Blogg

Minska risken för miljöstörningar genom att borra brunn

1 apr 2020

Det renaste och mest näringsrika vattnet finns tillgängligt djup ner i berggrunden. En stor trygghet och hälsokälla finns på din egen fastighet, under din egen uppsikt, fri att borras fram.

Vill du vara säker på att du har det renaste och mest näringsrika vattnet till din familj så ska du borra djup ner i berggrunden på din egen fastighet. Tänk att ha total uppsikt över din egna brunn och därmed miljöpåverkan och ständig, nära tillgång till detta livgivande mirakel för dig och din familj. Det är en mycket god investering att borra en egen brunn och kanske ska du redan borra för bergvärme - passa då på att slå två flugor i en smäll. Tvekar du eller funderar du och har inte fattat ditt beslut. Ta kontakt med en erfaren entreprenör för just brunnsborrning och räta ut alla dina frågetecken.

Låt en och samma entreprenör göra hela jobbet

Sök upp en erfaren och trygg entreprenör med mångårig erfarenhet av just brunnsborrning så kan du med gott samvete lämna över hela projektet och veta att det blir utfört på bästa möjliga vis. Anlitar du samma entreprenör på en så kallad totalentreprenad så kan du dessutom få garantier på hela projektet vilket är en stor fördel och trygghet - en bra investering helt enkelt. Har du svårt att hitta en entreprenör så kontakta gärna Geotec som är landets största sammanslutning av fristående borrentreprenörer. Denna typ av företag är ofta familjeföretag, där kunskapen gått i generationer och där service och kundrelationer är av högsta intresse för alla anställda i företaget. Som alltid - ta gärna in offert från flera leverantörer och se till att de innehar F-skattsedel.

Bygger nytt med egen brunn

Har du köpt en fastighet som inte är kopplad till det kommunala vattennätet så är det en självklarhet att borra egen brunn. För en egen dricksvattenbrunn behöver du borra djup ner i berggrunden. Det innebär att det behövs starka och gärna moderna maskiner som klarar av att jobb på ett sådant djup. Du bör då anlita en entreprenör som har god kunskap om hur grundvattnet rör sig och som äger denna typ av utrustning. Anlita en expert för brunnsborrning till exempel i Stockholm och var trygg med att du slipper föroreningar från regn, avlopp eller kemikalier. Du kan därmed lita på att det friska grundvattnet som sipprar ut ur bergets porer och sprickor är helt rent och det bästa du kan servera din familj.

Har du blivit utelåst?

26 mar 2020

Finns det något mer frustrerande att stå utanför dörren och leta igenom fickor och väska innan man plötsligt för sitt inre ser nycklarna ligga där på köksbordet. Då plötsligt förstår man.

Scenariot har säker de flesta av oss varit med om på ett eller annat sätt. Frågan är hur man lättast och snabbast kan få hjälp med sitt dilemma. Förhoppningsvis så har någon pålitlig granne eller annan person fått en extra nyckel som man snabbt kan hämta. Man kan dock hoppas när det händer att det inte är en av de gångerna som man verkligen akut behöver en toalett.

Ibland blir det inte som man tänkt sig

Många gånger har man tänkt till, men människor kan vara bortresta. Eller så har man gjort misstaget innan och glömt återbörda nyckeln till den personen man gett förtroendet. Dags att hitta en annan lösning. Det är då som låssmeden kommer som en räddande ängel. De kan hjälpa till att komma in i lägenheten. Har man däremot tappat bort sin nyckel så kan det vara ett bra ide att byta till ett nytt lås. Detta så att ingen ovälkommen kan ta sig in i hemmet, Låssmeden kan ge tips och råd om vad som är att föredra vid olika typer av fastigheter.

En helt annan anledning att kontakta en låssmed kan vara efter ett inbrott. Då kan de hjälpa till att laga låset. Än viktigare, har man inget larm så är det en bra ide att få hjälp med lösningar för att göra huset eller fastigheten säkrare. Har exempelvis en företagsfastighet utsatts för inbrott eller förstörelse så kanske det är på sin plats att börja fundera över övervakningskameror. Dels för att kunna ta gärningspersonerna på bar gärning och stärka bevis. Dessutom kan kamerorna ha en avskräckande effekt och hålla oönskade gäster på avstånd.

Kan man göra mera för att förebygga?

Att få hjälp när saker och ting går på tok är fantastiskt. Men att kunna förebygga och eliminera riskerna är något att verkligen ta i beaktande. Låssmeden kan besikta hus och fastigheter och se vilka förebyggande åtgärder som kan tänkas komma på fråga. Om det händer ofta att man glömmer nycklar och låser sig ute så kanske det är dags att tänka i nya moderna banor och skaffa ett kodlås. På så sätt behövs inga nycklar, det enda man behöver är att komma ihåg koden. Koden kan också bytas eller raderas vid behov.

