Brandskyddsmålning för att få bättre skydd vid brand

Brandskyddsmålning är en säkerhetsåtgärd som få tänker på att den finns. Denna färg sväller upp i ett skumlager och skyddar väggar i över en timme vid brand.

Brandskyddsmålning fungerar lite som magi. Åtminstone om man inte är införstådd i de kemiska processer som hög temperatur kan orsaka i olika material. Man kan beskriva det som en kontrollerad kemisk process för att motverka en okontrollerad kemisk process.

Elden är ofta ursinnig och gör fasansfulla saker med material. Vid tillräckligt höga temperaturer kan inte ens metall stå emot utan kollapsar. Brandskyddsmålning motverkar detta ursinne och skapar lugnare omständigheter som ger tid för evakuering och släckningsarbete. Brandskyddsfärg är givetvis dyrare än vanlig färg, men effekterna påminner om ren magi.

Brandskyddsmålning gör att du känner dig mycket tryggare

När brandskyddsfärg blir riktigt het expanderar den och omvandlas till ett poröst material, några få centimeter tjockt. Detta nya material skyddar underliggande material på flera sätt. Bland annat dämpas eldens hetta vilket saktar ner de kemiska processerna inne i materialen, något som annars brukar bli förödande. En annan effekt är att brandskyddsfärgen hämmar utvecklingen av giftiga gaser samt andra effekter vid brand.

Det är viktigt att välja rätt sorts färg när man ska brandskyddsmåla. Dessa är nämligen särskilt utvecklade för olika material. Det som är optimerat för trä fungerar inte lika bra på metall. Brandskyddsfärg för trä skyddar exempelvis materialet från att fatta eld, även då det förkolnar. Lägger man på färg för metall på trä kan man förlora den effekten.

1 Apr 2022