Stopp i holken - Så löser du proppen!

Det är vanligt att det blir stopp i avloppet både i köket och i badrummet. I köket är det oftast matrester och fett från olja och smör ställer till. I handfatets vattenlås samlas tvålrester och hår, likaså i golvbrunnen. Tamponger, kondomer, cigarettfimpar och hushållspapper är bara några exempel på skräp som skulle varit i sopkorgen men som hamnat i toalettstolen istället.

Hur ska man göra då för att bli av med proppen? Vi har tipsen som gör rent i holken!

Hett vatten och vaskrensare

Första steget är att spola med hett vatten. Kom ihåg att inte hälla kokhett vatten i toalettstol eller handfat då detta kan få porslinets glasyr att spricka. Fungerar inte att spola hett vatten så kommer din ho eller vaskatt fyllas med vatten och då får du använda vaskrensaren. Den skapar ett vakuum som kan få proppen att lossna. Du kan få kämpa ett tag med den, så du får ha lite tålamod.

Är det fortfarande stopp efter att du använt den så är nästa steg att rengöra vattenlåset. Där kan samlas smuts och avlagringar som orsakar stopp. Innan du skruvar upp vattenlåset bör du vara säker på att du vet hur du skall få tillbaka det. Det kan också vara bra att ha packningar hemma så du kan byta dem när du ändå är där och fixar.

Skonsamma men effektiva lösningar på ditt problem

Du kan själv blanda ett propplösande medel som är miljövänligt och skonsamt. Det är värt att prova dessa metoder innan du köper starka och frätande kemiska propplösare.

En klassiker innehåller bakpulver och vitvinsvinäger. Häll ner ungefär en stor sked bakpulver och sedan cirka en deciliter vitvinsvinäger. Låt blandningen verka ett tag innan du sköljer bort den med kokhett vatten. Kom ihåg att ta det lugnt med det kokheta vattnet i toalettstolar och porslinshandfat.

Ett annat recept innehåller bikarbonat, ättika och salt. Där gör du en smet av en liten sked bikarbonat och en lite sked salt tillsammans med ungefär en deciliter 12% ättika. Pytsa ner smeten i avloppet, låt verka en kvart och häll ner varmt vatten.

Funkar inte detta kan det vara dags att ringa rörinspektion i Stockholm eller en rörmokare. De kan hjälpa dig göra rent rören med en högtrycksspruta. I samband med de kan de också filma inne i rören för att se om det är något speciellt som kan orsaka återkommande stopp.

Ta det försiktigt med kemiska propplösare

Det finns propplösare att köpa i butikerna som innehåller frätande basiska ämnen som kaustiksoda och lut. Tyvärr gör de många gånger mer skada än nytta då de fräter sönder rören. Det finns också en risk att en del av pulvret lägger sig uppe på proppen och inte löses upp riktigt. När sedan en rörmokare öppnar vattenlåset får hen detta på sig.

Väljer du att köpa den här typen av medel ska du följa tillverkarens föreskrifter mycket noggrant och ha på dig passande skyddskläder som handskar och skyddsglasögon.

10 Jun 2022