Tänk på vid nybygge

Vilka stenskivor väljer du?

Vi ponerar att du står inför att bygga ett nytt hus i modern tappning där exempelvis köket har en öppen planlösning och där ytan i sig kommer att vara inbjudande - både för dig, din familj och eventuella framtida gäster. Där har vi själva skalet till ett trivsamt köksområde - men kommer det att krävas mer än så? Självklart. Vi har även själva interiören som måste ses över och vara genomtänkt; här talar vi om allt ifrån köksskåp, köksluckor, vitvaror, typ av golv samt val av material för arbetsytor.

Här menar vi att valen som man ska göra handlar om en kombination av funktion samt det rent estetiska där det ena inte får gå ut över det andra. Ett vackert kök kan vara en mardröm att arbeta i och likväl så kan ett funktionellt kök vara direkt otrevligt att vistas i; av den enkla anledning att det inte är estetiskt tilltalande. Hittar du som husägare en balans mellan dessa båda komponenter - ja, då anser vi att du kommer att få ett kök att trivas i och att detta kök kommer att tjäna dig och din familj under en lång tid framöver.

Vi berörde ett område ovan som vi ska titta lite närmare på här, detta då vi tycker att just det området i köket illustrerar vad vi menar på ett bättre sätt än någonting annat: arbetsytan- ytorna.

För - vad väljer du för material i köket där du exempelvis ska hacka grönsaker, där du ska ställa köksredskap och där du även i övrigt ska arbeta? Materialet du väljer ska dels vara vackert och dels så ska det klara av påfrestningar som dagligen dyker upp i köket - vi har vatten, vi har värme, vi har spill från matlagning och så vidare. Enligt oss så är valet av bänkskivor viktigare än vad många tror; det material du väljer till de rena arbetsytorna kommer att definiera ditt framtida kök på väldigt många sätt.

Vilka är då de material du kan välja mellan? Här finns det givna valet och det som de flesta tänker på i första hand: trä. Trä är den lösning som de flesta väljer och det finns många anledningar till det. Trä är vackert, trä åldras på ett tilltalande sätt, trä går att behandla och trä skänker en värme som i sin tur gör köket mer levande. Men - är inte trä också ett ganska fegt val som liksom följer strömmen? Vi anser det och vi anser att man även ska överväga det andra materialet som finns tillgängligt. Stenskivor. Att använda sig av stenskivor även i köket och inte enbart i badrummet är något som verkligen kan ge hela rummet ett lyft.

Många väljer per automatik bort stenskivor då man på förhand bestämt sig för att A) det är dyrt B) det är ett material som är ömtåligt och C) det är ett material som är svårt att få måtten på. Om detta kan vi säga följande: det stämmer inte riktigt. För att bevisa detta så ska vi säga att stenskivor kommer i fler än ett utförande - dels så har vi marmor, dels så har vi granit och dels så har vi numera även komposit och alla dessa stensorter kommer med olika egenskaper, de ligger på olika prisnivåer och det finns återförsäljare till samtliga som är experter på att anpassa dina beställda stenskivor efter de ytor du har att jobba med i ditt nya kök. Således så råder vi dig att inte direkt avfärda stenskivor på dina arbetsytor i köket; det kan vara ett stort misstag. För att förenkla lite så tänkte vi skriva lite om de egenskaper som finns hos varje natursten samt ge några tips kring exempelvis skötsel, detta för att du ska få en lite bredare bild kring vilka val du kan göra. Vi hoppas att det ska få dig att åtminstone inse att bänkskivor i trä har en fullgod konkurrent och att trä inte är det enda material som finns tillgängligt för dig.

Marmor: Marmor, i köket? Ja, varför inte. Precis som i badrummet så kan det löna sig att välja lite lyx. Då vi talar om marmor så menar vi naturligtvis även den äkta varan och det ordet som du ska söka efter som prefix är Cararra. Väljer du marmor från det italienska området Cararra så kommer du inte att bli besviken - förutsatt att du sköter det rätt. För; skötsel kommer att krävas och det innebär bland annat att du måste vara noggrann med att impregnera någon gång per år. Givet är också att marmor är lite mer ömtåligt än andra stenskivor och att du således ska vara försiktig med att tappa saker på det. undvik även att ställa exempelvis koppar och glas på marmorn. En billig investering i sammanhanget är att köpa lappar att ställa dessa på.

Granit: Hård som granit - det ordstävet kommer inte ur tomma intet. där marmorn är ömtåligt så är granit en sten som står emot de flesta stötar och slag. Tack vare sin låga porositet så drar granit heller inte åt sig vätska. Att addera till fördelarna är även det faktum att du kan välja stenskivor i granit som kommer i olika färger. Nackdelar? Ja, en nackdel är att saker och ting kommer att gå sönder om du tappar det på din granitskiva. Även repor kan uppkomma om man inte är försiktig - detta framförallt vid mattslipad granit.

Komposit: Komposit är blandning av natursten och andra ämnen och detta har i sin tur gjort att bänkskivorna blir tåligare, får en jämnare finish och - framförallt - är lättare att forma och arbeta med. Just det senare har gjort att många personer med inredning som intresse väljer stenskivor av komposit. Priset är dock en nackdel då komposit - tvärtemot vad många tror - är ganska dyrt.

17 Sep 2017