Hur väljer man rätt fogfärg?

Hur väljer man rätt fogfärg? Frågan brukar ställas först efteråt och inte sällan med en negativ ton i rösten. För; det som normalt brukar ske är att man i samband med en renovering – med alla de olika val en sådan för med – låter hantverkaren välja fogfärg. Det blir sällan så bra som man önskat.

Då man renoverar i exempelvis badrummet så ställs man inför massor av olika val och beslut måste fattas. Man ska välja kakel, man ska välja färg, man ska välja blandare, man ska välja toalett, man ska välja förvaring och man ska slutligen även komma till bukt med exempelvis duschväggar och golvbrunnar. Kort sagt: man hamnar på en sådan detaljnivå att man till slut slår ut med armarna och säger till hantverkaren att hon, eller han får göra precis somhon, eller han vill. Gällande val av fogfärg bör man vara lite mer involverad än så. Det valet kan nämligen påverka hela upplevelsen av rummet och därigenom också ge en negativ känsla snarare än en härlig och positiv sådan.

plattsättning

Hur väljer man då rätt fogfärg?

Vi tänkte ge lite tips kring detta, men först och främst så det viktigt att klargöra följande: fogfärgen spelar roll och den kan antingen vara mer diskret och försiktig eller också spela en större roll genom att tydligt synas. Vad du väljer, det är upp till dig och ingen annan. I synnerhet inte din hantverkare. Gör valet själv!

Så kan du tänka gällande fogfärg

Om vi snabbt går igenom tre stycken olika fogfärger och förklarar vilka fördelar dessa har samt till vilka olika kakel de passar så kanske vi kan lösa upp några knutar hos dig. Låt oss börja med den vanligaste fogfärgen i form av ljusgrå.

  • Ljusgrå - om hantverkaren själv får välja.

Ljusgrå fog är den vanligaste lösningen och det behöver inte vara fel. Ljusgrått framhäver ofta kaklet och den gör det utan att ta för mycket plats. Ett snyggt sätt att låta exempelvis duschkranar eller ett snyggare badkar synas lite extra. Att välja ljusgrå fogfärg framför vit sådan är också ett bra alternativ sett till städning. Smuts syns inte lika tydligt på grått som på vitt. Ett bra val – om än lite tråkigt.

  • Vit fogfärg - diskret, klassisk och elegant.

Vit fogfärg å sin sida låter verkligen kaklet ta plats. Har du vitt kakel - gärna i större plattor - så kommer detta framhävas rejält som en följd av den vita fogen. Dagens laserskärning av plattor möjliggör också en mindre fog som kan ge en direkt illusion av att hela väggen är satt i ett enda stycke. För att nå detta krävs en vit fog. Gällande städning och rengöring då? Visst, det finns en poäng i detta. Vit fog drar åt sig smuts på ett uppenbart sätt, men det behöver inte vara så svårt att få bort detta. Håll efter regelbundet och ha gärna en sprayflaska med en blandning av Ättika och vatten i duschen. Spruta på – och torka av med jämna mellanrum och du slipper problem med exempelvis mögelangrepp.

  • Svart fogfärg - markerar och ramar in.

Den industriella, kalla och kalla stilen är fortfarande populär och detta gäller även i badrummet. Att ha vita kakelplattor med en tydligt markerad fog mellan varje platta är en trend som vi kommer att se mer av. Tänk en fransk bistro ungefär. Den riktigt vågade tar svart fogfärg för detta, den lite mer försiktige generalen väljer en mörkare gråfärg. Den senare är mer grafisk och ger inte samma hårda intryck: den är lite enklare att arbeta med. Vill du emellertid få din vägg att, så att säga, skjuta ut och verkligen synas så är den svarta fogen något för dig.

Prova på en större yta

Vi ska även peka på det uppenbara i samband med att du väljer fogfärg. Tänk på hur dina kakelplattor ser ut både gällande storlek, mönster och färg. En svart fogfärg mot exempelvis rött kakel blir sällan lyckat och detsamma kan sägas om kombinationen gul fog mot vitt kakel. Å andra sidan så handlar det även om att våga och hitta sin egen stil. Det går alltid att prova sig fram genom att exempelvis lägga några kakelplattor på en större yta och placera valfri fogfärg mellan varje platta. Genom detta får du också en ledtråd om hur det färdiga resultatet kommer att se ut. En sak står klar: val av fogfärg ska aldrig tas lättvindigt. Rätt färg kan höja ett rum, fel färg kan skapa en väldigt trist atmosfär.

11 Sep 2019