Så säkrar du huset mot ovälkomna gäster

Säkerhetsdörrar i all ära – men det räcker inte alltid. Många kan tro att det räcker med att sätta in säkerhetsdörrar för att hålla inbrottstjuvar och andra ovälkomna gäster borta. Så är dock inte alltid fallet. Bor man i lägenhet gör säkerhetsdörrar större nytta. Bor man däremot i en villa är det sällan ytterdörren som en inbrottstjuv går igenom. Det är lika viktigt att skydda altandörren och lågt placerade fönster, då de är mer vanliga ingångsvägar för en inbrottstjuv.

Sätt upp lappar i olika former

Om du inte har en vakthund och en övervakningskamera, kan du ändå sätta upp lappar som varnar för hunden och som visar att området är kameraövervakat. Det bästa är givetvis att investera i en kamera, men att bara sätta upp en lapp kan göra så att en inbrottstjuv ryggar tillbaka och går någon annanstans.  

Även en lapp där det står ”varning för hund” kan göra mycket. Att det finns en hund i huset kan även det göra att en ev. inbrottstjuv funderar en gång till och kanske vänder. Dessa lappar i kombination med goda säkerhetsdörrar kan markant minska risken för att bli utsatt för ett inbrott.

Utelampa med rörelsesensor

Om det är något som inbrottstjuvar inte känner sig bekväma med, så är det att dra uppmärksamhet till sig. En utelampa med rörelsesensor gör just detta. Samtidigt kan det signalera att du är hemma och att du är mån om säkerheten kring ditt hus. Allt det här är saker som kan göra inbrottstjuven håller sig borta från ditt hus.

Om du ändå skulle få besök

Det finns många enkla saker man kan göra för att lindra förluster om du ändå skulle få besök. Till exempel är det vanligt att man förvarar pengar och andra värdesaker i en öppen låda i köket. Inbrottstjuvar vet om detta och kommer ofta åt sitt byte på det viset.

Har man många värdesaker bör man fundera på att skaffa ett kassaskåp, eller åtminstone gömma dem väl. Om det är jobbigt för dig att ta fram dem, så kommer sannolikt tjuven inte att hitta dem. Ofta arbetar de mycket snabbt och har inte tid att titta under sängar, soffor och längst bak i hyllorna.

Ha två larm

Att bara ha ett larm ökar säkerheten mycket. Dock finns en risk att en skicklig inbrottstjuv helt sonika klipper av det larmet. I ett sådant läge kan man räddas av ett tyst larm som back-up. Tjuven tror förmodligen att läget är under kontroll efter att det ljudande larmet klippts av. Om alla ovanstående tips görs, och om det samtidigt finns bra säkerhetsdörrar, bör du vara mycket gott skyddad mot ovälkomna gäster.

Är du trots allt intresserad av att skaffa en säkerhetsdörr kan vi rekommendera ett besök hos Dörrakuten.

2 May 2017