Så går en betonggjutning till

Ska du bygga ett nytt hus? Ska du lägga grunden själv eller anlitar du ett byggföretag till ditt bygge? De flesta gör en betonggjutning till en husgrund. Man kan även påla en husgrund, men det brukar man endast göra när villan ska stå på ojämn mark. En helgjuten platta är det stadigaste och vanligaste sättet att bygga en husgrund på. Gjuter man husgrunden blir den riktigt isolerad och så fuktsäqer den bara kan bli. Du får dessutom en grund med liten risk för att huset sätter sig. De flest husgrunder består av betong, men man kan även bygga med en hybridgrund, om det är ett hus som till exempel byggs som ett lösvirkeshus.

Först gräver man och gör en form för gjutningen

När man bygger en husgrund, gör man först liksom en form för det som ska bli husplattan som huset ska vila på. Då ser man först till så att ytan blir som betongen ska gjutas in i är så jämn som det bara går. Formen har kanter där betongen hälls. Men lägger armeringsjärn som sedan betongen blandas in med. Ska man ha avloppsrör och el, till exempel till eventuell golvvärme har rörskydd för att inte rören ska skadas när betongen sedan stelnar. Sedan häller man i betongen i formen. Sedan är det viktigt att arbetet går snabbt med att fördela betongen jämnt över hela formen. Sedan bör den vibreras för att få bort alla eventuella luftbubblor ur betongen, och för att betongen ska fördelas så jämnt det går i hela formen.

När betongen sedan ligger rätt måste betongen hålla rätt temperatur så att härdningen av betongen blir så jämna som möjligt. Det får inte avvika för mycket och ha stora temperaturskillnader. Man brukar ”vattna” betongen för att behålla rätt temperatur. Härdar den för snabbt kan det uppstå sprickor. Då ”vattnar” man den för att kyla ner betongen. När väl härdningen är färdig är det bara att fortsätta själva huset.

Anlita rätt företag till din betonggjutning

För att kunna gjuta husgrunder på rätt sätt gäller det att anlita ett företag med hantverkare som har rätta kunskaper om betonggjutning. Anlita någon som är rädd om sina arbetare och som tänker på skydd i första hand och vinsten i andra hand. Det finns sådana företag som tänker på sina medarbetare och som värnar om arbetssäkerhet och vill främja en så bra arbetsmiljö det bara går. Det är viktigt med samvete och att prioritera arbetarna i första hand. Anlita ett företag med mycket goda referenser. Ingen vill anlita ett företag som fuskar med kvaliteten, vilket endast faller tillbaka på den som har fuskat med material eller kvalitet.

3 Jun 2018