Så lyckas man med fönsterbytet

Fönster är lite som husets ögon och ska man byta stil på fönstren är det viktigt att man tar hänsyn till husets arkitektur. I vissa fall kan man också först behöva ansöka om ett bygglov.

De flesta som byter fönster gör det för att de vill ha bra fönster som isolerar mot både kyla och gassande sol. Fönstrets u-värde talar om hur bra det isolerar och ju lägre värde desto bättre är det. Självklart vill man också ha vackra fönster som passar huset och arkitekturen, men många gånger måste man ta hänsyn till hur mycket underhåll som behövs och kostnaden för fönsterbytet. När det handlar om pris kan det vara bra att känna till att ett lyckat fönsterbyte oftast höjer värdet på fastigheten. Dessutom sparar man pengar genom sänkta värmekostnader, tack vare att de nya fönstren isolerar bättre. Fönster av bra kvalitet kan också, i stort sett, hålla hur länge som helst.

Ibland kan man behöva bygglov för att byta fönster

När man byter fönster brukar man välja samma fönsterprofil som de fönster som ska bytas ut har. Det går givetvis också att byta modell, fast då kan man först behöva ansöka om bygglov från kommunen. Detta eftersom fönsterbytet förändrar fasadens utseende. Detsamma gäller om man vill måla fönstren i en annan färg än tidigare. Bor man i ett äldre hus som fått sina originalfönster utbytta mot en annan modell och vill återställa fasaden, kan man vända sig till stadsbyggnadskontoret för att få hjälp med att hitta rätt fönster. Läs mer om fönster på den här hemsidan: https://www.fonster.net/

 

 

31 Jan 2022