Hur mår taket egentligen

Det är mycket jobb med hus. Det ska målas och renoveras både invändigt och utvändigt. Något som lätt glöms bort i allt det andra är taket. När var det egentligen taket blev besiktat senast?

En av anledningarna till att takets kondition kommer i skymundan vid planering är att det är något som görs sällan. Det finns dock självklara tillfällen att se över taket. Ett av dem är vid själva husköpet då man inte önskar några överraskningar. Däremot kan det vara lite si och så med hus som går i arv i familjen. Trots att det är lika viktigt för den som tar över. Hur tar man då enklast reda på takets nuvarande status.

Dags för besiktning

Det kan hända att information om takrenoveringar inte finns tillgängliga för huset. Men det är ingen fara.

David som bor i ett hus i Lillån hade just detta dilemma. Då rekommenderade svärfar en skicklig takläggare i Örebro som han anlitat när de bytte tak på sitt hus.

När takläggaren kom och besiktade ropade han till David att komma och titta. Han visade vart David skulle titta. I hängrännorna låg flisor från takpannorna. Det här visar att taket bör bytas inom kort, sa han och förklarade.

Ibland kan dåliga nyheter vara bra nyheter. David hade redan från början önskat en annan typ av tak på huset. Nu när det ändå skulle bytas ut kunde han inte låta bli att le av lycka när han insåg att han skulle få precis det tak han i hemlighet önskat sig.

6 May 2021