera fläktar invid taket i till exempel badrum som ser till attt luften  virvlar runt i huset. På så sätt kan man undvika fukt och att den stannar inomhus.

Om man byter värmesystem

Byter man värmesystem i villan bör man samtidigt se över ventilationen. Påverkas den av det nya värmesystemet. Har man till exempel självdragsventiler och byter till bergvärme med luftvärmepump, kan alltså systemet med självdrag komma ur balans och det blir nödvändigt att skaffa bättre ventiler med annat system än självdrag. Känner man sig det minsta osäker, är det bäst att rådfråga ett företag som arbetar med VVS. De är experter på ventilering och det är bättre att göra för mycket än för litet då fukt i hus inte är att leka med. Läs mer på: https://aerius.se.

Åtgärder vid fuktskador

16 sep 2019

Det är vanligt med fuktskador i gamla hus och villor, framför allt i källare och i markplan. Det beror ofta på att marken runt huset har stora mängder vatten i marken som med åren tränger in i grunden. Man kan märka det på en unken lukt och att luften känns fuktig i rum och utrymmen.

Man kan också se det på missfärgningar på väggar och tak. Det är mycket viktigt att undersöka och åtgärda fuktskador omgående för att man ska slippa riva upp golv och väggar vid en renovering. 

Vad kan man göra vid fuktskador?

När man upptäckt att fukt och vatten trängt in i huset behöver detta åtgärdas. Beroende på hur omfattande skadorna är kan man antingen byta ut skadad konstruktion och torka ut fukten med fläktar. I allvarliga fall måste man riva en del av grunden och väggar för att byta ut dessa helt.

För att se till att det inte händer i framtiden och för att förhindra att vatten tränger in från marken runt huset kan man dränera. 

Dränering

Ofta är anledningen till läckor att marken som omger huset är vattensjuk och mycket regn eller att marken i området har hög andel vatten vilekt ökar risken för skador. En dränering innebär att man leder bort vatten från huset, vilket är en effektiv metod att slippa problem med vatten.

Det går att dränera hus och byggnader av olika konstruktion, geografisk läge och klimatmässiga förutsättningar. Det finns lite olika metoder som används, men med samma goda resultat.

Det är en investering att dränera oavsett du har haft problem eller ej. En torr mark runt huset är avgörande för ett hus risker att få fukt- och vattenskador.

Hur går en dränering till?

Vid dränering försöker man på olika sätt leda bort vattnet. Det vanliga sättet är att gräva ett schakt längs väggen upp till 10-15 cm under sulans underkant. Hur brett man gräver beror på markens förhållanden, men valnigtvis 1-2 meter. 

Man använder sig av stora grävmaskiner som är mycket effektivt. Det är mycket viktigt att slipa bort tjära på väggen, det för att väggen ska kunna andas ordentligt. Längst ner i schaktet lägger man sedan en dräneringsrör för vattnet att färdas i innan man fyller upp hålet med makadam och duk innan man sätter ditt en skyddduk innan man fyller upp resten med massorna som grävts upp. Överblivna massor fraktas bort. 

Man ser till att marken lutar bort från huset för att inte vattnet ska återvända. 

Hur väljer man rätt fogfärg?

11 sep 2019

Hur väljer man rätt fogfärg? Frågan brukar ställas först efteråt och inte sällan med en negativ ton i rösten. För; det som normalt brukar ske är att man i samband med en renovering – med alla de olika val en sådan för med – låter hantverkaren välja fogfärg. Det blir sällan så bra som man önskat.

Då man renoverar i exempelvis badrummet så ställs man inför massor av olika val och beslut måste fattas. Man ska välja kakel, man ska välja färg, man ska välja blandare, man ska välja toalett, man ska välja förvaring och man ska slutligen även komma till bukt med exempelvis duschväggar och golvbrunnar. Kort sagt: man hamnar på en sådan detaljnivå att man till slut slår ut med armarna och säger till hantverkaren att hon, eller han får göra precis somhon, eller han vill. Gällande val av fogfärg bör man vara lite mer involverad än så. Det valet kan nämligen påverka hela upplevelsen av rummet och därigenom också ge en negativ känsla snarare än en härlig och positiv sådan.

plattsättning

Hur väljer man då rätt fogfärg?

