Blogg

Välj rätt solskydd för ditt hus

21 nov 2020

Det kan kännas lite överväldigande att köpa rätt solskydd till sitt hus då det idag finns så oerhört många alternativ att välja mellan. Markiser kommer i många olika färger och modeller.

Dagens markiser är inte alls vad de en gång var. Om man tänker tillbaka på hur de såg ut förr så är det ingen hit, men de som tillverkas och säljs idag är hundra gånger finare och av bättre kvalitet. Det finns markiser som är enfärgade och markiser med olika mönster. De finns även i olika typer av utföranden som till exempel markiser speciellt anpassade för balkonger och uteplatser; så kallade balkongmarkiser. Har man en stor uteplats kan en så kallad terassmarkis vara passande. Vill man kanske även ha värmeskydd såväl som solskydd, eller bara det ena?

Val av markis

Med dagens alla valmöjligheter så få man verkligen ta sig tiden att fundera ordentligt innan man bestämmer sig för vilken typ av markis man ska sätta upp där hemma. Och var ska den sitta, över ett fönster eller kanske en stor balkong? Hur stort är området som den skall skydda och vilka färger och mönster vill man ha? Det är många som vill att markisens färg ska gå i samma ton som husets fasad. Man vill ju gärna känna att de passar ihop och att man är nöjd.

Markiser kan hålla i riktigt många år om de hanteras på rätt sätt. En eller två gånger om året är det till exempel bra om de tvättas av. Läs mer om markiser på denna hemsida: https://www.markiserlidingö.se 

Fixa myset med med en matta

25 okt 2020

Är du trött på ditt golv? Vill du göra om det, men vet inte exakt till vad? Om du inte tidigare funderat på att lägga in en heltäckningsmatta, gör det nu! Här kommer lite fakta om just det.

Heltäckningsmatta, kan man verkligen ha det? tänker du kanske. Är inte det fruktansvärt omodernt? Och hur fungerar det rent praktiskt? För att svara på första frågan: nej, det är inte omodernt, punkt slut. Fast såklart kanske en heltäckningsmatta i textil inte passar i alla rum i bostaden. I entréhallen där det kan hända att man kommer in med smutsiga och leriga skor passar det inte. Inte heller i köket och badrummet, där det är hög risk för stök och stänk av bland annat mat och vatten. Förutom dessa ställen passar det i princip vilket rum som helst.

Fördelar med heltäckningsmatta

Det finns flera fördelar med att lägga in en heltäckningsmatta. Den första och mest uppenbara är mysfaktorn. Med en heltäckningsmatta kommer rummet genast kännas mycket mer ombonat. Tänk dig att ha en heltäckningsmatta i sovrummet – varje morgon när du går upp så slipper du sätta ner fötterna på ett kallt och hårt golv. Istället väntar där ett mysigt och gosigt underlag på att du sätter ner fötterna.

En annan fördel är att det finns många olika material och färger att välja på. Du kan alltså få den som är i just precis din smak. Ytterligare en fördel är att heltäckningsmattor är ljuddämpande. Det gör så att akustiken blir mer behaglig i hemmet.

Ta hjälp av en mattläggare

Från en mattläggare kan man ofta få gratis provbitar av olika mattor för att ta med hem. En del mattläggare kommer till och med hem med provbitar och hjälper dig välja vilken som passar bäst. Väl på plats brukar de även mäta så att de får exakta mått, så att hela mattan sedan ska passa perfekt. De kan även råda dig i hur man bäst tar hand om och städar sin matta, vilket inte är så svårt som man kanske tror.

Med provbitar hemma är det lättare att se och få en känsla för om de kommer passa i det rummet som man tänkt. När man väl bestämt sig för en vinnare är det bara att anlita en mattläggare. Sedan är jobbet snabbt klart och du kan förbereda dina fötter på att de från och med nu kommer att få en mjukare och mer behaglig tillvaro. Läs mer om mattläggare på denna sida: https://www.mattläggareuppsala.se

Att flytta i storstan

18 okt 2020

Då och då i livet händer det, för de flesta i alla fall – det är dags att flytta. När tiden är inne för att packa ihop sitt bohag och ambulera iväg till ett nytt hem kan det vara skönt med hjälp.

När man ska flytta är det väldigt skönt att få hjälp. Det är skönt med hjälp oavsett hur stort eller hur litet man flyttar ifrån, även om det kanske är mer nödvändigt vid en större flytt. Det fina med att få hjälp är att man kan få mer tid till att ägna sig åt det roliga: att packa upp och installera sig i sitt nya hem.

