Klimatsmart att renovera fönster

Att renovera fönster tar tid och är man inte beredd att använda semestern till arbetet gör man bäst i att ta hjälp. Men med planering, bra verktyg och teknik blir det betydligt enklare.

Har man gamla fönster av bra kvalité lönar det sig att vara noga med underhåll och renovering. Bra träfönster kan hålla i hundra år om man vårdar dem efter konstens alla regler. Det är också klimatsmart att renovera fönster och det är bara om de är av dålig kvalitet som det är bättre att byta ut dem. Men fönsterrenovering är ett omfattande arbetet som kräver viss planering.

Enklast och snabbast går renoveringen om man tar ner fönstren. Därför görs renoveringen enklast på sommaren, i alla fall om man själv ska utföra arbetet. Tar man däremot hjälp av en fönsterrenoveringsfirma sätter de upp skydd och då går det att renovera även på vintern.

Ett arbete som kräver både tid och noggrannhet

Man måste vara noggrann då man renoverar fönster och därför blir arbetet enklare om man plockar ner fönsterbågarna och lägger dem på en plan yta. Det kan tänkas att man behöver montera bort gångjärn eller handtag för att fönstret ska ligga plant. Ofta måste man även ta ut glasen, men om kittet är intakt utan sprickor och träet saknar rötskador innanför glaset kan man låta dem sitta kvar.

Det finns speciella maskiner att ta bort kitt med, fast man kan också använda en vanlig kniv. Men det gäller att vara försiktig så att rutan inte spräcks. Detsamma gäller då man ska ta ur stiften som håller glasen på plats. Förr i tiden använde man ofta asbest i kitt och därför ska man vara noga med att använda skyddsmask och även utföra arbetet utomhus.

Ibland måste delar bytas

Glasen rengörs enklast från kittrester och färg med hjälp av en kniv eller ett rakblad. Också fönsterbågarna ska rengöras från gammal färg och kitt. En varmluftspistol underlättar och färgen går att skrapa bort då ytan värms upp. Man kan även sandpappra och skrapa bort färgen.

Det är viktigt att nedre delen av fönstret, som ofta utsätts mer för fukt, är fri från färg så att man sedan kan impregnera fönstren med linolja. Ibland måste man även byta vissa delar innan man kan impregnera om träet är ruttet. Sedan sätts glasen på plats igen och fästs med stift och kittas. Först när kittet har torkat kan man måla fönstren.

23 Sep 2020