Blogg

Goda skäl att anlita fastighetsförvaltning i Umeå

24 sep 2021

Det finns flera fördelar med att anlita extern fastighetsförvaltning för dig som äger fastigheter i Umeå. Som ägare behöver du vara säker på att dina fastigheter är väl omhändertagna.

Bara för att du äger en fastighet är det inte säkert att du själv är den som är bäst lämpad för att sköta om den. Och skötas måste den – en misskött fastighet tappar fort i värde, och vägen till ett nedgånget hus kan vara kortare än du kanske tror. Självklart vill du vårda din investering, och att anlita extern fastighetsförvaltning kan faktiskt vara det billigaste alternativet. För att sköta om huset krävs inte bara praktiska kompetens. Det innebär också kontinuerlig översyn och planering. Att förvalta fastigheter är ett omfattande projekt som kräver en relativt stor fast personalstyrka, vilket inte är säkert att det finns utrymme för i din budget som fastighetsägare. Att ta kontakt med en utomstående firma för fastighetsförvaltning kan visa sig vara det bästa ekonomiska beslut du tagit.

Bostadsrätter behöver också fastighetsförvaltning

Även du som bor i bostadsrätt bör se dig själv som fastighetsägare. Du och de andra i föreningen äger nämligen inte bara era respektive lägenheter utan hela huset. Och med tanke på hur svårt det kan vara att få ihop medverkande till föreningens årliga städdagar, är nog gemensam skötsel av fastigheten inte ett alternativ. Värt att minnas är att skicket på huset påverkar värdet av din lägenhet. Du har all anledning att se till att styrelsen anlitar en kompetent fastighetsförvaltare.

Kontrollera luften med en OVK-besiktning i Stockholm

23 sep 2021

Att inte få andas frisk luft på jobbet påverkar arbetet. Om du misstänker att ventilationssystemet brister kan du begära att fastighetsägaren beställer in en OVK-besiktning i Stockholm.

Du sitter på kontoret i Stockholm och försöker få ditt arbete gjort. Men den där sabla huvudvärken är tillbaka igen. Det är inte migrän eller någonting i den stilen. Den släpper ofta ganska fort efter att du lämnar kontoret, men den kommer tillbaka lika snabbt när du kommer tillbaka till jobbet morgonen efter. Så har det varit i flera veckor nu. Du kanske behöver gå till läkaren, men med tanke på att det även luktar värre för varje dag på kontoret är chansen större att det kan vara inomhusluften som är problemet. Då bör du omedelbart göra ett besök i ditt chefs rum och begära att han eller hon beställer in en OVK-besiktning. Nu har det helt enkelt gått för långt. Så här kan ni inte ha det längre.

OVK-besiktning obligatoriskt i fastigheten

Din chef är som tur är bestående. Hen har också märkt av den tveksamma luften, och behöver därför inte fundera två gånger innan hen ringer fastighetsägaren och irriterat ställer frågan när det gjordes en OVK-besiktning i byggnaden senast. Att boka in OVK-besiktning i Stockholm är ett ansvar som alla fastighetsägare i huvudstaden måste ta. Det ska utföras då och då, och den är dessutom obligatorisk. Annars skulle inte förkortningen stått för “obligatorisk ventilationskontroll”. Det betyder att den måste göras. Att den friska luften inomhus måste säkerställas.

En OVK-besiktning i Stockholm görs av fackmän

9 sep 2021

Människan har en förmåga att anpassa sig efter omständigheterna, som till exempel dålig luft, men det är inte bra och därför är det lag på att göra regelbunden OVK-besiktning i Stockholm.

Kanske har man ont i huvudet men skyller det på sin kollega som man tycker pratar för mycket, eller så är man trött och då är det grannarnas fel. Dom har alltid på TV:n för högt på kvällarna så det går inte att sova. Man hittar ursäkter men det kanske är så att det är något fel på hela miljön.

Luften vi andas hela dagarna, på jobbet och hemma, är en del av den bensin som håller oss igång. Om det är något fel på luften så säger kroppen ifrån och stör oss med huvudvärk eller trötthet. Det går ju inte att se om luften är dålig och därför behöver man fackmannamässig hjälp för att undersöka den.