Skräddarsy din egna balkong

23 mar 2020

Visste du att man kan skaffa balkong? Om du saknar balkong, så finns den inom räckhåll. Du kan skräddarsy din balkong, i enlighet med din bostads arkitektur. Snart kan du sitta där och njuta.

Många vet inte om att det går att bygga en balkong till en lägenhet eller en villa. När man först börjar tänka på det blir det som en aha-upplevelse. Varför har man inte tänkt på det förut? Man har kanske haft bostaden i flera år och alltid längtat efter en balkong att sitta på, men trott att om man ska ha en, får man byta bostad. Så är det inte, det går att bygga på befintlig fasad. Så länge man är överens i föreningen, och ansöker om bygglov.

Hur går det till att bygga balkong

Man kan börja med att kolla med stadsbyggnadskontoret, för att få reda på vad som gäller för den egna bostaden eller fastigheten. Bor man i en bostadsrätt, bör man ta upp frågan i bostadsrättsföreningen och då ska de flesta vara med på saken. Man kan också kontakta en firma specialiserad på balkongbyggen, och få hjälp att kolla förutsättningarna för bygget. Välj en entreprenör med erfarenhet av att bygga balkonger, som inte prutar på varken säkerhet eller kvalitet. Det vanliga är att balkonger byggs mot en innergård. Man brukar inte bygga balkong på första våningen. Standardstorleken är 3 meter på längden och 1,5 meter ut från fasaden. Det är noga reglerat hur byggnationen får går till och den måste harmoniera med husets utseende. Befintliga balkonger, med renoveringsbehov, ävend det är något för entreprenören.

Värdehöjande investering

Att låta lägenheterna eller villan få balkong, är en relativt stor kostnad, men är också värdehöjande. En lägenhet med balkong är mer attraktiv och får ett högre andrahandsvärde. Likaså en villa, där en balkong blir ett mervärde. Anlitar man en professionell firma med erfarenhet kan de genom god planering genomföra bygget med så liten störning för de boende som möjligt. Välj också en firma som är medveten om miljön och väljer hållbara material, och tänker klimatsmart kring resurser. Så blir det miljömässiga avtrycket så litet som möjligt. När bygget är klart, besiktigas det färdiga resultatet av en besiktningsman. Nu behöver man bara sköta sin balkong med lite kärlek för att den ska hålla länge. Torka av den då och då, se till att avrinningen fungerar. I övrigt är det bara att njuta av den.

Se ditt eget hus ur någon annans synvinkel

16 mar 2020

Hur mycket är ditt älskade hus värt? Ibland bjuder mäklaren på en överraskning. Inte endast adressen avgör. Skicket, stilen och standarden i din bostad ger en vink om hur köparna tänker.

När är det läge att sälja bostadsrätten eller huset? Det är en väldigt bra fråga som det är svårt att svara på. Ibland ändras marknadsläget snabbt, ibland är det långsamma förändringar som gör det lite lättare att förutspå framtiden. Eftersom det på senare år har byggts mycket nytt i Storstockholm och i kommuner som Sundbyberg och Solna har utbudet ökat. Samtidigt är det en stor efterfrågan på äldre bostäder också. Alla vill eller kan inte bo i nyproducerat. Dessutom är det inte bara matematik och plus och minus som avgör. De flesta människor vill också ha en go känsla för objekten och den gata det ligger på. Vad kan du locka med? Svaret kan komma med en överraskning.

Nyckel med ett hus i handen

Din barndom och dina barns

Det är ganska vanligt att saker och ting omvärderas när man blir förälder. Detaljer som man inte funderat över som ung kommer i fokus. Många vill ge sina barn de som man själv hade som liten. En del saker är praktiska, som närheten till lekplats och förskola, men också vilken typ av natur och omgivningar som du kan ge dina barn. Vill du ha nära till vatten, eller är skogen din cup of tea? Gillar du en lantlig känsla med kor och ängar, eller fantasieggande gator och gränder? Det är väl investerad tid att lära känna sin stad och även nya områden, kanske våga sig på att åka lite längre ut från de centrala delarna?

Vad är attraktivt med din bostad?

