Är värmepumpar en bra lösning?

Äger du ett hus så är det troligt att du söker vägar att sänka dina omkostnader. Du har förmodligen blivit varse om att det kostar ganska mycket pengar att renovera, att reparera och att driva ett hus; du har även insett att du – och ingen annan – är den som får betala. Det här kommer som en överraskning för många; man kanske har flyttat från en lägenhet till en villa och därmed så har man också lämnat den trygghet som ett boende i en hyresrätt för med sig (i viss mån även en bostadsrätt; även om man där har betydligt större ansvar). Kostnaderna kan därför komma som lite av en chock; en chock som man sedan i sin tur försöker lindra så gott det går.

Energikostnaden är lätt att påverka

Energikostnaden är ofta det första steget och den initiala åtgärden man som husägare tar. Många inser nämligen att just denna kostnad A) är väldigt hög B) varierar beroende på årstid och C) de facto går att påverka. Det senare leder oss in på värmepumpar. Genom värmepumpar så kan man förse huset med energi från naturen; bergvärme, luftvärme, sjövärme, jordvärme och så vidare – och man får därigenom dels en billigare kostnad (bergvärme kan exempelvis sänka den årliga energikostnaden med upp till 80%) och dels också en kostnad som inte påverkas av yttre omständigheter. Värmer du exempelvis huset med olja så påverkas du definitivt av hur priset för denna råvara ser ut (alla vet att denna pendlar mycket och att det, generellt sett, sällan är en låg sådan).

Med värmepumpar – osett till vilken energikälla – så slipper man denna oro och man får på köpet också en grön energi där naturen inte tar skada. Så, för att svara på frågan i rubriken – ja, värmepumpar är en bra lösning. Men, det gäller att hitta rätt också. Vi kan här säga att du äger ett hus i Haninge utanför Stockholm (vi väljer den staden av flera skäl, som kommer att framgå senare i texten) och ge några tips kring hur ska hitta rätt i den djungel som trots allt alla värmepumpar som finns på marknaden utgör. Några tankar kring hur du ska tänka, helt enkelt.

* Hitta rätt energibrunn. Det område där du bor i Haninge är också avgörande kring vilken energikälla som är möjlig att förse ditt hus med energi ifrån. För vissa kan dessa innebära bergvärme, för andra så kan sjövärme vara lösningen medan alternativet frånluft kanske passar en tredje.

* Vilket behov har ni? Hur mycket energi går åt i dagsläget för er, har ni barn och i synnerhet tonåringar som har en förmåga att använda mycket varmvatten? Dessutom: vilket typ av hus har ni i Haninge; handlar det om en vill på ett- eller tvåplan? Planerar ni kanske att bygga ut och finns det någon yta där taket kanske är högre? Värmepumpar måste dimensioneras efter hur huset är byggt för att ge maximal effekt. 

Vill du veta mer om värmepumpar så rekommenderar vi ett besök på värmepumparhaninge.se/

23 Jan 2017