Få hjälp med frakten till huset

Ibland kan man behöva flytta hela hus. Ja, det är faktiskt möjligt. Då kan det finnas et hus som är färdigbyggt, men som råkar finnas på fel plats. Då kan man faktiskt lyfta hela huset på en lastbil och köra det till den plats där det ska vara. Till det krävs omfattande förarbete innan man har kommit så långt att man kan frakta det. Lite märkligt nog är det lättare att flytta och frakta ett gammalt hus, eftersom de faktiskt byggdes just för att man skulle kunna frakta det till en annan plats. De byggdes faktiskt på ett stabilare sätt än nya, moderna hus. Det enda aber som kan finnas när det kommer till hus är att det kan bli en dyr historia att flytta ett gammalt hus. Har man däremot fått huset i gåva eller mycket billigt, lönar det sig verkligen att flytta på det och bosätta sig i det. Men hur ska man veta om det går att flytta ett helt hus?

Timmerhus

Gamla timmerhus är möjliga att flytta. De byggdes ofta just med tanke på att de skulle kunna flyttas. Ärvde man ett hus, ville man säkerligen flytta det till en ny plats som passar bättre. Särskilt timmerhus är konstruerade som i en byggsats. Då är dörrar och fönster fastkilade i sina öppningar och demonteras vid en flytt av huset.

Hus med plankstomme

Hus som är byggda med plankstomme går att flytta på. De gamla husen som byggdes med rejäla plankstommar håller för hantering som innebär lyft och flytt. Idag används för dåligt virke i husenst stommar, vilket gör dem olämpliga att lyfta och flytta på.

Lösvirkeshus

- Lösvirkesbyggda hus som är byggda på plats kan flyttas. Man knackar först hål i torpargrunden eller källaren och för sedan in balkar under huset. Balkarna binds samman av längsgående balkar och huset kan lyftas med en kran. Om konstruktionen inte klarar detta, får man lyfta huset med hjälp av domkrafter. Det säger Karl-Erik Markusson som är van vid huslyft till tidningen Vi i villa.

Kan man inte lyfta hela huset, kan man alltid demontera det, flytta på delarna och montera ihop huset på nytt på den nya platsen. Att göra det ställer höga krav på hantverkarna som absolut måste veta vad de sysslar med och inte gör fel. Är man osäker kan man alltid vända sig till Länsstyrelsen som kan ge goda råd och tala om vad man får göra och inte göra. Dessutom måste man faktiskt be om lov att både flytta och frakta ett hus. Så innan det görs, ansök först så du vet att du har tillstånd att göra det.

4 Aug 2018