Blogg

Funderar du på en balkonginglasning?

21 dec 2019

Det är sällan någon dum idé att göra en balkonginglasning. Det brukar ge din bostad ett mervärde, nämligen. Dels görr den din fasad snyggare, dels gör den så att du kan sitta ute på din balkong i alla slags väder. Man kan ju sitta ute på sin balkonginglasade balkong även när det snöar, bara om har tillräckligt varma kläder; balkonginglasningen gör att du slipper bli blöt och kan sitta ute i alla väder.

Det finns många olika områden som du kan använda din balkonginglasning till. De mest uppenbara är ju att du kan sitta utomhus i alla väder, men det finns ju fler anledningar till att man vill ha en balkonginglasning.

Sova ute på balkongen

Man kan gott och väl sova på sin balkong om man har en balkonginglasning där. Balkonginglasningen gör att du inte behöver oroa dig för att det ska regna på nätterna, snöa eller liknande. Om du sover på balkongen får du garanterat i dig frisk luft. Du kommer antagligen att sova bättre. Om du sover på balkongen. Balkonginglasningen gör att  du slipper oljud och oväder även nattetid. Det blir lite som att sova i ett tält – och det brukar vara bara mysigt.

Använda den som ett växthus

Vill man inte sova på sin balkong, det är ju inte alla som vill det, kan man använda balkonginglasningen som sitt växthus. Balkonginglasning gör att växterna trivs bättre då den får mer ljus, och växterna är skyddade mot väder och vind. Då kan man odla tomater, oliver, citrusfrukter, känsliga hibiskusväxter, rosor och allt möjligt som man kanske annars inte får att växa på sin balkong.

Förstora vardagsrummet

Med en balkonginglasning kan man alltid göra sin bostad större. Har man sin balkong invid vardagsrummet så kan man med sin balkonginglasning göra vardagsrummet större. Balkonginglasning blir då en del av vardagsrummet, helt enkelt. Man kan förstärka det genom att inreda balkongen med samma möbler som i vardagsrummet och med samma färger så att det blir tydligt att balkongen bara är en del av vardagsrummet.

Bor du i Västerås och funderar på att göra en balkonginglasning? Det finns några leverantörer som erbjuder sig att komma ut och göra en balkonginglasning. Det tar inte lång tid att göra en balkonginglasning; det brukar ta en för- eller eftermiddag så är det klart. Här kan man välja ganska olika sätt att glasa in sin balkong; med synliga skenor, i aluminium eller plast. Här kan du läsa mer.

Lampor som får vara i fokus 2020

12 dec 2019

Den som har upptäckt att lamporna är i fokus ser på dem som mer än ljuskällor. De är mer som en del av inredningen – och en viktig sådan. Nu är det inte rikigt så att man bara kan ha en lampa som inredning i ett tomt rum, än. Men lampan är alltmer i fokus och vi fokuserar mer på lampans utseende och lyfter fram den som en del av möblemanget.

Konstnärerna Olafur Eliasson och Ann Veronica Janssen har arbetar med ljus, och inte bara med lampor och har designat lampor och ljus i frägat glas som sprider ett mångfärgat ljussken. Det går ju att bara enkelt byta ut lampan mot en färgad för att få in dramatiska färger på ljuskällan. Eller så letar man upp sin egen favoritlampa i skultpurella former.

Den som vill uppdatera inredningen inför 2020

Det kanske inte bara är lampan som man har lust att uppdatera. Vill man uppdatera resten av vardagsrummet, hallen, köket eller hela hemmets inredning bör man satsa på färger i år. Jotun har till exempel satsat på riktigt fina färger som går i "Mindfulness" – nyanser som ska skänka lugn och ro. Och det är fina nyanser och blandningar mellan beige/rosa/orange som för tankarna till solmogen apelsinlund. Puderrosa hänger med in i 2020 och finns som färgklickar i lampan, mattan eller som som en enskild möbel.

Slottstilen spås bli populärt 2020

En annan trend, som går mot den som Jotun kallar för "Mindfulness" är slottstilen som spås blir trendigt under 2020-talet. Överhuvudtaget är det populärt att bo i slott, och har man inget eget slott, så inreder vi i slottstil. Då målar vi väggar med guld, tar in de överdådiga kristallkronorna, möblerar med möbler i rokoko-stil. Helst hänger vi upp en stor spegel med guldram. Till slottstilen hör även vadderade möbler, schäslonger och vadderade överkast, helst i karmosinrött som för tankarna till kungligheter. Till möblerna i rokoko-stil hör ju också helst fjädrar, ju större fjädrar desto bättre. Till stilen hör även sammet i olika kulörer. Byt ut pläden i fleece mot en i sammet så har du pricken över i:et.

Sugen på renovering?

Om du är sugen på en renovering hemma, kanske du behöver hitta hantverkare som kan ta på sig en helrenovering. Planera gärna renoveringen med tanke på hur hela bostaden ser ut så att man inte renoverar endast ett rum som står i bjärt kontrast till resten av bostaden. Om du behöver komma i kontakt med hantverkare i Stockholm, kan du klicka på följande länk.

Du måste inte planera bygget efter årstiden

17 nov 2019

När man bygger nytt hus i Stockholm kan regn och blåst ställa till det. Hyr ett väderskydd så slipper du bekymra dig om väderprognosen.