Det finns företag som specialiserar sig på ventilation och utför en besiktning

Det finns lagar som reglerar hur ofta man som fastighetsägare skall genomföra en Obligatorisk Ventilations Kontroll, alltså en OVK-besiktning, av luften. Och det är alltid den som äger en fastighet som har det ansvaret. Följer man de lagarna skyddar man inte bara folk som finns i lokaler eller lägenheter utan också själva byggnaderna.

Dålig ventilation kan ställa till det ordentligt med mögel eller röta. Ett certifierat företag som utför OVK-besiktning i Stockholm har stort kunnande och kan både upptäcka dålig ventilation och hjälpa till att åtgärda den.

Låt flyttfirman sköta mer än bara flytten i Göteborg

28 aug 2021

En flytt blir lätt stressig, men det det finns saker man kan göra som underlättar. Som att låta flyttfirman i Göteborg också packa och packa upp, men även att fixa den viktiga flyttstädningen.

Det är viktigt att man planerar flytten ordentligt. Bäst blir det om man börjar flera månader i förväg och rensar ut sådant som man inte längre använder, eller som är trasigt. Trasiga kläder och saker ska lämnas på återvinningen medan annat kan säljas eller skänkas bort. Man kan också börja packa ned säsongsbaserade kläder och prylar långt innan man egentligen ska flytta, men även böcker och andra saker som man inte behöver använda. Allt som går ned i flyttkartonger ska packas i dessa för att underlätta för flyttfirman. Men man får heller inte packa för tungt, utan det gäller att fördela vikten rätt. Slarvar man med packningen kan flyttfirman man anlitar behöva packa om och det kostar naturligtvis extra. Därför kan det vara bra att låta flyttfirman även sköta packningen.

Magasinera bohaget hos flyttfirman

Ibland har man egentligen inte tid att flytta men då kan man låta en flyttfirma i Göteborg sköta i stort sett allt. De kan exempelvis packa, skruva isär möbler och emballera, men också packa upp och montera möbler på den nya adressen. Vissa flyttfirmor erbjuder även hjälp med flyttstädning, vilket också innebär att man slipper oroa sig för om städningen ska bli godkänd eller ej. Det händer ibland att man inte får tillgång till den nya bostaden med en gång men ändå måste flytta. Lösningen kan då vara att man tillfälligt magasinerar sitt bohag hos flyttfirman.

Anlita en seriös flyttfirma

Hur mycket en flytt kostar beror på hur mycket saker och möbler man har, och om man exempelvis även vill ha hjälp med att packa och flyttstäda. Men extra tunga och ömtåliga möbler och instrument, som exempelvis ett piano, kan också påverka priset. Sedan rut-avdraget infördes har antalet flyttfirmor ökat och man kan idag få flytthjälp till riktigt bra pris.

Men det är inte alla flyttfirmor som är seriösa och har trafiksäkra fordon, försäkringar eller betalar sin personal avtalsenliga löner. När man tar in offerter från olika flyttfirmor ska man därför vara uppmärksam på de som begär ett väldigt lågt pris. Vill man kontrollera om en flyttfirma är registrerad och har ett organisationsnummer kan man också göra detta hos Skatteverket. Där kan man även få reda på om företaget betalar den skatt de ska.

Funderar du på en lägenhetsrenovering i Stockholm?

10 aug 2021

Har du köpt en lägenhet och vill uppdatera den? Eller kanske bara få ytskikt som är i din smak? En lägenhetsrenovering i Stockholm är enklare än du kanske tror, om du anlitar rätt företag.

Är det dags att renovera lägenheten i Stockholm? Det kan vara enklare än du tror. Du behöver bara två saker: en plan och en duktig firma som kan utföra planen. Sedan behöver du bara luta dig tillbaka och vänta på att få flytta in i din skräddarsydda och vackra lägenhet. En plats som du kan kalla för ditt hem och din borg.

Men hur enkla är egentligen stegen dit? Och vad är det som du ska tänka på när du väljer företag? Båda frågorna har egentligen samma svar. Nämligen att det beror på hur enkelt du har att fatta beslut. För det finns ytskikt och variationer i det oändliga att bestämma sig för. Och även några olika företag att välja bland.

