Njut utomhus året om

Visst är det underbart att kunna sitta utomhus under årets varmare tid? Glatt välkomnar man därför våren och sommaren. Mindre glad blir man när hösten kommer och man måste flytta in igen.

Att vara ute under dygnets ljusa timmar är viktigt för vår hälsa. Dagsljus motverkar och lindrar både depression och ångest, likaså kan naturen. Att blicka ut över en öppen horisont sänker stressnivåerna och därmed också blodtrycket. Solens strålar drar också sitt strå till stacken. Solljus bildar nämligen den största delen av kroppens D-vitamin. Att vara utomhus är alltså en mirakelkur mot det mesta - inte så konstigt då att Sveriges invånare gärna vill ta vara på den tid på året då man faktiskt kan sitta ute utan att frysa eller famla i mörker.

Lösningen på din höstångest

Mörkt och kallt blir det sannerligen i vårt avlånga land. I dessa nordliga breddgrader är den tiden på året oundviklig, och man får med tunga steg ta sitt pick och pack och flytta in igen. Inga fler middagar på altanen. Inget mer morgonkaffe i syrénbersån. Det blir helt enkelt för kallt ute under höst och vinter. Även tidig vår kan vara kall, och detta kan hålla i sig länge. I slutändan är det inte en speciellt lång period kvar då det är behagligt att sitta utomhus. Det är därför inte så konstigt att antalet deprimerade personer ökar under årets mörka inomhusperiod. Men, man behöver inte deppa länge. Det finns nämligen en lösning på problemet!

Förläng den behagliga perioden utomhus

Det finns ett sätt att förlänga den härliga och hälsosamma utomhusperioden. Lösningen är att bygga ett uterum. När man har ett uterum så kan man förlänga tiden då det känns behagligt att sitta ute. Inne i ett sådant rum blir det varmare, men man bevarar känslan av att sitta utomhus. Ofta är både väggar och tak i glas vilket gör att man hela tiden ser naturen omkring sig, trots att man i princip är inomhus. Man kan se den frodande grönskan, höstens skiftande färgspel i trädkronorna, den vackra himlen och den fria horisonten. På vintern kan man njuta av alla vackra skimrande kristaller från både is och snö. Man kan sitta där med en kopp te eller varm choklad, blicka upp mot den blå himlen och bara njuta av att vara ute, fast ändå inne. I ett uterum kan man optimera sin hälsa genom att fortsätta mota bort stress, ångest och depression.

25 Jun 2020