Husbyggande i Stockholm har i alla tider varit en aktivitet som framför allt skötts under senvåren, sommaren och en bit in på hösten. Anledningen är förstås att det inte går att lita på att vädret håller sig milt under resten av året. Dessutom är nederbörd och blåst vanligt förekommande i Stockholm under hösten, vintern och våren, även om det sällan blir så där jättekallt.

Byggare jobbar på husstomme

Viktigt med torra hus

När man bygger hus är det aldrig bra med för mycket fukt. Fukt tränger in i huskroppen, och byggs det in fukt i ett hus, ja då är dess livslängd begränsad redan från början. Därför ska man inte uppföra stommen till ett hus - vare sig det är av trä, betong eller sten - när det är regnigt, kallt och blåsigt. Om man inte har ett väderskydd runt huset vill säga.

Ett väderskydd håller både huset och byggarna torra

Om du hyr ett väderskydd från en uthyrare i Stockholm så håller du byggplatsen torr oavsett hur ruskigt vädret är. Det blir inte bråttom att resa stommen utan arbete kan utföras noggrant och enigt konstens alla regler. Även byggarbetarna håller sig torra och varma, vilket minskar risken för både skador och misstag och leder till ett bättre resultat över lag.

Idag använder sig de stora entreprenörerna så gott som alltid av väderskydd när de uppför hus, även på sommaren. Den kostnad det medför får man igen på att man alltid kan hålla ett bygge igång, utan avbrott för dåligt väder. Likadant är det för dig som ska låta bygga ett hus själv: visst kostar hyran av väderskyddet en slant, men samtidigt kan du låta uppföra huset under lågsäsong när många duktiga byggfirmor har lite att göra och kan ge ett bättre pris.

Lätt att hyra väderskydd i Stockholm

I Stockholm går det lätt att få tag i kvalitativa väderskydd som garanterat håller byggplatsen, stommen och byggarna torra. Kombinera gärna med värmefläktar för ett ännu bättre klimat både för byggarna och för huset. Ett väderskydd sätter man upp samtidigt som man uppför byggnadsställningarna, och många uthyrare erbjuder även på paket på både byggställningar och väderskydd, något som drar ner priset ordentligt. Hör dig för med en uthyrare av väderskydd Stockholm när det är dags att börja planera husbygget. Du kommer inte att ångra dig!

Behöver du spränga på tomten?

21 okt 2019

Har du fått tag i en fin tomt för att bygga drömhuset? Då är det bara att gratulera. I Stockholm är det svår att hitta den perfekta tomten, som både ligger bra till i ett trevligt område med goda kommunikationer, och dessutom har de förutsättningar som krävs för att man ska kunna det hus man önskar.

Stockholm är byggt på granit

Stora delar av Stockholm ligger fast på berggrund, och ofta kan man behöva spränga på tomten innan man börjar bygga. Sprängning kan bli väldigt dyrt, men är ibland helt nödvändigt. När man spränger ska man ta kontakt med en firma som erbjuder markarbeten i Stockholm och som har erfarenhet av sprängning i tätbebyggda områden.

Ju mer du kan berätta om förhållandena på tomten när du begär offerter, desto bättre. Försök att beräkna ungefär hur många kubikmeter berg som måste sprängas bort. Detta är inte alltid lätt, eftersom allt berg inte är synligt. Om du behöver spränga bort berg som inte ligger i öppen dager blir det billigare för dig om du själv kan gräva fram berget innan sprängningen.

Hitta rätt entreprenör

Begär in offerter från flera firmor och välj en firma som verkar seriös och sm tar sig tid att komma ut till tomten och besiktiga innan de lämnar offert. Ofta blir det tydligt för en person som jobbat mycket med markarbeten och sprängning precis vad som kommer att behöva göras och ungefär hur mycket det kommer att kosta.

Stora utgiftsposter vid sprängning

Beroende på hur många grannfastigheter som berörs kommer projektet att kosta olika. Du måste bekosta besiktning hos alla grannfastigheter som ligger närmare än 50 meter från där det ska sprängas, och besiktningarna kostar ungefär 5000 kronor styck. Bor du i ett väldigt tätbebyggt område kan det alltså bli väldigt dyrt.

En annan stor kostnad är schaktning av bergmassor. Ofta går de tpå tiotusentals kronor att frakta bort allt bortsprängt berg. Ett alternativ till att forsla bort berget är därför att låta det vara kvar på något annat ställe på tomten, till exempel där du behöver bygga upp.

Markarbeten i Stockholm

Det finns många företag som erbjuder markarbeten och sprängning i Stockholm med omnejd. Välj alltid en entreprenör som kan ge raka svar angående kostnader och vad som bör göras och inte svävar på målet kring det tekniska. När det ska sprängas är det stora krafter i rörelse, och då vill man ha erfarna och kunniga entreprenörer som utför arbetet åt en.

Anlita glasmästare i Stockholm

17 okt 2019

Fönstren är en av de viktigaste detaljerna när man bygger hus, och det finns många duktiga glasmästare i Stockholm som kan hjälpa dig.

Det är fönstren som verkligen ger karaktär åt ett hus. I alla tider har fönster varit den detalj som arkitekter kunnat laborera med för att ge sina hus ett eget utseende och uttryck. Trender inom fönsterdesign har kommit och gått, men de hus som verkligen har satt sitt avtryck och som vi idag kallar arkitektoniska mästerverk och milstolpar, det är byggnader där man inte kompromissat utan ägnat stor tankemöda åt just fönstren.

