Så mycket kostar det att schakta tomten

Har du en tomt i Stockholm som du skulle behöva schakta av någon anledning? Det är en del man bör arbeta med om det är så att du funderar på att uppföra ett hus på sin tomt i Stockholmstrakten. Det är sällan som man får tag i en tomt som man inte behöver gräva för att den ska bli bra. De flesta brukar jämna till marken åtminstone där huset ska stå. Många vill få bort skog och få marken som inte har pölar eller oönskad skog. Skog kan vara vackert att ha, men kanske inte på den egna tomten. Ett skogsparti gör ofta tomten mörk. Dessutom ger man mygg och andra insekter ett hem att hålla till i och det kanske man vill undvika. De flesta vill helt enkelt inte ha vattenpölar som ger myggen möjlighet att lägga äggen i.

Så mycket kostar ett schaktningsarbete per kvadratmeter

När du sedan har kommit fram till att du behöver schakta din tomt där du vill att huset ska stå, gäller det att veta hur mycket det kommer att kosta. Dels behöver du veta vad uppackningmaterialet kommer att kosta, vad företaget brukar ta för att komma och schakta marken, och om de tar något betalt för att använda sina maskiner för arbetet. Man kan räkna med minst 900 kronor per kvadratmeter. Då är allt ineberäknat; arbetskostnaderna, uppackningsmaterialet och maskinerna. 

Har du då ett hus som är 100 kvadratmeter stort, kommer det alltså att kosta 620x100= 62.000 för själva husgrunden. Priset inkluderar att företaget även tar bort shcaktmassorna. Vill du sedan bearbeta resten av tomten, som vi säger är 400 kvadratmeter, då blir hela kostnaden, inklusive arbetet med husgrunden att kosta cirka 248.000 kronor. Av det kan du dra av en tredjedel av arbetskostnaden med ROT-advraget. Då kan du få ner priset betydligt. Det vinner du på.

Förhandla med företaget om schaktning och sprängning

Dessutom är det mycket svårt att få till stånd den sorts husgrund som du vill ha om du gör det själv. Behöver du spränga stenar och klippblock på tomten kan det höja priset. Anlitar du ett erfaret företag till både schaktning och sprängning kan du kanske förhandla ner priset med företaget. De kanske också behöver göra en geoteknisk undersöknign av tomten innan de vet hur husgrunden bör byggas.

Googla markarbete Stockholm för att få några förslag på firma som kan arbeta med schaktning och eventuell sprängning på din tomt. Jämför de företag som du får som förslag av Google. Be om offert och referenser. Är du ekonomisk anlitar du ett företag som arbetar nära dig eftersom de tar betalt för resor. Lycka till!

gräva upp tomten

23 Jun 2018