Även om det inte är aktuellt just nu att byta bostad, kan det vara intressant att få en uppfattning om prislappen. Ta hem en mäklare som får göra en bedömning. Det är många faktorer som samspelar och kanske blir du överraskad över resultatet? Några basala förutsättningar är förstås läget och hur väl kommunikationerna fungerar. Å andra sidan kan storleken på din lägenhet vara åtråvärd för en särskild målgrupp. Kvadratmeterpriset varierar mellan gator och stadsdelar, men även skicket och stilen på din bostad kan vara lockande för somliga. När du har fått en siffra att utgå ifrån blir det enklare att räkna på om det lönar sig med en badrumsrenovering innan försäljning, eller om det är smartare att vänta ett tag till. Läs mer på denna sidan: https://www.sundbybergmäklare.se

Ta reda på hur huset mår innan ni köper det

10 mar 2020

Har ni hittat drömkåken? Redan flyttat in i tanken innan budgivningen satt igång? Det är ett par saker ni bör göra innan ni flyttar in på riktigt för att undvika att huset blir en mardröm.

Att köpa ett helt hus är en stor affär som man kanske bara gör en gång i sitt liv. Då är det viktigt att allt går rätt till och att man gör allt för att undvika fallgroparna. Har man inte en massa pengar sedan tidigare så behöver man ett banklån. Börja därför med att jämföra de olika bankernas lånevillkor och räntor. Hur stor månadskostnad klarar ni av? Se sen till att få ett lånebesked hos någon av bankerna. När man sen hittar drömhuset kan det gå fort i budgivningen och då finns det inte tid för att gå till banken och be om lån.

Anlita en auktoriserad besiktningsman

Gå på många visningar för att hitta det hus som passar er bäst. Ibland vet man inte vad man eftersöker och behöver men det brukar man komma underfund med på de olika visningarna. Kolla därför så många hus som möjligt. När man sen hittar det där huset som man tycker har allt det där måste man ha lite is i magen. Innan man kan köpa huset måste det besiktigas. Som köpare har man nämligen enligt lagen undersökningsplikt. Det innebär förenklat att man måste ta reda på vilket skick huset är i. En överlåtelsebesiktning görs bäst av en utbildad besiktningsman som noga undersöker husets byggtekniska status. Det finns bättre och sämre besiktningsmän men ett säkert kort brukar vara att ta någon som är ansluten till Svenska Byggingenjörers Riksförbund.

Få även reda på vilka riskfaktorerna är

Då huset besiktas är det bra att själv vara med. Hittar besiktningsmannen några fel med huset är det lättare att själv få en uppfattning om dess storlek och om det är något som man känner att man klarar av att åtgärda. Det blir helt enkelt lättare att ta ställning till om man vill slutföra husköpet. En skicklig besiktningsman berättar heller inte bara om de fel som eventuellt redan finns. Man får också reda på vilka framtida riskfaktorer som finns om skador som kanske kommer att uppstå. Man kan tycka att det kostar lite mycket att anlita en seriös besiktningsman men ett husköp är en stor affär. Upptäcks inte felen innan köpet kan det bli stora oväntade kostnader som man kanske inte klarar av. 

Anlita elektriker i Malmö.

8 mar 2020

Vill man hitta en elektriker i Malmö borde det vara en ganska enkel match. Malmö har en mängd olika elektriker som är kunniga inom sitt område. Läs mer om regler och säkerhet här nedanför.

Det går ju bra att anlita en elektriker i Malmö även om man bor längst upp i norr. Det enda som händer är att det blir en rejäl ökning i kostnader. Har man nu sin favorit-elektriker nere i Malmö och det inte spelar någon som helst roll hur mycket notan blir då är ju saken biff. Bara att boka. Det är ju mer troligt och absolut vanligare att man bokar en hantverkare i närheten av den ort man bor på. Bor man i Malmö eller närliggande områden faller det sig därför naturligt att hitta en elektriker i sitt närområde. Men ingenting säger att det är så det måste gå till väga.

Regler för en elektriker

När det gäller el finns det en hel del regler. Det beror på att el helt enkelt kan vara livsfarligt. Skulle en elektriker till exempel koppla in elen fel vid spisen kan det leda till att stora och omfattande skador. Vattenkranen kan bli strömförande och människor kan dö.Tänk om några ledningar skulle bli felkopplade vid ett vägguttag och något litet barn kom åt den strömförande delen. Det är illa nog som det är när små barn har för vana att vilja peta in något vass i de små hålen som sitter i kontakterna. Alltså farligt med el även om den är rätt kopplad. Eftersom el kan vara så farlig är det stränga regler för hur den ska kopplas in och vem som får göra en installation. Så sent som 2017 ändrades det i regelverket, varvid en ny elsäkerhetslag började gälla.

Säkerhet och ansvar för elektriker

När det gäller säkerhet och ansvar för installation av el har reglerna ändrats betydligt. Nuförtiden ligger det på företaget mer än på den enskilda elektrikern att hålla koll. Tidigare kunde en behörig elektriker ha fullt ansvar för alla i arbetslaget. Det var den behöriga som skulle kontrollera att allt fungerade på rätt sätt. Idag är alla företag skyldiga att ha ett så kallat egenkontrollprogram. Det går i korthet ut på att företaget har ett eget ansvar i att bedriva verksamheten på ett sådant sätt att det följer alla de krav som ställs. Arbetet ska helt enkelt göras på rätt sätt, av personer med rätt kunskap, varefter det följs upp och kontrolleras. Vi rekommenderar: https://www.elektrikermalmö.biz

Ropen skalla, bergvärme för alla!