Har man tur finns det vänner eller familj som vill hjälpa. Om inte kan man kontakta en flyttfirma. Trots att det såklart kostar en slant att anlita flytthjälp är det ofta väl investerade pengar. Det kan vara en bra investering av fler orsaker än att det bara är skönt och härligt med hjälp.

Anledningar till flytthjälp

En av anledningarna till varför flytthjälp är bra handlar om din egen kropp. När man ska bära tunga kartonger och möbler är det lätt att överanstränga eller skada sig. Man blir kanske lite övermodig och tänker “det där klarar jag”, men så knackar ryggskottet plötsligt på. Flyttfirmor brukar även ha försäkringar som täcker ifall någonting skulle gå sönder. Då känns det tryggt att lämna över ansvaret till någon annan. Sedan kan man, helt skadefri, ägna all sin tid åt att boa in sig.

Hög omsättning

Om du behöver kontakta en flyttfirma i Sollentuna eller någon av kranskommunerna har du tur. I Stockholm och områdena däromkring finns det många firmor att välja på. Det är inte så konstigt, för där bor så mycket folk som flyttar. Flyttfirmorna har mycket att göra och det är hög omsättning. Dels för att ju fler folk som bor någonstans, desto fler flyttar. Dels för att det är en ganska ung befolkning som bor i storstan. Det är många unga som flyttar dit för att studera. När de sedan tar examen måste de flytta ut från sina studentboenden.

Många ur den yngre befolkningen flyttar även för att de successivt får bättre lön och då har råd att flytta till större eller dyrare. Många behöver även flytta för att de börjat bilda familj och därmed behöver större. Om du ska flytta, se till att kontakta en flyttfirma i tid, innan någon annan hinner före!

Plats för fler

5 okt 2020

Det händer att man vill ha plats för fler. Ungdomar som önskar självständighet eller förälder som önskar lagom med gemenskap. Eller vänner och andra älskade personer som vill övernatta.

För det stora antal personer som bor i villa kan vissa saker vara enklare. Till exempel att göra plats för fler. Hur man definierar “fler”? Tja, fler personer än ditt hem ursprungligen är tänkt att rymma?

Det kan finnas lika många anledningar som det finns människor när man börjar fundera på att skaffa ett Attefallshus. Det finns en generositet i tanken att ordna ett bra boende för andra, både tillfälliga och mer permanenta gäster. Det handlar om bekvämlighet men också om oberoende och gemenskap.

Det finns gäster som vill stanna längre och det kan betyda blandade känslor. Det kan handla om att önska ha en älskad förälder på närmare håll. Det kan också vara att gradvis träna ett nästan vuxet barn inför livet. Och det kan vara allt däremellan.

Vad är ett Attefallshus och vad gäller?

Ett Attefallshus benämns som ett komplementbostadshus och får användas som boende. Storleken är begränsad. Huset får högst vara 4 meter till taknocken och ytan inte mer än 30 kvm. Tänker ni bygga huset närmare tomtgräns än 4,5 meter måste berörda grannars tillstånd inhämtas.

Ett Attefallshus behöver inget byggnadstillstånd. Men. Du behöver göra en anmälan till byggnadsnämnden och få ett startbesked innan du ens funderar på att bygga.

Om ditt hus ska användas som bostad behöver det ha alla normala funktioner som en bostad förväntas ha. Detta innebär att det ska finnas kök och badrum. Det går också fint att helt enkelt ha ditt Attefallshus som förråd eller verkstad.

Varför skulle man vilja ha ett Attefallshus?

Det är väldigt praktiskt att ha den extra ytan och att dessutom kunna uppföra byggnaden utan byggnadslov. Det blir en billig bostadsform om det är den typen av projekt man tänker. I stora delar av landet är det mindre enkelt för ungdomar att hitta bostad till rimlig kostnad - lösningen och lite självständighet finns här.

Många har också önskan att kunna ha äldre släktingar nära. De äldre släktingarna kan också ha samma önskan men även här finns vissa krav på självständighet. Ett Attefallshus är idealet för exempelvis en äldre förälder - eget hushåll men släkten nära.

Sist men inte minst har vi besökarna. Bor man på avstånd fungerar det inte med endagarsvisit. Även här kan viss distans vara skön att ha. Så - vad väntar du på?

Få ett extra rum genom att glasa in balkongen

30 sep 2020

Drömmer ni om att kunna nyttja er balkong även då det inte är sommar och vackert väder? Genom att glasa in balkongen kan man nyttja den större delen av året och får dessutom lite extra boyta.

