Ta reda på hur huset mår innan ni köper det

Har ni hittat drömkåken? Redan flyttat in i tanken innan budgivningen satt igång? Det är ett par saker ni bör göra innan ni flyttar in på riktigt för att undvika att huset blir en mardröm.

Att köpa ett helt hus är en stor affär som man kanske bara gör en gång i sitt liv. Då är det viktigt att allt går rätt till och att man gör allt för att undvika fallgroparna. Har man inte en massa pengar sedan tidigare så behöver man ett banklån. Börja därför med att jämföra de olika bankernas lånevillkor och räntor. Hur stor månadskostnad klarar ni av? Se sen till att få ett lånebesked hos någon av bankerna. När man sen hittar drömhuset kan det gå fort i budgivningen och då finns det inte tid för att gå till banken och be om lån.

Anlita en auktoriserad besiktningsman

Gå på många visningar för att hitta det hus som passar er bäst. Ibland vet man inte vad man eftersöker och behöver men det brukar man komma underfund med på de olika visningarna. Kolla därför så många hus som möjligt. När man sen hittar det där huset som man tycker har allt det där måste man ha lite is i magen. Innan man kan köpa huset måste det besiktigas. Som köpare har man nämligen enligt lagen undersökningsplikt. Det innebär förenklat att man måste ta reda på vilket skick huset är i. En överlåtelsebesiktning görs bäst av en utbildad besiktningsman som noga undersöker husets byggtekniska status. Det finns bättre och sämre besiktningsmän men ett säkert kort brukar vara att ta någon som är ansluten till Svenska Byggingenjörers Riksförbund.

Få även reda på vilka riskfaktorerna är

Då huset besiktas är det bra att själv vara med. Hittar besiktningsmannen några fel med huset är det lättare att själv få en uppfattning om dess storlek och om det är något som man känner att man klarar av att åtgärda. Det blir helt enkelt lättare att ta ställning till om man vill slutföra husköpet. En skicklig besiktningsman berättar heller inte bara om de fel som eventuellt redan finns. Man får också reda på vilka framtida riskfaktorer som finns om skador som kanske kommer att uppstå. Man kan tycka att det kostar lite mycket att anlita en seriös besiktningsman men ett husköp är en stor affär. Upptäcks inte felen innan köpet kan det bli stora oväntade kostnader som man kanske inte klarar av. 

10 Mar 2020