6 mar 2020

Önskar ni ta ett rejält grepp om era kostnader i er BRF? Är ni och alla boende utleda på ökande uppvärmningskostnader? För en stor ekonomisk vinst och en lika stor miljövinst funkar bergvärme!

Det är en erkänd sanning att uppvärmning av bostäder och vatten är en enorm post för alla fastighetsägare. Näst efter banklån, amortering och räntor, är uppvärmning den största utgiften man har. Det är lätt att se hur detta påverkar boendes avgifter och hur det ser ut i bokslutet för en bostadsrättsförening. Många tacklar bekymren med uppmaningar till sparande och central styrning av uppvärmning. Det finns dock en gräns för hur man den vägen kan påverka. Att investera i ett byte till bergvärme är ett långt mer effektivt sätt att minska kostnader och på köpet positivt påverka den aktuella fastighetens marknadsvärde.

Hur fungerar ett system med bergvärme?

Bergvärme bygger alltså på att djupt nere under jorden är det alltid varmt. Och det finns alltid grundvatten. Vad man gör är ungefär följande: Man börjar givetvis med en projektering för att undersöka hur förutsättningarna ser ut på den aktuella platsen. Därefter borrar man. Mellan 200 och 300 meter rakt ner i jordens innanmäte, där det heta vattnet ligger och väntar på att få värma upp våra bostäder! Djupet man behöver borra kan alltså variera en del. Sedan för man ner rör. Genom dessa förs varmt vatten med hjälp av bergvärmepump upp till husets system för värme- och varmvatten. När vätskan sedan svalnat förs den ner i berggrunden igen och kommer åter att värmas upp. Det handlar alltså om att energi från sol och från jordens heta kärna står för uppvärmningen. Det kan låta otroligt, men att byta till bergvärme kommer att minska kostnaderna för uppvärmning med ungefär 50-70 procent!

Endast fördelar med bergvärme

Den investering man gör när man installerar bergvärme i en bostadsrättsförening har en beräknad återbetalningstid på mellan 5 och 10 år endast. Fastighetens värde kommer att öka med ett billigt och miljövänligt och driftsäkert system installerat. Nöjda medlemmar i den aktuella BRF-en är alltså att förvänta. Att installera bergvärme är alltså en god investering utan nackdelar alls. Lämpligt är att börja med att kontakta ett företag som har rätt kompetens och be dem om hjälp. En konsultation och sedan en inspektion sätter bollen i rullning. Planering sköter ni gemensamt och sedan sköter företaget allt det praktiska, från borrning till slutbesiktning. Framtiden finns tillgänglig idag och den benämns bergvärme! 

Tre saker du bör göra för att undvika stopp i avloppet

4 mar 2020

Stopp i avloppet är något frustrerande, som vi helst vill undvika. Man kan faktiskt förebygga avloppsstopp, genom att tänka sig för vad det är man spolar ner.

När det har blivit stopp i vasken eller handfatet, och det bubblar när vattnet åker ner i en liten virvel, då vet man att något sitter där och hindrar passagen. Man kan ta en avloppsrensare, en sådan där gummimojäng med skaft på, och försöka mocka bort lite smuts. I handfatet kan man då få upp mögelkolonier, avlagringar av fett, hårstrån och annat smått och gott som har fastnat i röret. En rensvajer kan också fungera. Sedan kan man spola med hett vatten. Det finns kemikalier att använda också, men många vill helst undvika sådana medel. Man kan försöka rensa vattenlåset, men om inget hjälper får man ringa en firma för avloppsservice, som kommer ut med riktig utrustning för att spola hetvatten i rörledningen. De har också en kamera, som kan upptäcka eventuella fel inuti rören. Men hur undviker man att avloppsstoppet uppstår?

Inga matrester i vasken

Regel nummer ett är att undvika att få ner en massa skräp i köksvasken. I köket kan det hamna både stekflott och andra matrester i vaskhon. Särskilt fett vill gärna fastna på avloppsrörens insida. Häll därför stekflottet i ett kärl, som får stå och svalna, och kasta sedan det stelnade fettet i matavfallet. Kaffesump, överblivet ris i grytan, tallrikarnas matrester, med mera, ska också kastas i soporna. Spola också en liten stund med hett vatten lite då och då, särskilt om du exempelvis har diskat ur feta såser.

