Klassiska sorters utsmyckningar

Det finns många olika sätt som man kan smycka sitt hus på. Genom att välja enkla knep kan man förändra känslan i sin bostad. Men det går även att skapa en illusion av en bostad från sekelskiftet.

Det moderna huset idag har raka linjer och ofta stora fönsterpartier. Men modet har sett mycket annorlunda ut genom åren. Utsmyckningar där man genom gjutningar eller sniderier gjorde detaljer ansågs en gång vara höjden av skönhet. När det gällde trä så brukade man kalla det för snickarglädje eftersom det var kreativa husdelar som tog mycket tid i anspråk. Det var även fallet när det gällde gjutningar på hus eftersom gjutformarna krävde ett kreativt sinne. Men utsmyckningar fanns inte enbart på utsidan av hus utan även på insidan. Har man besökt ett äldre hus eller lägenhet så kan man ofta se gjutningar som sitter runt takkronorna. En utsmyckning som skapar liv i taket och som samtidigt ger ett fokus till lampan. Man brukade även välja någon slags lampa som har en hängande design och på det sättet inte skymmer takets detaljer.

Lek med skuggor

Idag finns en förkärlek för vita väggar och tak i bostäder. Men genom att skapa olika strukturer och material kan man ändå få ett hem som är livligt och intressant. En kombination av matt och blänkande färg är en vanligt då det skapar lite mer liv. Men man kan även använda sig av samma färg fast lägga in någon typ av struktur. Den klassiska stuckaturen som man sätter runt taklampor är ett tips som ger ett extra blickfång. Idag behöver man inte längre krångla med gips utan kan köpa färdiga i frigolit. Man fäster dem med lim och målar sedan med önskad färg. Det finns även lister och ornament som man kan följa upp med för ett mer komplett designkoncept.

Enkelt till ombonat

En enkel lägenhet eller ett enkelt hus kan bli helt förvandlat genom att man använder sig av klassiska former i taket och som taklister. Eftersom allt fästs högt upp i bostaden så behöver man inte vara orolig för det slitage som finns på golvet. Ett montage kan hålla precis så länge man vill och så länge man inte gör åverkan på det. Vill man så är det ett enkelt och billigt sätt att få bostaden att se dyrare ut. Många använder sig även av en färgglad klassisk tapet för att ytterligare understryka stilen och takets utsmyckningar.

24 Aug 2020