Kristallkrona i nya huset

Ett nytt hus, oavsett om du köpt det eller byggt det själv, är ett vitt ark. Det är underbart att få planera precis hur du vill ha det från början och har du rum i budgeten är det ett bra tillfälle att köpa in din dröminredning och skapa det hem du alltid drömt om. I ett hus är det många rum som ska planeras, inte bara gällande inredning utan även saker som om väggarna ska målas eller tapetseras och i så fall vilken stil som kommer att passa.

Möbler och annan inredning är vanligtvis det man lägger ner mest tid på. En aspekt man dock kanske inte lägger lika stor vikt vid är belysning. Vilket på många sätt är synd, eftersom bra och genomtänkt ljussättning är ett utmärkt sätt att få den rätta stämningen i ett rum. En form av armatur som egentligen alltid har varit populär sedan den på allvar trädde in i svenska salonger i början av förra seklet, är kristallkronan. En kristallkrona pryder sin plats i varje hem, och ger glans åt det mest alldagliga rum.

Köpa ny kristallkrona

Fortfarande tillverkas lampkronor i en stor mängd utföranden och av mer eller mindre kostsamma material. Vill man ha en riktigt vacker lampkrona är det glasprismor, eller helst kristallprismor man ska välja. Det är prismorna som avgör på vilket sätt ljuset sprids över rummet och prismor av plast eller andra material ger helt enkelt inte ett lika vackert ljus. Riktigt kristallglas är slipat för att ge ett skimrande sken som gör att hela rummet lyses upp. En äkta kristallkrona blir blickfånget i varje rum den hänger i. Självklart är en äkta kristallkrona dyrare än plastvarianterna, men det högre priset rättfärdigas så fort man hängt upp sin krona i taket och tänt den.

När man ska köpa en ny kristallkrona ska man ge sig ut i butiker och leta, det går inte att jämföra med att söka på nätet. En kristallkrona måste upplevas på plats så att man kan se hur kristallerna sprider ljuset. Det är också lättare att bestämma sig för om man vill ha en mässingsfärgad krona eller kanske en silver- eller svartfärgad? Med ett stort urval kronor att betrakta i verkliga livet blir det lättare att göra ett genomtänkt val.

Köpa begagnad kristallkrona

Kristallkronor är alltid heta på andrahandsmarknaden, men de är inte lika dyra idag som de var till exempel i början av åttiotalet, när vurmen för kristallkronor slog i taket och drev upp priserna till rena fantasinivåerna. Mellan 1000:- och 10 000:- kan man få betala för en riktigt fin gammal kristallkrona idag. Är kronan nyligen renoverad tenderar den att betinga ett högre pris, men även aspekter som tillverkare, ursprungsland, material och ålder spelar så klart in.

Du bör alltid köpa en kristallkrona som blivit ordentligt genomgången och servad. Helst ska även elen vara utbytt. Elsäkerhetsverket presenterade nyligen en undersökning där det visade sig att så många som 4 av 10 lampor köpta på loppmarknader hade allvarliga elfel som potentiellt kunde orsaka person- eller materialskador. Om försäljaren inte kan lämna några garantier, men du ändå köper kristallkronan; se till att du får den besiktigad och servad av en behörig elektriker eller en expert på gamla kristallkronor.

Hur ska en kristallkrona hänga?

Du bör alltid förstärka lampkroken som kristallkronan ska hänga i. Generellt sett har äldre hus faktiskt bättre lampkrokar, anpassade för tyngre armaturer än moderna hus. Det var helt enkelt vanligare med riktigt tunga lampor förr i tiden.

Vad gäller höjden så är en tumregel att lampan ska hänga en bit ovanför ögonhöjd på de som rör sig under den. Hänger kristallkronan över ett bord kan den således gå ner en bit, men minst 75 cm över bordsytan ska en kristallkrona hänga. Den behöver också lite luft upp till taket, speciellt om den har hållare för stearinljus som man vill kunna tända ibland.

4 Jul 2018