Vi tänkte ge lite tips kring detta, men först och främst så det viktigt att klargöra följande: fogfärgen spelar roll och den kan antingen vara mer diskret och försiktig eller också spela en större roll genom att tydligt synas. Vad du väljer, det är upp till dig och ingen annan. I synnerhet inte din hantverkare. Gör valet själv!

Så kan du tänka gällande fogfärg

Om vi snabbt går igenom tre stycken olika fogfärger och förklarar vilka fördelar dessa har samt till vilka olika kakel de passar så kanske vi kan lösa upp några knutar hos dig. Låt oss börja med den vanligaste fogfärgen i form av ljusgrå.

  • Ljusgrå - om hantverkaren själv får välja.

Ljusgrå fog är den vanligaste lösningen och det behöver inte vara fel. Ljusgrått framhäver ofta kaklet och den gör det utan att ta för mycket plats. Ett snyggt sätt att låta exempelvis duschkranar eller ett snyggare badkar synas lite extra. Att välja ljusgrå fogfärg framför vit sådan är också ett bra alternativ sett till städning. Smuts syns inte lika tydligt på grått som på vitt. Ett bra val – om än lite tråkigt.

  • Vit fogfärg - diskret, klassisk och elegant.

Vit fogfärg å sin sida låter verkligen kaklet ta plats. Har du vitt kakel - gärna i större plattor - så kommer detta framhävas rejält som en följd av den vita fogen. Dagens laserskärning av plattor möjliggör också en mindre fog som kan ge en direkt illusion av att hela väggen är satt i ett enda stycke. För att nå detta krävs en vit fog. Gällande städning och rengöring då? Visst, det finns en poäng i detta. Vit fog drar åt sig smuts på ett uppenbart sätt, men det behöver inte vara så svårt att få bort detta. Håll efter regelbundet och ha gärna en sprayflaska med en blandning av Ättika och vatten i duschen. Spruta på – och torka av med jämna mellanrum och du slipper problem med exempelvis mögelangrepp.

  • Svart fogfärg - markerar och ramar in.

Den industriella, kalla och kalla stilen är fortfarande populär och detta gäller även i badrummet. Att ha vita kakelplattor med en tydligt markerad fog mellan varje platta är en trend som vi kommer att se mer av. Tänk en fransk bistro ungefär. Den riktigt vågade tar svart fogfärg för detta, den lite mer försiktige generalen väljer en mörkare gråfärg. Den senare är mer grafisk och ger inte samma hårda intryck: den är lite enklare att arbeta med. Vill du emellertid få din vägg att, så att säga, skjuta ut och verkligen synas så är den svarta fogen något för dig.

Prova på en större yta

Vi ska även peka på det uppenbara i samband med att du väljer fogfärg. Tänk på hur dina kakelplattor ser ut både gällande storlek, mönster och färg. En svart fogfärg mot exempelvis rött kakel blir sällan lyckat och detsamma kan sägas om kombinationen gul fog mot vitt kakel. Å andra sidan så handlar det även om att våga och hitta sin egen stil. Det går alltid att prova sig fram genom att exempelvis lägga några kakelplattor på en större yta och placera valfri fogfärg mellan varje platta. Genom detta får du också en ledtråd om hur det färdiga resultatet kommer att se ut. En sak står klar: val av fogfärg ska aldrig tas lättvindigt. Rätt färg kan höja ett rum, fel färg kan skapa en väldigt trist atmosfär.

När det är dags att fräscha upp badrummet

11 sep 2019

När badrummet är slitet och fult och kanske misstänker du fuktskador så är det hög tid att göra en badrumsrenovering. Om man inte åtgärdar fuktskador omgående kan dessa spridas och bli mycket problematiskt och dyrt att åtgärda. Dessutom är det mycket tidskrävande och det inte roligt av vara utan badrum en längre tid.

Men oavsett om man har fuktproblem eller ej så behöver man uppdatera badrummet efter 10-20 år av daglig användning. Badrumsporslinet blir slitet och skadat emd tiden och ser trist ut. Det kan också ha ekonomiska fördelar att göra om badrummet. Det finns idag snålspolande toaletter och snåla blandare för dusvh,  bad och handfat som gör att det kommer synas på räkningen.

Hur upptäcker man fuktskador?

