Flyttstädning – ett nödvändigt slit

När man har hittat sitt drömhus är det bara att börja planera för flytten. Flyttar du från en lägenhet eller mindre hus till en större villa i Stockholm behöver du så klart inte oroa dig över förvaring, men en flytt kan ändå vara ett tillfälle att gallra lite i bohaget. Dessutom är det mycket administrativt jobb med en flytt, adressändring, eftersändning av post, folkbokföring, kontakt med barnens nya förskolor och skolor, och så vidare. För att inte tala om packandet och organiseringen av själva flytten...

Något som de flesta som nyligen flyttat i Stockholm känner är att de borde ha tagit hjälp med flyttstädningen. Ovanpå allt jobb med packande, bärande och organiserande var de, när allt tycktes klart och flytten i mål, tvungna att återvända till den gamla bostaden och genomföra ett städprojekt av mastodontiska proportioner. Det är tillräckligt för att knäcka den tåligaste flyttare, och det måste dessutom utföras mycket noggrant och metodiskt, annars blir resultatet antagligen inte godkänt. Det finns tyvärr inget sätt att komma runt en flyttstädning, om du inte uttalat kommer överens med köparna om att de själva stå för städningen mot en reducering av priset.

Gå efter standardavtalet

En flyttstädning ska vara synnerligen noggrant utförd. Mäklarsamfundet har ställt upp riktlinjer för vad som bör ingå i en flyttstädning och upprättat ett avtal man kan använda sig av för att undvika missförstånd. Avtalet är mycket detaljerat och redogör punkt för punkt för vad man bör tänka på när man städar. Att tillsammans med den nya bostadsinnehavaren komma överens om att standardavtalet är det som gäller, gör det lätt att undvika missförstånd.

Bättre saker att göra

Det tar minst en hel dag att grundligt städa en större lägenhet eller ett litet hus. Detta är tid som de flesta känner att de hellre lägger på att få sitt nya hus i ordning än att stå på alla fyra i den gamla bostaden och skrubba golven. Därför väljer också många att anlita en en städfirma för flyttstädning i Stockholm.

Att anlita en städfirma för flyttstädning gör att man slipper oroa sig för vad de nya bostadsinnehavarna ska tycka. Har de något problem får de ta det med städfirman. Dessa lämnar dessutom garanti på sina städningar och ser alltid till att alla blir nöjda i slutändan.

Proffs som gjort det förr

En flyttstädning utförd av en städfirma innebär att erfarna yrkesstädare lämnar din gamla bostad i toppskick i väntan på den nya ägaren. Själv behöver du bara lämna nycklarna och kan sedan ägna dig åt det som du antagligen tänker på ständigt: det nya huset och hur det ska bli. När städningen är klar får du ett sms och kan själv inspektera huset om du vill. De flesta städfirmor håller sig till Mäklarsamfundets standardavtal, med möjlighet att göra tillval, och det blir därför lätt att se vad som är utfört och om det är gjort på ett tillfredsställande sätt.

Många flyttfirmor i Stockholm, de flesta, erbjuder flyttstädning. Alla har vissa variationer i vad som ingår och inte, så se till att du har helt klart för dig vad du kan förvänta dig och om du behöver göra några tillval. Välj gärna en städfirma med goda rekommendationer från tidigare kunder, som har en tydlig och rak kommunikation och som har alla erforderliga tillstånd. Detta kontrollerar du lätt hos Transportstyrelsen och Konsumentverket. Var också noga med att ni skriver ett ordentligt kontrakt, och betala aldrig för städningen i förskott. En seriös städfirma utför sitt jobb och skickar sedan en faktura.

15 Mar 2018