Bra att känna till om du funderar på att skaffa badtunna

Funderar du på att skaffa badtunna? Att bada i minusgrader på vintern och tillbakalutat titta upp mot en mörk stjärnhimmel är en dröm för många. Klart är att upplevelsen av en badtunna förstärks när det är kallt ute. Med det sagt är det givetvis en plats att umgås i under långa, ljus sommarkvällar också.

Om man inte tidigare har erfarenhet av badtunnor, men lockas av tanken att skaffa en, finns det en del saker som är bra att tänka på. Om man inte skaffar sig tillräcklig kunskap på förhand finns en risk att den inte håller så länge som den borde, eller att man inte riktigt får ut så mycket som man borde av den.

Akta dig för is

Visst, lite is gör ingenting. Hinner det bli en decimeter is innan du börjar elda är det ingen fara. Det man däremot måste akta sig för är om vattnet hinner bottenfrysa – det kan då skada såväl tunna som kamin. Skulle det ha hunnit bottenfrysa ändå, bör du fylla upp med ungefär en decimeter vatten innan eldningen påbörjas.

I en trätunna behövs det inget vatten för att hålla den tät under vintern. Således är det bäst att helt enkelt tappa ur allting. Om man däremot vill bada flera gånger i samma vatten kan det sparas. Sätter man bara på lock och har haft vattnet i en varm temperatur tar det ganska många dagar innan det börjar frysa. Slarva dock inte med locket, utan sätt på det ordentligt. Annars kommer tiden det tar för vattnet att frysa att minska markant.

Elda i tid

Hur lång tid det tar en för badtunna att bli varm varierar givetvis. En del använder sig av el, vilket ganska många avråder ifrån att man gör. Detta eftersom det i många fall helt enkelt tar väldigt lång tid att få tunnan varm.

Desto fler är det som eldar. Beroende på badtunnans storlek, ved och den som eldar kan det ta mellan 45 minuter och 3 timmar att få badtunnan i badtemperatur. Det är bra att känna till att det krävs viss framförhållning när du ska bada sedan, inte minst om din badtunna är stor.

Ha rätt underlag

Något som många kanske inte tänker på, på förhand, är att det en badtunna kräver ett visst underlag. Det som är viktigt är dels att det är stabilt, men också att det kan komma in luft under den. Om inget luft kommer in kommer du säkerligen att få dras med både svamp och mögel. Det man brukar rekommendera är stenplattor, en grusbädd, trall och liknande.

Badbaljan är ett företag som erbjuder unika modeller av badtunnor.

 

1 Aug 2018