Solpaneler har många fördelar

Funderar du som villaägare på att ta en investering i syfte att sänka dina kostnader för el? Vill ditt företag, er BRF eller er hyresgästförening bli självproducerande av elektricitet och därigenom också göra er oberoende av omvärldens priser? I så fall är solpaneler värt att titta närmare på.

Solpaneler har länge varit en lösning som ligger i framtiden. Många har tänkt att det kommer att vara gångbart först om några år, men att det just nu inte alls fungerar. Här har man fel: framtiden är redan här och solpaneler har utvecklats enormt bara under de senaste tio åren. Detta gäller både för effekten man får ut av dem samt för hållbarheten. Dessutom har priset för solpaneler kommit att sjunka med närmare 80 % under den senaste tioårsperioden också. Ser man till just kostnaden så finns en annan morot tillgänglig för privata villaägare: man kan söka om ett bidrag kallat Grön Teknik och därigenom får en skatterabatt - på både material och arbete - som motsvarar halva kostnaden.

För BRF:er, fastighetsägare och företag finns inte samma motsvarighet, men där brukar å andra sidan vinsten också i slutändan bli större - förutsatt att man har rätt förutsättningar och får en professionell, genomtänkt och välplanerad installation utförd. Frågor och svar om solpaneler i Stockholm

Att det finns frågor om solpaneler i Stockholm är en självklarhet och vi tänkte rada upp några vanliga sådana och ge svar på dessa här nedan. Detta i syfte att reda ut några missuppfattningar samt för att ge dig lite mer kött på benen i denna fråga.

Q: Fungerar solpaneler i Sverige?

S: Solpaneler fungerar utmärkt i Sverige! Vi har ungefär lika många soltimmar som Tyskland, men i det landet står solenergi för närmare 8 % av elproduktionen. I Sverige ligger motsvarande sats på 0.1 %. Det finns potential! Att vi har en mörk vinter kompenseras av att vi har en väldigt ljus sommar med många soltimmar. Det gör att vi producerar tillräckligt för att täcka behovet även vintertid.

Q: När blir solpaneler lönsamma?

<p< A: Man brukar räkna med att det tar ungefär 10-14 år innan solpanelers initiala investeringskostnad betalat av sig. Där och då har man ungefär 20 år på sig att räkna hem vinsten.

Q: Kan solpaneler passa för alla?

A: Ja, men med vissa förbehåll. Vissa har betydligt bättre förutsättningar för solpaneler än andra. Hur taket ser ut, hur solläget är samt hur pass mycket el man förbrukar är viktiga och avgörande faktorer. En professionell utredning krävs alltid för att se om solpaneler är gångbara. Man ska även veta att det kan finnas regler som stoppar planerna. För att sätta upp solpaneler krävs ett bygglov och här måste man således etablera en kontakt med Byggnadsnämnden innan man slår slag i saken. Läs mer om solpaneler och solceller på denna sajt: https://www.solpanelerstockholm.nu/

10 Mar 2022