Därför ska du skaffa dig solceller

Är det någon som inte tror att det går att producera sin egen el – och i så pass hög grad att man inte behöver någon annan energikälla? Att det inte lönar sig att skaffa sig solceller, därför att vi i Sverige har för få soltimmar? Att det är väldigt, väldigt dyrt att installera solceller? Då ska du fortsätta läsa här, eftersom alla dessa påståenden är felaktiga.

Man behöver tillräckligt med soltimmar för elproduktionen

Man behöver inte molnfria dagar och solskensdagar för att de moderna solceller som vi ser på marknaden ska kunna producera el. Är det så att det är mycket mörkt på det ställe där man bor och har sin villa, så kan solcellerna producera desto mer under soliga dagar. Dessutom – det behöver inte vara solsken för att dessa solceller ska producera el. Det räcker med dagsljus, och så vitt vi känner till, är det dagsljus, så snart det  är dag. Så att argumentet att vi inte har tillräckliga antal dagar med solsken, håller inte. Det är fullt möjligt att producera el, med den väderlek och klimat som vi har i Sverige.

Det är mycket kostsamt att installera solceller

Priset på solceller har gått ner betydligt. Med de olika statliga bidragen som du kan få för att installera solcellerna, 30 prcent på inköpet, minst 30 procent av arbetskostnaden för att få solcellerna på plats, får du ner priset på dem på ett betydligt sätt. Om det kostar 100.000 kronor att köpa in dem, får du ner priset med sammanlagt 60 procent (om inte mer) och betalar då endast 40.000 kronor. Med tanke på de så mycekt lägre kostnader som du kommer att behöva lägga på dina elkostnader är det ett bra pris för dig.

Det lönar sig inte för villaägare att installera solceller

Jo, det lönar sig på alla plan att installera solceller både för dig som villaägare och för samhället i stort, för dina grannar som kan köpa hemmaproducerad el av dig, för miljöns skull och för klimatets skull. På alla plan är det en vinst om alltfler väljer att installera solceller på sina villatak. Vi behöver alla gå över till ett mer hållbart samhälle, till att använda oss av mer miljövänliga energikällor och sådana energikällor som inte förstör vår miljö, vår planet eller på de naturresurser som vi just nu håller på att suga ur vår stackars planet.

19 Jan 2019