Det finns flera fördelar med att glasa in sin balkong utöver att den blir som ett extra rum som man kan använda året om. Den sänker även energikostnaden genom att glaset skyddar mot regn och rusk. Har man katt slipper man sätta upp ett skyddande nät eller oroa sig för att katten ska ramla ner. En inglasad balkong skyddar också till viss del mot insyn samt mot buller och störande ljud utifrån. Till skillnad från en öppen balkong slipper man att skynda sig in med dynor och mattor om det skulle börja regna. Också plantor och växter trivs bättre på en inglasad balkong där de står i skydd från både vind och kyla. Ytterligare en stor fördel med en inglasad balkong är att den ökar värdet på bostaden då den blir som ett extra rum med flera användningsmöjligheter.

Få nackdelar med balkonginglasning

Det finns självfallet även nackdelar med en inglasad balkong. Man måste eller bör i alla fall putsa balkongens glas ibland. På sommaren kan det också bli lite för varmt på balkongen när solen ligger på som mest. Det kan kan också ta längre tid att vädra ur lägenheten. Är man dessutom personen som tycker om att sola fungerar inte det riktigt på en inglasad balkong. Många av nackdelarna går enkelt att komma runt genom att ha skjutbara fönster på balkongen. Då kan man lätt vädra ur lägenheten när det behövs eller öppna upp när det blir för varmt på balkongen. Vill man ändå ha kvar den där balkongkänslan så kan man välja att bara sätta upp ett vindskydd i glas.

Förlänger balkongens livslängd och höjer bostadens värde

En viktig fördel med balkonginglasning i Göteborg och andra kustnära städer är att glaset skyddar balkongen mot både fukt och sol vilket gör att man inte behöver underhålla och renovera den lika ofta. Funderar man på att glasa in sin balkong så ska man ta kontakt med ett par olika företag och be om kostnadsförslag för att kunna jämföra priser. Kanske har grannfastigheten redan glasat in sina balkonger och har ett företag att rekommendera? Är det flera hushåll i samma fastighet som vill glasa in sina balkonger har man också stora möjligheter att få ner priset.

Klimatsmart att renovera fönster

23 sep 2020

Att renovera fönster tar tid och är man inte beredd att använda semestern till arbetet gör man bäst i att ta hjälp. Men med planering, bra verktyg och teknik blir det betydligt enklare.

Har man gamla fönster av bra kvalité lönar det sig att vara noga med underhåll och renovering. Bra träfönster kan hålla i hundra år om man vårdar dem efter konstens alla regler. Det är också klimatsmart att renovera fönster och det är bara om de är av dålig kvalitet som det är bättre att byta ut dem. Men fönsterrenovering är ett omfattande arbetet som kräver viss planering.

Enklast och snabbast går renoveringen om man tar ner fönstren. Därför görs renoveringen enklast på sommaren, i alla fall om man själv ska utföra arbetet. Tar man däremot hjälp av en fönsterrenoveringsfirma sätter de upp skydd och då går det att renovera även på vintern.

Ett arbete som kräver både tid och noggrannhet

Man måste vara noggrann då man renoverar fönster och därför blir arbetet enklare om man plockar ner fönsterbågarna och lägger dem på en plan yta. Det kan tänkas att man behöver montera bort gångjärn eller handtag för att fönstret ska ligga plant. Ofta måste man även ta ut glasen, men om kittet är intakt utan sprickor och träet saknar rötskador innanför glaset kan man låta dem sitta kvar.

Det finns speciella maskiner att ta bort kitt med, fast man kan också använda en vanlig kniv. Men det gäller att vara försiktig så att rutan inte spräcks. Detsamma gäller då man ska ta ur stiften som håller glasen på plats. Förr i tiden använde man ofta asbest i kitt och därför ska man vara noga med att använda skyddsmask och även utföra arbetet utomhus.

Ibland måste delar bytas

Glasen rengörs enklast från kittrester och färg med hjälp av en kniv eller ett rakblad. Också fönsterbågarna ska rengöras från gammal färg och kitt. En varmluftspistol underlättar och färgen går att skrapa bort då ytan värms upp. Man kan även sandpappra och skrapa bort färgen.

Det är viktigt att nedre delen av fönstret, som ofta utsätts mer för fukt, är fri från färg så att man sedan kan impregnera fönstren med linolja. Ibland måste man även byta vissa delar innan man kan impregnera om träet är ruttet. Sedan sätts glasen på plats igen och fästs med stift och kittas. Först när kittet har torkat kan man måla fönstren.

