En introduktion till golvslipning

En golvslipning är något som gör att ett gammalt trägolv kan se ut som nytt igen. Det krävs visserligen en del tid och energi för att som oerfaren göra det på egen hand. Anlitar man en firma för det får man också räkna med att lägga ut en del pengar. I slutändan får man dock ett golv som, om golvslipningen är bra gjord, håller sig fräsch ett långt tag framöver.

Att göra det själv

Gör man det själv får man räkna med att lägga ner en del arbete. En golvslipmaskin kan väga uppemot 80 – 90 kilo och är ganska tung att skjuta framför sig upprepade gånger över en stor golvyta.

Ska man göra det själv kommer de flesta att behöva hyra en sådan maskin. Bor man i en större stad som Stockholm eller Göteborg är det enkelt att hitta uthyrningsföretag som tillhandahåller dylika maskiner. Bor man i mindre stad kanske man får ta sig in till en större stad i närheten, till exempel Stockholm om man bor i Norrtälje, för att få tillgång till de maskiner man behöver.

Att anlita en firma för jobbet

Anlitar man en firma för jobbet får man förstås räkna med att slutsumman kommer att vara något högre än om man gör det själv. Hantverkarna ska ju, förutom materialkostnader, även ha betalt för de timmar de jobbar med golvslipningen. Den här kostnaden kan visserligen reduceras med hjälp av rot-avdraget, men fortfarande blir det dyrare än att helt enkelt göra det själv.

Bor du i en större stad som Stockholm eller Göteborg bör du inte ha några problem att hitta en bra firma för golvslipning. Söker du t.ex. på ”Golvslipning Stockholm” i valfri söktjänst får du en hel del att välja på.

När bör det göras?

Det går inte att på rak arm säga hur länge ett golv håller sig fräscht innan en golvslipning krävs. Bland annat beror det på hur många som bor i huset, vilken lackning som användes efter förra golvslipningen och hur de boende i huset behandlar golvet. Är man mycket noggrann med att inte gå in med skor och att avlägsna vätskor så fort de spills, kan man få golvet att klara sig länge. Är man däremot lite mer oförsiktig kan det hända att en golvslipning krävs med lite kortare mellanrum. Om du märker att golvet ser slitet och tråkigt ut, kanske med repor och små skador här och var, kan det vara dags för en golvslipning. Oavsett om du gör det själv eller lägger det på en firma att ta hand om.

25 Aug 2017