Köksrenovering höjer värdet på hemmet

Du som ska satsa på en köksrenovering i Stockholm för att få upp värdet på din bostad har en hel del att tjäna på det. Men det gäller att tänka smart. Renovering av kök kan betyda många olika saker. Helrenovering eller lätt delrenovering.

Just skåpluckor och ytskikt som tapeter och målade ytor är något som de flesta vill ändra själva. Däremot är det få köpare som känner liv och lust i att direkt börja riva kakel för att leta reda på en eventuell fuktskada.

Har du ett hem med ett nednött och slitet kök kan det räcka att foga om kaklet så att det ser bättre och fräschare ut. Har små bitar av kakelfogen börjat släppa ger det självklart ett risigt intryck. Fogning kostar bara en liten slant och ger stor skillnad för ögat och hela upplevelsen av ditt kök. När du fogar om kan du dessutom fundera på att möjligen byta nyans på fogen. Under 90-talet för det vanligt med ljus fog och ljust kakel, men på senare år har fogarna mer dragit åt det mörkare hållet för att framhäva kaklingen. Eftersom det i dag finns ett stort utbud av kakel finns fler varianter att välja på vid en köksrenovering. Du kanske helst vill testa färgrikt mönstrat kakel med inspiration från Marocko som blivit populärt med ljus fog.

Vilken köksrenovering tjänar du på?

Den som köper vill känna sig trygg. Så om du misstänker att köket i det hem du ska sälja borde åtgärdas på något sätt innan försäljning är det en väl investerad peng. Däremot kan man vara lite mer försiktig med att lägga mycket pengar på ren estetik. En del säljare får hjälp av mäklaren att rikta in sig på en speciellt kundgrupp i Stockholm där det finns oskrivna regler kring vad som är värdefullt och vad som är status. Men om du snarare har ett hem som kan locka flera olika grupper människor gäller det snarare att välja något som får många köpare att se sig själva i ditt hem som du ska sälja.

Det kan absolut vara bra att fixa till ytskikten. Men om du både ska locka det unga paret och två seniorer som vill flytta in så gäller det att satsa på något mer neutralt. Överlag är det sällan meningsfullt att satsa stora pengar på mycket mönster och färg, det kommer ändå att bytas ut och köparen vill inte betala för en smak som man inte delar. Så fundera en extra vända på det där mönstrade kaklet!

Vitvaror är knepiga. En del tycker att kyl och frys är viktiga rent estetiskt och i det läget är det svårt att gissa vad som ska gå hem hos köpare. Du får helt enkelt rådfråga mäklaren om du känner dig osäker.

En sak som är bra att tänka på är att ha fräscha köksbänkar. Har du träbänkar med många skärmärken efter matlagning med kniv så är det inte så dyrt att byta ut vid en köksrenovering. Se också till att ha en kran som inte står och droppar. Det ger dåligt intryck för köparen.

2 Jun 2017