Är det möjligt - välj bergvärme

Många väljer att enbart fokusera på priset då man köper ett hus. Det fokuset är naturligtvis bra, men vi skulle även vilja att man tittar lite närmare på hur pass kostsamt huset i fråga är sett till den årliga driften. Många hus är dyra och det fungerar kanske i dagens läge. Men, vad händer då räntan stiger och hur tacklar man i så fall den situationen? På samma sätt som vad gäller ett köp av en bostadsrätt så bör man även räkna på kostnaden per månad.

Även om du inte betalar en uttalad hyra så kostar det fortfarande pengar att bo i ett hus; du ska betala energi och uppvärmning också. Det bör man ha med i sin beräkning och man bör således se till att det nya huset inte bara är vackert och funktionellt - det ska vara billigt i drift också.

Ett tydligt exempel på detta handlar om uppvärmning. Om man jämför bergvärme med exempelvis fjärrvärme så kan det handla om en skillnad på 80% till den förres favör. Konkret: väljer du ett hus som värms upp av bergvärme i Stockholm kan spara in 80% av den årliga kostnaden på energi och uppvärmning. Detta utöver andra fördelar dessutom.

Fler fördelar med bergvärme

Att leva i ett hus som värms upp av bergvärme kan alltså innebära att man kapar kostnaderna med 80% varje år. Dessutom - och det här är redan en viktig fråga som kommer att bli än mer relevant i framtiden - så är bergvärme grön energi. Man återvinner den lagrade solenergin som finns i berggrunden och det handlar om att man således tar tillvara på jordens resurser genom att skapa ett kretslopp.

Miljö och pengar alltså, men det finns även andra starka skäl till varför man ska söka efter hus som värms upp av bergvärme - eller, om man äger ett hus, se över om det är möjligt att byta till denna uppvärmningskälla.

Den egna bekvämligheten exempelvis. Här ligger dagens värmepumpar och utvecklingen för dessa i framkant: som husägare så blir det ett lättare liv. Vi ger några exempel:

Bekvämare med dagens värmepumpar

Dagens värmepumpar - inte enbart för bergvärme alltså - har utvecklats och är numera både energisnåla och lättskötta. Här är några exempel på fördelar som en husägare får på köpet:

  • Styrning via mobil. Du kan via en app i mobilen slå av- och på din värmepump. Det sparar pengar; sänker du effekten då du åker till jobbet - och höjer densamma på vägen hem - så kommer du att spara många kronor. Du slipper elda för kråkorna.
  • Lägre elkostnader: Du kan lösa ett tim-avtal med en elleverantör och i och med detta också öppna upp för lägre kostnader - utan att du behöver göra någonting. Värmepumpen kan kopplas mot den nordiska elbörsen och i och med detta - per automatik - arbeta hårdare under de tider då priserna är lägre och gå ner i prestanda då de är som allra högst.
  • Ingen extern varmvattenberedare. Idag så behöver man sällan en extern varmvattenberedare då man väljer värmepump. Detta då värmepumpen på egen hand kan styra sin prestanda och öka denna då behovet är stort och gå ner då behovet av varmvatten sjunker. Det leder till att det alltid finns tillgång till varmvatten.
  • Service och skötsel: Förmånliga serviceavtal brukar lämnas och detsamma gäller garantin på en värmepump. Den egna skötseln är enkel där lättförstådda reglage finns och där man, som sagt, även kan använda en mobil, dator eller surfplatta för att reglera värmen inomhus.
22 Oct 2018