Praktiska saker att ha i åtanke när du ska bygga altan

Att bygga altan är ett drömprojekt för många. Särskilt attraktivt är det kanske om man har möjlighet att bygga altanen mot en fin utsikt i söderläge. Gör man detta får man inte bara nöje utav det – utan med stor sannolikhet även pengarna tillbaka, eller till och med mer än så. Att bygga altan är dock ett projekt som kräver goda förberedelser och gedigen planering. Här berättar vi om ett antal saker som är bra att ha i åtanke innan bygget påbörjas.

Inglasning och tak?

En altan kan se ut på många olika sätt. Vissa väljer att ha den helt skyddad av tak, medan andra låter den byggas under bar himmel. Det är även vanligt att en viss del av altanen är skyddad av tak, medan andra delar står öppna. De flesta vill ha skydd i någon form. Väljer man att använda markiser eller parasoller fungerar det väl som skydd till en början. För många kommer en önskan lite senare att skaffa ett riktigt tak eller en inglasning. Misstänker man att man kommer vara en av dem kan det vara lika bra att bygga med riktigt tak eller riktig inglasning med en gång.

Fördelarna är många med ett riktigt tak och inglasning gentemot t.ex. markiser och segel. Den största fördelen är kanske att säsongen kan göras längre ute på altanen. Även om man riktar in sig på att inte bygga inglasning eller riktigt tak, kan det åtminstone vara bra från början förbereda för vidare byggnation, eftersom så pass många väljer att bygga vidare på den så småningom.

Insyn

De flesta skulle nog anse att altanen blir trevligare att vistas på om man åtminstone delvis är skyddad mot insyn. Insynsskydd kan göras på flera sätt, beroende på vad man tycker ser fint ut. Något som är både effektivt och vackert är att plantera stora buskar, mindre träd och blommor som både ger insynsskydd och skapar en trevlig atmosfär.

Det är också populärt att bygga altan med vackert utformande plank och staket. Det här ger inte bara en avgränsning och insynsskydd, utan även skydd mot fall. Gå på magkänslan och välj det som känns bäst, eller kanske till och med en kombination av plank och växter.

Bygglov

Byggloven kring altaner kan kännas lite otydliga ibland. Ska du bygga en altan som är över 60 cm hög krävs bygglov. Det här gäller även om din altan ska få ett plank där den totala höjden blir över 110 cm över marken. Om altanen ska ha trappor skall de förses med räcke om de har fler än tre trappsteg. Bra att känna till är att ROT-avdraget kan utnyttjas ifall altanen sammanbyggs med huset.

Om du vill hitta ett bra företag som bygger altaner så rekommenderar vi dessa: www.byggaaltan.biz

 

14 Sep 2017