Smala fönster på husfasad

Många uttrycksmöjligheter med fönster

När du bygger ditt nya hus ska du därför inte nöja dig med första bästa fönster från ett byggvaruhus. Nej, du ska i samråd med din arkitekt eller med husleverantören verkligen se över vilka valmöjligheter du har när det kommer till fönstren. Med fönstren har du möjlighet att ge ditt hus ett eget uttryck, om det så är sobert, modernt eller experimentellt. Förutom alla de fönster som finns på marknaden kan du också låta specialbeställa fönster från en glasmästare.

Ge ditt nya hus det bästa

Det finns många glasmästare i Stockholm som tillverkar och monterar fönster på beställning. Det är till exempel mycket vanligt att husägare som renoverar ett gammalt hus vill ha fönster i samma stil som tidigare suttit på huset. Dessa gamla fönster tillverkas med största sannolikhet inte längre, och då kan en glasmästare hjälpa till att återskapa dem, med modern glasteknik som gör att fönstren ser precis likadana ut men är överlägsna de gamla fönstren när det kommer till u-värde och hållbarhet.

Det finns inga genvägar till de perfekta fönstren, så gör jobbet ordentligt om du vill att fönstren ska bli sås bra som möjligt. Be din arkitekt att lägga extra krut på fönstren när han eller hon ritar huset, och skicka sedan fönsterritningarna till en glasmästare.

Hitta rätt glasmästare

Att hitta en bra glasmästare i Stockholm är inte svårt, men jämför gärna flera olika alternativ, be om offerter, och försök om möjligt att se exempel på tidigare arbeten. Titta på sajter som reco.se för att se vad tidigare kunder har att säga om glasmästeriet och välj den sm verkar bäst lämpad att tillverka dina nya fönster. Anstränger du dig för att få fram vackra fönster som passar in på ditt hus, och samtidigt väljer en duktig tillverkare och montör, kommer du att tacka dig själv när de nya fönstren sitter på plats i det färdiga huset.När du behöver golvslipning i Göteborg

14 okt 2019

Behöver du en golvslipning i Göteborg? Har man slitna golv i sitt hem, gör en golvslipning så att man får jättefina golv på nytt. Hemligheten med en golvslipning är den att man tar fram en helt ny yta på golvet. På det sättet tar man fram golvet som det såg ut som när det tillverkades och var klart. Man får bort smutsen och slitaget på golvet genom att ta fram den nya ytan. Efter golvslipningen behöver man ge en ytbehandling som gör golvet väldigt hållbart.

Visste du om att man i princip kan slipa om nästan vilket golv som helst? Du kan slipa om ett klickgolv, ett laminatgolv, en parkett, linoleumgolv och vanliga trägolv lagda med tiljor. Även de mer moderna plastgolven går att slipa om. Huvudsaken är att man anlitar duktiga hantverkare som kan hantera en golvslipmaskin.

När du behöver golvslipning i Göteborg

Hitta hantverkare som kan slipa golv

Det är viktigast att hitta hantverkare som kan slipa om golv. Googla till exempel "golvslipning Göteborg" om det är där som du behöver din golvslipning. Sedan bör du få flera förslag på hantverkare som har angett att de kan ta på sig en golvslipning. Då kan man ta kontakt och fråga om offert och referenser, som man sedan bör följa upp. Väljer man sedan en av dem som har de bästa referenserna så kan man känna sig lite säkrare på att golvet blir bra. De bör kunna hantera en golvslipmaskin så att slipningen blir riktigt jämn och fin. De bör även ta bort alla golvlister innan de sätter igång med sin golvslipning. Efter golvslipningen bör de behandla golvet med lack, hårdvax eller lut. Man kan lägga in pigment i alla dessa behandlingsmaterial så att man får en fin färg på golvet, om man vill det. 

Sedan gäller det att vara rädd om golvet

När man väl har fått fram en ny yta på golvet – oavsett vilket material som det är på golvet, bör man sedan vara rädd om golvet så att det behåller sin fräschör. Har man ett känsligt golv av trä, kan man lägga på en heltäckande matta. Man behöver inte ta bort golvlisterna, om man inte vill. Huvudsaken är att man skaffar en heltäckande matta som har exakt de mått som golvet har. Då hålls mattan på plats av golvlisterna. Men vill man kan man ju göra det ändå, då vet man att mattan hålls på plats sedan man har lagt tillbaka golvlisterna. Andra sätt att skona golvet från förslitningar är att lägga på tassar av filt under alla stolsben, bordsben och andra möbler som kan skava mot det nybehandlade golvet.

Var kan jag hitta inspiration till min trädgård?

2 okt 2019

Var kan jag hitta inspiration till min trädgård? Drömmen om en grön, mysig, prunkande och inbjudande trädgård ligger högt upp på många villaägares önskelista. En dröm som emellertid kan kollidera med det faktum att man saknar kunskap, gröna fingrar och - kanske framförallt - inspiration. Hur ska man göra, hur får man ideér och hur kan man förverkliga dessa? Vi ger några tips.