Lägenhetsrenovering som går som en dans

Tänker du med hjärnan eller med hjärtat? Självklart är båda delaktiga när val ska göras. Men ibland kan den ena ta över. När du ska renovera din lägenhet är det viktigt att du börjar med att tänka med hjärnan. Att du utför åtgärder som ökar funktionen i din lägenhet, och att du inte heller utför åtgärder som du inte får göra. Därefter ska du tänka med hjärtat, och en gnutta hjärna. Välj ytskikt som du trivs med, men som inte avskräcker kommande boende.

Bättre samhälle för alla

29 jul 2021

Vi strävar hela tiden efter förbättringar i våra liv. Förbättringar för framtiden, ekonomin, våra medmänniskor. Så hur skapar man förbättringar i ett samhälle som ska fungera för alla?

Ni hade antagligen blivit trötta om ni skulle sitta här och lära om alla förbättringar man kan göra. Framförallt om man ska höra allas åsikter. Det är bra att ta till sig vad andra säger. Problemet kan vara att människor ofta tycker olika. En sak som är bra för en, kanske inte alls är bra för någon annan. Det är alltid så det kommer att vara, precis som de säger: smaken är som baken – delad. Så har man ett litet samhälle att ta hand om är det viktigt att ni i styrelsen tar besluten. Men såklart fortfarande lyssnar på dem som bor där, vad de känner och tycker. Förändringar kan vara bra.

Hur vill man ha det?

När man köpte in sig i lägenheterna och blev med i BRF då gjorde man det av en anledning. Det kan vara en anledning att man såg att man kunde gå plus på det, eller att man ville vara med och hjälpa människor att få sina drömhem. Skapa ett trevligt litet samhälle för några familjer där alla helst funkar tillsammans. Med er i styrelsen som håller koll på allt. För att ni inte ska behöva jobba ihjäl er har ni också hjälp vid sidan om. Det är ett stort ansvar att ha en massa fastigheter som man hyr ut. Ska man dessutom hinna med sin familj, ett liv och ett annat jobb på sidan kan det vara snålt med tid.

Strävar efter förbättringar

Jämt vill man förbättras, man vill ha alla nöjda och glada. Man vill hålla det ekonomiskt och få ned på utgifter om det går. Det gör det bättre för alla. Så att installera solceller i en BRF är inga problem. Det är många som gör det i dag. Det är en stor vinst att göra det, så häng på och gör det ni med. Med solceller får ni ned kostnaden rejält mycket. Så länge det finns energi i solcellerna betalar ni ingen el eftersom ni får den därifrån. Ni tar helt enkelt hem ett företag som installerar solpanelerna till er. Ju mer man köper, desto bättre pris får man. Vill man ha ett kostnadsförslag kan man alltid ringa och prata med företaget innan. Med solceller tar ni ett steg i rätt riktning mot en billigare elförbrukning.

Trädfällning kan vara ett stort projekt

27 jul 2021

Trädgårdar och parker har ofta stora träd som till slut blir otympliga, skrymmande och kanske även sjuka och fula. Låt inte trädet bara stå där, utan anlita en trädfällare och få bort det.

Du har ett gammalt träd som du har tröttnat på, och då kan du bara beställa trädfällning i Stockholm, så kommer det folk och sågar ner det. Är det ett väldigt stort och otympligt träd betyder det inte att det är ett hopplöst fall.

Trädet måste då bara fällas i sektioner, så att det inte riskerar att rasa ner tunga grenar på andra byggnader. Står det illa till, och har växt sig stort intill huset, finns det företag som krånglar sig in där med maskiner och lyckas få ner det i alla fall.

Mycket ved blir det över

Vad vill du göra med veden? Du kan alltid be din trädfällningsfirma att såga upp veden och trava den åt dig. Skräp och sly, grenar och löv, allt det som du inte vill ha tar trädfällaren hand om. Be dem också om tjänsten stubbfräsning, så kan du bara lägga på ny jord och så nytt gräs på platsen. De forslar bort avfallet, så att du slipper tänka på det där trädet mer.