Fuktskador kan i vissa fall vara svåra att upptäcka för den oinvigde. Men saker man ska vara uppmärksam på är till exempel unken lukt som inte funnit där tidigare. Det kan också visa sig som missfärgningar på väggar och tak. Det är viktigt att ha bra ventilation i badrummet för att minska risken för problem med fukt. Dagens moderna hus är helt enkelt för täta. Ett tips om du har dåligt ventilation är att helt enkelt öppna fönstret i badrummet så ofta det bara går.

Ta in professionell hjälp

Anar du fuktskador eller vill av andra anledningar göra en renovering gör du klokt i att välja en erfaren och kunnig hantverkare för arbetet. För att försäkringsbolaget ska godkänna renoveringen och för att försäkringen ska gälla måste arbetet ha gjorts av en hantverkare med rätt behörigheter. Seriösa byggfirmor kan även hjälpa dig med planeringen och kan komma med nyttiga tips och råd vad som skulle passa bäst för just ditt badrum. 

Var noga när du väljer byggfirma

Det många hantverkare därute och du gör klokt i att välja en med bra rykte. Fall aldrig för frestelsen att välja svart arbetskraft då det kan bli stora problem, både med slutresultatet och med försäkringsbolag om det blir problem i framtiden.

Gör en sökning på internet bland hantverkare i området där du bor och ta in offerter från flera företag och jämför dessa mot varandra innan du väljer. Du kan också leta efter omdömen från tidigare kunder och vilka som är seriösa.

ROT-avdrag på renoveringen

Har du inte utnyttja ROT-avdraget för innevarande år kan du med fördel använda det på badrummets renovering. Då betalar du endast 70 procent av priset på arbetet och det dras direkt på fakturan. 

Fem vägar till bättre ljudmiljö

2 aug 2019

Att ha en lugn och tyst arbetsmiljö är grunden för att kunna jobba effektivt och ha fokus på en sak i taget. Ibland kan det behövas stora åtgärder medan det vid andra tillfällen räcker med ett par tygmattor.

Akustikputs

Akustikputs används inomhus för att effektivt dämpa ljudnivån. Det kan exempelvis monteras på ett innertak eller på väggar och på så sätt dämpa de ekon som annars skapar den höga ljudnivån som lätt upplevs i kala eller ”hårda” lokaler. Ett företag i Stockholm som har flera ljuddämpande produkter och tjänster anger att akustikputs har ”samma dämpande effekt” som exempelvis ljudabsorbenter i mjukare material. Men fördelen med puts är att detta kan användas på större ytor.

Ett exempel på byggnad som har akustikputs är Nationalmuseet i Stockholm. Efter flera år av renovering öppnades byggnaden år 2018 och för att skapa en bättre akustik jobbade man bland annat med kupoltak av glas samt akustikputs på väggar.

Mjuka ljudabsorbenter

Ett effektivt sätt att dämpa ljudet i ett rum är att montera upp mjuka ljudabsorbenter på väggarna. I en enkel musikstudio hittas exempelvis trasmattor eller annat tygmaterial. Vill man öka kvalitén och kan tänka sig betala mer finns ljudabsorberande skivor som både kan monteras på vägg och tak. En fördel med dessa skivor är att det är lätt att montera dem och ta bort eller flytta dem om så önskas.

Grundläggande isolering

I det fall som störande ljud hörs utifrån bör man först och främst se över den grundläggande isolering som finns kring fönster och dörrar. Ljud ”kryper in” i minimala springor. Man kan därmed göra ljudmätningar och låta experter se över behovet av att förbättra isolering kring fönster och dörrar men även i väggar överlag.

Ljuddämpande golv

Även om väggar och tak har ljudabsorberande material så kan man glömma bort golvet. Är det stort behov kan ljuddämpande material väljas på golvet. Är det istället mindre ytor kan bara textilmattor läggas in. Det är då en fördel om större delen av golvet täcks av mattor.

Inredning och skärmar

Överlag ska man försöka att undvika hårda ytor där ljudet lätt kan studsa. Ett exempel är en vanlig bokhylla vars baksida skapar detta. Ska man ha skåp eller hyllor är det en fördel om dessa har ojämna kanter eftersom det innebär att ljudet inte studsar åt samma håll.