Saker att tänka på vid en bostadsförsäljning

22 sep 2020

Har ni bestämt er för att sälja er bostad och även köpa något större? Då finns det en hel del att tänka på. Både för att underlätta processen men även för att få så mycket betalt som möjligt.

De flesta som säljer sin bostad vill också sedan köpa en ny och därför få ut så mycket som möjligt vid försäljningen. Hur mycket man kan få beror på flera faktorer som vilket skick bostaden är i och var den ligger. Men val av mäklare spelar också stor roll. Ska man exempelvis sälja bostad i Solna kan det vara en god idé att välja en lokal mäklare som känner till området väl. En mäklare med bra kännedom om stadsdelen eller området kan på ett trovärdigt sätt framhålla områdets fördelar. Det kan exempelvis vara nära till bra skolor, en kommun som satsar på idrotts- och kulturliv, nära till bra matbutiker och grönområden etc.

Gå på lägenhetsvisningar och studera hur mäklaren arbetar

Det är även viktigt att anlita en rutinerad mäklare. Det kan därför vara bra att först kontakta två eller tre olika för att jämföra priser och se vad de erbjuder. Ett bra sätt att hitta mäklare på kan vara att kolla bostadsannonserna och sedan gå på visningar för att studera hur mäklaren arbetar. Det finns även olika sidor på nätet där man enkelt kan jämföra olika mäklare och data om bostadsförsäljningar i det område där man bor.

Hur bostaden presenteras i annonsen är också viktigt och idag är det nästan omöjligt att sälja en bostad som inte har en bra beskrivande text med fina bilder. Att välja en mäklare som är duktig på att skriva objektsbeskrivningar och som samarbetar med en skicklig fotograf kan därför vara viktigt.

Lägenheten ska vara ren och städad inför visningen

Inför mötet med en mäklare som man valt att anlita är det bra att ha plockat fram alla de uppgifter som en eventuell köpare kan tänkas vilja ha. Det kan exempelvis vara bostadsyta, antal rum, våning, vilken typ av uppvärmning som finns samt driftskostnad etc. Det är viktigt att alla uppgifter verkligen stämmer då man annars om det är fel kan bli ersättningsskyldig i framtiden. Vissa mäklare erbjuder homestyling, i andra fall får man sköta den själv. Viktigast är dock att lägenheten är ren, städad och luftad inför visningen och gärna att man även har plockat undan onödiga saker och föremål.

Vad betyder erforderlig uppvärmning?

14 sep 2020

Vad betyder erforderlig uppvärmning? I samband med att man läser ett hyresavtal så kan man störta på frasen erforderlig uppvärmning. Frågan är vad detta egentligen betyder? Vi tänkte titta lite närmare på detta samt ge några goda råd längs vägen kring hur man ska tolka ett hyresavtal.

Om man ser att det står erforderlig uppvärmning i ett hyresavtal så innebär detta att hyresvärden - mot en fast avgift inkluderad i hyran - kommer att se till att det finns värme i lägenheten eller lokalen man hyr.

Detsamma kan gälla för exempelvis bredband eller för varmvatten - hyresvärden/fastighetsägaren har alltså tecknat avtal som sedan gäller för alla. Detta är inte någon ovanlig lösning om man ser till exempelvis villaägare som bygger om och hyr ut exempelvis rum och toalett till en student. Ett annat exempel på när frasen erforderlig uppvärmning kan förekomma handlar om när man som musiker hyr en replokal.

Om det står skrivet på detta sätt så bör man titta lite närmare på några detaljer. Vilken typ av värme handlar det om - och måste man kanske sköta vissa bitar själv? Vad innebär erforderlig uppvärmning för hyresvärden - vilken konkret temperatur kan man som hyresgäst räkna med? Det senare får absolut inte ligga under 18 grader och man brukar säga att 20 grader inomhus - speciellt under vinter - är en smärtgräns.

Du har ett sämre förhandlingsläge

Så länge man klargör och reder ut begreppet med hyresvärden så är det sällan någon fara med att erforderlig uppvärmning skrivs in i ett hyreskontrakt. Det finns dock några nackdelar med denna lösning och på längre sikt så bör man kanske snegla åt andra lösningar.

Nackdelar som kan te sig i form av att man betalar för mycket pengar i förhållande till vad man får. Som hyresgäst så har du ingen aning om vad den egentliga kostnaden för uppvärmning ligger på. Du kan inte påverka detta och du kan inte styra vare sig kostnad eller värme. Om det dessutom handlar om exempelvis bredband, telefoni, varmvatten och annat så har du ett dystert läge att förhandla.