Vad gäller gröna fingrar så är det få som har ynnesten att födas med sådana. Det handlar istället om träning och om kunskap. Hur växer växter, var trivs de, vilka passar med varandra och i vilken typ av jord kan man få fram viss typ av vegetation. Det handlar om lärdomar och i och med att många villaägare är nyblivna sådana så kan vi egentligen bara säga grattis. Du har en rakt igenom spännande resa framför dig gällande sin trädgård; en resa som kommer att kantas av några felbeslut, några allmänna malörer och ett hårt jobb men kanske framförallt av väldigt, väldigt trevliga stunder. Det är roligt att jobba med en trädgård sett till att resultaten visar sig väldigt snabbt (beroende på vad man odlar såklart).

Kunskap och gröna fingrar går hand i hand. Frågan är hur man gör med den rena inspirationen? Om man inte är uppväxt med växter och med arbete i en trädgård så kan det vara svårt att se hela bilden och den fulla potentialen i den trädgård man nu har. Vi tänkte därför rada upp några inspirationstips som kan ta dig en bra bit på vägen.

Vilstol i grönskande liten trädgård

Tidningar, internet och trädgårdsland

Om man ska ge några konkreta tips kring ren inspiration så är ett väldigt bra första steg att besöka en trädgårdsmässa. I Stockholm så anordnas den varje år i Älvsjö och där presenteras nyheter både vad gäller verktyg, utrustning och växter. På mässan sker även föreläsningar och man kan även som gäst delta i workshops. Det är något som föder intresse och som dessutom ger en chans att knyta nya kontakter. Med det sagt så kommer några fler tips:

  • Besök trädgårdsland. Personalen på ett trädgårdsland har ett genuint intresse och i och med detta också en gigantisk kunskapsbank gällande trädgårdar. Här kan du få konkreta tips om vilka växter som fungerar, vilka som passar bra ihop och vilka du ska undvika. Man kan även få fina tips som nybörjare där man kanske väljer växter som ger en snabbare belöning i form av att de är enklare att sköta.
  • Titta i tidningar. Trädgården är intressant för många och det har - precis som med inredning - skapat flera kanaler där man kan ta del av olika tips, små knep och ritningar för exempelvis blomlådor och andra detaljer som kan ge trädgården det där lilla extra, det unika som skiljer den från dina grannars. Ta gärna en titt på ditt lokala bibliotek och ta del av deras utbud.
  • Använd internet. Folk idag är bättre på att dela med sig. Gällande inspiration för en trädgård så finns det massor av bloggar, det finns magazine - tidningar online - och det finns flertalet företag som använder internet i sin marknadsföring. Sök runt lite och du kommer garanterat att hitta det du söker.

Här kan du läsa mer: https://www.gronagatantradgard.se/

Hur nära tomtgräns får man bygga?

1 okt 2019

Hur nära tomtgräns får man bygga och finns det några saker att tänka på innan man sätter igång med att bygga? Idag så bygger vi mer än vad som förr var fallet. Något som kan förklaras av att exempelvis Attefallshuset blivit synnerligen populärt. Att man kan bygga utan bygglov innebär emellertid inte att det inte finns några lagar och regler att följa.

Hur nära tomtgräns man får bygga är tyvärr något som är svårt att svara på. Detta då det dels handlar om vad som ska byggas - storleken spelar roll - samt var i landet du bor. Olika kommuner har olika regler och det är en av de faktorer som gör den här frågan så pass snårig att reda ut.

Andra faktorer som måste tas i beaktning gäller exempelvis om området anses ha särskilda naturvärden, särskilda kulturella värden eller om byggnationen i fråga kommer att påverka stads- eller landskapsbilden.

Det enkla svaret oavsett vad det är som du planerar att bygga är att du alltid kontaktar Byggnadsnämnden i den kommun du tillhör. Det ger dig tydliga svar kring huruvida exempelvis bygglov kommer att krävas, om du behöver göra en bygganmälan och om hur långt ifrån din tomtgräns du slutligen får bygga din veranda, ditt garage, din uteplats eller det staket du planerat att resa.

Tänk även på att du bär ansvaret genom hela projektet. Även om du anlitar ett byggföretag så är det du som ska ha koll på att bygget inte överlappar de givna måtten gällande exempelvis avstånd från tomtgräns. Sker detta - ja, då kan det bli tal om att du tvingas riva och att du samtidigt även kan tvingas betala ett vite.

Håll en öppen dialog med dina grannar

Här utelämnade vi också en av de viktigaste frågorna: dina grannar. Kort sagt: dina grannar ska inte störas av din byggnation och det är också något som kan skapa konflikter. Även om man får ett bygglov - då ett sådant krävs - så gör man ofta bäst i att hålla en öppen dialog med grannarna som bor närmast den tilltänkta byggnationen.

Det kan vara så att deras exempelvis morgonsol kommer att påverkas, bygget kanske skymmer en utsikt eller också kanske det kan handla om att något äppelträd kommer att hamna i skugga och därigenom inte bära lika mycket frukt i framtiden.

Att samtala, informera och arbeta fram eventuella kompromisser med grannen är alltid att föredra framför framtida konflikter och osämja er emellan. Tänk även på att du kan behöva ha grannens medgivande om du tänkt dig att bygga närmare än de - för byggnationen i fråga - givna regler som finns.

bostadsområde

4.5 meter är den normala gränsen

Rent generellt så handlar gränsen om hur nära tomtgränsen man får bygga om 4.5 meter. Det gäller exempelvis för Attefallshus, för friggebodar, altaner och för garage. Ska du bygga närmare än så behöver du ett godkännande från din granne.