Vill man skapa ljudisolering inom ett öppet kontorslandskap är det mycket vanligt med ljudabsorberande skärmar. Dessa fungerar på samma sätt som absorberande skivor som sätts på väggar och tak. Men i detta fall monteras de istället ståendes mellan skrivbord.

Stockholm är den stad där det finns flest öppna och flexibla kontorsplatser i så kallade kontorshotell eller Open Office-platser. På dessa är det näst intill en regel att ljudabsorberande plattor monteras mellan de olika kontorsplatser som skapas.

Mer information kan du få här: https://www.akustikputsstockholm.se/

Stort arbete riva hus

31 jul 2019

Det är ett enormt stort arbete att riva hus. Det handlar nämligen inte bara att  få sönder husets konstruktion, det handlar lika mycket om att få bort allt material som en gång utgjorde själva huset och alla dess delar. Det är också avgörande att man har den maskinpark som krävs vid en husrivning. Då behöver man både hydraulhammare, käftkrosar, byggkranar, rivnings- och återvinningsverktyg, skrotsaxar, och så vidare. Det är ju inte alla byggföretag som har tillgång till dessa maskiner. Och att hyra maskinerna och göra det på egen hand låter sig inte göras om man inte har hanterat sådana maskiner. Det behöver man få utbildning och erfarenhet innan man kan göra en sådan sak.

Få någon som forslar bort avfall

Att på rätt sätt forsla bort allt avfall och kunna sortera dem rätt så att det som går att återvinna, återvinns, är inte heller lätt. Det bör man som rivningspersonal känna till. Då ställer rivningsfirman upp containers för avfallet och hämtar dem när de är fulla. Man bör även känna till vilka material som finns ett hus, och hur de olika materialen ska hanteras. I äldre hus kan det finns både blåbetong som innehåller radon, och isoleringsmaterial som kan innehålla asbest. Även stammar och avlopp bör hanteras på rätt sätt när man river hus.

Att riva delar i hus

Det är inte heller alla gånger som man behöver riva hela hus. Ibland kan man behöva riva delar av huset och då är det mycket viktigt att känna till hur man river så att inte huset som helhet föstörs, utan bara de delar som man själv vill. Ska man riva väggar, bör en ingenjör känna till och känna igen väggar som bär hela huset. Man vill ju inte riva en vägg och se huset falla samman, eller hur? Därför bör utbildad personal alltid riva väggar som ska bort och välja vilka som ska stanna kvar och hur man kan riva endast delar av huset.

Ansök om rivningstillstånd

Visste du att du måste ansöka hos kommunen om rivningstillstånd? På liknande sätt som man ansöker om bygglov, måste man ansöka om rivningstillstånd. Det gäller inte om man renoverar inomhus och river enskilda väggar. Det behövs rivningstillstånd endast om man river ner hela hus och bygger nytt även om man gör det på den egna tomten. Det bästa är att alltid kontrollera med den kommun där man tänker riva. Gör du det, ser du till att ha ditt på det torra och slipper besvär efter att du har rivit hus.

Gör en homestyling

22 jul 2019

Fler och personer som ska sälja sin bostad tar hjälp av homestyling för att få ett så högt försäljningspris som möjligt. Det är noga kartlagt vad en en köpare vill ha och vilken känsla som ska förmedlas vid fotografering och bostadsvisning.

Det är inte lätt att veta för en vanlig Svensson vad köparna vill efterfrågar. Men det har visat sig att ett homestylat objekt lockar betydligt fler intresserade och därigenom högre bud och slutpris.

Vi pratar alltså om en ren investering, kostnaden homestylingen kommer knappt att märkas eftersom priset för bostaden kommer att bli betydligt högre.

Alla bostäder är unika

När det gäller homestyling är det viktigt att den anpassas till ett antal faktorer. Dels är det viktigt var bostaden ligger, vad är det är för sorts bostad (lägenhet eller villa) och ålder och stil på bostaden. Det är också viktigt att ta reda på vilka trender som råder just vid försäljningstillfället.

Det är också beroende på storleken på bostaden, en etta skiljer sig såklart mot till exempel en stor paradvåning eller en stor modern villa.

Små eller stora förändringar

Beroende på utseende och behov av objektet finns det en del åtgärder man man göra. Många firmor som arbetar med homestyling kan ta hjälp av hantverkare för större förändringar om man tror att det finns stora möjligheter att trissa priset mycket.

