När det är dags att fräscha upp villan

När du går i renoveringstankar fins det mycket man kan göra. Det är klokt att passa på att renovera innan det blir för slitet och då blir ett större arbete och större kostnader.  

Har man upptäckt missfärgningar på väggar och konstig lukt i badrummet eller källaren kan det vara tal om fukt- och vattenskador. Då bör det åtgärdas omgående för att det inte ska bli värre med stora skador. 

Ta hjälp av hantverkare

De flesta av oss har varken tid eller kunskaper inom snickeri och bygg. Då gör man klokt i att anlita en erfaren byggare så det blir korrekt utfört. För att den privata hemförsäkringen ska gälla måste även renoveringar och ombyggnationer göras av en certifierad fackman.

Kontakta din snickare för konsultation och besiktning av boendet och diskutera dina önskningar och behov. De kommer att noga planera och genomföra ombyggnation eller renovering efter branschens gällande riktlinjer och regler. Det är väldigt tryggt att anlita en pålitlig partner så man vet att allt är korrekt byggt och kommer att hålla under många år framöver. Deras kunskap och noggranna planering är ovärderlig.

Nyttja ROT-avdraget

Självklart kostar det att bygga och renovera, men det är en investering och ökar värdet på boendet väsentligt. Och såklart vetskapen att det inte döljer sig några överaskningar bakom väggen eller i golvet. När man anlitar hjälp av hantverkare finns det även ekonomisk hjälp att få. Hos alla seriösa hantverkare kan privatpersoner använda det populära ROT-avdraget. Det innebär i korthet att man får dra av 30 procent av arbetskostnaden på person och år. Det enda kravet är att man är 18 år och svensk medborgare. Man kan maximalt få 50 000 kronor i avdrag per person och år.

Kvalitet lönar sig

Vissa lockas av att anlita svart arbetskraft för att det är billigare. Men det finns många exempel på att det blir betydligt dyrare i längden. Arbetet blir sämre utfört och man har ingen garanti om något blir fel. Och det går såklart inte att anmäla fel och brister och försäkringen kommer inte att gälla på det utförda arbetet. Man har ju faktiskt ingen aning om de ens har rätt kunskap och erfarenhet.

Men en certifierad hantverkare vet man att kunskap och att rätt verktyg och maskiner används. Man får papper på allt och vid problem löser sig allt. Har man anlitat en seriös firma vet man att arbete har utförts korrekt och kommer att hålla i framtiden.

26 Apr 2019