I badrummet blir det lätt stopp

Regel nummer två är att inte spola ner tops, tandtråd, tamponger eller bomullstussar i toaletten. Det ska kastas i en särskild sophink. Ofta spolar vi ner en massa skräp av ren lättja. Lär också barnen att de hellre ska slänga saker i avfallet än att spola ner dem. Regel nummer tre är att rensa både golvbrunnar och vattenlås med jämna mellanrum för att få bort hårbollar och avlagringar. Att direkt torka bort synlig smuts eller hår med ett papper sparar också avloppet. Är olyckan framme, finns det givetvis hjälp att få, och du kan få snabb service om det skulle behövas. Men det är ganska enkelt att handla förebyggande, så att man inte slarvar med avloppet. Håll rören fräscha, så slipper du ringa avloppsakuten.

Bättre inomhusklimat med solskydd

3 mar 2020

Är ditt sovrum alldeles för varmt och kvavt? Eller hindrar ljuset i vardagsrummet dig från att se tv-bild eller dator ordentligt? Ett riktigt solskydd kan hjälpa att lösa problemet!

Hur underligt det än kan låta i vår del av världen kan solsken vara ett stort problem. Under den ljusa tiden av året har vi väldigt många timmar med dagsljus under dygnet. Det är en fantastisk tillgång men kan också ställa till med en del problem i vissa situationer. Ett sovrum ska optimalt sett vara svalt och mörkt för att vi ska få en god sömn. Att gå till sängs i ett sovrum där solen gassat på under hela dagen är nästan otänkbart - det går inte att sova så. På ett eller annat sätt måste vi förhindra att rummet blir för varmt och då behövs solskydd. Likaså är ett vardagsrum inte behagligt att umgås i om det är alltför kvavt.

Olika typer av solskydd, invändigt och utvändigt

Som tur är finns åtgärder att vidta och med lite planering kan vi se till att våra hem förblir varma och ljusa utan att bli för varma och ljusa! Vad för lösningar passar i just ditt hem? Om problemet ligger i att solen ligger på mot sovrumsfönstret timmarna innan sänggång finns flera olika åtgärder man kan ta till. Ett vanligt sätt är att förse hela huset med markiser. De kan ju fällas in och ut efter önskemål och behov eller vara ljusaktiverade. Det är också ett bra sätt att få ditt hem att se trevligt och enhetligt ut. Tycker du att den åtgärden är för omfattande? Det finns en uppsjö av andra material tillgängliga! Plisse- eller lamellgardiner eller vanliga persienner hindrar inte solen från att värma fönsterrutan men är ändå effektiva skydd mot ljus och värme. Rullgardiner kanske de flesta av oss redan använder nattetid men de kan även lämnas nere under dagen.

Skydd mot blekning och överskottsvärme

Inte heller våra krukväxter mår bra av alltför kraftig sol och värme. Hemtextilier bleks onödigt fort och måste kanske t o m bytas. Att skydda hemmet mot alltför starkt solljus är en smart åtgärd som ger en mycket mer behaglig temperatur och ett sunt inomhusklimat. Upplever du problem med värme och bländning inomhus? Ta kontakt med en tillverkare och återförsäljare av solskydd. Tillsammans kan ni gå igenom vilka åtgärder som skulle kunna förbättra situationen. Även utomhus kan det vara vettigt med visst solskydd. Skapa optimala förutsättningar för trivsel i ditt hem!

Dags att lyxa till det med balkonginglasning?

2 mar 2020

Vilka är fördelarna med balkonginglasning? Är det komplicerat? Vad ska du tänka på? Här hittar du argumenten till att satsa på ditt eget inglasade uterum och få det gjort inom kort.

Tänk dig att ha ett extra rum - året om. Ett rum som för dig närmare naturen, solen och frisk luft. Bor du kanske lite trångt eller önskar att du hade mer tid att vara utomhus. Tack vare en balkonginglasning kan du läsa din bok eller göra läxorna ute - fast ändå inne - året om. När du beslutar att glasa in din balkong eller uteplats skapar du ett rum för extra förvaring. Här kan utemöblerna stå året om, och dynor och filtar ligga ute. Du slipper damm, löv och annat skräp som skapar irritation och obehag. Bor du nära trafik eller andra oljud så innebär det så klart även en bullerdämpning.

Balkonginglasning och öppen fönster

Funderar du på att glasa in ditt uterum?

En flexibel balkonginglasning, skräddarsydd för dina behov gör att du öppnar och stänger precis när du vill. Perfekt för dig som gillar att odla eller vill ha extra fina blommor och skapa dig en lummig oas. Saknar du tak för balkongen så köper du bara till det. Kanske vill du ha färgat glas, eller fast glas nedtill och öppningsbart upptill. Möjligheterna är många. Bara tanken på att få mysa ihop sig och se på solnedgången utan att frysa känns tilltalande. I ett eget litet krypin under stjärnorna. Där väljer du själv om du behöver egentid eller myser med sällskap av kärleken eller goda vänner. Här dricker du morgonkaffet i lugn och ro, avnjuter middagen efter jobbet och skålar in det nya året med utsikt över fyrverkerierna.