Men det vanligaste är att man skapar en snygg och modern känsla med hjälp av olika möbler, tavlor, konst och inredningsdetaljer. Det förekommer att det kommer ett mindre flyttlass till större boenden som ska homestyleas.

Fotograferingen viktig inför visningen

Det såklart biderna som avgör om man ska intresserad av bostaden och vilja gå på en visning av lägenheten eller villan. Det gäller att göra en homestyling redan före fotograferingen till mäklarens prospekt och annonser. Då kan det göra att många fler får upp ögonen för objektet och vilja komma på visning. Det kan bli riktigt vackra bilder som man annars ser i inredningsmagasin. 

Då har man gott om tid att fixa allt för att få till rätt känsla så det blir perfekt. Det blir oftast en kombination av befintlig och ny inredning som är det bästa. Vissa saker man redan har kan visat sig passa perfekt med den nya inredningen som kommer till. 

Det rekommenderas verkligen att ta hjälp av homestyling för att få till det där lilla extra som gör att budgivningen tar fart och ger ett klart bättre pris.

Ha klart administration innan bygget

7 jul 2019

Det är en hel del som man bör ha klart när man ska ansöka om bygglov. Det räcker inte med en text på ett dokument där man talar om att man äger en tomt och vill bygga på den, eller om man skriver ner hur stor huset är tänkt att bli. Till bygglovsansökan krävs det att man sänder med en konstruktionsritning. Stadens stadsplanerings förvaltning vill veta hur man har tänkt sit konstruera huset, och en sådan ritning vill man ha, så att man har en så konkret förslag som helst att ta ställning till.

Krävs allehanda lov och tillåtelser

Det krävs även andra slags lov och tillåtelser för att man ska få skrida till verket. Om man som blivande husägare känner sig otålig och vill sätta igång med bygget kan det bli frustrerande om man inte får sätta igång bara på grund av en massa papper och krångel. Ibland kan det bli försenat bara för att man inte ens känner till vilka ansökningar som behövs. Då kan man faktiskt få hjälp med att bli upplyst av experter som kan det. Då kan man få hjälp med att få rätt slags information om vilka slags ansökningar som man bör fylla i. Det kan vara byråkrati som handlar om att få ansluta sig till det allmänna elnätet, vatten- och avloppsnätet, bredbandsuppkoppling och annat som är nödvändigt att få löst när man bygger ett nytt hus.

Få hjälp med konstruktionsritning

Då kan man få hjälp med en konstruktionsritning. Det är en komplettering till arkitektens husritning. Arkitekten ritar det som hon, eller han har tänkt sig med husets utseende och hur huset ska fungera. Men en konstruktör ritar ner hur hon, eller han har tänkt sig själva husets konstruktion ska fungera. Sådant måste till innan man kan börja med att söka om bygglov, börja med själva bygget av huset och innan man kan börja hela processen med att få till ett nytt hus. Som tur är, finns det konstruktörer som har gjort det många gånger och som har erfarenhet av vilka olika slags ansökningar som ska till innan man kan böraj bygga. Och som har koll på om det fattas något lov för någon åtgärd som man som husägare vill ha.

Det finns företag i Stockholm

Egentligen spelar det inte så stor roll var i landet som man behöver konstruktionsritningarna, och hjälp med de olika ansökningarna, då det ser ganska så likt ut oberoende var i landet som man har tänkt sig bygga huset. Därför spelar det egentligen ingen roll vilken byrå som man använder sig av för konstruktionsritningar. Läs mer här: https://www.konstruktionsritningar.nu.

Dags att lägga om taket?

27 jun 2019

Ett tak av bra kvalitet håller omkring 50 år om det inte skadats mer än vanligt slitage. Vissa tak som till exempel papptak har kortare livslängd. Man behöver se över sitt tak oavsett varje år för att upptäcka skador och läckage innan det blir stora och dyra skador på huset.

I Sverige är det vanligast med tak av materialen tegel, plåt eller papp. Alla taken har olika egenskaper och passar för alla hus eller miljöer.

Undersök taket varje år

När man upptäckt skador eller märker vattenläckage i huset som verkar komma från taket måsta man snarast kontakta en takexpert. Men man kan själv undersöka taket genom att klättra upp och titta om man hittar synliga skador i skarvar eller skador på takpannor.