Idag kan man, på ett helt annat sätt än tidigare, förhandla och ge sig själv bättre pris och bättre ekonomi genom detta. Det är en sak att ha i beaktning. Är man som person mån om att hitta bästa möjliga priser och gillar att undersöka och förhandla så kanske man ska snegla åt andra alternativ.

Men, å andra sidan. Erforderlig uppvärmning inskrivet i ett kontrakt kan vara ganska lättsamt också. Man har en hyresvärd som sköter allting och som gör detta mot en fast summa. Om man tycker att den summan är fullt rimlig så finns det heller ingen anledning att ändra någonting.

Red ut vad som gäller i avtalet

Vi ska även säga följande: om du anser att ditt hyresavtal är oklart, att det finns luddiga formuleringar och att det finns detaljer som du inte riktigt förstår dig på - något som kan innebära att du blir lurad. Låt en jurist titta närmare på det. Man ska alltid formulera ett hyreskontrakt så att det blir begripligt.

Om inte? Ja, det finns faktiskt något som kallas för In dubio contra stipulatorem /i> och det betyder, något förenklat, att alla oklarheter ska tolkas till nackdel för upprättaren. I ett sådant fall så kan alltså din hyresvärd ha mycket att förlora om du ska välja att dra saken vidare rent juridiskt. Det är er båda till gagn att reda ut vad som egentligen menas med texten i ert hyresavtal.

Klassiska sorters utsmyckningar

24 aug 2020

Det finns många olika sätt som man kan smycka sitt hus på. Genom att välja enkla knep kan man förändra känslan i sin bostad. Men det går även att skapa en illusion av en bostad från sekelskiftet.

Det moderna huset idag har raka linjer och ofta stora fönsterpartier. Men modet har sett mycket annorlunda ut genom åren. Utsmyckningar där man genom gjutningar eller sniderier gjorde detaljer ansågs en gång vara höjden av skönhet. När det gällde trä så brukade man kalla det för snickarglädje eftersom det var kreativa husdelar som tog mycket tid i anspråk. Det var även fallet när det gällde gjutningar på hus eftersom gjutformarna krävde ett kreativt sinne. Men utsmyckningar fanns inte enbart på utsidan av hus utan även på insidan. Har man besökt ett äldre hus eller lägenhet så kan man ofta se gjutningar som sitter runt takkronorna. En utsmyckning som skapar liv i taket och som samtidigt ger ett fokus till lampan. Man brukade även välja någon slags lampa som har en hängande design och på det sättet inte skymmer takets detaljer.

Lek med skuggor

Idag finns en förkärlek för vita väggar och tak i bostäder. Men genom att skapa olika strukturer och material kan man ändå få ett hem som är livligt och intressant. En kombination av matt och blänkande färg är en vanligt då det skapar lite mer liv. Men man kan även använda sig av samma färg fast lägga in någon typ av struktur. Den klassiska stuckaturen som man sätter runt taklampor är ett tips som ger ett extra blickfång. Idag behöver man inte längre krångla med gips utan kan köpa färdiga i frigolit. Man fäster dem med lim och målar sedan med önskad färg. Det finns även lister och ornament som man kan följa upp med för ett mer komplett designkoncept.

Enkelt till ombonat

En enkel lägenhet eller ett enkelt hus kan bli helt förvandlat genom att man använder sig av klassiska former i taket och som taklister. Eftersom allt fästs högt upp i bostaden så behöver man inte vara orolig för det slitage som finns på golvet. Ett montage kan hålla precis så länge man vill och så länge man inte gör åverkan på det. Vill man så är det ett enkelt och billigt sätt att få bostaden att se dyrare ut. Många använder sig även av en färgglad klassisk tapet för att ytterligare understryka stilen och takets utsmyckningar.

Byt ut din dörr mot en ståldörr

7 aug 2020

En ståldörr har många bra funktioner för både hem och kontor. Den kan stänga ute ljud, stå emot bränder och är också inbrottssäker. Det finns alltså många fördelar med att välja en ståldörr.

Att byta ut din dörr mot en ståldörr kan göra en stor skillnad i ditt hem och på ditt kontor. Det handlar inte enbart om det som gäller utseendet, utan även alla funktioner som ytterdörren kan ha. En ståldörr är svårare att bryta upp än en vanlig dörr av trä då den inte går att bryta upp med en kofot. Men en ståldörr agerar inte bara som ett skydd och ser till att hålla inbrottstjuvarna borta, den rätta dörren kan även hålla inne värmen och hålla ljudet ute. Det är därför viktigt att välja rätt dörr när det väl är dags att byta ut dina dörrar. Ståldörrar finns i olika modeller, så du kan välja en dörr som passar ditt hem eller kontor.