Ett inglasat uterum förlänger utomhussäsongen.

När du investerar i ditt glasrum förlänger du genast säsongen. Väljer du dessutom att installera värme så kommer du ut, fast inomhus, hela året och på dina egna villkor. Med fötterna på en pall, i skönaste favoritstolen med filten över benen och en god bok. Idag finns ett flertal svenska tillverkare av balkonginglasning, vilket gör att du kan skräddarsy din plats helt utifrån dina egna behov och önskemål. Kanske vill du glasa in en hel altan, en uteplats eller en terrass? Se till att du köper kvalitetsprodukter och att installatören är professionell. Produkterna ska vara CE-märkta, ETA-certifierade och består av säkerhetsglas, för din din skull och alla andras. Jämför alltid några olika leverantörer innan du tar ett beslut. Är du redo att sätt igång och skapa din egen oas? Vi rekommenderar: https://www.balkonginglasning.nu/

Be en mäklare att värdera er bostad inför ett eventuellt lånelöfte

28 feb 2020

Har familjen vuxit? Behöver ni större bostad? Eller är det precis tvärtom? Oavsett om ni vill köpa eller sälja så finns det duktiga mäklare i Täby som vet allt om dagens bostadsmarknad.

Att sälja eller köpa en bostad är en viktig och stor sak i ens liv. Har man väl bestämt sig för att sälja sin bostad är det bra att ta reda på hur mycket man kan få för den. Detta vill också gärna banken veta ifall man behöver ett lånelöfte vid köp av ny bostad. Det ger också en hint om hur mycket man själv kan lägga på en ny bostad.

Enklaste sättet då man vill värdera en bostad är att kontakta en mäklare. Detta brukar vara en kostnadsfri tjänst som de olika mäklarfirmorna har. Vid en eventuell försäljning så behöver man inte använda samma mäklare utan man är fri att kontakta någon annan om man vill. Det kan vara en god idé att kolla med mer än en mäklare för att se hur de värderar bostaden men också för att höra vad de har att erbjuda och vilket arvode de tar ut om man skulle vilja anlita dem.

Det är flera faktorer som bestämmer en bostads värde

Bostadens värde bestäms utefter flera faktorer. Det har betydelse var bostaden ligger, vilken stil eller vilket skick den är i, om den är ljus för att bara nämna några. Man kan välja att själv sälja sin bostad men det är mycket att hålla reda på och som ska planeras. Många köpare känner sig också mer trygga om en mäklare är inblandad i processen så det är att rekommendera att anlita någon.

Anlita en mäklare med lokalkännedom

Det är viktigt att välja en mäklare som man känner förtroende för och som har lokalkännedom. Det kan alltså vara en god idé att kontakta en mäklare i exempelvis Täby om det är där bostaden man ska sälja ligger. En lokal mäklare brukar bättre känna till detaljerna i området och kan ha större chans att sälja lägenheten till ett högt pris. Genom att anlita en rutinerad mäklare minskar man också risken med att problem uppstår. Träffa några olika innan ni bestämmer er för vem ni vill anlita och titta också på hur de presenterar sina objekt på sin hemsida. Bra att veta är att det finns ett överskott på mäklare idag så man har ett visst förhandlingsläge som säljare. Vi rekommenderar denna webbplatsen: https://www.maklarringen.se

Sänka era uppvärmningskostnader

18 feb 2020

Behöver ni spara pengar, försöka dra åt era utgifter? Ibland kan det kännas som att man blöder pengar, räkningar ska betalas och barnens aktiviteter ska bekostas. Vad kan ni spara in på?

En sak som många glömmer att kolla över när det gäller den personliga ekonomin är elförbrukningen. Hur mycket pengar lägger ni på just el och uppvärmning för huset eller fastigheten? Det finns självklart mycket annat som man kan välja att spara in på också, hämtmat och andra onödiga inköp till exempel. Lunchen kanske man kan äta på kontoret med en medhavd matlåda istället för att gå med kollegorna ut och äta på stan varje dag. Men just när det kommer till att spara pengar på uppvärmningen, så finns det också en del saker man kan göra.