Ju större projekt det handlar om, desto mer troligt är det att du kommer att behöva ett bygglov. Saker som höjd och utseende kan också påverka. Även om exempelvis en altan sällan kräver ett bygglov så kan höjden på en sådan plötsligt kräva att du behöver söka ett sådant. Om du exempelvis kan förvara saker och föremål under din altan så är detta ett tecken på att den är bygglovspliktig.

Som vi sa ovan: kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun och håll en öppen dialog med dig granne även om du skulle hålla din byggnation inom 4.5 meter från tomtgränsen. Vem vet, grannen kanske kan komma med idéer som är avsevärt mycket bättre än din ursprungliga plan?

Droppar det in genom taket?

28 sep 2019

Om man har ett äldre tak, bör man byta ut det så snart det bara går. Droppar det dessutom in genom taket bör man riva upp hela det gamla taket och se till att skadan renoveras bort. Det ställe där vätan har trängt in måste torkas ur och ersättas med nytt och fräscht material innan man kan lägga in nytt tak.

Så kan du gå till väga

Vill man lägga ett relativt billigt tak men med längre hållbarhet är ett plåttak ingen dum idé. Ett plåttak med hög kvalitet kan hålla mycket längre än 50 år. Det är så länge som de flesta plåttak har garantier på. Det innebär att de håller i minst 50 år, men kan hålla för mycket längre tid än så. 50 år för ett tak är en bra tidsrymd. Lägger man ett nytt tak, innebär det att man inte behöver oroa sig över taket under en mans vuxna ålder. Däremot kan man behöva måla om det och däremot se över sitt tak med jämna mellanrum. Det enda sättet att se över sitt tak är att gå upp på sitt tak och inspektera det.

Googla bra leverantör av tak

Vill man ha ett plåttak till sitt hus kan man googla "plåttak Stockholm", eller "plåttak Göteborg" eller den ort där man bor. Googlar man får man snabbt fram ett förslag på en leverantör som kan komma ut och ge ett prisförslag och även montera det på den fastighet som behöver ett nytt tak. Det finns olika utseende och variationer på plåttak. Bland det mest populär plåtsorterna heter Estelle falstak, som har ett starkt kontruktionsplåt som gör taket mycket hållbart. Det har försänkta skruvhål och man kan montera den direkt på reglar på taket. Det kan man lägga på nästan vilket hus som helst. Vill man inte ha konstruktionsplåt, utan ett lättare tak kan man även välja Estelle Aluminiumzink till sitt tak.

Mera Tak har lång erfarenhet av tak

Vill man ha en leverantör med lång erfarenhet av tak och tillverkning av plåttak, kan man välja Mera Tak som har levererat plåttak sedan 1980-talet. De har många olika utseenden och funktioner på plåttak och kan montera tak för den som så önskar. Vill man lägga taket själv har de plåttak som klicktak, man klickar i de olika falserna i varandra. Genom att klicka i falsarna i varandra skruvas falsarna i reglarna.

Läs mer om tak på: https://www.merasystem.se/plattak-klicktak-pannplat.

Var hittar jag reservdelar till persienner?

23 sep 2019

Var hittar jag reservdelar till persienner? Om man står inför att reparera sina persienner så kan det vara problematiskt sett till att reservdelar kan vara svåra att hitta. Det vi tänkte göra är att presentera några olika ställen där dessa kan gå att hitta och därigenom underlätta för dig.

Först och främst: behöver jag ens reparera mina persienner? Ja, det kan finnas ett värde i detta. Dels så är det betydligt billigare att laga sina gamla persienner än att köpa nya och få dessa installerade. Dels så är det också ett lagom projekt att ta tag i. Visst, det kan vara lite pillrigt att få till och det kräver lite koncentration; men då man väl har lyckats så är det också någots om skänker tillfredsställelse. Sådant ska inte underskattas. Man ska emellertid också göra skillnad på persienn och persienn.

Det vill säga: allt har en begränsad livslängd och vissa kan vara så pass slitna att det, helt enkelt, inte finns något större värde i att laga. Där är det bättre att köpa nya. Persienner behöver vara täta, de behöver falla rakt och de ska vara smidiga att dra både upp- och fälla ned. Om de inte fungerar som de ska så fallerar hela konceptet och du som privatperson får ökad insyn, sämre isolering och mindre skugga. Hur dina persienner mår och vilket skick dessa befinner sig i påverkar definitivt din vardag. Var inte snål till vansinnets gräns, det är rådet.

Fönster ut mot trädgård med krukor på fönsterbrädan

Leta efter reservdelar på nätet

Internet är den överlägset bästa basaren för handel av mer specifika detaljer. Om du exempelvis söker en ny lamell av aluminium, om du behöver en sådan av trä, om det är ett snöre eller ny skena till kassetten så är internet i allmänhet och persiennbutiker i synnerhet rena guldgruvan online. Tänk dock på att jämföra priserna och se över fraktkostnader innan. Många av de återförsäljare som finns kräver även betalning i förskott och det innebär att du måste vara beredd på att betala innan du erhållit dina reservdelar.

