Jobba som rörmokare i Göteborg

Vill man hitta en rörmokare i Göteborg har man många alternativ. Vill man arbeta som rörmokare i Göteborg finns en uppsjö av möjligheter. Då gäller förstås egen ambition och färdighet.

Som hantverkare lär man alltid hitta jobb. Rörmokare är ett av hantverksyrkena som troligtvis kommer behövas så länge vi använder ledningar för att transportera vatten. Det har man gjort sedan det antika Grekland och framtiden ser lika ljus ut vad det gäller detta. En utbildning innefattar kunskap om hela VVS-systemet.

Förutom att läsa in viktig information och förvärva kunskap den vägen är en hel del av utbildningen praktisk. Utan att själv vara på plats och handgripligen utföra jobbet, finns ju ingen erfarenhet eller känsla för yrket. Det blir en del, så kallat, skitgöra när det är stopp i avloppsrören men också avancerad teknik för att få vattenburen el att fungera på det mest effektiva viset. En intresserad, noggrann och kunnig person kommer därför alltid vara eftertraktad på arbetsmarknaden.

Glad man jobbar som rörmokare

En rörmokares vardag

En rörmokare är mångsidig och kan ofta hantera allt som ingår i, det som numera kallas för, VVS. Det står för orden värme, ventilation och sanitet. Ett brett område och kanske lite mycket för en enda person men ofta är det någon som har helhetsansvaret och ser till att allt fungerar från början till slut. Det kan innebära att han eller hon tar hjälp av specialinriktad expertis på olika områden för att ge kunden en komplett installation. En del rörmokare specialiserar sig på enbart ett specifikt område som till exempel sanitet. Större företag ser oftast till att ha all expertis inom sitt eget bolag.

Historik och nutid

Man kan fråga sig varför det behövs rörmokare i Göteborg och över hela resten av världen. Människan har alltid hittat på olika sätt att transportera vatten av den enkla anledningen att det är livsviktigt för oss. Men det var romarna som tog VVS-tekniken till en helt ny nivå när de introducerade akvedukter. Det var öppna eller slutna ledningar där vattnet leddes från källa till destination. Vid hinder på vägen använde man sig av självfall. Detta var ett stort innovativt steg och bidrog till stadens vattenförsörjning.

Rörledningsföretag och värmeledningsföretag var från början två olika branscher men slogs ihop runt 1914. Ordet rörmokare är från början stockholmsslang men kom att användas som ett yrkesnamn redan på 1930-talet. Sedan 1970 används istället beteckningarna rörmontör, ventilationsmontör och VVS-montör. Allt inkluderat och inget segregerat. Passar bra för den nya tiden.

10 Feb 2020