Ett fönsterbyte höjer villans värde

Är du på väg att renovera fasaden på din villa? Då kanske det är en bra idé att passa på att renovera fönster samtidigt. När man monterar ner fönster som ska renoveras och tar bort färgen och ser vad som ska bytas ut , om det är så att vissa delar av fönstret bör bytas ut, får man göra en avvägning om det är värt att renovera och byta ut de delar som inte är bra på fönster. Är det stora delar av fönstret som inte är funktionsdugligt, bör man kanske byta ut hela fönstret. Här tar vi upp vad som kan vara tecken på att det är dags att göra ett fönsterbyte i ditt hus.

I dessa fall behöver du byta ut dina fönster

1. Har du svårt att stänga och öppna fönster?

Har du svårigheter att öppna eller öppna fönster, är det dags att byta ut dem. Det tyder nämligen på att dina fönster inte håller tätt. Nya fönster, som dessutom är byggda för att hålla mer tätt och vara bättre isolerade har 3 glas i sina fönster och har ädelgas i mellanfönstret. Fönster som du inte kan öppna är ju dessutom tecken på att du inte kan använda dina fönster. Våra hus rör ju på sig. Vi känner ju inte av att även i Norden har jordbävningar.

2. Har du isstjärnor på fönsterrutan

Visst är det snyggt med isstjärnor på utsidan och det är själva sinnebilden på våra nordiska stugor, med faluröda väggar och vita knutar, och så rimfrost på fönster, i en tid när våra farföräldrar var barn. Men faktum är att rimfrost på rutan är tydliga tecken på att värmen sipprar ut, och när den möter kylan utanför, blir det tillrimfrost på fönster och stannar kvar på det sättet.

3. När du märker att det drar från fönster

De flesta vill nog byta ut fönster som man märker att det drar från. Vem vill sitta nära dragiga fönster? Även om man kan tycka att det är bra med mer ventilering för att inte få för täta (och sjuka) hus, så är det ändå slöseri med uppvärmningen att den sipprar ut genom fönster.

När det är dags att välja nya fönster

Har man ett äldre hus, är det en god idé att byta till fönster som tar hänsyn till de hus och hem som man har och som passar till den tidsanda som det egna huset. Byggnadsvård, kallas det och är ett sätt att renovera som passar huset och inte gör stilbrott. Särskilt när det kommer till fönster blir ett eventuellt stilbrott mycket tydligt. Då är det bra att vända sig till en fönstertillverkare som gör fönster enligt den tidens utseende och till en del samma sätt att tillverka dem men med nya material och ny teknik som är bättre än historiens. Här kan du läsa mer sådana fönster som är tillverkade med anpassning till den tid osm husen byggdes i, när det dags för ditt fönsterbyte.

23 Nov 2018