Minska er energiåtgång i huset

Det finns lite olika sätt som man kan gå tillväga för att minska sin energiåtgång i huset. Men den absolut mest effektiva är att uppdatera eller förbättra isoleringen i huset. En bra isolering gör så att ni minskar er energiåtgång och gör så att klimatet inomhus förbättras. Efter ett tag kanske isoleringen börjar bli dålig på sina ställen i byggnaden, vilket gör att den kan komma att behöva bytas ut eller fyllas på lite här och var. När man ska lägga isolering i ett nybyggt hus så bör man vara noggrann och se till att det är gjort ordentligt, annars kan det bli drag och husets uppvärmning åker rätt ut igen. Det blir kallt i huset och miljön inne blir inte särskilt trevlig att vistas i för er.

Tänk på vår miljö

Ur ett rent miljöperspektiv så vinner man väldigt mycket på att isolera huset ordentligt också. Har man en hög energiförbrukning så blir vår miljö lidande och den lider nog mycket ändå kan man tycka. Så se därför till att göra någonting åt er förbrukning av energin. Se även till att kolla igenom och kika över er isolering i huset för att se ifall det finns något ni kan göra för att förbättra den. Företag som arbetar med sådana här saker kan komma hem till er och kolla över hur isoleringen ser ut om ni vill. De kan se om det behövs bytas ut eller eventuellt fyllas på med isolering någonstans i huset. Kika runt på nätet vad det finns för firmor för just er i området där ni bor, som kan komma och hjälpa er med isoleringen.

Jobba som rörmokare i Göteborg

10 feb 2020

Vill man hitta en rörmokare i Göteborg har man många alternativ. Vill man arbeta som rörmokare i Göteborg finns en uppsjö av möjligheter. Då gäller förstås egen ambition och färdighet.

Som hantverkare lär man alltid hitta jobb. Rörmokare är ett av hantverksyrkena som troligtvis kommer behövas så länge vi använder ledningar för att transportera vatten. Det har man gjort sedan det antika Grekland och framtiden ser lika ljus ut vad det gäller detta. En utbildning innefattar kunskap om hela VVS-systemet.

Förutom att läsa in viktig information och förvärva kunskap den vägen är en hel del av utbildningen praktisk. Utan att själv vara på plats och handgripligen utföra jobbet, finns ju ingen erfarenhet eller känsla för yrket. Det blir en del, så kallat, skitgöra när det är stopp i avloppsrören men också avancerad teknik för att få vattenburen el att fungera på det mest effektiva viset. En intresserad, noggrann och kunnig person kommer därför alltid vara eftertraktad på arbetsmarknaden.

Glad man jobbar som rörmokare

En rörmokares vardag

En rörmokare är mångsidig och kan ofta hantera allt som ingår i, det som numera kallas för, VVS. Det står för orden värme, ventilation och sanitet. Ett brett område och kanske lite mycket för en enda person men ofta är det någon som har helhetsansvaret och ser till att allt fungerar från början till slut. Det kan innebära att han eller hon tar hjälp av specialinriktad expertis på olika områden för att ge kunden en komplett installation. En del rörmokare specialiserar sig på enbart ett specifikt område som till exempel sanitet. Större företag ser oftast till att ha all expertis inom sitt eget bolag.

Historik och nutid

Man kan fråga sig varför det behövs rörmokare i Göteborg och över hela resten av världen. Människan har alltid hittat på olika sätt att transportera vatten av den enkla anledningen att det är livsviktigt för oss. Men det var romarna som tog VVS-tekniken till en helt ny nivå när de introducerade akvedukter. Det var öppna eller slutna ledningar där vattnet leddes från källa till destination. Vid hinder på vägen använde man sig av självfall. Detta var ett stort innovativt steg och bidrog till stadens vattenförsörjning.

Rörledningsföretag och värmeledningsföretag var från början två olika branscher men slogs ihop runt 1914. Ordet rörmokare är från början stockholmsslang men kom att användas som ett yrkesnamn redan på 1930-talet. Sedan 1970 används istället beteckningarna rörmontör, ventilationsmontör och VVS-montör. Allt inkluderat och inget segregerat. Passar bra för den nya tiden.

OVK-besiktning för en bra inomhusmiljö

5 feb 2020

OVK-besiktning står för Obligatorisk Ventilations-Kontroll som intygar att fastighetens ventilationssystem fungerar på ett tillfredsställande sätt. Läs mer om OVK här!

Förkortningen OVK är kanske inte något man träffar på speciellt ofta eller tänker på, men det är en viktig del av underhållet för varje fastighet. OVK står för Obligatorisk Ventilations-Kontroll som är lagstadgad och obligatorisk. Kontrollerna regleras av Lagen om funktionskontroll av ventilationssystem. Varför behövs det en OVK-besiktning? Enklast kan man förklara det som att sådana kontroller motverkar en dålig inomhusmiljö både i offentliga lokaler och flerfamiljshus. Det primära syftet med att utföra regelbundna besiktningar av ventilationssystemen är att förbättra miljön inomhus. Ytterligare en fördel är att kontrollerna även upptäcker eventuella skador i en fastighet som orsakats av fukt eller mögel. OVK-besiktningen måste genomföras av en certifierad besiktningsman. Denne har rätt kompetens och kunskaper för att utföra en sådan kontroll. Besiktningsmannen säkerställer att ventilationssystemet fungerar som det ska.