Du får det mycket ljusare i din trädgård eller på din innergård när du får bort stora träd. Då kan du använda ytan till något annat, som till exempel en terrass eller uteplats. Det är din tomt och du kan disponera den som du vill.

Asfaltera uppfarten för ett hållbart resultat

30 jun 2021

Du vill ha en uppfart som är stabil, enkelt att underhålla och som kommer hålla sig stark och hel i många år framöver. Då kan det vara en asfalterad uppfart som du kommer välja där hemma.

Nej, nu har du tröttnat på att fylla på med grus vartannat år, och att rensa de där envetna ogräsen som aldrig verkar ge upp. Först hade du uppfarten beklädd med mycket snygga plattor, men det var ju ännu värre. Då fick du kämpa med att få bort ogräset som satt mellan plattorna. Ett ogräs som snyggt och ogenerat placerade sina rötter under plattorna, så att det var stört omöjligt att få bort. Du vill lägga din tid på övriga trädgården igen. Uppfarten ska liksom bara finnas där och fungera. Datorn åker fram och du skriver in sökordet: hållbar uppfart.

Stark och med lång livslängd

Hur många bilar passerar på en väg varje dag? Hur många gånger kör du in och ut på din uppfart? Hur ofta asfalteras en väg om? Då förstår du att om du satsar på att asfaltera uppfart så kommer du få en uppfart som håller längre än du kan tänka dig. Det blir en uppfart där du slipper rensa ogräs. Du slipper fylla på med grus. Den kommer bara ligga där och vara perfekt, släppa igenom överblivet vatten och hålla för alla bilar du vill köra in. Så, vad ska du göra med den tiden du får över sen? Kanske skapa en drömträdgård?

Överlåt fastighetsservicen i Stockholm

16 jun 2021

Att förvalta och sköta fastigheter i Stockholm är ett enormt projekt. Det är säkerhetsfrågor, underhåll och administration som tar tid. Därför kan du överlåta fastighetsservicen.

Fastighetsägare i Stockholm får många fördelar när de överlåter fastighetsservicen till specialister. Det gäller hyresfastigheter, bostadsrättsföreningar och företag. För att själva behöva anställa och styra med allt från drift till underhåll är en stor apparat. För det finns proffs på fastighetsservice i Stockholm som hanterar alla typer av fastigheter. Förutom att det kan bli ekonomiskt fördelaktigt att leja ut delar finns det fler fördelar.

Fastigheter med bostäder har stora behov av att boende ska kunna göra felanmälan. Det ska kunna göras akut och rätt person ska komma och undersöka problemet. Ett rör som läcker vatten i en lägenhet kan inte vänta till måndag. Det kan också handla om störningsjour som kommer snabbt om det uppstår problem i fastigheten.

Många anledningar

För boende som exempelvis låst sig ute en kall januarinatt är det sällan uppskattat att få höra att någon kommer och låser upp om två dagar. Genom att du överlåter jouren till proffs kan du öka tryggheten för boende och dig som fastighetsägare.

Genom att välja att överlåta hela eller delar av fastighetsservicen kan du koncentrera dig på de delar som du är bäst på. Behöver du avlastning när det kommer till skötsel och underhåll kan du få hjälp på totalentreprenad. På så sätt är alltid parkeringar, lekplatser och fastigheter i det skick du vill att de ska vara i. Många har också flexibla lösningar som underlättar.

För villa eller flerfamiljshus

15 jun 2021

Alla hus behöver både översyn och omtanke. Det kan vara du som tar hand om din villa eller ditt fritidshus. Men det kan även vara ett företag som specialiserat sig på fastighetsskötsel.

Du kan helt enkelt inte vara överallt och ta hand om allting samtidigt. Det märker du om inte annat när du köper ett flerfamiljshus. Plötsligt dyker det upp saker som du inte ens vet vad det är. Eller som ska ordnas direkt, även fast att du inte har tid. Då kan du anlita ett företag som arbetar med fastighetsskötsel. Ett smidigt sätt att få loss tid som du kan använda precis hur du vill. Kanske vill du använda tiden till att få fokusera på andra saker än att ständigt ha en hel lista med alla sysslor som du måste göra.

