Så ökar du säkerheten i ditt hem

Det finns en hel del saker man kan göra för att undvika inbrott. Säkerhet i all ära men man kan också lura tjuven. Nedan följer några enkla tips på hur man kan öka säkerheten i sitt hem.

Trots att kameror och larm blir allt mer komplicerade så sker fortfarande inbrott. Vissa tjuvar struntar nämligen i att vakter nu på nolltid kan befinna sig på brottsplatsen eller att de riskerar att fångas på kamera. Det är risker de väljer att ta. Något som tjuven däremot inte struntar i är dörrar och fönster som är svåra att bryta sig igenom. Tjuven vill nämligen på så kort tid som möjligt kunna genomföra sitt brott utan några större störningsmoment. Det finns också sätt att undvika att brottet från början ens begås. Genom små enkla knep kan man lura tjuven att man fortfarande är hemma, trots att man i själva verket är någon helt annanstans.

Säkra lås på dörrar och fönster

Tjuven tar sig antingen in genom ytterdörren eller fönstret. I tätbebyggda bostäder som exempelvis i lägenheter är inbrott genom dörren absolut vanligast. Därför bör man se till att man har en säkerhetsdörr. En säkerhetsdörr är nästintill ogenomtränglig, vilket är något tjuven absolut inte uppskattar. Desto svårare dörren är att ta sig igenom desto mer brak och buller kommer tjuven tvingas att ge ifrån sig. Tjuven vill att det ska gå fort och helst obemärkt, med andra ord utan allt för mycket ljud. I villor är det vanligt att tjuven tar sig in genom fönstret eller genom balkongdörren på baksidan. Helst undviker de att krossa rutan, då det ger ifrån sig ett alldeles för högt ljud. Säkerhetsfönster har både starkt glas och är nästintill omöjliga att bända upp. Med säkra fönster och dörrar kommer tjuven med all säkerhet ge upp innan de kommit in i bostaden.

Så lurar man tjuven

Förutom säkra dörrar och fönster finns det knep att ta till för att lura tjuven. Är man borta över en längre period är det en god ide att be någon närstående att då och då titta till och ta hand om bostaden. Genom att be någon att klippa gräset, skotta snö, slänga sopor, eller till och med låna bostaden för att sova i, så lurar man tjuven att någon är hemma. Man ska också se till att meddela grannarna att man är bortrest. Be dem ställa en av sina bilar på garageuppfarten. Få den att se bebodd ut.

11 May 2020