Det ska heller inte finnas för mykcet mossa och växlighet på taket. Det kan göra att det läcker in vatten som kan orsaka tråkiga och dyra vatten- och fuktskador. Var uppmärksam på konstiga lukter eller synliga fläckar eller missfärgningar på innertak eller väggar i huset. Det kan tyda på skador på taket där vatten eller fukt har trängt in. Undersök alltså taket varje år för att slippa framtida problem.

Anlita en takläggare

Vid minsta osäkerhet när det gäller taket så gör man klokt i att boka in en besiktning av en takläggare där det fastslås om det behövs en renovering eller omläggning av befintligt tak.

En erfaren takexpert kan snabbt fastslå skador på taket. Och i sådant fall komma med förslag på bästa åtgärden just för dig. Det kan då bli tal om att lägga helt nytt tak i passande material, oftast tegelpannor, papptak eller i plåt eller annan metall.

I de allra flesta fallen upptäcker man brister innan det hinner orsaka skador från vatten och fukt. Och det händer ofta att husägaren tror att taket är bra men att så inte är fallet. Det är alltså bra att få taket besiktat i förebyggande syfte. 

Lägga nytt tak

Om man ska lägga nytt tak finns det en del att ha i åtanke. Man måste först och främst välja vilket sort tak man vill ha. Vanliga material är lertegelpannor, betongpannor, plåttak, takshingel, papptak och skiffertak. Man måste noga undersöka hur takstommen ser ut och att det håller för det valda materialet. Om till exempel det tidigare taket är tegel kanske det inte håller för ett tungt betong eller plåttak. Det kostar såklart en del att lägga nytt tak. Men med ROT-avdraget kan man få 30 % billigare på arbetskostnaden.

När man vill bygga ut

17 jun 2019

Många drömmer om att bygga ut villan när det börjar bli ont om plats. Men innan det kan bli verklighet måste man se över marken och grunden där man tänker sig att bygga. 

En korrekt utfört markarbete är A och O för ett lyckat bygg- eller renoveringsprojekt. Hela projekt kommer att få lida om det är ett dåligt markarbete. Det finns till och med risk att man får göra om det och börja om om det är bristfälligt gjort.

Anlita hjälp med markarbetet

Leta upp en seriös och pålitlig byggherre så markarbetet blir bra gjort. Det finns många experter på markarbeten i Stockholm. Men det är många som säger sig klara av markarbeten utan att göra det. Det krävs nämligen stor expertis och kraftiga maskiner för att det ska bli ett bra slutresultat. Det ställs höga krav och det finns en del relger och riktlinnjer som man måste följa. Så kontakta flera och kontrollera deras referenser och be om offerter och jämför priset och vad som ingår. 

Använd ROT-avdraget

Markarbeten ingår i ROT och man får dra av 30 procent av arbetskostnaden och det går att få upp till 50 000 kronor i avdrag. Man måste vara 18 år fyllda och avdraget görs direkt på fakturan. Pappersarbetet görs av byggfirman.

Vad innebär markarbete? 

Det ställs oerhört höga krav när man ska bygga på marken och det med all rätt. Det är ofta tätt mellan husen och det är stora mängde vatten som ska förflyttas vid regn och snö.

Det medför stora utmaningar med stor hänsyn till lokala förutsättningar. När man ska renovera eller bygga om är det ett måste med korrekt mark- och anläggningsarbete. Men det gäller även vid mindra projekt som friggebodar, garage och poolarbeten. 

Ett vanligt markarbete för husgrunder och annat innebär att man behöver schackta undan massor och leda bort vatten. Man behöver också förbereda för rörläggning av dagvatten, fiber, el, vatten och avlopp. 

Markarbeten vid vägbyggen

När man bygger stora och små vägar är det såklart mycket viktigt att marken är plan och stabil för att hålla över tid och för att vägen ska bli säker.

Det gäller att noga planera att marken har rätt bärighet och vid behov dränerar så att det inte blir problem med blir frostsprängning eller bli instabilt när det regnar kraftigt. Det skyddar och grunden från väta. När grunden är gjord kan man säkert lägga till exempel sten och asfalt.

Är du i behov av markarbeten i Stockholm? Besöka denna sida och läs mer: https://www.markarbetenistockholm.nu.

← Äldre inlägg