Skräddarsy din egna balkong

Visste du att man kan skaffa balkong? Om du saknar balkong, så finns den inom räckhåll. Du kan skräddarsy din balkong, i enlighet med din bostads arkitektur. Snart kan du sitta där och njuta.

Många vet inte om att det går att bygga en balkong till en lägenhet eller en villa. När man först börjar tänka på det blir det som en aha-upplevelse. Varför har man inte tänkt på det förut? Man har kanske haft bostaden i flera år och alltid längtat efter en balkong att sitta på, men trott att om man ska ha en, får man byta bostad. Så är det inte, det går att bygga på befintlig fasad. Så länge man är överens i föreningen, och ansöker om bygglov.

Hur går det till att bygga balkong

Man kan börja med att kolla med stadsbyggnadskontoret, för att få reda på vad som gäller för den egna bostaden eller fastigheten. Bor man i en bostadsrätt, bör man ta upp frågan i bostadsrättsföreningen och då ska de flesta vara med på saken. Man kan också kontakta en firma specialiserad på balkongbyggen, och få hjälp att kolla förutsättningarna för bygget. Välj en entreprenör med erfarenhet av att bygga balkonger, som inte prutar på varken säkerhet eller kvalitet. Det vanliga är att balkonger byggs mot en innergård. Man brukar inte bygga balkong på första våningen. Standardstorleken är 3 meter på längden och 1,5 meter ut från fasaden. Det är noga reglerat hur byggnationen får går till och den måste harmoniera med husets utseende. Befintliga balkonger, med renoveringsbehov, ävend det är något för entreprenören.

Värdehöjande investering

Att låta lägenheterna eller villan få balkong, är en relativt stor kostnad, men är också värdehöjande. En lägenhet med balkong är mer attraktiv och får ett högre andrahandsvärde. Likaså en villa, där en balkong blir ett mervärde. Anlitar man en professionell firma med erfarenhet kan de genom god planering genomföra bygget med så liten störning för de boende som möjligt. Välj också en firma som är medveten om miljön och väljer hållbara material, och tänker klimatsmart kring resurser. Så blir det miljömässiga avtrycket så litet som möjligt. När bygget är klart, besiktigas det färdiga resultatet av en besiktningsman. Nu behöver man bara sköta sin balkong med lite kärlek för att den ska hålla länge. Torka av den då och då, se till att avrinningen fungerar. I övrigt är det bara att njuta av den.

23 Mar 2020