Gör det som du är bäst på

Om du har tvåhundra kronor i timmen på ditt jobb, och det tar dig fem timmar att städa ditt hus så är det billigare om du anlitar proffs som förvisso tar trehundra kronor i timmen, men som också städar rejält mycket snabbare och bättre än vad du gör. Överväg då att anlita ett företag som arbetar med fastighetsskötsel. Men när det gäller lösningar för fastighetsskötsel av ett flerfamiljshus, så brukar dock inte städningen vara den punkten som man startar med. Då kan det istället handla om att ta hand om de boende genom att sköta reparationer och felanmälningar, samt allmänt vara den som har koll på hela huset. En trygghet för hyresgästerna.

Få hjälp med bostadsanpassning

10 jun 2021

Ibland kan du behöva anpassa en bostad efter dina unika behov. Det kan handla om att någon i familjen har haft en skada, eller så är det så att bostaden du har köpt inte är anpassad till dig.

Att ditt hem är anpassat för dig är viktigt. Om du har en funktionsskada och har köpt ett nytt hus kan du behöva anpassa ditt hus till dig. Sitter du till exempel i rullstol är det fortfarande viktigt att du kan ta dig runt din bostad utan några problem. Du ska fortfarande kunna laga mat, ta dig mellan olika rum och toaletten. Tyvärr är det inte många hus som idag är anpassade till detta. Du kan få hjälp att anpassa ditt hem precis som du förtjänar. Hela hemmet kan anpassas efter dina behov så att du kan njuta av ditt hem utan oro.

Sök bidrag för att anpassa ditt hem

Du som behöver göra en skräddarsydd bostadsanpassning i Stockholm, till exempel, kan ansöka om ett bidrag för att göra detta via din kommun. Målet med bidraget är att du ska kunna få ett hem där du kan leva precis som vanligt. Det är trots allt ditt hem som är din säkerhet. Vanligt är att bostadsanpassning handlar om att bredda ut dörrar så att om du har en rullstol du kan komma igenom med denna. Det kan också handla om att anpassa köket eller badrummet. Den som kan ansöka om bidraget för bostadsanpassning är till exempel du som har nedsatt syn, rörelsehinder eller en form av utvecklingsstörning.

Vem köper ett obesiktigat hus?

1 jun 2021

För de allra flesta är fastighetsköp en stor affär. Det handlar om ett framtida hem och om en större summa pengar. Kunskap om brister och speciellt om detta husets problem är nödvändig.

En överlåtelsebesiktning är speciell. Den utförs i nära samband med en fastighetsaffär. Syftet är inte att konstatera att fastigheten är felfri - sådana hus finns inte - utan att klarlägga vilka bristerna är. Man vill också kunna konstatera om det finns saker som i framtiden kan komma att leda till allvarliga problem.

Svensk lag ställer krav på både säljare och köpare vid en husaffär. Säljare är ansvarig för att inga allvarliga dolda fel finns. Köpare har så kallad undersökningsplikt. En överlåtelsebesiktning av den aktuella fastigheten gagnar båda parter.

Vem utför besiktningar och hur går det till?

Det finns en stor mängd personer och företag som utför husbesiktningar. Det är därför helt avgörande att du som vill beställa en besiktning väljer en välrenommerad och certifierad firma med kompetens. Den firma och den person du väljer bör ha certifiering.

Vid en överlåtelsebesiktning går man igenom fastigheten och söker efter möjliga problem. De vanligaste problem som uppstår brukar handla om fukt eller andra angrepp på husets strukturer. Besiktning innefattar fasad, tak, krypgrund/källare, våtrum och vindsutrymmen.

Vad ingår inte? Områden som uppvärmning och el, radon, skorsten och VA anses kräva specialkompetens. Vill man även ha detta kontrollerat behövs en tilläggstjänst beställas.

En överlåtelsebesiktning ger trygghet till samtliga parter. Inget hus är felfritt men alla behöver veta vilka bristerna är och hur de kan åtgärdas.

Se till att ditt hus har det torrt om fötterna

13 maj 2021

Är det snösmältning igen och du har återigen fått en stor sjö vid ena husknuten? Då kan det vara dags att se över din dränering, för att undvika stora skador och betungande utgifter.

