Tips för möblering med färg och form

Glöm vita spånmöbler med raka kanter! Här får du tips för möblering med färg och form som kommer starkt redan under 2020-talets start.

Vår nya decennium 2020-talet börjar med ett mer färg- och formstarkt uttryck än vad 2010-talet gjorde. Det senaste åren har våra värderingar när det gäller både konsumtion och inredning ändrats drastiskt. I dag talar de flesta i branschen om hållbar inredning och det påverkar såklart utbudet både i butik och på nätet.

Kunder köper allt oftare second hand, vintage och blandar med nytillverkade varor. I framtiden kommer konsumenterna också välja saker med längre livstid. Mindre slit och släng helt enkelt.

Grönt, modernt vardagsrum

Hållbara material i fokus

Vita avskalade möbler ses i dag som totalt ointressant. Ofta för att de massproduceras och till en på tok för dålig kvalitet. Det finns förstås undantag, några av Ikeas klassiker till exempel. Men på det stora hela är vitt som genomgående färg i våra hem på nedgång.

I dag handlar vi på nya sätt. Branschen måste möta kundens längtan efter att köpa mer sällan och till högre kvalitet. Därför ser vi nu mycker rena träytor både mörka och ljusa. Hårda träslag som ek men också mörk mahogny och ädelträ som körsbär spås bli mer populära. En rolig detalj är att även beslag och andra detaljer gärna får komma i trämaterial vi har vi vår trädgård, päronträ är ett sådant exempel.

Annars är skogens träd förstås stora när det gäller material till våra möbler. Björk, gran och furu är på uppgång - fast inte som 70-talets hela paneler i gillestuga förstås, utan som material till träskivor att bygga väggar och möbler av. Självklart i nya modernare tappningar.

Levande material ger form och färg

Trä är överlag ett populärt material i början av det nya decenniet. Det är ett levande material som håller länge och går att skapa många olika typer av inredning med. Allt från lätta lampor av spån till rejäla golv, tak, tunga pjäser och små detaljer. Allt i trä känns organist och håller länge. Det kan bli 2020-talets viktigaste material. Även som rotting. Mycket roligt går att göra med rotting då det är ett lätt och böjbart material som dessutom ger runda sköna former - rottingen har kommit stort nu.

Cirkeln dominerar

Runda bord, kurviga soffor, cirkelformade pallar och lampor. Nu ska kanterna bort till förmån för bågar och cirkelns form. Det här går hand i hand med trenden att vara mer hållbar och därmed också använda mer naturmaterial som ull, läder, sten och trä.

Vi vill leva så naturligt som möjligt och den gamla plasten är bara okej om den är återanvänd. I butik och på nätet kommer vi se mer naturliga färgskalor i naturens egna former. Inte kantiga hörn utan formen ska vara rund, avlång och gärna oregelbundna former. Den gamla komattan kan komma tillbaka. Men också trasmattan utan perfekta kanter.

När det gäller möbler kommer troligen också bambu och korgmöbler att komma stort igen.

Milda pasteller gäller

För att matcha trä och andra naturmaterial är det enklast att välja de nya matta, murrigare pastellerna som kommit starkt på senaste året. Lugna rosa färger, rökigt gula toner och mycket grönt i olika nyanser. Allt från ljuv skir grönska till djup dov skogsgrön. Det här är färger vi ser mer och mer av både när det gäller möbeltyger, andra textilier i våra hem men också tapeter och mönstrade detaljer i inredningen. Till det här kan vi kombinera med andra detaljer i blänkande metall. Senaste åren har mässing och rosé varit starka, framöver ser guld och silver ut att komma starkt.

För inspiration besök https://www.gad.se/

20 Jan 2020