Ett bättre skydd

Om du vill känna dig säker i ditt hem eller på kontoret är det värt att investera i en ståldörr. I hemmet kommer det att göra att du sover tryggare om nätterna, och på kontoret behöver du inte oroa dig lika mycket under helgerna. En ståldörr är inte enbart bättre för säkerheten i byggnaden, utan den agerar också som ett brandskydd. Det betyder att om en brand bryter ut i hemmet eller på kontoret kan en ståldörr hjälpa till att stå emot lågorna. Den erbjuder ett skydd mot spridningen av branden. Det ger en större chans att både rädda liv och få hjälp i tid.

Hur installerar man en ståldörr?

Det är viktigt att en dörr blir installerad på ett korrekt sätt, speciellt när det kommer till en ståldörr. När det gäller att installera en ståldörr är det bäst att detta lämnas till de professionella. En felmonterad dörr kan leda till att brandgaser och lågor kan spridas och att tjuvarna lättare kan ta sig in. Ett dörrbyte är heller inget stort jobb, utan det tar bara några timmar för de professionella att göra. Installationen borde också komma med en försäkring och en certifiering på det utförda arbetet. Många gånger när du köper ståldörrar ingår montering, om inte måste du anställa en kunnig hantverkare för att hantera monteringen. Det är också värt att samla några olika offerter innan du anställer en hantverkare för att utföra arbetet.

Nycklar till låsöppning

4 aug 2020

Som låssmed ingår ett flertal olika arbetsuppgifter och ingen dag är den andra lik. Men vad består arbetet av och vilka utmaningar kan man ställas inför? Vem ber om hjälp med lås och nycklar?

Att vara en låssmed innebär att tillverka nycklar till allsköns lås. Det är alltifrån de enkla små nycklarna som man kanske låser en innerdörr eller skrivbordslåda med till mer avancerade nycklar som man använder till sjutillhållarlås eller portar i flerfamiljshus. En nyckel kan kosta allt ifrån några tior till hundratals kronor beroende på material och hur avancerade de är. När man kommer till en butik för att tillverka en kopia så kan man se hur det hänger en mängd nycklar på väggen. Det är råmaterial till de vanligaste nycklarna som man sedan använder sig av för att slipa till en nyckel som är helt identisk med den man vill ta kopia på. Nycklar kan se identiska ut, men genom en liten vinkel eller en millimeter kortare spets går ett lås att öppna eller inte. Det betyder att det är ett precisionsarbete där man verkligen måste vara mycket noggrann för att få rätt resultat.

Nya och kopior

De vanligaste anledningarna till att man vill ha kopior är för att man ska ge en nyckel till en familjemedlem, nyanställd eller kanske en hyresgäst. Men det händer även att man behöver en ny nyckel eftersom man har tappat bort den gamla. Går det inte att få tag i någon nyckel så kan det behövas att man får tillgång till låskistan för att kunna tillverka en ny nyckel. Men tyvärr kan det även vara så att man måste byta låset helt och hållet och därmed få tillgång till helt nya nycklar. Vad man väljer beror på vilken kostnad man vill lägga ner och om man är orolig för att fel person kan ha fått tillgång till den tappade nyckeln.

Hjälp vid olycka

Som låssmed arbetar man inte enbart med att tillverka nycklar, utan man kan även vara behjälplig i att öppna dörrar där nyckeln saknas. Den som kallar på hjälp är ofta den boende, men det kan även vara någon typ av utryckningspersonal som behöver komma in för att hjälpa en nödställd som kanske är sjuk eller som har varit med om en olycka. Det kan även vara en misstanke om brott av något slag eller att ett djur blivit inlåst av misstag och behöver få komma ut.

7 tips när du väljer badrumsmöbler

5 jul 2020

Är du sugen på att köpa nya möbler till badrummet men är lite osäker på vad du ska tänka på för att det ska bli rätt? Här kommer sju tips som gör det enklare att välja rätt möbler till badrummet.

Badrum finns i alla möjliga storlekar, från de mest minimala små mörka kyffen där man i princip går på toaletten i duschen till riktigt lyxiga badrum med jacuzzi och bastu och där en hel lägenhet kunnat få plats. Oavsett storlek ska de alla inredas.

Vad är viktigt att tänka på?

