När du behöver en trädfällare

Träd kan vara mycket vackra och ståtliga i trädgården. De ger tomten karraktär och den blir mer levande. Men det kan också bli problematiskt när det står träd för för nära huset med risk för att de ska rasa över huset. Gamla och döda träd kan vara svåra att bli av med själv. Ett stort gammalt träd kan ha ett otroligt stort rotsystem när det måste grävas djupt och brett för att bli av med.

Ibland räcker det med att ett eller flera stora träd skymmer utsikten eller solen för att man ska vilja ta ner det. Men det är inte bara att såga ner det, det är en konst och det är mycket som kan gå fel. Det finns många som livnär sig arborister och har gällande utbildning och certifikat .

Professionella trädfällare

En arborist, som är det korrekta namnet på en trädfällare, och är en trädvårdsspecialist som arbetar i bebygda miljöer. Arbetsuppgifterna är absolut inte bara att ta ner träd, snarare tvärtom. Att se till att träd är friska och starka och lever länge, genom att beskära och vårda.

För att arbeta aom arborist behöver man vara certifierad och det blir man genom certifieringen "European Tree Worker", vilket kräver ett antal teoretiska och praktiska färdigheter.

När träden behöver tas ner

Träd som får växa till sig under lång tid kan bli stora problem i trädgården. Det lilla trädet som var lite fint vid husknuten när man flyttade in blir med åren en säkerhetsrisk. Hundratals villor blir skadade varje år att nedfallna träd. Det är den vanligaste anledningen till att man kontaktar en professionell trädfällare. Ett stort träd, som till exempel en ek, tar näring och vatten från närliggande växter. Men rötterna kan också leta sig in i husgrunden och orsaka sättningar och andra skador på huset.

En del stora träd skickar även ut ämnen via rötterna som hindrar andra växter från att må bra och i vissa fall dör. Och det kan också vara väldigt störande med stora skymmande träd som stör utsikten och solen. En trädgård blir mycket ljusar och trevligare när man tar bort ett eller flera stora träd. 

Det kan kännas tråkigt att ta ner ett stort träd som funnit länge, men säkerheten måste komma först. Ett tips är att ersätta trädet med något annat mindre träd eller annan växtlighet. Kanske anlägger man härliga bärbuskar eller ett eller flera fruktträd som kommer till stor glädje för hela familjen. 

 

8 Mar 2019