Det viktigaste är att du verkligen vet vad du behöver. Att det finns reservdelar innebär inte att dessa passar just din persienn. Var noga med att kolla vad din modell heter och om du är osäker så kan du med fördel kontakta någon av de återförsäljare som finns och höra dig för. Genom att exempelvis bifoga bilder i mailen så kan du få tydliga svar som leder dig till rätt produkter. Underskatta inte expertisen. Med det sagt: söker du en specifik reservdel så är internet det absolut bästa alternativet.

Kan det finnas persienner i lager?

Hur du bor kan också avgöra kring var du kan söka efter reservdelar till dina persienner. Äger du ett hus eller en villa så finns det inte så många andra alternativ än att använda internet eller besöka en affär som specialiserat sig på just persienner. Lever du i bostads- eller hyresrätt så finns det fler alternativ. Detta som en följd av att det kan finnas reservdelar i lager.

Om din hyresvärd har sparat gamla persienner så är det fullt möjligt att återvinna vissa delar av dessa. Detsamma gäller även för BRF:er. En renovering kan innebära att vissa persienner sparats i något förråd och att dessa är fria att plocka ifrån. Kolla upp detta innan; dessa alternativ är ofta gratis.

En annan guldgruva vad gäller återbruk handlar om slutstationen för sådant. Kort sagt: vad händer med gamla persienner som kasserats? Jo, de hamnar på miljöstationen. Om du åker dit och frågar personalen så kan de säkerligen hjälpa dig och gladeligen så låter de dig plocka på dig vad du behöver. Handlar det om en trasig lamell eller ett snöre så är det förmodligen bara att ta med dig dessa reservdelar hem och sätta igång med din reparation.

Anlita en bra hantverkare

21 sep 2019

En fastighet eller privatvillan behöver kontinuerligt ses över eller renovereras. Tidens tand sliter hårt på allt så det är viktigt att göra något åt det. Kanske behöver du bygga till eller bygga en altan eller ett Attefallshus. För oss som inte är så händiga själva är det klokast att anlita professionell hjälp genom en erfaren hantverkare.

Hitta en bra hantverkare

När man letar byggfirmor är det enklast att göra som alla andra utan kontakter, använd internet. En snabb sökning generarar många träffar i närområdet. Där kan du enkelt få matnyttig information om vad de kan hjälpa dig med. Be om offerter från ett par, tre olika aktörer och jämför deras tjänster och priser. Du kan också kontrollera deras behörigheter och certifikat och be om kundomdömmen.

Många erbjuder ett brett utbud och kommer ofta på ett kostnadsfritt hembesök. Då kan ni i lugn och ro diskutera passande åtgärder utifrån dina krav och önskningar. När man kommit överens med byggfirman skriver man ett avtal det utförligt står svart på vitt vad ska göra och priset. 

Använd ROT-avdraget

I och med statens skattelättnader för byggarbeten i hemmet kan du få en 30 procentig rabatt hos alla seriösa byggfirmor. Man behöver då endast betala 70 % av arbetskostnaden och får dra av 50 000 kronor per person och år om man är över 18 år fyllda och betalar skatt i Sverige. Allt sköts av byggfirman såsom kontakt med skatteverket. Det nya priset bli synligt direkt på fakturan så det är mycket enkelt och smidigt.

Vilka behov har du?

Många arbetar på entreprenad och man kan då få hjälp med alla tänkbara tjänster. Allt med en kontaktperson och på samma faktura. Det kan handla om små renoveringar, helrenovering, golvläggning, bygga till befintligt hus, bygga altaner eller inredningsarbeten.

Det är oavsett viktigt att du tar en tidig kontakt där du beskriver vad du vill ha gjort. Då kan hantverkaren börja planeringen och beställa material och annat som behövs till projektet. Detta är avgörande för att det ska gå att veta hur långt arbetet ska ta innan det är klart.

Det är också viktigt att man har en löpande dialog om det uppkommer problem eller ändringar. Allt för att du ska bli så nöjd som möjligt. Efter att arbetet är klart göra självklart en grundlig besiktning av hantverkaren tillsammans med dig. För att säkerställa att resultatet blivit perfekt och att det stämmer med avtalet innan fakturan skickas ut.

Så gör du med gammal ventilation

18 sep 2019

Har du gamla och uttjänta ventiler hemma? Är det dags att ta ur de gamla och montera nya ventiler? Beroende på vilka slags ventiler som du har haft monterade, är det mer eller mindre lätt att byta ut dem. Har man ventiler med ventiler med självdrag är det inte så svårt. Det finns en hel del handledningsböcker som kan tala om hur man tar ur dem och monterar dit nya.

Ventiler med självdrag innebär att de fungerar automatiskt, utan motor. Frånluftsventiler innebär att luften stiger i bostaden när den blir tillräckligt varm och sugs ut genom frånluftventilen med hjälp av undertryck som bildas när luften inne, möter luften utomhus. Har man drag som öppnar ventilerna när luften är varm, åker den ut. Till hjälp för frånluftsventilerna kan man montera ventlier som drar in luften utifrån. Dem kan man montera ovanför fönster, till exempel. Många fönster har sådana ventiler färdigt monterade. Det kan räcka med en liten öppning på fönstret som är reglerbart. Man kan ju vädra genom att öppna och stänga fönstret också, förstås. Då får man in garanterat med frisk luft in i huset.

