Ny färg är den snabbaste vägen till förändring

I många fall så väljer vi att överarbeta inredningen om vi har förlorat fantasin om hur vi ska inreda våra hem. Om man – som ofta sker – har tröttnat på hur det ser ut i hemmet väljer vi att förändra genom att riva väggar, byta ut hela kök, renovera badrum, byta golv eller köpa nya möbler. Det fungerar, men det är inte särskilt skonsamt för plånboken.

Ibland behöver man göra den här typen av större ingrepp, men i många fall handlar det enbart om att man vill ha en snabb förändring och en sådan kan man få genom en annan, avsevärt mycket billigare metod, genom att måla om i rummet. Att byta färg på väggarna innebär på det stora hela att man får ett helt nytt rum. Oavsett om du väljer att gå från vitt till någon mer färgstarkt nyans eller om du väljer det motsatta.

Måla på egen hand eller anlita en målare?

Gällande frågan om man ska måla på egen hand eller om man ska anlita en målare så finns det för- och nackdelar med båda alternativen. Väljer du att måla på egen hand kommer du ganska snabbt bli varse om att det hela inte är så lätt som det ser ut. Dels så är det jobbigt att förbereda - bära undan möbler, täcka golv och lister och i övrigt ge skydd åt saker som man inte vill ha färgstänk på.

Det stora ansträngningen handlar dock om att göra grundjobbet. För att kunna få färgen att fästa så måste man spackla igen hål, man måste putsa och slipa. Det tar tid och det är jobbigt. Själva målandet är i sak inte så ansträngande. Med rätt verktyg och med god koncentration så klara de flesta sig ganska bra.

Att anlita en målare är dyrare – men det ger ett bättre resultat. Priset för en målare är inte så högt som många verkar tro. Detta då man numera kan använda sig av Rot-avdraget och dra av 30% av den totala arbetskostnaden. Taket – per år – för Rot-avdraget ligger på 50.000 kronor. Det finns definitivt ett värde i att använda detta.

Stressig vardag? Ta hjälp av en målare

Vi kan säga att en avgörande faktor kring vilket beslut man tar handlar om tiden. har du minimalt med tid så är det bättre att anlita en målare. Det går inte att stressa sig igenom ett målerijobb.

Stressade barnfamiljer i Stockholm som tror att man kan hinna måla under en dag/kväll/natt kommer inte att lyckas. Det säger vi av egen erfarenhet och inte för att vara elak. Där är det utan tvekan bättre att kolla upp med Skatteverket om man är berättigad att använda Rot-avdraget, ta in några offerter från målare och anlita den som erbjuder bäst pris.

Vad är det som ska målas?

En sista fråga gäller vad det är som ska målas. Handlar det om en vägg så kan man ofta klara det på egen hand. Mindre detaljer som exempelvis fönster och köksluckor är inte lika lätta att lyckas med och där brukar en målare rekommenderas.

Detsamma gäller fasaden på huset. För att få ett resultat som står sig genom tiden så är det definitivt bättre att låta en målare sköta jobbet. Där finns även ett mervärde i att du som privatperson slipper hyra exempelvis en ställning – något som kan vara både svårt och kostsamt under högsäsong (sommaren) i Stockholm.

Lästips: Prova att byta färg på huset med ny app

27 Apr 2018