Att flytta från lägenhet till hus i Stockholm

Många drömmer om att flytta från lägenhet till hus. Särskilt vanligt är det bland människor som själva vuxit upp i villa och känner att det är den ”rätta” bostadsformen när man skaffat barn och börjar komma in i medelåldern. Husen som många av dessa människor växte upp i låg dock inte i Stockholm utan på andra platser i landet, där priserna inte riktigt ser likadana ut. För många inflyttade som vill skaffa hus i Stockholm kommer prisnivån lite som en chock, även om man fattade att det skulle bli dyrt. Det är inte ovanligt att man belånar sig upp över öronen för att ha råd med drömhuset, men är viljan tillräckligt stark är det kanske värt det.

För den som fått tag i drömhuset väntar en annan typ av liv. De kan grilla varje dag, de kan sola på altanen utan att någon ser dem och barnen kan springa ut och in ur huset som de behagar. Förvisso många fördelar gentemot en lägenhet, som ofta upplevs som trånga och klaustrofobiska av människor som vuxit upp i villa.

Anlita flyttfirma i Stockholm och börja planera

Men först ska flytten tas om hand, och att flytta från en lägenhet till en villa är inte bara att packa och dra iväg. När du hittat en bra flyttfirma i Stockholm som tar sig an din flytt har du många andra saker att tänka på. En hel del är annorlunda med att bo i hus jämfört med att bo i lägenhet.

För det första är det många saker som inte sker automatiskt längre, utan måste tas om hand om. El, vatten och värme blir en realitet på ett annat sätt. Du måste sätta dig in i vad huset har för värmesystem och hur det fungerar. Om det finns en panna i huset måste du beställa ett abonnemang på leveranser av till exempel olja eller pellets. Finns en värmepump måste du lära dig skötseln av den och hur den fungerar.

El och bredband

Vad gäller elen så måste du som vid alla flyttar ändra avtalen i god ti innan flytten. Det är både elbolag och elleverantör som ska kontaktas och det är inte säkert att du kan ha kvar samma bolag på den nya adressen. Var ute i god tid här så ni inte blir stående utan el på inflyttningsdagen.

Bredband är ett annat kapitel. Har du tur så finns fiber indraget i huset, vilket i så fall är toppen. Men det är tyvärr än så länge ganska ovanligt. Vill du inte ha väldigt höga internetkostnader måste du i så fall dra fiber till huset, vilket kan bli väldigt dyrt om huset ligger lite avsides. Har du många nya grannar som också vill dra fiber till huset kan det dock gå att få ner kostnaderna till några tiotals tusen kronor.

Du måste teckna villaförsäkring

Om du bor i en lägenhet har d antingen en hyresförsäkring eller en bostadsrättsförsäkring. Det du behöver nu är i stället en villaförsäkring utöver den vanliga hemförsäkringen. Villaförsäkringen är till för att du ska få ersättning om det blir några skador på huset. Du måste ha en villaförsäkring om du bor i villa. Kontakta ditt försäkringsbolag och kolla så att du får rätt försäkring. Se även till att du är försäkrad under själva flytten, även om flyttfirmor i Stockholm i regel har en ansvarsförsäkring.

Glöm inte sophämtningen

Sophämtning är en annan sak som inte sköts av sig självt när du bor i villa. Du måste ställa ut soporna i en soptunna och du måste ha ett abonnemang för sophämtning, och dessutom för avfallssortering om du vill kunna källsortera. Ta reda på vilket bolag som sköter sophämtningen i ditt område och beställ veckovis sophämtning.

Här kan du läsa mer om vad en flyttfirma kan hjälpa dig med.

1 Oct 2018