Vilka byggnader bör besiktas?

Alla byggnader i Sverige måste besiktas med regelbundna intervall. Detta sker enligt gällande lag. Visserligen finns det undantag och det gäller småhus byggda för en eller två familjer där ventilationen är byggd som frånluftsventilation med värmeåtervinning. Sådana hus besiktas endast i samband med installationen av ventilationssystemet. För övriga byggnader finns krav på en regelbunden OVK-besiktning. Tidsintervallerna varierar och beror på fastighetstypen.

Kategorierna är som följer:

- Skolor, förskolor, fritidslokaler och vårdlokaler (såsom sjukhus, ålderdomshem m.fl.) ska besiktas var tredje år.

- Flerbostadshus och kontorsbyggnader där det ingår personal- och kontorsutrymmen ska också besiktas var tredje år.

- Industribyggnader ska även de besiktas var tredje år.

- Byggnader som har en fläktventilation utan värmeåtervinning ska däremot besiktas var 6:e år.

Ansvar för OVK besiktning

Det är fastighetsägarens ansvar att se till att byggnaden besiktigas i tid. Det spelar ingen roll vem som använder sig av en viss fastighet, ansvaret förblir ägarens och ingen annans. Det är även ägarens ansvar att åtgärda fel och brister som upptäckts under en OVK-besiktning. Bristerna måste åtgärdas enligt instruktionerna från besiktningsmannen. Vid problem i samband med ventilationskontrollen som inte avlägsnas inom utsatt tid kan det leda till ett vite för fastighetsägaren. Ansvar för eventuell uppföljning sker hos Byggnadsnämnden. Givetvis finns det rutiner för hur varje besiktning bör går till. Varje fastighetsägare får ett protokoll och ett intyg som är ett bevis på att en kontrollbesiktning genomförts. En kopia av protokollet skickas till tillsynsmyndigheten. Själva intyget bör placeras på en synlig plats i byggnaden.

Är det dags renovera fasaden?

5 feb 2020

Om det är så att det är dags att renovera fasaden bör du kanske planera för hur du ska gå till väga innan du sätter igång. Kanske behöver du ordna med pappersadministration innan? Ska man förslagsvis ändra fasadfärg behöver man bygglov för det. Förutom eventuellt bygglov bör man räkna på utgifterna och eventuella arbetskostnader. 

Vilken färg vill man ha, ska man byta material, vilket i så fall? Ska du göra allt arbete själv? Har du alla verktyg som du kommer att behöva? Och framför allt; hur ska du genomföra arbetet? Är det så att du kommer att arbeta högt ovanför marknivån kommer du definitivt att behöva en byggställning så att du bekvämt och säkert kommer att kunna röra dig över hela fasaden och komma åt på alla ställen.

Det behöver du för fasaderenoveringen

Det är alltid bra att bära hjälm – ifall att man skulle råka ramla ner. Det är på samma sätt som när man kör motorcykel (eller vanlig cykel med för den delen). Det gäller att skydda huvudet. Skador på hjärnan kan ge allvarliga skador.

  • Säker utrustning. Till kategorin säkra utrustningar hör saker som hjälmar, spikskor och bra handskar. När man ska renovera fasader gäller det ju att även reparera skador eller dåliga material på fasaden. Har man en fasad med träpanel, bör man byta ut sjuka eller skadade delar på träpanelen. På liknande sätt är det ju även med murad eller putsad fasad. Ska det göras bör man alltid skydda händerna.
  • Material till renoveringen. Har du det trä som du behöver? Har du en murad eller putsad fasad kan du behöva skaffa hem betong, puts och murbruk. Om det finns sprickor i fasaden bör man alltid ta reda på vad sprickan beror på. Knacka alltid försiktigt där sprickan finns. Låter det dovt, finns det risk att sprickan beror på en vattenläcka eller på fukt. Då bör man avlägsna en större yta så att man kommer åt att se vad sprickan beror på. Skulle det vara en fuktskada så bör man låta torka det och sedan när det är riktigt torrt, laga sprickan och lägga på nytt material. Sedan efter det kan man måla över den.
  • Verktyg. Har du alla de murslevar, spikar, hammare och så vidare som du behöver? Om inte, är det dags för en tur till bygghandeln och införskaffa sig det man saknar.
  • Byggställningar. Har du den byggställning som du behöver för att komma åt höga husgavlar, vindskivor och undertak som du bör nå? Om inte bör man hyra eller köpa sådana.

← Äldre inlägg