I Bromma finns takläggare som kostnadsfritt kan besiktiga ert tak

Blåste några takpannor ner i höststormen eller funderar ni bara på att lägga om taket på sommarstugan i Bromma? Vänta inte för länge! Ring en takläggare i Bromma och begär en offert.

Funderar ni på att lägga om eller reparera taket i sommar? Oavsett om man väljer att göra det själv eller att anlita ett proffs så måste taket först besiktigas. I Bromma finns det takläggare som gör detta kostnadsfritt. Det första man gör är att kontrollera så att taket är tätt. Läcker det in, finns det mörka fläckar eller luktar det illa? Enklaste sättet är faktiskt att gå husesyn då det regnar. Man börjar med att kontrollera innertaket på vinden. Det ska vara torrt där uppe och lukta normalt. Det är bra att kolla extra noga runt eventuella skorstenar, fönster och särskilt runt gamla takfönster. Väder och vind påverkar också taket, så det är en god idé att kolla extra utsatta områden. 

Olika tak har håller olika bra

Visst kan man lägga om taket själv, men det är ett tungt jobb. Det är lättare att ta hjälp av en professionell takläggare som vet vilka byggnormer som gäller. De besiktigar taket och lämnar sedan en offert på arbetet och materialkostnader. De talar även om ifall att reparationer måste göras så fort som möjligt eller om man faktiskt kan vänta ett eller kanske två år med att byta det där slitna taket. Ett tak som har underhållits och skötts brukar såklart hålla längre, men utsattheten från väder och vind spelar också in. Hållbarheten på taket är också beroende av vilket material det är gjort av. Ett tegeltak ska normalt hålla i hundra år. Likaså ett modernt betongtak. Plåttak och papptak behöver dock bytas lite oftare. 

En takläggare vet vad ert tak klarar av

Om man vill lägga om taket och även vill byta material från exempelvis plåt till tegelpannor bör man absolut först rådfråga en takläggare i Bromma som vet vilka byggnormer som råder. Det är nämligen så att materialet också är beroende av lutningen på taket och självfallet även huruvida konstruktionen klarar av vikten. Man måste vara helt säker på att konstruktionen av taket klarar den tyngre vikten som ett byte av material kan innebära. Att byta eller att renovera ett tak kan vara ganska så kostsamt. En bra sak att känna till är att en del av arbetskostnaden vid anlitandet av en takläggare är avdragsgill genom ROT-avdraget.

21 May 2020