Saker att tänka på vid en bostadsförsäljning

Har ni bestämt er för att sälja er bostad och även köpa något större? Då finns det en hel del att tänka på. Både för att underlätta processen men även för att få så mycket betalt som möjligt.

De flesta som säljer sin bostad vill också sedan köpa en ny och därför få ut så mycket som möjligt vid försäljningen. Hur mycket man kan få beror på flera faktorer som vilket skick bostaden är i och var den ligger. Men val av mäklare spelar också stor roll. Ska man exempelvis sälja bostad i Solna kan det vara en god idé att välja en lokal mäklare som känner till området väl. En mäklare med bra kännedom om stadsdelen eller området kan på ett trovärdigt sätt framhålla områdets fördelar. Det kan exempelvis vara nära till bra skolor, en kommun som satsar på idrotts- och kulturliv, nära till bra matbutiker och grönområden etc.

Gå på lägenhetsvisningar och studera hur mäklaren arbetar

Det är även viktigt att anlita en rutinerad mäklare. Det kan därför vara bra att först kontakta två eller tre olika för att jämföra priser och se vad de erbjuder. Ett bra sätt att hitta mäklare på kan vara att kolla bostadsannonserna och sedan gå på visningar för att studera hur mäklaren arbetar. Det finns även olika sidor på nätet där man enkelt kan jämföra olika mäklare och data om bostadsförsäljningar i det område där man bor.

Hur bostaden presenteras i annonsen är också viktigt och idag är det nästan omöjligt att sälja en bostad som inte har en bra beskrivande text med fina bilder. Att välja en mäklare som är duktig på att skriva objektsbeskrivningar och som samarbetar med en skicklig fotograf kan därför vara viktigt.

Lägenheten ska vara ren och städad inför visningen

Inför mötet med en mäklare som man valt att anlita är det bra att ha plockat fram alla de uppgifter som en eventuell köpare kan tänkas vilja ha. Det kan exempelvis vara bostadsyta, antal rum, våning, vilken typ av uppvärmning som finns samt driftskostnad etc. Det är viktigt att alla uppgifter verkligen stämmer då man annars om det är fel kan bli ersättningsskyldig i framtiden. Vissa mäklare erbjuder homestyling, i andra fall får man sköta den själv. Viktigast är dock att lägenheten är ren, städad och luftad inför visningen och gärna att man även har plockat undan onödiga saker och föremål.

22 Sep 2020