En säker lekplatsutrustning

Trots att dagens lekplatsutrustning blivit mycket mer säker än tidigare så finns det ändå mycket att tänka på så att barnet kan leka utan risk för skador.

När ett barn får syn på en lekplats brukar det bli glada toner och spring i benen. Det är en plats där barnen får roa sig utan att vara oroliga för att något ska gå sönder. Och lekplatsen brukar också vara en plats där barn kan träffa kompisar och ha roligt med någon som de inte lekt med förut.

Samtidigt kan lekplatsutrustning vara farlig ifall den används felaktigt. Ett barn som står upp på en gunga kan trilla av och skada sig. Och det är även farligt att gå bakom en gunga som någon annan leker med. Samma risker finns för klättertorn och rutschkanor. Därför är det viktigt att barnen inte släpps helt lösa utan att det finns någon vuxen med som stöd.

Lära barn om lekplatsutrustning

Redan när barnet är något år gammalt kan en tur till lekplatsen vara glädjefylld. Men då behöver någon vuxen vara med barnet hela tiden för att se till att allt går säkert till. Därför kan det också vara klokt att redan då börja lära barnet hur lekplatsutrustningen ska hanteras för att det ska bli roligt och inte farligt.

Men det räcker inte med att lära ett litet barn hur det ska agera på en lekplats. Som förälder, eller annan vuxen, är det viktigt att finnas till hands även när barnet börjar bli större. Det är också gärna då som barn börjar bli modiga och kan få infall som kan sluta riktigt illa, som att stå på en gunga eller springa nerför en rutschkana.

Lekplatsutrustning som passar barnet

Alla barn är olika och har olika behov vid olika åldrar. Den som ska planera och skapa en lekplats måste därför satsa på att välja en säker lekplatsutrustning som är lätt och trygg att använda. Därför kan också lekplatsen se olika ut beroende på ifall den finns på en förskola eller om den finns på en plats där äldre barn kommer att nyttja den.

Är det en lekplatsutrustning som ska köpas in av en fastighetsägare så kan det vara klokt att ta reda på vilka barn som finns i fastigheten och vilka önskemål de boende har.

21 Oct 2023