Så åtgärdar du vattenskador i badrummet

När olyckan är framme så bör du genast kontakta en expert. Gräv inte ner dig i tankar om misär, istället se det positivt och passa på att skapa nytt. För du är väl försäkrad - smart och har lite tur?

Har du råkat få en vattenskada i badrummet? Kanske är badrummet gammalt eller kan det röra sig om ett tidigare dåligt utfört jobb? I din villaförsäkring har du vanligtvis ett skydd som gör att du kan få ersättning till att åtgärda skadorna som uppstått och även för merkostnader som uppstår i samband med renoveringen. Kolla alltid med försäkringsbolag om det finns olika regler att följa eller kanske tilläggsförsäkringar. Så börja med att kontakta just ditt bolag och berätta vad som har hänt, anmäl skadan och fråga hur du ska bete dig. Kontakta också en duktig och erfaren firma för badrumsrenovering - är de specialiserade på badrum så vet du att du får bästa möjliga experthjälp.

Från skadat till renoverat

Arbetet börjar med en bedömning av vilket jobb som behöver göras. Vid en vattenskada kan du behöva bryta upp golv och söka fram skadorna innan du vet hur omfattande det är. Noggrann dokumentation och bra kontakt med försäkringsbolaget är viktigt hela vägen. Välj en firma som erbjuder totalentreprenad så får du en arbetsledare som hanterar hela badrumsrenoveringen - en person som har koll både på egna hantverkare och eventuella andra kompetenser som kommer in som underleverantörer. Badrum är ju som bekant våtrum klassat och för att få utföra godkända jobb här behövs en mängd olika certifieringar. Kontrollera att företagets elektriker och VVS-are har säker-vatten-behörighet och att badrumsbyggarna innehar BBV-behörighet från Byggkeramikrådet.

Renoveringskaos - något positivt

När olyckan är framme känns det alltid mörkt och tufft. Men om du försöker se det från den ljusa sidan så åtgärdar ni något som ändå skulle göras i framtiden. Snart är det gjort och med en bra leverantör kan ni sedan leva tryggt med att det inte kommer att hända på samma plats igen. Skulle det mot förmodan göra det så har ni garantier på den badrumsrenovering ni har betalt för. Att anlita en seriös och duktig hantverkare för alltid fördelen med sig att du har just garantier och kan sova lugnt om nätterna i jämförelse om du har ett gammalt utdömt våtrum. En enklare badrumsrenovering tar cirka tre veckor, mer avancerade kan ta allt från fyra veckor och uppåt - fråga din arbetsledare på plats.

5 Apr 2020