1. Hållbarhet. Många badrumsmöbler är tillverkade av trä och det gör att man behöver tänka lite på hur hållbara de egentligen är. Möbler som ska stå i ett badrum behöver klara av att få fukt på sig, stå i ångande värme och även ibland kunna tåla sådant som till exempel golvvärme. Välj möbler som är anpassade för dessa förhållanden så kommer de att hålla sig finare under en lång tid. Det finns till exempel även skydd att sätta nere på benen på en badrumsmöbel som skyddar den mot fukt på golvet.

2. Utrymme. Hur stort är badrummet? Finns det fortfarande tillräckligt med plats för att kunna röra sig ordentligt i badrummet om man till exempel klämmer in det där skåpet? Eller kommer det kanske att stå alldeles för nära duschen?

3. Förvaring. Samtidigt som man inte vill ha en för stor möbel i ett för litet utrymme, vill man inte heller ha för lite förvaringsutrymme. Tänk därför över vilka förvaringsbehov du har i badrummet.

Fler tips vid köp av badrumsmöbler

4. Kommer en ny badrumsmöbel att matcha med det övriga möblemanget? Det finns många färdiga möbelserier att välja bland om man vill ha ett enhetligt utseende.

5. För en del badrumsmöbler, såsom ett nytt handfat eller en ny toalettstol, kan det behövas en fackman för att installera dem på ett korrekt sätt.

6. Inbyggd belysning? Den här punkten riktar sig särskilt till spegelskåp och badrumsskåp. Det kan vara både estetiskt och praktiskt att ha inbyggd belysning i spegelskåpet, och vill man ha det, är det ju bra tänka på det redan från början när man börjar se sig om efter ett nytt skåp.

7. Glöm inte bort de små detaljerna. Handdukstork, vattenkranar och krokar för upphängning av handdukar. Kanske en vattentålig tvättkorg? Det är de små sakerna som knyter ihop inredningen till en helhet. 

Om du går i tankar på att renovera badrummet så tipsar vi denna webbsida: https://www.badrumsrenoveringtäby.nu

Hur viktig är ventilationen?

4 jul 2020

För att en byggnad eller en lokal ska vara trivsam att vistas i behöver det finnas en fungerande ventilation. Men hur vet man då att ventilationen fungerar på ett tillfredsställande sätt?

För att vår ventilation ska vara tillfredsställande och fungera problemfritt så krävs det att det ibland genomförs olika typer av kontroller och service på ventilationssystemen i våra hus och fastigheter. Det är ingenting som vi bara kan anta att det fungerar år efter år. Det är viktigt att det är frisk och ren luft som vi får i oss när vi spenderar tid inomhus och det är viktigt att det kommer in rätt mängd med luft. Om det till exempel är igentäppt av smuts i systemen så kommer det inte komma in rätt mängd och det flöde som vanligtvis ska spridas runt i huset blir hindrat av det som ligger ivägen. Se till att hålla koll på er ventilation.

Allergiska besvär och trötthet

Om ventilationen inte ger det flöde som behövs till ett rum, en lokal eller en byggnad så kommer man till slut att inte må särskilt bra. En del kan få allergiska besvär i form av astma och de allra flesta av oss skulle komma att bli väldigt trötta till slut, om vi inte får den luft vi behöver. Förutom att luften vi andas när vi är inomhus behöver ha rätt flöde så behöver den även vara frisk och ren. Genom att utföra kontroller årligen och ge service till hela systemet, så ser man till att det inte strömmar in någon smuts eller damm i huset. Vid en servicekontroll kollas hela ventilationssystemet igenom och man rengör ventilationstrumman från smuts och dammpartiklar.

Ta hjälp av en ventilationsfirma

När man behöver gå igenom sin ventilation så ska man kontakta en firma som utför dessa kontroller och kan ge service på ventilationssystemet. De kan både utföra dessa kontroller samt sätta in nya ventilationssystem åt er om det skulle behövas. För det mesta så fungerar det bra att bara genomgå en service och allmän kontroll av utrymmena men ibland kan delar av systemet behöva bytas eller lagas. Även det ordnar ventilationsfirman åt er. Efter en sådan genomförd kontroll kommer ni få ett papper som intygar att service är gjord och vad som eventuellt behöver åtgärdas. Det är viktigt att vi ser till att få i oss bra luft, även inomhus. Ta hjälp av en tekniker på ett ventilationsföretag för att se över just er ventilation.

Drömmen om den bästa sommaren

1 jul 2020

Stor tomt eller liten tomt? Trångt, skuggigt eller full sol? Bor du i söder eller i norr? När den svenska sommaren kommer vill alla ha lyxen av att kunna svalka sig hemmavid. Hur löser du det?

