”Ovanliga” Rut-tjänster i Göteborg

När RUT-avdraget nämns brukar det främst ske i samband med hemstädning, flyttstädning och andra städtjänster. Ett tag var det även flitigt använt för att få billigare läxhjälp men avdrag för läxhjälp har sedan dess tagits bort. RUT-avdraget är däremot så mycket mer än bara hemstädning. För även om många utnyttjar avdraget för städning så finns många andra användningsområden. Generellt är utbudet av dessa mer udda tjänsterna större i storstäderna då efterfrågan är tillräckligt stor. I Göteborg går det exempelvis att hitta följande:

Hundpassning – För att man ska få göra RUT-avdrag krävs generellt att tjänsten utför i hemmet. Det går därmed inte att få avdrag för den som enbart är ute och går med hunden. Men eftersom det finns lag på att en hund inte får lämnas ensam mer än ett visst antal timmar finns även behovet av personlig hundvakt. Många passar på att kombinera denna tjänst med exempelvis hemstädning eller strykning. Men man får då som kund vara beredd på att det blir lite/eller mycket gjort beroende på hur mycket uppmärksamhet som hunden vill ha. De företag i Göteborg som erbjuder hundpassning gör detta som en tjänst av många andra. Antalet företag som enbart jobbar med att passa hundar hemma hos folk är däremot mycket få.

Borttagning av stubbar – Gränsen för vilka trädgårdsarbeten som får utföras inom RUT-avdraget har alltid varit väldigt ”grå”. Det var exempelvis inte möjligt att göra avdrag för borttagning av stubbar tidigare – men man kunde få det för klassiskt trädgårdsarbete. År 2016 ändrades detta och nu kan man få för borttagning av stubbar, fällning och borttagning av träd m.m. Det går även att få för återställning av marken efter att detta har skett – men inte för plantering av nya träd.

Poolrengöring (nyss borttaget) – Flera poolföretag i Göteborg erbjöd tidigare sina kunder att komma ut och städa poolen eftersom det då gav RUT-avdrag. Men eftersom avdraget är tänkt att vara för ”enklare” städtjänster (ex hemstädning, storstädning, fönsterputs) valde Skatteverket att ändra reglerna. Att rengöra en pool ansågs då inte vara tillräckligt ”enkelt” vilket många även höll med om. Det är alltså en tjänst som är borttagen.

Förtäckt läxhjälp – I Göteborg finns det ett flertal företag som erbjuder läxhjälp. Dessa får erbjuda RUT-avdrag men det är då betydligt mer begränsat än tidigare. Före första augusti 2015 gick det nämligen att göra RUT-avdrag för all läxhjälp. Därefter infördes begränsningen att läxhjälpen bara får vara i ”ringa omfattning” i samband med att företag har barnpassning (vilket man får göra RUT-avdrag på). Enligt Skatteverket är gränsen 10% av tiden av barnpassning. Det är däremot mycket svårt att mäta. En familj som vill ha hemstädning, barnpassning och läxhjälp kan beställa samtliga tjänster från ett och samma företag. En del av tiden som är barnpassning kanske går till att städa och tid som är tänkt till städning kanske går till läxhjälp osv. Det finns därmed företag i Göteborg som erbjuder ”förtäckt läxhjälp”. Med andra ord är det främst hemstädning, strykning och klassiska RUT-tjänster som erbjuds. Men väl på plats sker även läxhjälp m.m.

4 Jan 2018