Ta hand om insidan av huset

Det är många som är måna om att vårda husets yttre, eftersom det är det första intrycket grannar och vänner får av din bostad. Men insidan, den del som vi själva upplever mest, är den vi borde vårda allra mest.

Hur tar man hand om insidan av huset?

Självklart måste vi hålla efter med städningen. Veckovis bör vi alltid dammsuga, moppa golvet, torka av öppna ytor och även vid behov damma lister, hyllor och andra skrymslen som samlar på sig damm. Att putsa fönster och speglar regelbundet och att rengöra badrummet är också en självklarhet. Men det finns mer vi kan göra för att ta hand om insidan av huset!

Ta hand om väggarna.

Våra väggar tar ibland mer stryk än vi tror. Det är hål från spikar och skruvar för både speglar, hyllor och annat, tapet som blir avskavd, färg som börjar släppa. Det kan vara värt att kolla igenom väggarna och vid behov laga eventuellt stora hål, eller varför inte passa på att måla om eller byta ut hela tapeten? Ny tapet eller färg gör mycket för hur rummet upplevs.

Ta hand om golvet.

Liksom våra väggar så får våra golv ta en hel del stryk. Det är husdjursrace med vassa klor, testning av diverse skor med klack, stolar som skrapar, tunga möbler som flyttas. Listan kan göras lång på vilka saker som kan orsaka repor, hack och fula märken i golvet. Det behöver inte alltid vara så dyrt att fixa till golven. Att byta ut hela golvet kan bli en dyr historia, men att slipa golvet är inte alls i samma prisklass. Nyslipade golv ser i princip ut som nya, fast de inte är det. Det är mycket billigare och ger dina golv en längre hållbarhet.

Städa där vi inte brukar städa.

Det finns gott om skrymslen i alla hushåll som torkas av och städas allt för sällan. Det kan handla om köksskåpen, kylen och frysen, micron eller likväl täcken och både soff- och sängkuddarna. Kuddar och täcken är något vi gosar ner oss med varje kväll, men som också måste tvättas. Även tvättmaskinen bör köras tom en gång i månaden på 60 grader med blekmedel för att döda eventuella bakterier som kan tänkas trivas där. Du bör även torka av handtag, lampknappar och fjärrkontroller med en desinfektionsmedel regelbundet.

Självklart finns det ännu mer du kan göra för att ta hand om insidan av huset. På google finns massor med fler artiklar om vad du inte får glömma när du städar. Ett fräscht hem får oss alla att må bättre!

5 Jul 2017