Oavsett hur din tomt ser ut och hur stor eller liten den är… drömmer du säkert om en helt egen pool. Varma dagar på sommarlovet. Du jobbar än och barnen kan bada själva på gården. Att jobba hemifrån och ha full uppsikt. Nöjda barn som har tillgång till mat och glass i kylskåpet. Värme på altan och gräsmatta och svalka i en helt underbar drömpool. De svenskar som inte drömmer den drömmen är nog väldigt få. Lösningar finns i alla de slag. Budgetvarianten att springa i vattenspridare. Barnpooler och familjepooler som ska blåsas upp eller det ska byggas ställning till. Eller så går du all in och bygger en riktig pool i trädgården.

Hur ska den se ut?

Låt säga att du fattat beslutet att du ska bygga en pool på tomten. Hur ser tomten ut, vilken design har ni? Är det en medveten trädgårdsdesign eller har slumpen fått råda? När du ska välja pool är det inte bara olika storlekar och prisklasser du kan välja mellan. Du kan även välja en form som passar tomten och estetiken. Får det lov att vara en Eight, Kidney eller en Octagon? Kanske lite mer vanliga former som Oval, Rectangular eller Round? Eller så väljer du den mest drömska av dem alla - nämligen Lagoon. Bygger du in den med trädäck runtom kan du enkelt välja den form som tilltalar dig mest.

Utseendet viktigt för resultatet

När du valt storlek och form så kommer utseendet. Vill du ha en så kallad Liner med mosaik eller en helfärgad? Mosaik är snyggt att välja i blått, grått, sandfärgat eller varför inte svart? Dessutom finns de så kallade marmorerade och en som heter Carrara. Väljer du hellre en helfärgad Liner så är det snyggast att gå ton i ton med vattnet och framhäva känslan av medelhav med hjälp av blått eller turkost. Alternativt skapa effekter med ljust eller mörkt grå, vit eller sandfärgad. När dessa val är gjorda har du din pool inom räckhåll. Några små tillbehör som stegar eller trappor, belysning, räcken och poolskydd tillkommer förstås också. När valen är gjorda är det bara att börja gräva och skapa rätt markförutsättningar i trädgården. Snart, mycket snart kan du dyka ner i din alldeles egna drömpool. Vi tipsar att kolla in Miami Pool

Professionell trappstädning

1 jul 2020

Alla mår bättre när det är rent och städat, och detta gäller också i trapphuset. Att anställa en städfirma för att utföra trappstädning i Göteborg är en garanti för en bättre miljö.

När du stiger in i ett trapphus är skräp och smuts det sista du vill se. Entrén på byggnaden säger mycket om en fastighet, och om kvaliteten på boendet. Om det är smutsigt ger det inte enbart ett dåligt intryck när potentiella hyresgäster kommer in, utan det är också dåligt för hälsan. Ett stökigt trapphus är nämligen fullt med bakterier. Det är därför värt att anställa en städfirma för att ta hand om trappstädningen. Du kan själv välja hur ofta du vill att städningen blir utförd och vad som ska ingå i städningen. I en normal trappstädning ingår en rad olika tjänster. Allt från att sopa, dammsuga mattor, fönsterputsning och städning av hiss om detta finns. En städfirma ser till att dina hyresgäster trivs och att trapphuset alltid håller en god standard.

Anlita rätt städfirma

Att anlita rätt firma för att utföra trappstädningen är viktigt för att du ska få det önskade resultatet. Innan du anställer en städfirma är det alltid värt att titta på tidigare omdömen från deras gamla kunder. Som tur är det enkelt att hitta en bra städfirma och undvika oseriösa firmor, detta eftersom det allt är enklare att få information online idag. Det är viktigt att hitta en firma som kan skräddarsy deras tjänster efter dina önskemål. Innan du anställer firman är det också värt att samla in ett par olika offerter från olika firmor. Alla seriösa firmor borde erbjuda dig en kostnadsfri offert för städningen. Du kan då jämföra dessa för att hitta den bästa firman för dig.

En bättre miljö

Att miljön inomhus är bra är viktigt då vi spenderar allt mer tid inomhus. Därför är det viktigt att städningen blir utförd på ett professionellt sätt, och att alla material som används är miljövänliga. Detta betyder att de inte har några farliga kemikalier i sig, vilket är skadligt både för miljön och människor. Fråga alltid vad för produkter firman använder sig av så att du kan vara säker på att det inte är några skadliga produkter. Produkter med farliga kemikalier kan leda till allergier, och är speciellt farligt för barn och äldre. Att trapphuset är välskött är viktigt eftersom att hyresgästerna passerar där varje gång de ska till sin lägenhet.

← Äldre inlägg