Du har säkert hört talas om dränering, men är kanske inte riktigt säker på vad det handlar om. Att det är besvärligt, tungt, dyrt och en stor åtgärd är en vanlig föreställning. Men att det är så pass viktigt för ett hus, är inte alla helt medvetna om. Med en dålig dränering riskerar du inte enbart att döda dina växter och få en vattensjuk gräsmatta. Du riskerar även att få stora skador gällande röta, mögel och andra typer av fuktskador i ditt hem och på din grund. Detta gäller antingen du finns i Stockholm eller i övriga landet.

Hur en dränering utförs

Syftet med en dränering är att leda bort vatten från en plats till en annan, och på vägen däremellan sprida ut vattnet pö om pö. Lättast görs det genom att använda sig av rör som har små hål, vilka skapar den spridningen som man önskar sig. Men för att få en fungerande dränering krävs även att du har fall från huset. Annars kommer vattnet snarare att rinna mot din husgrund än från den, och då har du satt dig i en ännu värre sits. Är du orolig för att dräneringen kommer att bli dyr? Då går det att boka en dränering i Stockholm till fast pris.

Sanering av bostad i Linköping

11 maj 2021

Ska du flytta in i en lägenhet men finner den både vanskött och osund kan du begära sanering. Kanske chansar hyresvärden på att du godtar den ändå, men då kan du kräva att den saneras först.

Eftersom det är ont om lägenheter är det lite säljarens marknad, och hyresvärden vill hyra ut den snabbt. Har du blivit erbjuden en lägenhet i Linköping med perfekt läge och vettig hyra, så är det klart att du vill ha den. Så kommer du dit och får en smärre chock. Den är visserligen tömd och ser städad ut, men det luktar inpyrd rök, urin eller sopor, och du känner dig besviken och vill inte flytta in i den doften. Det är mycket möjligt att det finns mycket smuts gömd i golvbrädor eller under listerna, och i vilket fall som helst behöver lägenheten saneras.

Rätt rengöringsprocedurer

En saneringsfirma arbetar professionellt och vet hur rengöringsprocedurer ska gå till. De har sett det mesta av mänsklig misär och de har rensat och sanerat så mycket att de har expertkunskaper inom området. De har rätt medel och skyddsutrustning. En hyresvärd gör klokt i att anlita dem innan nästa hyresgäst flyttar in, så att lägenheten blir beboelig. Ibland kan det finnas fula fläckar också som inte är så lätta att tvätta bort. Det förekommer att hyresvärden vill bagatellisera det, men ska man bo i en lägenhet är det ingen kompensation att hyran är låg om det är otrivsamt där. Kanske behöver det först saneras och därefter målas och tapetseras. Läs mer om sanering på denna hemsida: saneringlinköping.se/

Hur mår taket egentligen

6 maj 2021

Det är mycket jobb med hus. Det ska målas och renoveras både invändigt och utvändigt. Något som lätt glöms bort i allt det andra är taket. När var det egentligen taket blev besiktat senast?

En av anledningarna till att takets kondition kommer i skymundan vid planering är att det är något som görs sällan. Det finns dock självklara tillfällen att se över taket. Ett av dem är vid själva husköpet då man inte önskar några överraskningar. Däremot kan det vara lite si och så med hus som går i arv i familjen. Trots att det är lika viktigt för den som tar över. Hur tar man då enklast reda på takets nuvarande status.

Dags för besiktning

Det kan hända att information om takrenoveringar inte finns tillgängliga för huset. Men det är ingen fara.

David som bor i ett hus i Lillån hade just detta dilemma. Då rekommenderade svärfar en skicklig takläggare i Örebro som han anlitat när de bytte tak på sitt hus.

När takläggaren kom och besiktade ropade han till David att komma och titta. Han visade vart David skulle titta. I hängrännorna låg flisor från takpannorna. Det här visar att taket bör bytas inom kort, sa han och förklarade.

Ibland kan dåliga nyheter vara bra nyheter. David hade redan från början önskat en annan typ av tak på huset. Nu när det ändå skulle bytas ut kunde han inte låta bli att le av lycka när han insåg att han skulle få precis det tak han i hemlighet önskat sig.

← Äldre inlägg