Installera motoriserade ventiler

Är det inte tillräckligt med ventiler med självdrag, kan man istälelt montera automatiserade, motoriserade FTX-ventiler. De suger ut luften automatiskt och suger in frisk luft medan de samtidigt antingen värmer eller kyler ned luften som kommer in utifrån. Det finns även air-conditioner som fungerar på samma sätt. De är bra på så sätt att man garanterat får in frisk luft, men man vet inte om den dåliga (eller sämre) inomhusluften går ut, om man inte skaffar sig FTX-ventiler. Vill man trots allt ha ventiler med självdrag, kan man alltid montera fläktar invid taket i till exempel badrum som ser till attt luften  virvlar runt i huset. På så sätt kan man undvika fukt och att den stannar inomhus.

Om man byter värmesystem

Byter man värmesystem i villan bör man samtidigt se över ventilationen. Påverkas den av det nya värmesystemet. Har man till exempel självdragsventiler och byter till bergvärme med luftvärmepump, kan alltså systemet med självdrag komma ur balans och det blir nödvändigt att skaffa bättre ventiler med annat system än självdrag. Känner man sig det minsta osäker, är det bäst att rådfråga ett företag som arbetar med VVS. De är experter på ventilering och det är bättre att göra för mycket än för litet då fukt i hus inte är att leka med. Läs mer på: https://aerius.se.

Åtgärder vid fuktskador

16 sep 2019

Det är vanligt med fuktskador i gamla hus och villor, framför allt i källare och i markplan. Det beror ofta på att marken runt huset har stora mängder vatten i marken som med åren tränger in i grunden. Man kan märka det på en unken lukt och att luften känns fuktig i rum och utrymmen.

Man kan också se det på missfärgningar på väggar och tak. Det är mycket viktigt att undersöka och åtgärda fuktskador omgående för att man ska slippa riva upp golv och väggar vid en renovering. 

Vad kan man göra vid fuktskador?

När man upptäckt att fukt och vatten trängt in i huset behöver detta åtgärdas. Beroende på hur omfattande skadorna är kan man antingen byta ut skadad konstruktion och torka ut fukten med fläktar. I allvarliga fall måste man riva en del av grunden och väggar för att byta ut dessa helt.

För att se till att det inte händer i framtiden och för att förhindra att vatten tränger in från marken runt huset kan man dränera. 

Dränering

Ofta är anledningen till läckor att marken som omger huset är vattensjuk och mycket regn eller att marken i området har hög andel vatten vilekt ökar risken för skador. En dränering innebär att man leder bort vatten från huset, vilket är en effektiv metod att slippa problem med vatten.

Det går att dränera hus och byggnader av olika konstruktion, geografisk läge och klimatmässiga förutsättningar. Det finns lite olika metoder som används, men med samma goda resultat.

Det är en investering att dränera oavsett du har haft problem eller ej. En torr mark runt huset är avgörande för ett hus risker att få fukt- och vattenskador.

Hur går en dränering till?

Vid dränering försöker man på olika sätt leda bort vattnet. Det vanliga sättet är att gräva ett schakt längs väggen upp till 10-15 cm under sulans underkant. Hur brett man gräver beror på markens förhållanden, men valnigtvis 1-2 meter. 

Man använder sig av stora grävmaskiner som är mycket effektivt. Det är mycket viktigt att slipa bort tjära på väggen, det för att väggen ska kunna andas ordentligt. Längst ner i schaktet lägger man sedan en dräneringsrör för vattnet att färdas i innan man fyller upp hålet med makadam och duk innan man sätter ditt en skyddduk innan man fyller upp resten med massorna som grävts upp. Överblivna massor fraktas bort. 

Man ser till att marken lutar bort från huset för att inte vattnet ska återvända. 

Hur väljer man rätt fogfärg?

11 sep 2019

Hur väljer man rätt fogfärg? Frågan brukar ställas först efteråt och inte sällan med en negativ ton i rösten. För; det som normalt brukar ske är att man i samband med en renovering – med alla de olika val en sådan för med – låter hantverkaren välja fogfärg. Det blir sällan så bra som man önskat.

Då man renoverar i exempelvis badrummet så ställs man inför massor av olika val och beslut måste fattas. Man ska välja kakel, man ska välja färg, man ska välja blandare, man ska välja toalett, man ska välja förvaring och man ska slutligen även komma till bukt med exempelvis duschväggar och golvbrunnar. Kort sagt: man hamnar på en sådan detaljnivå att man till slut slår ut med armarna och säger till hantverkaren att hon, eller han får göra precis somhon, eller han vill. Gällande val av fogfärg bör man vara lite mer involverad än så. Det valet kan nämligen påverka hela upplevelsen av rummet och därigenom också ge en negativ känsla snarare än en härlig och positiv sådan.

plattsättning

Hur väljer man då rätt fogfärg?

Vi tänkte ge lite tips kring detta, men först och främst så det viktigt att klargöra följande: fogfärgen spelar roll och den kan antingen vara mer diskret och försiktig eller också spela en större roll genom att tydligt synas. Vad du väljer, det är upp till dig och ingen annan. I synnerhet inte din hantverkare. Gör valet själv!

Så kan du tänka gällande fogfärg

Om vi snabbt går igenom tre stycken olika fogfärger och förklarar vilka fördelar dessa har samt till vilka olika kakel de passar så kanske vi kan lösa upp några knutar hos dig. Låt oss börja med den vanligaste fogfärgen i form av ljusgrå.

