Kan man sälja hus privat?

De flesta som vill sälja sitt hem anlitar en mäklare. Men du kanske är sugen på att göra det själv, frågan är bara hur kan man sälja hus privat?

Utan mäklare ska du själv genomföra hela bostadsförsäljningen på egen hand. Det gör att du får vara beredd på att göra en hel del jobb själv. Men du slipper å andra sidan betala för att jobbet blir utfört. Du kan tjäna en hel del pengar på att ta hand om försäljningen själv! Men om du har lätt att oroa dig och är rädd för att få nattsömnen störd är det kanske inget för dig. En mäklare fungerar ju som ett skydd för både dig och eventuella köpare.

Handslag i närbild

Viktigt med vettig värdering

Vad kan du sätta för pris på ditt hus? Du kan självklart jämföra med liknande hus och försöka sätta pris själv, men en enklare och mer säker väg att gå är att få ditt hem värderat av en eller ett par olika mäklare. Själva värderingen av hus brukar vara gratis och ger dig som ska sälja en bra grund att stå på. Om du inte skulle hitta mäklare som är beredda att utföra värderingen gratis kan du anlita en värderingsman. De är i regel billigare än att anlita en mäklare från en mäklarfirma. Om du vill kan du ju jämföra priser mellan olika värderingsmän innan du slår till.

När du väl har fått en vettig uppskattning av vilket pris som är lämpligt ska du göra en egen annons så att potentiella köpare kan hitta ditt hus.

Skapa en annons som säljer

Bilderna är oerhört viktiga! Tänk på att det visuella lätt tar över. För det första städa innan du fotar och plocka bort så mycket onödigt som möjligt. Den som ska köpa vill kunna visualisera sig själv och sina saker i ditt hem. Det är inte prylarna du ska sälja så låt bostaden se så ren ut som möjligt. Men det är en balansgång det där. Ditt hem får samtidigt inte se för tomt ut, det kan avskräcka. Om hemmet ser öde ut lockar det fram fel känsla hos den som ska köpa.

Bilder är självklart viktiga men inte allt. Berätta på ett lockande sätt om ditt hem och sätt dig in i den blivande köparens roll - vad skulle du vilja veta om du skulle köpa?

Lite rak stram fakta om bostaden behövs vid sidan av den lockande texten så att du som försäljare visar att du är seriös. Ingen vill bli lurad, absolut inte när det gäller en bostadsaffär som ofta är en stor investering för en privatperson. Det är bra att skriva ett utgångspris i annonsen så har säljaren något att utgå från.

Glöm inte att skriva in kontaktuppgifter till dig så att potentiella köpare kan nå dig. Utan kontaktuppgifter är det ingen mening med din annons!

Ta hjälp av din bank

Om du får flera intresserade köpare kan det bli aktuellt med upprepade visningar och om du har tur budgivning. Om det blir budgivning se till att hålla ordning och reda i de bud som kommer in. Kom ihåg att oavsett vem som bjuder högst är det du som bestämmer till vem du vill sälja.

När du anlitar en mäklare ser den till att allt pappersarbete går rätt till. Det här kan din bank hjälpa dig med. Allt från köpeavtal till övriga avtal, så boka hjälp hos banken så slipper du oroa dig för att pappersjobbet blir rätt gjort.

Besiktning

För att vara på den säkra sidan bör man anlita en oberoende besiktningsman, som t ex Besiktningsbyrån.

23 Jan 2020