Introduktion till golvslipning

I Sverige, till skillnad frgolvån många andra länder, är vi vana vid att ha blottade träplankor som golv. Tar man USA eller Storbritannien som exempel, är det inte ovanligt att man har heltäckningsmattor i nästan hela hemmet. Undantaget kan vara stengolv, men blottade trägolv i dessa länder är lite mer ovanligt.

I Sverige har vi dock länge haft en stark tradition av att bygga i trä. Med god tillgång på skog har det tett sig naturligt att det är just det våra hus historiskt sett byggts av – och i hög grad än i dag, till exempel. Förvisso är det ovanligt med höghus i trä, men säg att till exempel en privatperson i Bromma ska bygga ett hus. Då är det ofta trä som är förstahandsvalet.

När behöver man slipa golvet?

Om du precis har flyttat in i ett hus med slitna golv, eller om du märker att golvet i din bostad helt enkelt behöver fräschas upp, är en golvslipning på sin plats. Det är ett litet projekt, så det är inte ovanligt att man anlitar en firma för att göra detta. Dock är det inte ovanligt att man gör det själv.

När det egentligen är dags för en golvslipning kommer du att märka. Om det finns många repor och märken som inte kan städas bort, och som är tillräckligt många för att göra golvet ganska fult, är en golvslipning troligtvis på sin plats.

Fördelar med att bo i en större stad

Det kan finnas vissa fördelar med att bo centralt när en golvslipning ska göras. Ska man göra det själv har man fler uthyrningsföretag att välja mellan, och man ska anlita hjälp finns det fler firmor att be om offerter av. Ta Bromma som exempel – inom bara några kilometers radie finns flera bygghandlare som kan hyra ut golvslipmaskiner. När vi tittar på vilka firmor som gör jobb i Bromma är det också väldigt många. golvslipningbromma.nu rekommenderas varmt.

Notera att det här naturligtvis inte bara gäller Bromma, utan i större städer generellt. Med det sagt bör det inte vara något problem att hitta slipmaskiner eller firmor även på mindre orter – men urvalet är generellt inte riktigt lika bra.

Om du ska göra det själv

För dig som ska göra din golvslipning själv finns det ett par saker som är bra att tänka på. Till exempel:

  • Se till att läsa på ordentligt på förhand. En felaktig slipning kan kosta mer än det smakar.

  • Skaffa dig kunskap om vilka maskiner och vilka slippapper du verkligen behöver – och inte behöver. På så vis kan du hålla nere kostnaderna för projektet rejält.

  • Var beredd på att arbetet är tungt. Du ska skjuta en stor och tung golvslipmaskin framför dig i många timmar, och om du inte kör dammfritt kommer det att bli väldigt dammigt.
  • Genom att göra det själv kan du spara flera tusenlappar.
12 Sep 2018