Det tar tid att hitta bostad i Stockholm

Det tar tid att hitta drömhuset. Överlag så får man räkna med att det tar tid att hitta en bostad överhuvudtaget. Det som på förhand känns som ett väldigt enkelt projekt kan i slutändan visa sig ta extremt lång tid - åtminstone om du bor i en större stad som Stockholm. Något som förklaras av en relativt logiskt sak: du är inte ensam om att söka bostad.

Varje visning av en bostad i Stockholm kan dra till sig ett stort intresse. Då dessa visningar dessutom sker på samma dagar så innebär det att du kommer att få planera dina helger - och veckor - efter visningar. Konkret så kanske du hinner med tre stycken visningar under en söndag och en visning under måndagskvällen. Efter dessa så ska du ha bestämt dig om objekten är värda att gå vidare med eller om du ska fortsätta din jakt nästa helt. Det finns även en möjlighet att kontakta den mäklare som representerar objektet och be denne om en extravisning av bostäder som du velat se - men inte hunnit under helgen.

Därefter så börjar en budgivning. En budgivning som förmodligen kommer att dra till sig många budgivare, men där endast en kan vinna. Troligt är att du som bostadssökande kommer att få gå på en del nitar innan du hittar din bostad - endast ett fåtal har turen att hitta ett boende direkt och som passar det lånelöfte man fått från banken.

Håll kontakten med en mäklare

Det är en vanesak. En väldigt jobbig sådan som kan göra att du blir luttrad. varje helg går åt till visningar, veckodagarna vigs åt budgivning eller för att planera vilka objekt som är lämpliga att titta på kommande helg. Det som skapar frustration är att du, så att säga, börjar flytta in i olika bostäder. Du ser dig själv bo i varje lägenhet, du ser hur du och din partner ska möblera och hur era barn ska kunna leka i egna rum. Då budgivningen sedan sticker iväg så måste ni flytta ut rent mentalt. Det tar kraft och det skapar frustration; ni gillar bostaden, ni kan tänka er att bo i området och vips så rycks drömmen ur era händer.

Men, det kanske finns andra objekt i samma område som passar er lika bra? Det leder oss till hur en mäklare i Stockholm kan arbeta till er fördel i framtiden och varför det är viktigt att skriva upp sig på de listor som finns vid visningen. Dessa är nämligen inte enbart till för just det objekt ni tittar på - det finns där även för att en mäklare ska kunna kontakta er i framtiden då ett motsvarande objekt kommer ut till försäljning.

Rådet är alltså att ni fyller i det formulär som finns - det räcker med en mailadress om ni inte vill bli uppringda - och drar nytta av den kontakt som ni, indirekt, etablerat med mäklaren i fråga.

Mäklaren kontaktar er då intressanta objekt ligger ute

Hemnet i all ära. Det är en fungerande tjänst som i många fall kan skapa ett beroende. Men, det stora urvalet som finns - och som ideligen dyker upp - gör att man som både spekulant och som säljare kan gå på minor. Säljaren försvinner i den stora massan - konkurrensen gör att man petas nedåt; sökfiltren är svåra att bemästra och det handlar väldigt mycket om tur.

Samma sak kan spela en spekulant ett spratt. Drömbostaden kan finnas där - i exakt det område man vill bo - men där man kanske skrivit fel i sitt sökfilter och där en enda liten kvadratmeter kan vara avgörande kring hur en bostad upptäcks eller inte. Har du satt ett tak på 60 kvm så ser du inga objekt som ligger under detta krav - 59 kvm försvinner; även om dina drömmars bostad kanske har just den ytan.

En mäklare och kontakten med denne tar bort den risken. Du får hela tiden mail om när nya objekt - oavsett storlek - dyker upp i de områden du valt. Det ger dig större chans att hitta rätt - oavsett om det handlar om en villa eller en lägenhet. Gå in på olika fastighetsmäklares hemsidor och skriv upp dig, skriv din mailadress på visningarna och förlita er på mer än bara tur. En mäklare behövs - även för dig som spekulant.

24 May 2018