Dags renovera fasaden i Uppsala

Sommartider innebär renoveringstider om man är villaägare, vill säga. Att äga ett hus är innehållsrikt på många sätt. Man lär sig otroligt mycket om hur, trädgård och hur de fungerar genom att bara äga ett hus. Titt som tätt får man dra på sig blåstället och renovera, spika, måla om och springa uppe på taket. Har man då små barn och ett heltidsarbete, blir det svårt att hinna med allt som man vill. Då kan man behöva kunna anlita en hantverksfirma som kan komma och renovera och bygga om det som behövs, så att inte huset klappar ihop. Det är endast helt nya hus som inte behöver renoveras. Och då kan man gott och väl bo i ett sådant nybyggt hus i minst 10 å innan man måste förnya och renovera det.

Äldre hus behöver renoveras regelbundet

Bor man däremot i ett äldre hus, behöver man renovera det regelbundet, minst vart 20 år. Och däremellan behöver man reparera saker som går sönder, kontrollera taket, hängrännor, stuprännor, fönster och renovera både inom- som utomhus. Förutom renoveringarna behöver man underhålla både trädgård och inredningen. Så den dagen man blir villaägare är det som att skriva på ett underhållsavtal med sitt eget hus. Man har ju sett hus som har förfallit, och det är ingen rolig syn. Det går snabbt om man inte aktivt gör något åt saken. Så under somrarna behöver man se över allt som kan behövas renoveras när det kommer till fasaderna. Är det länge sedan som fönster fick en översyn? I så fall är det dags att renovera fönster. Så här gör du.

1. Ta ur fönstret och lägg det på ett arbetsbord. Ett arbetsbord är det bästa som du kan arbeta från. Glöm inte att spika för ett kryss för det tomma fönstret så att ingen ramlar ur och skadar sig.

2. Ta loss allt järn på fönstret. Först bör du lossa på alla beslag på fönstret. Om du ser att materialet på fönstret är skadat kan du behöva ta loss själva fönsterglaset också.

3. Måla med rostfärg. När du har avlägsnat beslag på fönstret, bör du måla med rostfärg. Låt torka.

4. Ersätt allt material som är dåligt. Först måste du ta bort all gammal färg. När det är avlägsnat ser du om det finns något gammalt och skadat material. Då bör du ersätta det med nytt och fräscht material.

5. Skruva i alla beslag och gångjärn. När det nya och fräscha materialet är på plats, och beslagen är målade med rostfärg, kan du sedan skruva i dem på fönstret på nytt.

6. Måla med grundfärg. När beslagen är på plats, kan du grundmåla hela fönstret. Se till att det torkar ordentligt innan du måla hela fönstret.

7. Måla hela fönstret. När det har torkat, kan du montera det tillbaka. Sedan är det bara att göra om samma process med resten av dina fönster tills alla är ommmålade och renoverade.

Tyckte du det var en lång och komplicerad process? Anlita målare i Uppsla för fönsterrenovering i Uppsala.

15 May 2019