Nycklar till låsöppning

Som låssmed ingår ett flertal olika arbetsuppgifter och ingen dag är den andra lik. Men vad består arbetet av och vilka utmaningar kan man ställas inför? Vem ber om hjälp med lås och nycklar?

Att vara en låssmed innebär att tillverka nycklar till allsköns lås. Det är alltifrån de enkla små nycklarna som man kanske låser en innerdörr eller skrivbordslåda med till mer avancerade nycklar som man använder till sjutillhållarlås eller portar i flerfamiljshus. En nyckel kan kosta allt ifrån några tior till hundratals kronor beroende på material och hur avancerade de är. När man kommer till en butik för att tillverka en kopia så kan man se hur det hänger en mängd nycklar på väggen. Det är råmaterial till de vanligaste nycklarna som man sedan använder sig av för att slipa till en nyckel som är helt identisk med den man vill ta kopia på. Nycklar kan se identiska ut, men genom en liten vinkel eller en millimeter kortare spets går ett lås att öppna eller inte. Det betyder att det är ett precisionsarbete där man verkligen måste vara mycket noggrann för att få rätt resultat.

Nya och kopior

De vanligaste anledningarna till att man vill ha kopior är för att man ska ge en nyckel till en familjemedlem, nyanställd eller kanske en hyresgäst. Men det händer även att man behöver en ny nyckel eftersom man har tappat bort den gamla. Går det inte att få tag i någon nyckel så kan det behövas att man får tillgång till låskistan för att kunna tillverka en ny nyckel. Men tyvärr kan det även vara så att man måste byta låset helt och hållet och därmed få tillgång till helt nya nycklar. Vad man väljer beror på vilken kostnad man vill lägga ner och om man är orolig för att fel person kan ha fått tillgång till den tappade nyckeln.

Hjälp vid olycka

Som låssmed arbetar man inte enbart med att tillverka nycklar, utan man kan även vara behjälplig i att öppna dörrar där nyckeln saknas. Den som kallar på hjälp är ofta den boende, men det kan även vara någon typ av utryckningspersonal som behöver komma in för att hjälpa en nödställd som kanske är sjuk eller som har varit med om en olycka. Det kan även vara en misstanke om brott av något slag eller att ett djur blivit inlåst av misstag och behöver få komma ut.

4 Aug 2020