  • Ljusgrå - om hantverkaren själv får välja.

Ljusgrå fog är den vanligaste lösningen och det behöver inte vara fel. Ljusgrått framhäver ofta kaklet och den gör det utan att ta för mycket plats. Ett snyggt sätt att låta exempelvis duschkranar eller ett snyggare badkar synas lite extra. Att välja ljusgrå fogfärg framför vit sådan är också ett bra alternativ sett till städning. Smuts syns inte lika tydligt på grått som på vitt. Ett bra val – om än lite tråkigt.

  • Vit fogfärg - diskret, klassisk och elegant.

Vit fogfärg å sin sida låter verkligen kaklet ta plats. Har du vitt kakel - gärna i större plattor - så kommer detta framhävas rejält som en följd av den vita fogen. Dagens laserskärning av plattor möjliggör också en mindre fog som kan ge en direkt illusion av att hela väggen är satt i ett enda stycke. För att nå detta krävs en vit fog. Gällande städning och rengöring då? Visst, det finns en poäng i detta. Vit fog drar åt sig smuts på ett uppenbart sätt, men det behöver inte vara så svårt att få bort detta. Håll efter regelbundet och ha gärna en sprayflaska med en blandning av Ättika och vatten i duschen. Spruta på – och torka av med jämna mellanrum och du slipper problem med exempelvis mögelangrepp.

  • Svart fogfärg - markerar och ramar in.

Den industriella, kalla och kalla stilen är fortfarande populär och detta gäller även i badrummet. Att ha vita kakelplattor med en tydligt markerad fog mellan varje platta är en trend som vi kommer att se mer av. Tänk en fransk bistro ungefär. Den riktigt vågade tar svart fogfärg för detta, den lite mer försiktige generalen väljer en mörkare gråfärg. Den senare är mer grafisk och ger inte samma hårda intryck: den är lite enklare att arbeta med. Vill du emellertid få din vägg att, så att säga, skjuta ut och verkligen synas så är den svarta fogen något för dig.

Prova på en större yta

Vi ska även peka på det uppenbara i samband med att du väljer fogfärg. Tänk på hur dina kakelplattor ser ut både gällande storlek, mönster och färg. En svart fogfärg mot exempelvis rött kakel blir sällan lyckat och detsamma kan sägas om kombinationen gul fog mot vitt kakel. Å andra sidan så handlar det även om att våga och hitta sin egen stil. Det går alltid att prova sig fram genom att exempelvis lägga några kakelplattor på en större yta och placera valfri fogfärg mellan varje platta. Genom detta får du också en ledtråd om hur det färdiga resultatet kommer att se ut. En sak står klar: val av fogfärg ska aldrig tas lättvindigt. Rätt färg kan höja ett rum, fel färg kan skapa en väldigt trist atmosfär.

När det är dags att fräscha upp badrummet

11 sep 2019

När badrummet är slitet och fult och kanske misstänker du fuktskador så är det hög tid att göra en badrumsrenovering. Om man inte åtgärdar fuktskador omgående kan dessa spridas och bli mycket problematiskt och dyrt att åtgärda. Dessutom är det mycket tidskrävande och det inte roligt av vara utan badrum en längre tid.

Men oavsett om man har fuktproblem eller ej så behöver man uppdatera badrummet efter 10-20 år av daglig användning. Badrumsporslinet blir slitet och skadat emd tiden och ser trist ut. Det kan också ha ekonomiska fördelar att göra om badrummet. Det finns idag snålspolande toaletter och snåla blandare för dusvh,  bad och handfat som gör att det kommer synas på räkningen.

Hur upptäcker man fuktskador?

Fuktskador kan i vissa fall vara svåra att upptäcka för den oinvigde. Men saker man ska vara uppmärksam på är till exempel unken lukt som inte funnit där tidigare. Det kan också visa sig som missfärgningar på väggar och tak. Det är viktigt att ha bra ventilation i badrummet för att minska risken för problem med fukt. Dagens moderna hus är helt enkelt för täta. Ett tips om du har dåligt ventilation är att helt enkelt öppna fönstret i badrummet så ofta det bara går.

Ta in professionell hjälp

Anar du fuktskador eller vill av andra anledningar göra en renovering gör du klokt i att välja en erfaren och kunnig hantverkare för arbetet. För att försäkringsbolaget ska godkänna renoveringen och för att försäkringen ska gälla måste arbetet ha gjorts av en hantverkare med rätt behörigheter. Seriösa byggfirmor kan även hjälpa dig med planeringen och kan komma med nyttiga tips och råd vad som skulle passa bäst för just ditt badrum. 

Var noga när du väljer byggfirma

Det många hantverkare därute och du gör klokt i att välja en med bra rykte. Fall aldrig för frestelsen att välja svart arbetskraft då det kan bli stora problem, både med slutresultatet och med försäkringsbolag om det blir problem i framtiden.

Gör en sökning på internet bland hantverkare i området där du bor och ta in offerter från flera företag och jämför dessa mot varandra innan du väljer. Du kan också leta efter omdömen från tidigare kunder och vilka som är seriösa.

ROT-avdrag på renoveringen

Har du inte utnyttja ROT-avdraget för innevarande år kan du med fördel använda det på badrummets renovering. Då betalar du endast 70 procent av priset på arbetet och det dras direkt på fakturan. 

← Äldre inlägg